мемлекеттiк реттеу туралы" Қазақстан Республикасының 1999 жылғы 16 шiлдедегi Z990429_ Заңына сәйкес Бұйырамын: 1. Қоса берілiп отырған Этил спиртi мен алкоголь өнiмдерiн (сырадан басқа) дегустациялау Тәртiбi бекiтiлсiн. 2. Осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әдiлет министрлiгiнде тiркеуден өтiлуiн нормативтiк реттеу бөлiм (А.Лепесбаев) қамтамасыз етсiн. 3. Осы бұйрықтың орындалуына бақылау жасау бақылау және лицензиялау бөлiмiнiң бастығына (Р.Алдашев) жүктелсiн. 4. Осы бұйрық мемлекеттiк тiркеуден өткен күнiнен бастап күшiне енедi. Төраға
Қазақстан Республикасы
Мемлекеттiк кiрiс министрлiгiнiң Алкоголь өнiмiн өндiру және оның Айналымын мемлекеттiк бақылау ________________________________ "__"_____________________ N қаулысымен бекiтілген
Этил спиртi мен алкоголь өнiмдерiн
(сырадан басқа) дегустациялау
Тәртiбi
1-тарау. Жалпы ережелер
1.Осы Ереже "Этил спиртi мен алкоголь өнiмiнiң өндiрiлуiн және
айналымын мемлекеттiк реттеу туралы" Қазақстан Республикасының 16.07.1999 жылғы Заңына сонымен бiрге Қазақстан Республикасы Мемлекеттiк кiрiс министрлiгiнiң Алкоголь өнiмiн өндiру мен айналымын мемлекеттiк бақылау жөнiндегi комитет Төрағасының "__"____ 1999 ж. N бұйрығымен бекiтiлген Республикалық дегустациялық комиссия туралы ережеге сәйкес әзiрлендi. 2. Республикалық дегустациялық комиссия (бұдан әрi - РДК) этил спиртi мен алкоголь өнiмiн дегустациялауды жүзеге асыру кезiнде нормативтiк құқықтық актiлердi, нормативтiк-техникалық құжаттаманы және осы Ереженi басшылыққа алады. 2-тарау. Yлгiлердi ұсынудың тәртiбi 3. Дегустацияға ұсынылатын өнiмнiң үлгiлерiн iрiктеудi алкоголь өнiмiнiң нақты түрi үшiн сынамаларды қабылдаудың тәртiбi мен iрiктеудiң әдiстерi әрекет етушi Мемстандарт бойынша жүзеге асыруы тиiс және мынадай құжаттама қоса берiледi: тәуелсiз ұйымның өкiлi қатысуымен, сынамаларды iрiктеу актiсi; iс құжаты немесе шот; сәйкестiк сертификатының көшiрмесi; өнiмнiң үлгілерiн сынаулардың хаттамасы; өнiмнiң қысқаша сипаттамасы;
рецептураны көрсетiп технологиялық нұсқаулықтың сипатымен, ал өнiмнiң жаңа түрлерiн бекiткен жағдайда, сондай-ақ нормативтiк құжаттаманың жобасы;
үлгілердi дегустацияға ұсынудың мақсатын көрсете отырып хат.
4. Дегустацияға арналған өнiмнiң үлгiлерi пломбыланады және мынадай санда ұсынылады:
өнімнің жаңа үлгiлерiн бекiту кезiнде және төрелiк соттар кезiнде шешiмдер қабылданатын жағдайларда 6 шөлмек (2 тәуелсiз лабораторияларда сынақтар жүргiзу қажет болғанда);
ағымдағы дегустациялар кезiнде 4 шөлмек (сынаулар үшiн 2 шөлмек).
5. Қажет болғанда техникалық қызметкер немесе РДК мүшелерi белгiленген тәртiппен үлгiлердi iрiктеудi тауар өндiрушiнiң дайын өнiм қоймасынан және этил спиртi мен алкоголь өнiмiн (сырадан басқа) сақтау қоймасынан, этил спиртi мен алкоголь өнiмiн (сырадан басқа) сақтау және көтерме сатуды iске асыратын отандық ұйымдар мен импортшылардың сонымен бiрге мүдделi тараптардың қатысуында сауда желiсiнен жүзеге асырады.
6. Қатысуға арналған өтiнiш пен дегустация үшiн алынған үлгiлердi рәсiмдеу үшiн РДК-ға жiбередi. Yлгiлердi сақтаудың шарттары қолданыстағы нормативтiк құжаттама талаптарына сәйкес болуы тиiс.
7. Yлгiлер келiп түскен сәтiнен бастап РДК-ның билiк етуiне көшедi және қайтаруға немесе ауыстыруға жатпайды.
8. Дегустация жүргiзiлгенге дейiн РДК Қазақстан Республикасының аккредитовтенген органдарына тiркелген лабораторияда физикалық-химиялық көрсеткiштерi бойынша сынауды қамтамасыз етедi.
9. Ұсынылған үлгiлердiң атауы мен саны, сынауға және дегустацияға арналған олардың шығыстарының бағдары көрсетiле отырып, N 1-қосымшадағы нысан бойынша журналға ресiмделедi.
10. Дегустацияға үлгiлер, тек сынақ өткiзiлгеннен кейiн, қажеттi әрекет етушi Мемстандарт талабына сәйкестiгi жөнiнде қорытындысы болғанда ұсынылады.
3-тарау. Дегустацияны жүргiзудiң тәртiбi
11.»РДК мәжiлiстерi бекiтiлген жоспарға сәйкес, ал шұғыл шешiм қабылдау қажет болғанда, комиссия Төрағасының нұсқауы бойынша жүргiзiледi.
12. Дегустация ашық және жабық жүргiзiледi. Жабық дегустация кезiнде өнiмiнiң тауарлық атауы және өндiрушi хабарландырылмайды, ал үлгiлер нөмiрлермен шифрланады. Комиссияның төрағасы немесе оның орынбасары шифрлық үлгiлер жөнiндегi жұмыс тапсырылатын сенiмдi адамды айқындайды. Өнiмнiң үлгiлерi қораптан алынады, әрбiр үлгiге белгiлi бiр нөмiр берiледi және шифрлау актiсi жасалады, онда үлгiлердiң шифры, өнiмнiң атауы мен дайындаушы ұйым көрсетiледi. РДК мүшелерiнiң және басқа да мамандардың, сенiмдi тұлғадан басқа үлгiлердi шифрлауға қатысуына жол берiлмейдi. Шифрлау актiсiне қол қойылады, конвертке салынады және РДК төрағасына берiледi, ол дегустация аяқталған және үлгiлердi талқылау аяқталғаннан кейiн ғана ашылады.
13. Жабық дегустация кезiнде РДК-ның әрбiр мүшесi дегустация кәртiшкесiне тиiстi балдар қояды. Ол дегустация аяқталған соң хатшыға берiледi. РДК мүшелерi үлгiлердi дегустация кәртiшкелерiне бағаларды қойғанға дейiн талқылауына жол берiлмейдi.
14. Жекелеген жағдайларда Төрағаның шешiмiмен алдын ала үлгiлердi шифрлаусыз өнiмнiң салыстырмалы дегустациясы жүргiзiлуi мүмкiн. Бұл ретте ұсынылған үлгiлердiң сапасы бақылаулыққа қабылданған үлгiмен салыстырылынады.
15. Дегустация 18-20'С ауа температурасы жарық үй-жайда жүргiзiледi. Бөлмеде ауа таза болуы, бөтен иiстен ада болуы тиiс.
16. Дегустация үшiн арнайы нысаны бар, бұйымды оның шашырауынсыз және бұйымның хош иiсiн дәл бiле алатындай жеңiл араластыруға мүмкiншiлiк беретiн түссiз шыны бокалдар пайдаланылады.
17. Комиссияның бiр мәжiлiсiне ұсынылатын бұйымдардың түрлерiнiң саны немесе атаулары РДК Төрағасымен алдын ала келiсiледi.
15 үлгiден артық болуы ұсынылмайды. Бұл ретте әрбiр төрт үлгiнiң сапасын бағалаған соң кемiнде бес минут үзiлiс жасалады.
18. Әрбiр үлгiнi дегустациялаған соң дәмдi бейтараптанатын құрал ретiнде ауызды сумен шаю ұсынылады, сондай-ақ ақ нан, ащы емес iрiмшiк және өткiр иiсi мен дәмi жоқ басқа да өнiмдердi қолдану ұсынылады.
19. Yлгiлердi органолептикалық көрсеткiштерiн айқындау үшiн дайындау өнiмнiң әрбiр түрiне қойылатын талаптарға сәйкес жүзеге асырылады:
күштiлiгi 40% дейiн жұмсартылған сумен араластырғаннан кейiнгi және (20+ -2)С температурасына дейiн салқындатылған спирт;
арақ пен ликер-арақ бұйымдары, аперитивтер, бальзамдар олар қабылдағанға дейiн ұсталынады (20 + -)'С;
пунштер мен ромның дегустациясын ыстық шаймен, бальзамдарды - шаймен немесе кофемен, коктейлдердi газдандырылған минералды немесе сода сумен, тоникпен және мұзбен жүргiзуге ұсынылады;
десерттi және күшейтiлген шараптар (15 +-2)'С, асханалықтары - (12 + - 2)'С дейiн мұздатылады;
шампан, шымырлама шараптар - (12 + - 2)'С;
коньяктар, бренди (20 + - 2)'С.
20. Дегустацияланатын бұйым шығыстарының нормасы бұйымның сапасын әрбiр органолептикалық айқындау кезiнде бiр дегустаторға 50 мл аспайтын мөлшерде белгiленедi.
21. Ликер-арақ және вино өнiмдерiнiң сапасын органолептикалық бағалау N N 2, 3, 4, 5-қосымшалар бойынша 10 балдық жүйеде жүргiзiледi.
22. Егер өнiмнiң дегустацияланатын үлгiсiн бағалау кезiнде көрсеткiштердiң бiрi "қанағаттанарлық" немесе "қанағанттанғысыз" деп бағаланса, онда қалған көрсеткiштердiң жоғары сапасының кезiнде аталмыш үлгi бойынша жалпы бал "қанағаттанарлық" немесе "қанағанттанғысыз" деп дегустатор бағалай алмайды.
23. Ұйымдарды органолептикалық бағалау кезiнде дегустаторлардың арасында пiкiр алысу немесе қандай да бiр басқа да әңгiмелерге жол берiлмейдi.
24. Yлгiлердiң дегустациялық бағасының нәтижелерiн қорыту мынадай түрде жүргiзелдi:
әуелi үтiрден кейiн бiрiншi белгiге дейiн дөңгелектей отырып әрбiр үлгi бойынша дегустаторлардың барлық ұсынған бағаларының орташа арифметикалық мәнi есептеледi;
сосын 1,0 балдан астам шамада есептiк орташа көрсеткiштiң ерекшеленетiн дегустаторлардың бағалары алынып тасталынады. Қалған бағалардың санынан кейiн қайтадан орташа мәнiнiң бағасы есептелiнедi, ол осы үлгiнiң түпкiлiктi балдық бағасы болып табылады.
25. Дегустацияланған өнiмiнің сапасы туралы Комиссияның шешiм пiкiр алысулардың және РДК мүшелерiнiң оның бағалауларының нәтижелерiн есептеу кезiнде комиссияға енгiзiледi.
Орташа бал мәжiсiлке қатысқан комиссия мүшелерiнiң бағаларынан орташа арифметикалық ретiнде айқындалады.
26. Дегустация және әрбiр үлгi бойынша орташа бал айқындалған соң
Комиссия төрағасы дегустацияланған үлгiлерге талқылау жүргiзiледi. Бұл ретте дегустациялық комиссияның мүшесi өнiмнiң сапасы бойынша өзiнiң пiкiрiн және оны арттыру жөнiндегi ұсыныстарын айтады. 27. Ұсынылған үлгiнi органолептикалық бағалау аяқталған соң комиссияның мүшелерi өнiмнiң сыртқы сапасын Мемстандартқа сәйкестiгiн бағалауды жүзеге асырады. Дегустациялық комиссияның нәтижелерi бойынша түпкiлiктi шешiмi хаттамамен ресiмделедi. 28. Дегустациялық комиссия мәжiлiсiнiң хаттамасында мыналар жазылады: дегустацияның өткiзiлген күнi; дегустациялық комиссияның қатысқан мүшелерiнiң жеке құрамы (аты жөнi, лауазымы); дегустацияның мақсаты; бұйымдардың атауы мен дайындаушы ұйымдар, импортшылар т.б-ды көрсете отырып дегустацияға ұсынған үлгiлердiң тiзбесi; үлгiлердi кiм iрiктегенi; үлгiнiң балдық бағасы және органолептикалық сипаттамасы; сыртқы безендiрленуiн бағалау; үлгiлердi талқылау кезiнде айтылған дегустаторлардың ескертпелерi мен ұсынымдары; комиссияның дегустацияға ұсынған үлгiлерiнiң сапасы туралы қорытындысы. 29. РДК-ның әрбiр нақты үлгiнiң сапасы бойынша қорытындысына мәжiлiске төрағалық етушi мен хатшы қолдарын қояды және ол түпкiлiктi шешiм қабылдау үшiн комиссияға ұсынылады. N 1 Дегустация жасауға келіп түскен үлгілерді тіркеу журналы ___________________________________________________________________________ N Келіп Ұйымның Үлгінің Үлгілер. Ілеспе Өнім шы. РДК мәжілісінің р/ түскен атауы атауы дің әр. құжат. ғысының атауы с күні бір атауы.тың бағыты ның саны атауы шөл л. дегуста. тал. ция дау ___________________________________________________________________________ 1| 2 | 3 | 4 /5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 ___________________________________________________________________________ таблицаның жалғасы ________________________ РДК шешімі Үлгілерді есептен шығару күні, N _________________________ | 11 | 12 _________________________
N 2
Тамақ шикізатының өндірілген этил
спиртінің балдық бағасы 1. Этил спиртін органолептикалық бағалау 10 балдық жүйе бойынша жүзеге асырылады 2. Этил спирті сапасының көрсеткіштері ___________________________________________________________________________ N Сапа көрсеткіші Органолептикалық Балдық баға Дегустатордың р/с сипаттама (комиссия) қоры. тындысы ___________________________________________________________________________ 1. Сыртқы түрі Түссіз, мөлдір 2.0 (өте жақсы, сұйық жақсы) Түссіз сұйық жеңіл 1.5 (қанағаттан. опалесцензиямен арлық) Мөлдір емес, лайлы 1,5-тен төмен Дегустациядан сұйық (қанағаттанар. алынып тасталынады лықсыз) 2. Иісі Тиісті шикізаттан 3,6-4,0 өндірілген спирттің (өте жақсы) осы түріне тән, бөтен иіссіз Тиісті шикізаттан 3,0-3,5 өндірілген спирттің (жақсы) осы түріне тән, бірақ жеткіліксіз көрініс тапқан Спирттің осы түріне 2.5-2,9 тән, бiрақ әлсіз (қанағаттанар. лық) Бөтен, өзіне тән 2,5-тен төмен Дегустациядан емес иісі бар (қанағаттанар.алынып тасталынады лықсыз) 3. Дәмі Спирттің осы түріне 3,6-4,0 тән, жұмсақ (жақсы) Спирттің осы түріне 3,0-3,5 тән, бірақ біршама (өте жақсы) өткірлеу Спирттің осы түріне 2,5-2,9 тән, бірақ өткір, (қанағаттанар. күйдірме лық) Спирттің осы түріне 2,5-тен төмен Дегустациядан тән емес, бөтен, (қанағаттанар. алынып тасталынады жабайы, өзіне тән лықсыз) емес дәм ___________________________________________________________________________ 3. Этил спирті сапасының жалпы балдық бағасы ___________________________________________________________________________ N Баға Жалпы балл Бұйым осы бағаны алатын шарт р/с ___________________________________________________________________________ 1. "Өте жақсы" 9,2-10,0 Барлық көрсеткіштер бойынша "өте" бағасы бар ___________________________________________________________________________ 2. "Жақсы" 8,0-9,1 Көрсеткіштердің "Жақсы" және "Өте жақсы" бағалары бар 3. "Қанағаттанар. 6,5-7,9 Көрсеткіштердің "Жақсы" және лық" "Өте жақсы" "Қанағаттанарлық" бағалары бар 4. "Қанағаттанар. 6,5-тен Егер көрсеткіштердің біреуі лықсыз" төмен бойынша "қанағаттанарлықсыз" бағасы болса ___________________________________________________________________________ N 3 - қосымша Ликер-арақ бұйымдарының балдық бағасы 1. Ликер-арақ бұйымдарын органолептикалық бағалау 10 балдық жүйе бойынша жүзеге асырылады 2. Ликер-арақ бұйымдарының, коктейлдердің, аперитивтер мен бальзамдардың көрсеткіштері ___________________________________________________________________________ N Сапа Органолептикалық бағалау Балдық жүйе Қорытынды р/с көрсет. кіштері ___________________________________________________________________________ 1. Мөлдірлі. Мөлдір сұйық, жалтылдаған 2.0 (өте жақсы) лігі осы түрге тән қанық түс және түсі Жалтылдаусыз мөлдір сұйық, 1.8 (жақсы) түсі қанық емес Жалтылдаусыз мөлдір сұйық, 1,5-тен төмен Дегустациядан қанық емес (қанағаттанарлық алынып тасталы. сыз) нады 2. Хош иісті Өте қанық, осы түрге тән 3,6-4,0 (өте жақсы) Жақсы, осы түрге тән 3,0-3,5 (жақсы) Әлсіз, бірақ осы түрге тән 2.5-2,9 (қанағаттанарлық) Бөтен реңі, осы түрге тән 2,5-тен төмен Дегустациядан емес (қанағаттанарлық алынып сыз) тасталды 3. Дәмі Үйлесімді, өбісімді, осы 3,6-4,0 түрге тән (жақсы) Жақсы, таза, осы түрге тән 3,0-3,5 (жақсы) Осы түрге тән толық қанық 2,5-2,9 емес (қанағаттанарлық) Осы түрге тән емес бөтен 2,5-тен төмен Дегустациядан дәмі бар (қанағаттанарлық алынып сыз) тасталды ___________________________________________________________________________ 3.Ликер-арақ бұйымдарының, коктейльдердің, аперитивтердің, бальзамдардың сапасын жалпы балдық бағалау ___________________________________________________________________________ N Баға Жалпы балл Бұйым осы бағаны алатын шарт р/с ___________________________________________________________________________ 1. "Өте жақсы" 9,2-10,0 Барлық көрсеткіштер бойынша "Өте жақсы" бағасы бар 2. "Жақсы" 8,0-9,1 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" бағалары бар 3. "Қанағаттанарлық" 6,5-7,9 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" "Қанағаттанарлық" бағалары бар 4. "Қанағаттанарлық 6,5-тен Егер көрсеткіштердің біреуі бойынша сыз" төмен "Қанағаттанарлықсыз" бағасы болса ___________________________________________________________________________
N 4
Тамақ шикізатынан өндірілген этил спиртінің
балдық бағасы 1. Этил спиртін органолептикалық бағалау 10 балдық жүйе бойынша жүзеге асырылады 2. Этил спирті сапасының көрсеткіштері ___________________________________________________________________________ N Сапа Органолептикалық сипаттама Балдық баға Дегустатордың р/с көрсет. (комиссия) кіштері қорытындысы ___________________________________________________________________________ 1. Сыртқы Түссіз, мөлдір сұйық 2.0 (өте жақсы, түрі жақсы) Түссіз сұйық жеңіл опалесцензия 1.5 (қанағатта мен нарлық) Мөлдір емес, лайлы сұйық 1,5-тен төмен (қанағаттанарлық Дегустация. сыз) дан алынып тасталынады 2. Иісі Тиісті шикізаттан өндірілген 3,6-4,0 спирттің осы түріне тән, бөтен (өте жақсы) иіссіз Тиісті шикізаттан өндірілген 3,0-3,5 спирттің осы түріне тән, бірақ (жақсы) жеткіліксіз көрініс тапқан Спирттің осы түріне тән, бірақ 2.5-2,9 (қанағатта әлсіз нарлық) Бөтен, өзіне тән емес иісі бар 2,5-тен төмен Дегустация. (қанағаттанарлық дан алынып сыз) тасталынады 3. Дәмі Спирттің осы түріне тән, жұмсақ 3,6-4,0 (жақсы) Спирттің осы түріне тән, бірақ 3,0-3,5 біршама өткірлеу (өте жақсы) Спирттің осы түріне тән, бірақ 2,5-2,9 (қанағатта өткір, күйдірме нарлық) Спирттің осы түріне тән емес, 2,5-тен төмен бөтен, жабайы, өзіне тән емес (қанағаттанарлық Дегустация. дәм сыз) дан алынып тасталынады ___________________________________________________________________________ 3. Жалпы балдық бағасы ___________________________________________________________________________ N Баға Жалпы балл Бұйым осы бағаны алатын шарт р/с ___________________________________________________________________________ 1. "Өте жақсы" 9,2-10,0 Барлық көрсеткіштер бойынша "Өте жақсы" бағасы бар 2. "Жақсы" 8,0-9,1 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" бағалары бар 3. "Қанағаттанарлық" 6,5-7,9 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" "Қанағаттанарлық" бағалары бар 4. "Қанағаттанарлық 6,5-тен Егер көрсеткіштердің біреуі бойынша сыз" төмен "Қанағаттанарлықсыз" бағасы болса ___________________________________________________________________________ N 5-қосымша Вино шаруашылығы өнімінің балдық бағасы 1. Вино шаруашылығының өнімін органолептикалық бағасы 10-балдық жүйе бойынша жүзеге асырылады. 2. Өнім сапасының жалпы балдық бағасы ___________________________________________________________________________ N Өнімнің атауы Балдық баға Қорытынды р/с ___________________________________________________________________________ 1 2 3 4 ___________________________________________________________________________ 1. Жүзім шараптары, жекелеген және өңделген шарап материалдары 8,0 "қанағаттанарлықсыз" кемінде 8,0-ден кем 2. Вино шараптары мен өңделген вино материалдары 8,8 - маркалық кемінде 9,2 - жиынтықтық кемінде 8,8-ден кем "қанағаттанарлықсыз" және 9,2 3. Шампан және шымырлама шараптар кемінде: - ұсталынғандары 9,0 - жекелегендері 8,6 4. Коньяктар кемінде: - жекелегендері 8,4 - "КВ" тобы 8,8 - "КВВС" тобы 9,2 - "КС" тобы 9,5 ___________________________________________________________________________ N 6-қосымша Сыраның балдық бағасы 1. Сыраны органолептикалық бағасы 25-балдық жүйе бойынша жүзеге асырылады. 2. Сыраның сапасының көрсеткіштері мынадай балдар бойынша бағаланады: ___________________________________________________________________________ N Сапа Органолептикалық бағалау Балдық жүйе Қорытынды р/с көрсет. кіштері ___________________________________________________________________________ 1. Мөлдірлігі Мөлдір жалтыраусыз қоспасыз 2,0 (өте Дегустациядан алынып жақсы) тасталынады Жалтыраусыз мөлдір, бірлі 2,0 жарым ұсақ қоспалар шаң-тозаң (жақсы) секілді Әлсіз опаллессияланатын 1,0 (қанағат. танарлық) Күшті опаллессияланатын, 0 (қанағат лай танарлық. сыз) 2. Түсі Шараптың түріне сәйкес келе. 3,0 (өте Дегустациядан алынып ді, сыраның осы түрі үшін ең жақсы) тасталынады төмен белгіленген деңгейде Сыраның осы түріне сәйкес 2,0 келеді, орташа жол берілетін (жақсы) деңгейде Сыраның осы түріне сәйкес 1,0 келеді, сыраның осы түрі үшін (қанағат. барынша жоғары жол берілетін танарлық) деңгейде Сыраның осы түріне сәйкес 0 (қанағат келмейді, белгіленген танарлық. стандарттың деңгейінен мөлдір сыз) немесе күңгірттеу 3. Хош иісі Сыраның осы түріне сәйкес 4,0 (өте Дегустациядан алынып келеді, керемет хош иісті, жақсы) тасталынады таза қанық Сыраның түріне сәйкес келетін 3,0 жақсы хош иіс, бірақ әлі де (жақсы) жеткілікті түрде қанық емес Хош иісте аз-маз шикі, 2,0 жеміс реңінің бөтен иісі (қанағат. байқалады, солот реңі өте танарлық) қанық Хош иісте бөтен реңк бар: 1,0 жаңа жасалған сыраның жеміс. (қанағат. тік, қышқыл, хош иісі және танарлық. т.б. сыз) 4. Дәмі: Сыраның осы түріне сәйкес 5,0 (өте Дегустациядан алынып - толықтығы келетін керемет, толық, жақсы) тасталынады және дәмнің бөтен дәмдерсіз таза, үйле. тазалығы сімді дәм Сыраның осы түріне сәйкес 4,0 келетін жақсы таза дәмі, (жақсы) онша үлесімді емес Онша таза емес дәм, жаңа 3,0 жасалған сыраның дәмі, (қанағат. карамельді бос иіс, қанық. танарлық) тығы әлсіз Бос дәм және бөтен дәм иіс. 2,0 тері: ашытқылық, жемістік, (қанағат. өткір, қышқылдау танарлық. сыз) - хмелді Сыраның түріне сәйкес 5,0 (өте гореч келетін таза хмелді, жұмсақ, жақсы) өбісімді Таза хмелді, онша өбісімді 4,0 емес, сәл-пәл бөгделеу (жақсы) Дәм татқаннан кейін таңдайда 3,0 қалатын хмелдік бөгде гореч (қанағат. немесе сыраның түріне сәйкес танарлық) келмейтін әлсіз Хмелді емес, бөгде гореч 2,0 (қанағат. танарлық. сыз) ___________________________________________________________________________ N 6-қосымша ___________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 ___________________________________________________________________________ 5. Көбік және Кемінде 40 мм биіктіктемол, 5,0 (өте жақсы) көміртегі. жинақы, орнықты,жақсы жабыса. нің қосқы. тын көбік, орнықтылығы мол шымен байы. және газдың көпіршіктерін тылуы (шөл. жаймен бөлуі кезінде кемінде мектегі 4 минут сыра үшін) Газ көпіршігін сирек және 4,0 (жақсы) тез бөлуі кезінде кемінде 3 минут тұратын және 30 мм биіктіктегі жинақы, орнықты көбік Көпіршіктерді сирек және тез 3,0 (қанағат. бөлуі кезінде кемінде 20 мм танарлық) және орнықтылығы кемінде 2 минут мол емес көбік Биіктігі кемінде 20 мм және 1,0 (қанағат. орнықтылығы кемінде 2 минут танарлықсыз) әлсіз көбік ___________________________________________________________________________ 3. Сыраның жалпы балдық бағасы ___________________________________________________________________________ N Баға Жалпы балл Бұйым осы бағаны алатын шарт р/с ___________________________________________________________________________ 1. "Өте жақсы" 9,2-10,0 Барлық көрсеткіштер бойынша "Өте жақсы" бағасы бар 2. "Жақсы" 8,0-9,1 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" бағалары бар 3. "Қанағаттанарлық" 6,5-7,9 Көрсеткіштердің "жақсы және "Өте жақсы" "Қанағаттанарлық" бағалары бар 4. "Қанағаттанарлық 6,5-тен Егер көрсеткіштердің біреуі бойынша сыз" төмен "Қанағаттанарлықсыз" бағасы болса ___________________________________________________________________________ Оқығандар: Омарбекова А.Т. Икебаева А.Ж.