РҚАО-ның ескертпесі.
ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 19 наурыздағы № 255 бұйрығын қараңыз.
"Өрт қауіпсіздігі туралы" Қазақстан Республикасының 1996 жылғы 22 қарашадағы Заңына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі Қ АУЛЫ ЕТЕДІ:
1. Қоса беріліп отырған казармалық жағдайдағы өрт-техникалық оқу орындары курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормалар бекітілсін.
2. Азық-түлікті сатып алу тиісті қаржы жылына арналған республикалық бюджетте көзделген қаражат есебінен және шегінде жүзеге асырылады деп белгіленсін.
3. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының
Премьер-Министрі К. Мәсімов
Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2009 жылғы 4 мамырдағы
N 624 қаулысымен
бекітілген
Казармалық жағдайдағы өрт-техникалық оқу орындары курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормалар 1-норма "Казармалық жағдайдағы өрт-техникалық оқу орындары курсанттарына арналған үлес"
Р/с |
Азық-түлік атауы |
1 адамға тәулігіне граммен |
1 |
2 |
3 |
1 |
1-сұрыпты бидай ұны (байытылған) |
100 |
2 |
1-сұрыпты байытылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
3 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
4 |
Макарон өнімдері |
40 |
5 |
Түрлі жарма |
98 |
6 |
Жас картоп |
510 |
7 |
Қырыққабат |
130 |
8 |
Пияз |
65 |
9 |
Сәбіз |
95 |
10 |
Қияр |
30 |
11 |
Томаттар |
40 |
12 |
Қызылша |
40 |
13 |
Томат пастасы |
6 |
14 |
Көкөніс шырыны |
25 |
15 |
Кетчуп |
5 |
16 |
Жаңа піскен жемістер |
150 |
17 |
Жеміс-жидек шырын |
25 |
18 |
Кептірілген жемістер немесе |
30 |
19 |
Қант |
80 |
20 |
Бірінші санатты сиыр еті |
250 |
21 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
22 |
Бірінші санатты қосымша ет өнімдері (бауыр) |
4 |
23 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
24 |
Сиыр сүті |
200 |
25 |
Қаймақ |
20 |
26 |
Ірімшік |
30 |
27 |
Мәйекті сыр |
35 |
28 |
Сиыр сары майы |
35 |
29 |
Тауық жұмыртқасы* |
5 |
30 |
Өсімдік майы |
28 |
31 |
Асханалық маргарин |
7 |
32 |
Шай |
2 |
33 |
Табиғи кофе немесе |
1 |
34 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
35 |
Ашытқы |
0,3 |
36 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
37 |
Ұнтақталған бұрыш |
0,3 |
38 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
39 |
Сіркесу |
2 |
40 |
Поливитаминді препарат, грамм/драже (желтоқсан-мамыр) |
0,6/1 |
* тауық жұмыртқасының өлшем бірлігі — данамен, аптасына 5 дана беріледі.
2-норма
"Азық-түлік үлестерін беру кезінде азық-түлікті алмастыру"
Р/с |
Азық-түлік атауы |
Саны, грамм |
||
алмастырылатын өнімнің |
алмастырушы өнімнің |
бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша алмастырылсын |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Кебексіз кара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан* |
100 |
- |
- |
аршылған қара бидай, 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кептірілген нанмен |
- |
60 |
- |
|
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен |
- |
60 |
- |
|
кебексіз қара бидай ұнымен |
- |
42 |
- |
|
1-сұрыпты бидай ұнымен |
- |
28 |
- |
|
қытырлақ нандармен |
- |
80 |
- |
|
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
95 |
2 |
|
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен |
- |
90 |
2 |
|
2 |
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
100 |
- |
- |
1-сұрыпты ұннан пісірілген кепкен нанмен |
- |
65 |
- |
|
1-сұрыпты бидай ұнымен |
- |
75 |
- |
|
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен |
- |
65 |
16 |
|
май қосылған жақсартылған галеталармен |
- |
35 |
- |
|
вафлимен |
- |
55 |
16 |
|
1-сұрыпты ұннан пісірілген жай және кесік батондармен |
- |
95 |
- |
|
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
55 |
- |
|
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
105 |
1 |
|
3 |
1-сұрыпты бидай ұны |
100 |
- |
- |
күрішпен |
- |
100 |
4 |
|
макарон өнімдерімен |
- |
100 |
4 |
|
жарма ұнтағымен |
- |
100 |
||
4 |
Әртүрлі жарма** |
100 |
- |
- |
қайнатуды қажет етпейтін жармалармен |
- |
100 |
- |
|
күрішпен |
- |
100 |
3 |
|
макарон өнімдерімен |
- |
100 |
3 |
|
жарма, жарма-көкөніс және кекөніс концентраттарымен |
- |
100 |
- |
|
2-сұрыпты бидай ұнымен |
- |
100 |
- |
|
"Томат соусындағы соя бұршағы" консервілерімен |
- |
200 |
- |
|
жас картоппен |
500 |
5 |
||
табиғи картоппен консервіленген (құйманы қоса алғанда) жартылай фабрикатпен |
- |
500 |
- |
|
жас көкөністермен |
- |
500 |
5 |
|
ашытылған және тұздалған көкөністермен |
- |
500 |
5 |
|
картоппен және кептірілген көкөністермен, құрғақ картоп езбесімен, картоп жармасымен, картоппен және сублимациялық жолмен кептірілген көкөністермен |
- |
100 |
- |
|
көкөніс консервілерімен және табиғи және маринадталған бұршақ тұқымдастарымен (құйманы қоса алғанда) |
- |
500 |
- |
|
етсіз бірінші түскі ас көкөніс консервілерімен |
- |
375 |
- |
|
көкөністі тұздық консервілерімен |
- |
250 |
- |
|
тіске басар көкөніс консервілерімен |
- |
375 |
9,18 |
|
5 |
Картоп, жас, ашытылған, тұздалған көкөністер |
100 |
- |
4 |
пиязбен** |
- |
100 |
- |
|
кептірілген немесе сублимациялық жолмен кептірілген пиязбен |
- |
10 |
- |
|
көк пиязбен (перо)** |
- |
200 |
- |
|
сарымсақпен |
- |
50 |
- |
|
6 |
Сығымдалған ашытқылар |
100 |
- |
- |
кептірілген ашытқылармен |
- |
50 |
- |
|
7 |
Ет-сиыр, шошқа, қой еттері |
100 |
- |
- |
сүйекті ет блоктарымен |
- |
100 |
- |
|
сүйексіз ет блоктарымен |
- |
80 |
- |
|
түйе етімен |
- |
100 |
- |
|
бірінші санатты қосымша ет өнімдерімен (соның ішінде бауырмен) |
- |
100 |
- |
|
екінші санатты қосымша ет өнімдерімен |
- |
300 |
- |
|
тазартылған құс етімен |
- |
100 |
- |
|
жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етімен |
- |
120 |
- |
|
сублимациялық кептірілген және жылумен кептірілген етпен |
- |
33 |
- |
|
пісірілген шұжықпен және сосискалармен (сарделькалармен) |
- |
80 |
8 |
|
ысталған ет өнімдерімен (ветчинамен, төс етімен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен) |
- |
60 |
8 |
|
түрлі ет консервілерімен |
- |
75 |
- |
|
сүйегі бар құс етінен жасалған консервілермен |
- |
100 |
- |
|
балықпен (мұздатылған, қатырылған және тұздалған бассыз күйінде) |
- |
150 |
9,12 |
|
әр түрлі балық консервілерімен |
- |
120 |
9 |
|
мәйекті қатты сырмен |
- |
46 |
8,12 |
|
балқытылған сырмен |
- |
72 |
12 |
|
тауық жұмыртқаларымен*** |
- |
2 |
12,13 |
|
8 |
Жартылай ысталған шұжық |
100 |
- |
- |
шұжық фаршымен |
- |
125 |
- |
|
9 |
Балықты (суытылған, мұздатылған және тұздалған, тазартылған бассыз күйінде) |
100 |
- |
7,12 |
тұздалған және басымен ысталған шабақпен |
- |
100 |
- |
|
бөлшектеу жағдайына қарамастан, басы бар балықтардың барлық түрімен және тұқымдастығымен |
- |
130 |
- |
|
ысталған және аунатылған балықпен |
- |
75 |
- |
|
балық сүбесімен |
- |
70 |
- |
|
кептірілген балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен |
- |
33 |
- |
|
бөлшектеу жағдайына қарамастан, тұздалған бассыз майшабақпен |
- |
85 |
- |
|
әр түрлі балық консервілерімен |
- |
80 |
7 |
|
тіскебасар көкөніс консервілерімен |
- |
120 |
4,19 |
|
10 |
Сиыр сары майы**** |
100 |
- |
11,12 |
зарарсыздандырылған консервілік маймен |
- |
100 |
- |
|
құрғақ май концентратымен |
- |
70 |
- |
|
11 |
Ерітілген жануарлар майы, маргарин |
100 |
- |
- |
сиыр сары майымен**** |
- |
67 |
- |
|
өсімдік майымен |
- |
100 |
- |
|
шикі маймен |
- |
130 |
- |
|
12 |
Сиыр сүті***** |
100 |
- |
19 |
құрғақ сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кептірілген ашыған сүт өнімдерімен |
- |
15 |
- |
|
қант қосылған қаймағы алынбаған қоюландырылған сүтпен |
- |
20 |
- |
|
қантсыз қоюландырылған зарарсыздандырылған сүтпен |
- |
30 |
- |
|
табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүтті және қантты какаомен |
- |
20 |
- |
|
ашыған сүт өнімдерімен (айранмен, қатықпен, ацидофилинмен) |
- |
100 |
- |
|
кілегеймен |
- |
20 |
- |
|
қаймақпен |
- |
20 |
- |
|
құрғақ қаймақпен |
- |
10 |
- |
|
сүзбемен |
- |
30 |
- |
|
сиыр сары майымен |
- |
5 |
- |
|
тортасын айырған сиыр сары майымен |
- |
5 |
- |
|
мәйекті қатты ірімшікпен |
- |
12 |
7,8 |
|
балқытылған ірімшікпен |
- |
18 |
7 |
|
тауық жұмыртқасымен, дана |
- |
0,5 |
7,13 |
|
қант қосылған қоюландырылған кілегеймен |
- |
20 |
- |
|
уызбен |
- |
24 |
- |
|
балықпен (салқындатылған, мұздатылған және тұздалған) тазартылған, бассыз күйінде****** |
60 |
7,9 |
||
13 |
Тауық жұмыртқалары, |
1 |
- |
7,12 |
жұмыртқа ұнтағымен |
- |
15 |
- |
|
жұмыртқа меланжімен |
- |
50 |
- |
|
14 |
Қант |
100 |
- |
- |
карамельмен |
- |
50 |
- |
|
тосаппен, джеммен, повидломен |
- |
140 |
18 |
|
мармеладпен |
- |
130 |
- |
|
печеньемен |
- |
100 |
16 |
|
вафлимен |
100 |
2,16 |
||
халуамен |
- |
120 |
15 |
|
пастиламен |
- |
120 |
- |
|
15 |
Шоколад |
100 |
- |
- |
какао ұнтағымен |
- |
150 |
22 |
|
табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен |
- |
200 |
- |
|
табиғи кофемен |
- |
150 |
- |
|
балмен |
- |
165 |
- |
|
тәтті текшелермен |
- |
160 |
- |
|
халуамен |
- |
150 |
14 |
|
16 |
Печенье |
100 |
- |
- |
жай галеталармен, баранкалармен |
- |
100 |
2 |
|
Вафлимен |
- |
85 |
2 |
|
17 |
Томат пастасы |
100 |
- |
- |
томат пюресімен |
- |
200 |
- |
|
томат соустарымен |
- |
150 |
- |
|
томат шырындарымен, жаңа піскен қызанақпен |
- |
500 |
- |
|
кетчуппен |
- |
150 |
- |
|
18 |
Жаңа піскен жемістер |
100 |
- |
- |
жас жидектермен |
- |
100 |
- |
|
апельсинмен, мандаринмен |
- |
100 |
- |
|
қарбызбен |
- |
300 |
- |
|
қауынмен |
- |
200 |
- |
|
кептірілген жемістермен |
- |
20 |
20 |
|
сублимациялық кептірілген жемістермен және жидектермен |
- |
20 |
- |
|
консервіленген компоттармен ******* |
- |
50 |
- |
|
табиғи жеміс және жидек шырындарымен******* |
100 |
19 |
||
құрғақ заттары 50 пайыздан кем емес құнарландырылған жеміс және жидек шырындарымен |
- |
20 |
- |
|
сублимациялық кептірілген шырындармен |
- |
18 |
- |
|
жеміс сусындарымен |
- |
130 |
- |
|
жеміс және жидек сығындыларымен |
- |
10 |
- |
|
тосаппен, джеммен, повидломен |
- |
17 |
14 |
|
жеміс және жидек сығындылары бар кисель концентратымен |
- |
30 |
21,25 |
|
19 |
Табиғи жеміс және жидек шырындары |
100 |
- |
- |
тіскебасар көкөніс консервілерімен |
- |
50 |
4,9 |
|
лимон қышқылымен |
- |
0,5 |
- |
|
қантпен |
- |
15 |
- |
|
томат, көкөніс шырынымен |
- |
300 |
- |
|
сиыр сүтімен |
- |
100 |
12 |
|
20 |
Кептірілген жемістер |
100 |
- |
18 |
қантпен |
- |
75 |
- |
|
шаймен |
- |
3 |
- |
|
21 |
Жеміс және жидек сығындылары бар кисель концентраты |
100 |
- |
18,25 |
қантпен |
- |
50 |
- |
|
шаймен |
- |
2 |
- |
|
22 |
Табиғи кофе |
100 |
- |
15 |
еритін кофемен |
- |
40 |
- |
|
кофе сусынымен |
- |
200 |
- |
|
какао ұнтағымен |
- |
200 |
15 |
|
бірінші сұрыпты қара бұйра шаймен******* |
- |
100 |
23 |
|
23 |
Қара бұйра шай |
100 |
- |
- |
еритін шаймен |
- |
80 |
- |
|
кофе сусынымен |
- |
800 |
22 |
|
24 |
Қыша ұнтағы |
100 |
- |
- |
дайын қышамен |
- |
600 |
- |
|
25 |
Картоп крахмалы |
100 |
- |
- |
жеміс және жидек сығындылары бар кисель концентратымен |
- |
100 |
18,21 |
|
жас картоппен******** |
- |
500 |
4,5 |
|
26 |
Табиғи спиртті сіркесу суы |
100 |
- |
- |
сіркесу ерітіндісімен |
5 |
|||
27 |
Соя өнімі |
100 |
- |
- |
жас картоппен |
- |
250 |
- |
|
арпа жармасымен |
- |
150 |
- |
|
сұлы жармасымен |
- |
150 |
- |
|
бидай жармасымен |
- |
150 |
- |
* тармақ шегіндегі азық-түлікті көрсетілген қатынастарда өзара алмастыруға және қайта алмастыруға рұқсат етіледі;
** қайта алмастыруға тыйым салынады;
*** тауық жұмыртқасының өлшем бірлігі-данамен;
**** емдік тамақтану кезінде тікелей алмастыруға ғана рұқсат етіледі;
***** сауда желісі мен азық-түлік қызметінде сүт тұтынушыларға салмағы бойынша емес, көлемі бойынша есептеліп берілетіндіктен, бұл нормаларда 100 текше см. сүт шартты түрде 100 грамм есебінде алынды;
****** тікелей және қайта алмастыруға рұқсат етіледі, басқаша алмастыруға тыйым салынады;
******* табиғи жеміс және жидек шырынын, консервіленген компоттарды кисель концентратымен алмастыруға тыйым салынады;
******** тікелей алмастыруға рұқсат етіледі, басқаша алмастыруға тыйым салынады.
Ескертпе.
"Бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша алмастырылсын" деген бағанда тұсында тармақтардың нөмірілері қойылған азық-түлікті көрсетілген тармақ шегінде осы тәртіппен алмастыруға рұқсат етіледі. Көп сатылы алмастыруға тыйым салынады.