2008 жылғы 4 желтоқсандағы Қазақстан Республикасы Бюджет кодексінің 69-бабына және «Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдары туралы» 2012 жылғы 13 ақпандағы Қазақстан Республикасы Заңының 73-бабының 4-тармағына және 77-бабының 2-тармағына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
1. Қоса беріліп отырған:
1) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары;
2) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары бекітілсін.
2. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының
Премьер-Министрі С. Ахметов
Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен
бекітілген
Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының
жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру
ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету
қағидалары
1. Жалпы ережелер
1. Осы Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен бейбіт уақытта қамтамасыз етудің тәртібін айқындайды.
2. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мынадай санаттағы қызметкерлері (бұдан әрі – қызметкерлер) мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі:
1) тәуліктік наряд құрамына кіретін, жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;
2) арнаулы (әскери) оқу мекемелерінің казармалық жағдайдағы курсанттары;
3) оқу жаттығуларына қатысушы, сондай-ақ арнаулы жиындарды өткеруші (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер бұл іс-шаралар бір күннен артық өтсе;
4) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының әскери-медициналық бөлімшелерінде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер;
5) табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер.
Сондай-ақ Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының арнаулы (әскери) оқу орнына түсуге жіберілген және казармалық жағдайда тұрып жатқан Қазақстан Республикасының азаматтары келген күнінен бастап қабылданған немесе іріктеу кезінде қабылдаудан бас тартылған күнге дейін мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі.
3. Осы Қағидалардың 2-тармағында көрсетілген қызметкерлер, олардың тәуліктік іссапарлық шығыстары белгіленген тәртіппен өтелген жағдайда, азық-түлікпен қамтамасыз етілмейді.
4. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету, мемлекеттік сатып алу туралы заңнамаға сәйкес жеке немесе заңды тұлғалардан тиісті қызметтерді, тауарлар мен жұмыстарды сатып алу арқылы жүзеге асырылады және/немесе Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері заңнамаға сәйкес дербес жүзеге асырады.
2. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету тәртібі
5. Қызметкерлер азық-түлікпен белгіленген заттай нормалар бойынша пайдалануға дайын тағам және сусындар (таңғы ас, түскі ас, кешкі ас, сондай-ақ қажет болған жағдайда қосымша тамақ) түрінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының тиісті тамақтану пункттері (асханалар, тамақтану орындары ) арқылы қамтамасыз етіледі.
Азық-түлік үлесін беру кезінде азық-түлік өнімдерін басқа өнімдерге алмастырудың заттай нормаларында белгіленген өнімдердің өзара алмасу нормалары шегінде рұқсат беріледі.
6. Қызметкерлерді пайдалануға дайын тағаммен және сусындармен уақтылы қамтамасыз ету, сондай-ақ пайдалануға дайын тағамның және сусындардың сәйкестігін бақылау тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады.
Жекелеген жағдайларда азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларында көзделген құрғақ азық үлесін беруге рұқсат етіледі.
7. Тамақ қатаң түрде бекітілген мәзір бойынша, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларының өнімдерін тарата отырып (тарату мәзірі) дайындалады. Үш мезгіл тамақтану кезінде жабдықтау нормалары энергетикалық құндылығы (құнарлылығы) бойынша санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сәйкес бөлінеді.
8. Апталық азық-түлікті тарату мәзірін Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мүдделі бөлімшелерімен келісім бойынша тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет көрсететін басқа ұйымның уәкілетті өкілі дайындайды. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері азық-түлікпен қамтамасыз етуді дербес ұйымдастырған жағдайда, онда азық-түлікті тарату мәзірін азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыруға жауапты қызметкер дайындайды.
Азық-түлікті тарату мәзірі қамтамасыз етудің әр заттай нормасы бойынша тамақтандырылатын адам санына қарамастан жасалады және оны шаруашылық бөлімшесінің бастығы үш данада бекітеді. Бір данасы арнаулы мемлекеттік органның бухгалтериясында, екінші мен үшінші даналары тамақтану және пісіру залдарына орналастырылады.
9. Тамақ дайындау процесін және пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын бақылау үшін жауапты лауазымды тұлғалар, соның ішінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының медициналық бөлімшесінін қызметкері тағайындалады.
Әр тамақ қабылдау алдында бақылауды жүзеге асыратын тұлғалар азық-түлікті тарату мәзіріне сәйкес азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормасының толық жеткізілуін, сондай-ақ пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тексереді.
Медициналық бөлімшенің қызметкері пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тікелей ыстық ас цехында татып көру арқылы, ас дайындау және тамақ қабылдау пунктері үй-жайларының санитарлық жағдайын тексереді.
Бақылау қорытындысы азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларына толық жеткізілуін бақылауды есепке алу кітабына жазылады. Осы кітапта медициналық бөлімшенің жауапты қызметкері дайын тағам мен сусындардың сапасы туралы, өзі тексерген үй-жайлардың санитарлық жағдайы туралы жазады, сондай-ақ оны пайдалануға рұқсат береді. Осыдан кейін қызметкерлерге тамақ беруге рұқсат етіледі.
Тамақтандыруды ұйымдастыруды тексеретін тұлғалар цехтарға және басқа да тамақтану орындарының үй-жайларына барған кезде санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтайды.
10. Қызметкерлердің тамақтануды бастауы алдында дайындалған астың температурасы санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сай болуы тиіс.
11. Қажет болған жағдайда дайын тамақ ас қабылдау орындарына дейін санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтай отырып жеткізілуі тиіс.
12. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру жөніндегі лауазымды тұлғаларының міндеттері Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының бірінші басшысының актісімен айқындалады.
Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен
бекітілген
Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Бір адамға күніне/грамм |
1 |
2 |
3 |
1. Жалпы үлес1 |
||
1 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
10 |
2 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
3 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
4 |
Макарон өнімдері |
40 |
5 |
Әртүрлі жарма |
98 |
6 |
Соя араластырылған өнім |
10 |
7 |
Жас картоп |
510 |
8 |
Қырыққабат |
130 |
9 |
Пияз |
65 |
10 |
Сәбiз |
95 |
11 |
Қияр |
30 |
12 |
Қызанақ |
40 |
13 |
Қызылша |
40 |
14 |
Томат пастасы |
6 |
15 |
Көкөніс шырыны |
25 |
16 |
Кетчуп |
5 |
17 |
Жаңа пiскен жемiстер |
100 |
18 |
Жемiс-жидек шырыны |
25 |
19 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
30 |
Кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
20 |
Қант |
80 |
21 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
200 |
22 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
23 |
Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер |
4 |
24 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
25 |
Сиыр сүті |
130 |
26 |
Қаймақ |
20 |
27 |
Iрімшiк |
30 |
28 |
Мәйекті сыр |
35 |
29 |
Сиыр сары майы |
35 |
30 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
31 |
Өсiмдiк майы |
30 |
32 |
Асханалық маргарин |
10 |
33 |
Шай |
2 |
34 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда: |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
35 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
36 |
Ашытқы |
0,3 |
37 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
38 |
Бұрыш |
0,3 |
39 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
40 |
Сiркесу |
2 |
41 |
Полидәрумендi препарат, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
2. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттарына арналған үлес2 |
||
42 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
100 |
43 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірімен бидай наны |
400 |
44 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
45 |
Макарон өнімдері |
40 |
46 |
Әртүрлі жарма |
98 |
47 |
Жас картоп |
510 |
48 |
Қырыққабат |
130 |
49 |
Пияз |
65 |
50 |
Сәбiз |
95 |
51 |
Қияр |
30 |
52 |
Қызанақ |
40 |
53 |
Қызылша |
40 |
54 |
Томат пастасы |
6 |
55 |
Көкөніс шырыны |
25 |
56 |
Кетчуп |
5 |
57 |
Жаңа пiскен жемiстер |
150 |
58 |
Жемiс-жидек шырыны |
25 |
59 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда: |
30 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
60 |
Қант |
80 |
61 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
250 |
62 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
63 |
Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер |
4 |
64 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
65 |
Сиыр сүті |
200 |
66 |
Қаймақ |
20 |
67 |
Iрімшiк |
30 |
68 |
Мәйекті сыр |
35 |
69 |
Сиыр сары майы |
35 |
70 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
71 |
Өсiмдiк майы |
28 |
72 |
Асханалық маргарин |
7 |
73 |
Шай |
2 |
74 |
Табиғи кофе болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
75 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
76 |
Ашытқы |
0,3 |
77 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
78 |
Бұрыш |
0,3 |
79 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
80 |
Сiркесу |
2 |
81 |
Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
3. Арнаулы бөлімшілерге арналған үлес3 |
||
82 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
10 |
83 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
84 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
85 |
Макарон өнімдері |
40 |
86 |
Әртүрлі жарма |
98 |
87 |
Соя араластырылған өнім |
10 |
88 |
Жас картоп |
510 |
89 |
Қырыққабат |
130 |
90 |
Пияз |
65 |
91 |
Сәбiз |
95 |
92 |
Қияр |
30 |
93 |
Қызанақ |
40 |
94 |
Қызылша |
40 |
95 |
Томат пастасы |
10 |
96 |
Көкөніс шырыны |
25 |
97 |
Кетчуп |
5 |
98 |
Жаңа пiскен жемiстер |
100 |
99 |
Жемiс-жидек шырыны |
25 |
100 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
30 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
101 |
Қант |
80 |
102 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
260 |
103 |
Жартылай ысталған шужық |
15 |
104 |
Бiріншi санаттағы қосымша ет өнiмдер |
4 |
105 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
106 |
Сиыр сүті |
300 |
107 |
Қаймақ |
20 |
108 |
Iрімшiк |
30 |
109 |
Мәйекті сыр |
40 |
110 |
Сиыр сары майы |
40 |
111 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
112 |
Өсiмдiк майы |
30 |
113 |
Асханалық маргарин |
10 |
114 |
Шай |
2 |
115 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
116 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
117 |
Ашытқы |
0,3 |
118 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
119 |
Бұрыш |
0,3 |
120 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
121 |
Сiрке су |
2 |
122 |
Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
4. Жалпы емдік үлес4 |
||
123 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырған) |
100 |
124 |
1-сұрыпты құнарландырған ұннан пісірілген бидай наны |
450 |
125 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
100 |
126 |
Макарон өнімдері |
30 |
127 |
Түрлі жарма |
88 |
128 |
Жас картоп |
550 |
129 |
Қырыққабат |
100 |
130 |
Пияз |
70 |
131 |
Сәбіз |
90 |
132 |
Қияр |
30 |
133 |
Қызанақ |
30 |
134 |
Қызылша |
40 |
135 |
Томат пастасы |
6 |
136 |
Көкөніс шырыны |
50 |
137 |
Жаңа піскен жемістер |
200 |
138 |
Жеміс-жидек шырын |
50 |
139 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
20 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
140 |
Тосап |
5 |
141 |
Қант |
70 |
142 |
Бірінші санаттағы сиыр еті |
240 |
143 |
Құс еті |
56 |
144 |
Бірінші санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) |
4 |
145 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
146 |
Сиыр сүті |
400 |
147 |
Қаймақ |
20 |
148 |
Ірімшік |
30 |
149 |
Мәйікті сыр |
30 |
150 |
Сиыр сары майы |
45 |
151 |
Жұмыртқа (аптасына, дана) |
7 |
152 |
Өсімдік майы |
25 |
153 |
Асханалық маргарин |
10 |
154 |
Шай |
2 |
155 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
156 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
157 |
Ашықты |
1 |
158 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
159 |
Бұрыш |
0,3 |
160 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
161 |
Картоп крахмалы |
5 |
162 |
Сірке су |
2 |
163 |
Полидәруменді препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
5. Емдек-профилактикалық азық үлесі5 |
||
164 |
Сиыр сүті |
170 |
6. Жалпы құрғақ азық үлесі6 |
||
1-нұсқа |
||
165 |
Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер* |
300 |
166 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
340 |
167 |
Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі |
680 |
168 |
Жол шақпақ қанты |
180 |
169 |
Шай |
3 |
170 |
Қағаз майлықтар (дана) |
3 |
2-нұсқа |
||
171 |
Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер |
600 |
172 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
340 |
173 |
Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі |
1020 |
174 |
Жол шақпақ қанты |
180 |
175 |
Шай |
3 |
7. Түнгі нарядтарға қосымша үлес7 |
||
176 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
100 |
177 |
Сиыр сары майы |
15 |
178 |
Мәйекті сыр |
10 |
179 |
Жартылай ысталған шұжық |
30 |
180 |
Шай |
0,5 |
181 |
Қант |
20 |
8. Қосымша мерекелік үлес8 |
||
182 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
60 |
183 |
Печенье |
30 |
184 |
Конфеттер |
20 |
185 |
Ашытқы |
0,2 |
186 |
Өсімдік майы |
5 |
187 |
Жаңа піскен жемістер |
200 |
9. Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезінде қосымша үлес9 |
||
188 |
Печенье |
100 |
189 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
150 |
190 |
Етпен өсімдік консервілерінің түр-түрі |
150 |
191 |
Екінші түскі ас консервілері |
200 |
192 |
Балық консервілері (майлы шпроттар) |
60 |
193 |
Жартылай ысталған шұжық |
60 |
194 |
Қант қосылған қоюландырған сүт |
60 |
195 |
Қант |
100 |
196 |
Шоколад |
80 |
197 |
Дәруменді глюкоза |
50 |
198 |
Лимон қышқылы |
3 |
199 |
Кептірілген жеміс10 |
30 |
200 |
Жаңғақтар |
40 |
201 |
Табиғи кофе |
6 |
202 |
Какао |
14 |
Ескертпе:
1. Осы норма бойынша:
1) тәуліктік наряд құрамына кіретін, жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;
2) арнаулы (әскери) оқу мекемелерінің казармалық жағдайдағы курсанттары;
3) оқу жаттығуларына қатысушы, сондай-ақ арнаулы жиындарды өткеруші (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер бұл іс-шаралар бір күннен артық өтсе;
4) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының әскери-медициналық бөлімшелерінде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер;
5) табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер қамтамасыз етіледі.
Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушылардан басқа қызметкерлерге алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
2. Казармалық жағдайдағы арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары оқу мерзімінің барлық кезеңінде оқуға қабылданып, арнаулы (әскери) оқу орындарының офицер атағын беру туралы бұйрығына дейін осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
3. Мемлекет есебінен осы норма бойынша арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлері қамтамасыз етіледі:
1) оқу жаттығуларға қатысушылар (далалық жағдайда), егер аталған іс-шаралар бір тәуліктен артық уақыт өткізілетін болса;
2) арнаулы жиындарды өткерушілер (далалық жағдайда), егер шаралар бір тәуліктен артық уақыт өткізілетін болса;
3) тәуліктік наряд құрамына енетіндер, жауынгерлік кезекшілік атқарушылар, парашютпен секірген күндері;
Арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлеріне алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
4. Әскери-дәрігерлік бөлімшелерде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
Әскери госпитальда емделуде немесе тексерілуде жатқан науқастарға осы нормаға қосымша мемлекет есебінен бір адамға тәулігіне 45 грамм ет, 25 грамм шұжық және қақтамалар, 200 грамм сүт, 20 грамм ірімшік, 50 грамм сүзбе, 15 грамм жеміс консервілері және 50 грамм консервіленген компот беріледі.
Әскери-дәрігерлік бөлімшелерге 19.00-ден 24.00 сағатқа дейін емделуге немесе дәрігерлік тексеруден өтуге келген қызметкерлер бір реттік тамақ алады: нан – 250 грамм, сары май – 20 грамм, қант – 20 грамм және шай – 0,3 грамм.
Азаматтық емхана мекемелерінде жатқан қызметкерлер осы емхана мекемелерінің қолданыстағы нормасы бойынша барлық науқастармен бірге ақысыз тамақпен қамтамасыз етіледі.
Емдік үлес нормасы бойынша азық-түліктерді алмастыру науқастардың тағайындалған диета нормасы бойынша ауыстырылады.
5. Осы норма бойынша от жағушылар (операторлар), газ электр дәнекерлеушілер, улы химикаттармен жұмыс істейтін медициналық (ветеринарлық) қызметкерлер, рентгенолог-мамандар, жанар-жағар маймен тұрақты жұмыс істейтін мамандар (жанар-жағар май қоймасының бастықтары, толтырушылар) және су кәрізі мамандары (сантехниктер) мемлекет есебінен қамтамасыз етіліледі.
6. Осы норма бойынша оқу-жаттығуға (далалық жағдайда) және арнаулы жиындарға (далалық жағдайда) қатысқан кезде, жол жүргенде, сондай-ақ басқа да жағдайларда негізгі азық-түлік үлесімен ыстық тамақ әзірлеуге мүмкіндік болмағанда қызметкерлер құрғақ азық-түлік үлесінің 1-нұсқасы бойынша қамтамасыз етіледі. Бұл ретте құрғақ үлеспен тамақтану үш тәуліктен аспауы керек.
Жауынгерлік және оған теңестірілген тапсырмаларды орындайтын қызметкерлер, сондай-ақ арнаулы қызметтегі қызметтері парашюттен секіруге байланысты қызметкерлер құрғақ азық-түлік үлесіннің 2-нұсқасы бойынша қамтамасыз етіледі.
Галетсіз құрғақ азық-түлік үлесін жинақтау барысында 2-сұрыпты 300 грамм галеттің орнына 1-сұрыпты бидай ұнынан жасалған 400 грамм нан беріледі.
7. Тәуліктік наряд құрамына кіретін (жауынгерлік кезекшілік өтеуші) қызметкерлер, егер наряд қызметін өткізу (жауынгерлік кезекшілік атқарушылар) уақыты екі сағаттан кем болмаған жағдайда түнгі сағат 22.00-ден 6.00-ге дейін осы норма бойынша қосымша қамтамасыз етіледі.
8. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары мемлекеттік мереке күндерінде, ант қабылдауда, сондай-ақ тәуліктік наряд (жауынгерлік кезекшілігін атқарушылар) құрамына кіретін қызметкерлер осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
9. Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер, егер зардапты жою уақыты бір тәулік уақыттан асатын болса, осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
10. Қара өрікке, мейізге немесе кепкен өрiкке тепе-тең алмастырылады.
Азық-түлік үлесін беру кезіндегі азық-түлік өнімдерін
алмастырудың заттай нормалары
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Мөлшері (грамм) |
||
алмастырылатын өнім |
орнына қолданылатын өнім |
бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша алмастырылсын |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Кебекіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
аршылған қара бидай, аршылған бидай жасалған және 2-сұрыпты ұннан пiсiрiлген кептiрiлген нан |
60 |
|||
аршылған бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер |
60 |
|||
Кебексіз қара бидай ұны |
42 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
28 |
|||
қытырлақ нандар |
80 |
|||
2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан |
95 |
2 |
||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
90 |
2 |
||
2 |
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1-сұрыпты ұннан жасалған кептiрiлген нан |
75 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
65 |
15 |
||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер |
35 |
|||
май қосылған жақсартылған галеттер |
55 |
15 |
||
1-сұрыпты ұннан пiсiрiлген жай және кесiк батондар |
95 |
|||
жоғары сұрыпты ұннан пiсiрілген нан |
55 |
|||
2-сұрыпты ұннан пiсiрілген нан |
105 |
1 |
||
3 |
1-сұрыпты бидай ұны* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
күрiш |
100 |
4 |
||
макарон өнiмдерi |
100 |
4 |
||
ұнтақ жарма |
100 |
|||
4 |
Әртүрлi жарма* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
пiсiрудi қажет етпейтiн жармалар |
100 |
|||
Күрiш |
100 |
|||
макарон өнiмдерi |
100 |
|||
көкөнiсті- жарма- және көкөнiс концентраттары |
100 |
3 |
||
2-сұрыпты бидай ұны |
100 |
3 |
||
«Томат соусындағы соя бұршағы» консервiлерi |
200 |
|||
Жас картоппен консервіленген (құйманы қоса алғанда) табиғи-жартылай фабрикат картоп |
500 |
5 |
||
жаңа пiскен көкөнiстер |
500 |
|||
ашытылған және тұздалған көкөнiстер |
500 |
5 |
||
картоп және кептiрілген көкөнiстер, құрғақ картоп езбе, сублимациялық кептiрілген картоп көкөнiстерге |
100 |
|||
көкөнiс пен табиғи және маринадталған бұршақ консервiлерi (құйманы қоса алғанда) |
500 |
|||
етсiз бiрiншi түскi ас көкөнiс консервілерi |
375 |
|||
көкөнiстi тұздық консервілері |
250 |
|||
тiскебасар консервілерi |
375 |
8, 17 |
||
5 |
Жас картоп, жас, ашытылған және тұздалған көкөнiстер* |
100 |
4 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
пияз |
100 |
|||
кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пияз |
10 |
|||
көк жуа (перо) |
200 |
|||
сарымсақ |
50 |
|||
6 |
Сиыр еті* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сүйекті ет блоктары |
100 |
|||
сүйексіз ет блоктары |
80 |
|||
түйе етiмен |
100 |
|||
бiрiншi санатты қосымша ет өнiмдер (соның iшiнде бауырмен) |
||||
100 |
||||
екiншi санатты қосымша ет өнiмдерi |
300 |
|||
тазартылған құс етi |
100 |
|||
жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етi |
120 |
|||
сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген ет |
33 |
|||
қайнатылған шұжық және сосиска (сарделькалар) |
80 |
7 |
||
ысталған ет өнiмдерi (құс етi, орама, жартылай ысталған шұжық) |
60 |
7 |
||
түрлi ет консервілерi |
75 |
|||
сүйегі бар құс етінен жасалған консервілер |
100 |
|||
балық (бассыз суытылған, мұздалған және тұздалған күйiнде) |
150 |
8, 11 |
||
әр түрлi балық консервілерi |
120 |
8 |
||
мәйектi қатты сыр |
46 |
7, 11 |
||
балқытылған сыр |
72 |
11 |
||
тауық жұмыртқалары, дана |
2 |
11, 12 |
||
7 |
Жартылай ысталған шұжық |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
шұжық фаршы |
125 |
|||
8 |
Балық (бассыз суытылған, мұздатылған және тұздалған, тазартылған күйiнде)* |
100 |
6, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
тұздалған және басымен ысталған шабақ |
100 |
|||
ысталған балық және аунатылған балықтың жон еті |
75 |
|||
бөлшектеу жағдайына қарамастан басы бар балықтардың барлық түрi мен тұқымдастығы |
130 |
|||
кептірілген балықпен және сублимациялық кептірілген балық |
70 |
|||
тұздалған бассыз шабақ |
33 |
|||
бөлшектеу жағдайына қарамастан |
85 |
|||
әр түрлi балық консервлерi |
80 |
5 |
||
тiскебасар көкөнiс консервілерi |
120 |
4, 18 |
||
9 |
Сиыр майы* |
100 |
10, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
зарарсыздандырылған консерві майы |
100 |
|||
зарарсыздандырылған консерві майы |
70 |
|||
10 |
Шыжғырылға тоң май, маргарин |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр майы** |
67 |
|||
өсiмдiк майы |
100 |
|||
11 |
Сиыр сүті* |
100 |
18 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
құрғақ сүт, құрғақ қатық және сублимациялық кептірілген ашыған сүт өнімдері |
15 |
|||
қант қосылған қоюландырылған сүт |
20 |
|||
қантсыз қоюландырылған зарарсыздандырылған сүт |
30 |
|||
табиғи кофе немесе қоюландырылған сүттi және қантты какао |
20 |
|||
ашыған сүт өнiмдерi (айран, қатық, ацидофилин) |
100 |
|||
кiлегей |
20 |
|||
қаймақ |
20 |
|||
құрғақ қаймақ |
10 |
|||
ірiмшiк |
30 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
ерітілген сиыр майы |
5 |
|||
қатты мәйектi сыр |
12 |
6, 7 |
||
балқытылған сыр |
18 |
6 |
||
тауық жұмыртқалары, дана |
0,5 |
6, 12 |
||
қант қосылған қоюландырылған |
||||
кiлегей |
20 |
|||
ірімшік |
24 |
|||
балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған) тазартылған, бассыз күйiнде |
60 |
6,8 |
||
12 |
Тауық жұмыртқалары, дана* |
1 |
6, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жұмыртқа ұнтағы |
15 |
|||
жұмыртқа меланжiсі |
50 |
|||
13 |
Қант* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
карамель |
50 |
|||
тосап, джем, повидло |
140 |
17 |
||
мармелад |
130 |
|||
печенье |
100 |
15 |
||
вафли |
100 |
2, 15 |
||
халва |
120 |
14 |
||
пастила |
120 |
|||
14 |
Шоколад* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
какао ұнтағы |
150 |
|||
табиғи кофе |
200 |
|||
қоюландырылған сүт және қант қосылған какао |
150 |
|||
табиғи кофе |
||||
бал |
165 |
|||
тәтті текшелер |
160 |
|||
халва |
150 |
21 |
||
15 |
Печенье* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жай галеттер, баранкалар |
100 |
2 |
||
вафлилер |
85 |
2 |
||
16 |
Томат пастасы* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
томат-пюре |
200 |
|||
томат соустары |
150 |
|||
томат шырындары, жаңа пiскен қызанақ |
500 |
|||
кетчуп** |
150 |
|||
17 |
Жаңа пiскен жемiстер* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жаңа піскен жидектер |
100 |
|||
апельсинмен, мандарин |
100 |
|||
қарбыз |
300 |
|||
қауын |
200 |
|||
кептiрiл жемiстер |
20 |
19 |
||
сублимациялық кептірілген жемiстер және жидектер |
20 |
|||
консервіленген компоттар |
50 |
|||
табиғи жемiс және жидек шырындары |
100 |
18 |
||
құрғақ заттары 50 пайыздан кем емес табиғи жемiс және жидек шырындары |
20 |
|||
сублимациялық кептірілген шырындары |
18 |
|||
жемiс сусындары |
130 |
|||
жемiс және жидек қоспалары |
10 |
|||
тосап, джем, павидло |
17 |
13 |
||
жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
30 |
20, 24 |
||
18 |
Табиғи жемiс және жидек шырындары** |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
тiскебасар көкөніс консервілерi |
50 |
|||
лимон қышқылы |
0,5 |
4, 8 |
||
қант |
15 |
|||
томат, көкөнiс шырыны |
300 |
|||
сиыр сүті |
100 |
11 |
||
19 |
Кептiрiлген жемiстер* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
қант |
75 |
|||
шай |
3 |
|||
20 |
Жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты* |
100 |
17, 24 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
қант |
50 |
|||
шай |
2 |
|||
21 |
Табиғи кофе |
100 |
14 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
еритiн кофе* |
40 |
|||
кофе сусыны |
||||
какао ұнтағы |
200 |
|||
1-сұрыпты қара шай** |
100 |
|||
22 |
1-сұрыпты қара шай* |
100 |
25 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
еритiн шай |
80 |
|||
кофе сусыны |
800 |
21 |
||
23 |
Қыша ұнтағы* |
100 |
||
Мыналармен: |
||||
дайын қыша |
600 |
|||
24 |
Картоп крахмалы* |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
100 |
17, 20 |
||
жас картоп |
500 |
4, 5 |
||
25 |
Табиғи сiркесу |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сiркесу ерiтiндiсi |
||||
26 |
Соя араласқан өнiмдері** |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жас картоп |
250 |
|||
арпа жармасы |
150 |
|||
сұлы жармасы |
150 |
|||
бидай жармасы |
150 |
* – тармақ шектерінде өнімдерді өзара алмастыруға және көрсетілген қатынаста кері алмастыруға болады
** – тармақ шектерінде өнімдерді өзара алмастыруға болады және көрсетілген қатынаста кері алмастыруға тыйым салынады.
Емдiк азық үлесін беру кезінде алмастырудың заттай нормалары
(тура алмастыруға ғана рұқсат етіледi)
Р/с |
Өнiмдердiң атауы |
Мөлшері, грамм |
Алмастыруға рұқсат етіледі |
|
алмастырылатын азық-түлік |
орнына қолданылатын азық-түлік |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
90 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
75 |
|||
жарма ұнтағы |
75 |
|||
түрлі жарма |
75 |
|||
2 |
1-сұрыпты бидай ұны |
100 |
Сол сияқты |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жоғары сұрыпты бидай ұны |
95 |
|||
3 |
Әр түрлі жарма |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жарма ұнтағы |
100 |
|||
4 |
Сиыр, қой еті |
100 |
Сол сияқты |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ірімшік |
300 |
|||
5 |
Балық |
100 |
Сол сияқты |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ірімшік |
200 |
|||
6 |
Өсімдік майы |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр майы |
67 |
|||
7 |
Сиыр және өсімдік майы |
100 |
Сол сияқты |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
шыжғырылған тоң май маргарин |
150 |
|||
8 |
Емдеу үлесінің барлық өнімдері |
№ 0 диета мұқтаж науқастар үшін |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1) табиғи жеміс және жидек шырындары |
250 |
|||
картоп крахмалы |
10 |
|||
шай |
2 |
|||
қант |
70 |
|||
кептірілген жемістер |
20 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
2) табиғи жеміс және жидек шырындары |
200 |
№ 0 мұқтаж диета науқастар үшін |
||
картоп крахмалы |
10 |
|||
шай |
2 |
|||
қант |
70 |
|||
кептірілген жемістер |
20 |
|||
қарақұмық жармасы, жарма ұнтағы |
40 |
|||
сиыр сүті |
100 |
|||
тауық жұмыртқасы, |
1 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
картоп |
100 |
|||
сәбіз |
100 |
|||
қызылша |
100 |
|||
жас алмамен |
300 |
|||
тосап |
30 |
|||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
200 |
|||
9 |
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
400 |
Диабетпен ауыратын науқастар үшін |
|
жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері |
90 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
10 |
|||
қант |
70 |
|||
тосап |
5 |
|||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ет |
120 |
|||
тауық жұмыртқасы, дана |
3 |
|||
ірімшік |
80 |
|||
балық |
100 |
|||
10 |
Қант |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ас ксилиті |
40 |
|||
сорбит |
40 |
|||
11 |
Қара және 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
100 |
14 жасқа дейінгі науқастар үшін |
|
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
200 |
|||
жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері |
40 |
|||
Жас картоп және көкөністер |
300 |
|||
Табиғи кофе |
0,5 |
|||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр сүтi |
100 |
|||
ірімшік |
50 |
|||
табиғи жеміс және жидек шырындары |
100 |
Емдік тамақтандыруға арналған консервіленген азық-түліктер
Р/с |
Тағам атауы |
Бiр банка үшiн ұстап қалуға жататын азық-түлік мөлшерi, грамм |
||||||
ет |
Жарма (жармаға шаққандағы ұн және көкөністер) |
сүт (сүтке шаққандағы сүт өнімдері) |
тоң май |
сиыр майы |
қант |
жаңа піскен жемістер |
||
1 |
1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк бірінші түскi ас консервілері |
92 |
77 |
- |
15 |
- |
- |
- |
2 |
1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк екінші түскi ас консервілері; |
92 |
77 |
- |
- |
10 |
- |
- |
- |
77 |
175 |
- |
10 |
5 |
- |
||
3 |
1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк жеміс сорпасымен консервілер. |
- |
12 |
- |
- |
- |
20 |
20 |
Емдiк тамақтандыруға арналған ас концентраттары
Р/с |
Тағам атауы |
Бiр банка үшiн ұстап қалуға жататын азық-түлік мөлшерi, грамм |
||||||
ет |
жарма (жармаға шаққандағы ұн және көкөністер ) |
сүт (сүтке шаққандағы сүт өнімдері) |
жануар майлары |
сиыр майы |
қант |
жаңа піскен жемістер |
||
1 |
Бiрiншi госпитальдiк түскi тағам концентраттары, 1/100 (ас концентраттары) |
92 |
80 |
- |
- |
- |
- |
- |
2 |
Екiншi госпитальдiк түскi ас тағамы-ет өсiмдiктi, 1/100 |
92 |
77 |
- |
- |
- |
- |
- |
сүт-өсiмдiктi, 1/115 |
- |
80 |
175 |
- |
- |
5 |
- |
Өнеркәсiптік кәсіпарындар мен жасақтау цехтарында құрғақ
үлестердi, рациондарды қалыптастыру кезінде алмастырудың заттай
нормалары
Р/с |
Өнiмдердiң атауы |
Мөлшерi, грамм |
|
алмастырылатын өнім |
орнына қолданылатын өнім |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Аршылған бидай немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген галеттер* |
300 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
аршылған қара бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нан, 2-сұрыпты бидай ұны |
300 |
||
2 |
Түрлi ет консервiлерi (100 грамм екi банкi) |
200 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет өсiмдiкті консервілер |
250 – 265 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
3 |
Түрлi ет консервілерi |
250 |
|
Мыналармен: |
|||
ет өсiмдiкті консервілермен |
500 – 530 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
700 |
||
4 |
Ет өсiмдiктi консервiлерi |
250-265 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет консервілерi (100 грамм 2 банкi) |
200 |
||
консервiленген еті бар екiншi түскi ас |
350 |
||
5 |
Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас |
350 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет-өсiмдiктi консервiлерi |
125 – 133 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
175 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
6 |
Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас тағамы |
870 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет-өсiмдiктi консервiлерiмен |
250 – 265 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
7 |
Етi бар консервiленген екіншi түскi ас |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
350 |
||
түрлi ет консервiлер |
100 |
||
ет өсiмдiктi консервiлер |
250 – 265 |
||
8 |
Қоюландырылған қантты сүт |
110 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жол шақпақ қанты |
90 |
||
9 |
Шоколад |
15 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жол шақпақ қанты |
30 |
||
10 |
Табиғи жемiс және жидек шырыны |
140 |
|
Мыналармен: |
|||
жол шақпақ қанты |
30 |
||
11 |
Шай (1 х 3 грамм) |
3 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
шай (2 х 2 грамм) |
4 |
||
қант |
15 |
||
12 |
Суға-желге төзiмдi сiрiңкелер (дана) |
10 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
кәдiмгi сiрiңкелер, қорап |
1 |
* – 300 грамм галет немесе 300 грамм кептiрiлген нан орнына әскери бөлiмде 500 грамм 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан беріледi.
Көрсетілген азық-түлiктерді алмастыру Қазақстан Республикасының
арнаулы мемлекеттік органдарының нормативтік құқықтық
құжаттарында айқындалған ерекше жағдайларда жүргiзіледi
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Мөлшерi, грамм |
|
алмастырылатын азық-түлік |
орнына қолданылатын азық-түлік |
||
1 |
Тауық жұмыртқалары (дана) |
1 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
120 |
||
2 |
Томат пастасы |
100 |
|
Алмастырылсын: |
|||
пияз |
250 |
||
сәбiз |
350 |
||
кетчуп |
150 |
||
3 |
Табиғи жемiс және жидек шырындары |
100 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жаңа пiскен, ашытылған және тұздалған көкөнiстер |
200 |
Консервіленген түскi ас тағамдары және ет-өсiмдiктi консервілер
Р/с |
Тағам атауы |
Бір банкi үшiн ұстауға жататын азық-түлiк мөлшері, грамм |
||
ет |
жарма, ұн және көкөністер жармаға есептегенде |
шыжғырылған ас тоң майлары |
||
1 |
1/350 темір банкілердегі бiріншi түскi ас |
55 |
86 |
12, 5 |
2 |
1/350 темір банкілердегі екіншi түскi ас |
100 |
86 |
2, 5 |
3 |
1/350 екінші түскi ас тағамы т/б |
55 |
86 |
12, 5 |
4 |
1/870 темір банкілердегі бірінші түскi ас (1 банка үш порцияға) |
135 |
210 |
33 |
5 |
1/870 темір банкілердегі екінші түскi ас (1 банка үш порцияға) |
270 |
210 |
33 |
6 |
түрлi ет өсiмдiктi 1/265, 1/250 консервiлер |
100 |
86 |
12, 5 |
7 |
1/340 ет өсiмдiктi түрлі консервілер |
100 |
92 |
18 |
Тез тоңазытылған және сублимациялық кептiрiлген тағамдар
Р/с |
Тағам атауы |
Жұмсалған тағамның бір порциясына ұсталынатын тиісті азық-түлік мөлшері, грамм |
||
ет |
жарма, ұн және жармаға қайта есептегендегі көкөністер |
сиыр майы |
||
Тез тоңазытылған тағамдар |
||||
1 |
Көкөніс салаттары |
- |
20 |
5* |
2 |
Етсіз бiріншi тағамдар |
- |
55 |
5 |
3 |
Ет қосылған бiріншi тағамдар |
50 |
55 |
5 |
4 |
Ет қосылған гарнирі бар екінші тағамдар |
150 |
55 |
10 |
5 |
Ет қосылған гарнирсіз екінші тағамдар |
150 |
- |
5 |
6 |
Ет қосылған екiншi тағамдар (голубцы, iшiне фарш салынған бұрыш, тефтели**, құймақтар) |
100 |
55 |
10 |
7 |
Iрiмшiк қосылған құймақтар, iрiмшiктен жасалған қатырма |
20 |
55 |
5 |
8 |
Ірiмшiктен жасалған пудинг |
65 |
15 |
5 |
Сублимациялық кептiрілген тағамдар |
||||
1 |
Көкөнiс салаттары |
- |
20 |
- |
2 |
Ет қосылған бiріншi тағамдар |
50 |
50 |
- |
3 |
Екiншi тағамдар: |
|||
көкөнiстi (жармалы) |
- |
50 |
- |
|
ет қосылған гарнир |
100 |
50 |
- |
|
4 |
Жемiс пюресi қосылған iрiмшiк |
- |
- |
50*** |
5 |
Iрiмшiктен жасалған пудинг |
- |
- |
50*** |
* – әрбiр порцияға 5 грамм өсiмдiк майы ұсталынады;
** – тефтели ішiне жарма ұсталмасын;
*** – әрбiр порция үшiн 50 грамм iрiмшiк ұсталады.