Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары мен заттай нормаларын бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2012 жылғы 7 желтоқсандағы № 1564 Қаулысы

Қолданыстағы

      БАСПАСӨЗ РЕЛИЗІ

      2008 жылғы 4 желтоқсандағы Қазақстан Республикасы Бюджет кодексінің 69-бабына және «Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдары туралы» 2012 жылғы 13 ақпандағы Қазақстан Республикасы Заңының 73-бабының 4-тармағына және 77-бабының 2-тармағына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. Қоса беріліп отырған:
      1) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары;
      2) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары бекітілсін.
      2. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           С. Ахметов

Қазақстан Республикасы 
Үкіметінің       
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен   
бекітілген       

Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының
жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру
ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету
қағидалары

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз ету қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін азық-түлікпен бейбіт уақытта қамтамасыз етудің тәртібін айқындайды.
      2. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мынадай санаттағы қызметкерлері (бұдан әрі – қызметкерлер) мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі:
      1) тәуліктік наряд құрамына кіретін, жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;
      2) арнаулы (әскери) оқу мекемелерінің казармалық жағдайдағы курсанттары;
      3) оқу жаттығуларына қатысушы, сондай-ақ арнаулы жиындарды өткеруші (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер бұл іс-шаралар бір күннен артық өтсе;
      4) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының әскери-медициналық бөлімшелерінде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер;
      5) табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер.
      Сондай-ақ Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының арнаулы (әскери) оқу орнына түсуге жіберілген және казармалық жағдайда тұрып жатқан Қазақстан Республикасының азаматтары келген күнінен бастап қабылданған немесе іріктеу кезінде қабылдаудан бас тартылған күнге дейін мемлекет есебінен азық-түлікпен қамтамасыз етіледі.
      3. Осы Қағидалардың 2-тармағында көрсетілген қызметкерлер, олардың тәуліктік іссапарлық шығыстары белгіленген тәртіппен өтелген жағдайда, азық-түлікпен қамтамасыз етілмейді.
      4. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету, мемлекеттік сатып алу туралы заңнамаға сәйкес жеке немесе заңды тұлғалардан тиісті қызметтерді, тауарлар мен жұмыстарды сатып алу арқылы жүзеге асырылады және/немесе Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері заңнамаға сәйкес дербес жүзеге асырады.

2. Қызметкерлерді азық-түлікпен қамтамасыз ету тәртібі

      5. Қызметкерлер азық-түлікпен белгіленген заттай нормалар бойынша пайдалануға дайын тағам және сусындар (таңғы ас, түскі ас, кешкі ас, сондай-ақ қажет болған жағдайда қосымша тамақ) түрінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының тиісті тамақтану пункттері (асханалар, тамақтану орындары ) арқылы қамтамасыз етіледі.
      Азық-түлік үлесін беру кезінде азық-түлік өнімдерін басқа өнімдерге алмастырудың заттай нормаларында белгіленген өнімдердің өзара алмасу нормалары шегінде рұқсат беріледі.
      6. Қызметкерлерді пайдалануға дайын тағаммен және сусындармен уақтылы қамтамасыз ету, сондай-ақ пайдалануға дайын тағамның және сусындардың сәйкестігін бақылау тамақтандыруды ұйымдастыру болып табылады.
      Жекелеген жағдайларда азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларында көзделген құрғақ азық үлесін беруге рұқсат етіледі.
      7. Тамақ қатаң түрде бекітілген мәзір бойынша, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларының өнімдерін тарата отырып (тарату мәзірі) дайындалады. Үш мезгіл тамақтану кезінде жабдықтау нормалары энергетикалық құндылығы (құнарлылығы) бойынша санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сәйкес бөлінеді.
      8. Апталық азық-түлікті тарату мәзірін Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мүдделі бөлімшелерімен келісім бойынша тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет көрсететін басқа ұйымның уәкілетті өкілі дайындайды. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының мемлекеттік мекемелері азық-түлікпен қамтамасыз етуді дербес ұйымдастырған жағдайда, онда азық-түлікті тарату мәзірін азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыруға жауапты қызметкер дайындайды.
      Азық-түлікті тарату мәзірі қамтамасыз етудің әр заттай нормасы бойынша тамақтандырылатын адам санына қарамастан жасалады және оны шаруашылық бөлімшесінің бастығы үш данада бекітеді. Бір данасы арнаулы мемлекеттік органның бухгалтериясында, екінші мен үшінші даналары тамақтану және пісіру залдарына орналастырылады.
      9. Тамақ дайындау процесін және пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын бақылау үшін жауапты лауазымды тұлғалар, соның ішінде Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының медициналық бөлімшесінін қызметкері тағайындалады.
      Әр тамақ қабылдау алдында бақылауды жүзеге асыратын тұлғалар азық-түлікті тарату мәзіріне сәйкес азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормасының толық жеткізілуін, сондай-ақ пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тексереді.
      Медициналық бөлімшенің қызметкері пайдалануға дайын тағам мен сусындардың сапасын тікелей ыстық ас цехында татып көру арқылы, ас дайындау және тамақ қабылдау пунктері үй-жайларының санитарлық жағдайын тексереді.
      Бақылау қорытындысы азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормаларына толық жеткізілуін бақылауды есепке алу кітабына жазылады. Осы кітапта медициналық бөлімшенің жауапты қызметкері дайын тағам мен сусындардың сапасы туралы, өзі тексерген үй-жайлардың санитарлық жағдайы туралы жазады, сондай-ақ оны пайдалануға рұқсат береді. Осыдан кейін қызметкерлерге тамақ беруге рұқсат етіледі.
      Тамақтандыруды ұйымдастыруды тексеретін тұлғалар цехтарға және басқа да тамақтану орындарының үй-жайларына барған кезде санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтайды.
      10. Қызметкерлердің тамақтануды бастауы алдында дайындалған астың температурасы санитарлық нормалар мен қағидалардың талаптарына сай болуы тиіс.
      11. Қажет болған жағдайда дайын тамақ ас қабылдау орындарына дейін санитарлық нормалар мен қағидаларды сақтай отырып жеткізілуі тиіс.
      12. Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының азық-түлікпен қамтамасыз етуді ұйымдастыру жөніндегі лауазымды тұлғаларының міндеттері Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органының бірінші басшысының актісімен айқындалады.

Қазақстан Республикасы 
Үкіметінің       
2012 жылғы 7 желтоқсандағы
№ 1564 қаулысымен    
бекітілген       

Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары

Р/с

Азық-түліктердің атауы

Бір адамға күніне/грамм

1

2

3

1. Жалпы үлес1

1

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

10

2

1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны

400

3

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

350

4

Макарон өнімдері

40

5

Әртүрлі жарма

98

6

Соя араластырылған өнім

10

7

Жас картоп

510

8

Қырыққабат

130

9

Пияз

65

10

Сәбiз

95

11

Қияр

30

12

Қызанақ

40

13

Қызылша

40

14

Томат пастасы

6

15

Көкөніс шырыны

25

16

Кетчуп

5

17

Жаңа пiскен жемiстер

100

18

Жемiс-жидек шырыны

25

19

Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда

30

Кисель ұнтағы берілсін

10

20

Қант

80

21

Бiрiншi санатты сиыр етi

200

22

Жартылай ысталған шұжық

15

23

Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер

4

24

Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

25

Сиыр сүті

130

26

Қаймақ

20

27

Iрімшiк

30

28

Мәйекті сыр

35

29

Сиыр сары майы

35

30

Тауық жұмыртқасы (аптасына дана)

5

31

Өсiмдiк майы

30

32

Асханалық маргарин

10

33

Шай

2

34

Табиғи кофе, болмаған жағдайда:

1

какао ұнтағы берілсін

2

35

Йодталған ас тұзы

20

36

Ашытқы

0,3

37

Лавр жапырағы

0,2

38

Бұрыш

0,3

39

Қыша ұнтағы

0,3

40

Сiркесу

2

41

Полидәрумендi препарат, грамм/түйіршік  (желтоқсан – мамыр)

0,6/1

2. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттарына арналған үлес2

42

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

100

43

1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірімен бидай наны

400

44

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

350

45

Макарон өнімдері

40

46

Әртүрлі жарма

98

47

Жас картоп

510

48

Қырыққабат

130

49

Пияз

65

50

Сәбiз

95

51

Қияр

30

52

Қызанақ

40

53

Қызылша

40

54

Томат пастасы

6

55

Көкөніс шырыны

25

56

Кетчуп

5

57

Жаңа пiскен жемiстер

150

58

Жемiс-жидек шырыны

25

59

Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда:

30

кисель ұнтағы берілсін

10

60

Қант

80

61

Бiрiншi санатты сиыр етi

250

62

Жартылай ысталған шұжық

15

63

Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер

4

64

Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

65

Сиыр сүті

200

66

Қаймақ

20

67

Iрімшiк

30

68

Мәйекті сыр

35

69

Сиыр сары майы

35

70

Тауық жұмыртқасы (аптасына дана)

5

71

Өсiмдiк майы

28

72

Асханалық маргарин

7

73

Шай

2

74

Табиғи кофе болмаған жағдайда

1

какао ұнтағы берілсін

2

75

Йодталған ас тұзы

20

76

Ашытқы

0,3

77

Лавр жапырағы

0,2

78

Бұрыш

0,3

79

Қыша ұнтағы

0,3

80

Сiркесу

2

81

Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр)

0,6/1

3. Арнаулы бөлімшілерге арналған үлес3

82

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

10

83

1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны

400

84

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

350

85

Макарон өнімдері

40

86

Әртүрлі жарма

98

87

Соя араластырылған өнім

10

88

Жас картоп

510

89

Қырыққабат

130

90

Пияз

65

91

Сәбiз

95

92

Қияр

30

93

Қызанақ

40

94

Қызылша

40

95

Томат пастасы

10

96

Көкөніс шырыны

25

97

Кетчуп

5

98

Жаңа пiскен жемiстер

100

99

Жемiс-жидек шырыны

25

100

Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда

30

кисель ұнтағы берілсін

10

101

Қант

80

102

Бiрiншi санатты сиыр етi

260

103

Жартылай ысталған шужық

15

104

Бiріншi санаттағы қосымша ет өнiмдер

4

105

Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

106

Сиыр сүті

300

107

Қаймақ

20

108

Iрімшiк

30

109

Мәйекті сыр

40

110

Сиыр сары майы

40

111

Тауық жұмыртқасы (аптасына дана)

5

112

Өсiмдiк майы

30

113

Асханалық маргарин

10

114

Шай

2

115

Табиғи кофе, болмаған жағдайда

1

какао ұнтағы берілсін

2

116

Йодталған ас тұзы

20

117

Ашытқы

0,3

118

Лавр жапырағы

0,2

119

Бұрыш

0,3

120

Қыша ұнтағы

0,3

121

Сiрке су

2

122

Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр)

0,6/1

4. Жалпы емдік үлес4

123

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырған)

100

124

1-сұрыпты құнарландырған ұннан пісірілген бидай наны

450

125

2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

100

126

Макарон өнімдері

30

127

Түрлі жарма

88

128

Жас картоп

550

129

Қырыққабат

100

130

Пияз

70

131

Сәбіз

90

132

Қияр

30

133

Қызанақ

30

134

Қызылша

40

135

Томат пастасы

6

136

Көкөніс шырыны

50

137

Жаңа піскен жемістер

200

138

Жеміс-жидек шырын

50

139

Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда

20

кисель ұнтағы берілсін

10

140

Тосап

5

141

Қант

70

142

Бірінші санаттағы сиыр еті

240

143

Құс еті

56

144

Бірінші санаттағы қосымша өнімдер (бауыр)

4

145

Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120

146

Сиыр сүті

400

147

Қаймақ

20

148

Ірімшік

30

149

Мәйікті сыр

30

150

Сиыр сары майы

45

151

Жұмыртқа (аптасына, дана)

7

152

Өсімдік майы

25

153

Асханалық маргарин

10

154

Шай

2

155

Табиғи кофе, болмаған жағдайда

1

какао ұнтағы берілсін

2

156

Йодталған ас тұзы

20

157

Ашықты

1

158

Лавр жапырағы

0,2

159

Бұрыш

0,3

160

Қыша ұнтағы

0,3

161

Картоп крахмалы

5

162

Сірке су

2

163

Полидәруменді препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр)

0,6/1

5. Емдек-профилактикалық азық үлесі5

164

Сиыр сүті

170

6. Жалпы құрғақ азық үлесі6

1-нұсқа

165

Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер*

300

166

Ет консервілерінің түр-түрі

340

167

Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі

680

168

Жол шақпақ қанты

180

169

Шай

3

170

Қағаз майлықтар (дана)

3

2-нұсқа

171

Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер

600

172

Ет консервілерінің түр-түрі

340

173

Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі

1020

174

Жол шақпақ қанты

180

175

Шай

3

7. Түнгі нарядтарға қосымша үлес7

176

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

100

177

Сиыр сары майы

15

178

Мәйекті сыр

10

179

Жартылай ысталған шұжық

30

180

Шай

0,5

181

Қант

20

8. Қосымша мерекелік үлес8

182

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

60

183

Печенье

30

184

Конфеттер

20

185

Ашытқы

0,2

186

Өсімдік майы

5

187

Жаңа піскен жемістер

200

9. Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезінде қосымша үлес9

188

Печенье

100

189

Ет консервілерінің түр-түрі

150

190

Етпен өсімдік консервілерінің түр-түрі

150

191

Екінші түскі ас консервілері

200

192

Балық консервілері (майлы шпроттар)

60

193

Жартылай ысталған шұжық

60

194

Қант қосылған қоюландырған сүт

60

195

Қант

100

196

Шоколад

80

197

Дәруменді глюкоза

50

198

Лимон қышқылы

3

199

Кептірілген жеміс10

30

200

Жаңғақтар

40

201

Табиғи кофе

6

202

Какао

14

      Ескертпе:
      1. Осы норма бойынша:
      1) тәуліктік наряд құрамына кіретін, жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;
      2) арнаулы (әскери) оқу мекемелерінің казармалық жағдайдағы курсанттары;
      3) оқу жаттығуларына қатысушы, сондай-ақ арнаулы жиындарды өткеруші (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер бұл іс-шаралар бір күннен артық өтсе;
      4) Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдарының әскери-медициналық бөлімшелерінде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер;
      5) табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер қамтамасыз етіледі.
      Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушылардан басқа қызметкерлерге алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
      2. Казармалық жағдайдағы арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары оқу мерзімінің барлық кезеңінде оқуға қабылданып, арнаулы (әскери) оқу орындарының офицер атағын беру туралы бұйрығына дейін осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
      3. Мемлекет есебінен осы норма бойынша арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлері қамтамасыз етіледі:
      1) оқу жаттығуларға қатысушылар (далалық жағдайда), егер аталған іс-шаралар бір тәуліктен артық уақыт өткізілетін болса;
      2) арнаулы жиындарды өткерушілер (далалық жағдайда), егер шаралар бір тәуліктен артық уақыт өткізілетін болса;
      3) тәуліктік наряд құрамына енетіндер, жауынгерлік кезекшілік атқарушылар, парашютпен секірген күндері;
      Арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлеріне алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
      4. Әскери-дәрігерлік бөлімшелерде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
      Әскери госпитальда емделуде немесе тексерілуде жатқан науқастарға осы нормаға қосымша мемлекет есебінен бір адамға тәулігіне 45 грамм ет, 25 грамм шұжық және қақтамалар, 200 грамм сүт, 20 грамм ірімшік, 50 грамм сүзбе, 15 грамм жеміс консервілері және 50 грамм консервіленген компот беріледі.
      Әскери-дәрігерлік бөлімшелерге 19.00-ден 24.00 сағатқа дейін емделуге немесе дәрігерлік тексеруден өтуге келген қызметкерлер бір реттік тамақ алады: нан – 250 грамм, сары май – 20 грамм, қант – 20 грамм және шай – 0,3 грамм.
      Азаматтық емхана мекемелерінде жатқан қызметкерлер осы емхана мекемелерінің қолданыстағы нормасы бойынша барлық науқастармен бірге ақысыз тамақпен қамтамасыз етіледі.
      Емдік үлес нормасы бойынша азық-түліктерді алмастыру науқастардың тағайындалған диета нормасы бойынша ауыстырылады.
      5. Осы норма бойынша от жағушылар (операторлар), газ электр дәнекерлеушілер, улы химикаттармен жұмыс істейтін медициналық (ветеринарлық) қызметкерлер, рентгенолог-мамандар, жанар-жағар маймен тұрақты жұмыс істейтін мамандар (жанар-жағар май қоймасының бастықтары, толтырушылар) және су кәрізі мамандары (сантехниктер) мемлекет есебінен қамтамасыз етіліледі.
      6. Осы норма бойынша оқу-жаттығуға (далалық жағдайда) және арнаулы жиындарға (далалық жағдайда) қатысқан кезде, жол жүргенде, сондай-ақ басқа да жағдайларда негізгі азық-түлік үлесімен ыстық тамақ әзірлеуге мүмкіндік болмағанда қызметкерлер құрғақ азық-түлік үлесінің 1-нұсқасы бойынша қамтамасыз етіледі. Бұл ретте құрғақ үлеспен тамақтану үш тәуліктен аспауы керек.
      Жауынгерлік және оған теңестірілген тапсырмаларды орындайтын қызметкерлер, сондай-ақ арнаулы қызметтегі қызметтері парашюттен секіруге байланысты қызметкерлер құрғақ азық-түлік үлесіннің 2-нұсқасы бойынша қамтамасыз етіледі.
      Галетсіз құрғақ азық-түлік үлесін жинақтау барысында 2-сұрыпты 300 грамм галеттің орнына 1-сұрыпты бидай ұнынан жасалған 400 грамм нан беріледі.
      7. Тәуліктік наряд құрамына кіретін (жауынгерлік кезекшілік өтеуші) қызметкерлер, егер наряд қызметін өткізу (жауынгерлік кезекшілік атқарушылар) уақыты екі сағаттан кем болмаған жағдайда түнгі сағат 22.00-ден 6.00-ге дейін осы норма бойынша қосымша қамтамасыз етіледі.
      8. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары мемлекеттік мереке күндерінде, ант қабылдауда, сондай-ақ тәуліктік наряд (жауынгерлік кезекшілігін атқарушылар) құрамына кіретін қызметкерлер осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
      9. Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер, егер зардапты жою уақыты бір тәулік уақыттан асатын болса, осы норма бойынша мемлекет есебінен қамтамасыз етіледі.
      10. Қара өрікке, мейізге немесе кепкен өрiкке тепе-тең алмастырылады.

Азық-түлік үлесін беру кезіндегі азық-түлік өнімдерін
алмастырудың заттай нормалары

Р/с

Азық-түліктердің атауы

Мөлшері (грамм)

алмастырылатын өнім

орнына қолданылатын өнім

бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша алмастырылсын

1

2

3

4

5

1

Кебекіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан*

100



Мыналармен алмастырылсын:




аршылған қара бидай, аршылған бидай жасалған және 2-сұрыпты ұннан пiсiрiлген кептiрiлген нан


60


аршылған бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер


60


Кебексіз қара бидай ұны


42


1-сұрыпты бидай ұны


28


қытырлақ нандар


80


2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан


95

2

1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан


90

2

2

1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан*

100



Мыналармен алмастырылсын:




1-сұрыпты ұннан жасалған кептiрiлген нан


75


1-сұрыпты бидай ұны


65

15

1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер


35


май қосылған жақсартылған галеттер


55

15

1-сұрыпты ұннан пiсiрiлген жай және кесiк батондар


95


жоғары сұрыпты ұннан пiсiрілген нан


55


2-сұрыпты ұннан пiсiрілген нан


105

1

3

1-сұрыпты бидай ұны*

100



Мыналармен алмастырылсын:




күрiш


100

4

макарон өнiмдерi


100

4

ұнтақ жарма


100


4

Әртүрлi жарма*

100



Мыналармен алмастырылсын:




пiсiрудi қажет етпейтiн жармалар


100


Күрiш


100


макарон өнiмдерi


100


көкөнiсті- жарма- және көкөнiс концентраттары


100

3

2-сұрыпты бидай ұны


100

3

«Томат соусындағы соя бұршағы» консервiлерi


200


Жас картоппен консервіленген (құйманы қоса алғанда) табиғи-жартылай фабрикат картоп


500

5

жаңа пiскен көкөнiстер


500


ашытылған және тұздалған көкөнiстер


500

5

картоп және кептiрілген көкөнiстер, құрғақ картоп езбе, сублимациялық кептiрілген картоп көкөнiстерге


100


көкөнiс пен табиғи және маринадталған бұршақ консервiлерi (құйманы қоса алғанда)


500


етсiз бiрiншi түскi ас көкөнiс консервілерi


375


көкөнiстi тұздық консервілері


250


тiскебасар консервілерi


375

8, 17

5

Жас картоп, жас, ашытылған және тұздалған көкөнiстер*

100


4

Мыналармен алмастырылсын:




пияз


100


кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пияз


10


көк жуа (перо)


200


сарымсақ


50


6

Сиыр еті*

100



Мыналармен алмастырылсын:




сүйекті ет блоктары


100


сүйексіз ет блоктары


80


түйе етiмен


100


бiрiншi санатты қосымша ет өнiмдер (соның iшiнде бауырмен)





100


екiншi санатты қосымша ет өнiмдерi


300


тазартылған құс етi


100


жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етi


120


сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген ет


33


қайнатылған шұжық және сосиска (сарделькалар)


80

7

ысталған ет өнiмдерi (құс етi, орама, жартылай ысталған шұжық)


60

7

түрлi ет консервілерi


75


сүйегі бар құс етінен жасалған консервілер


100


балық (бассыз суытылған, мұздалған және тұздалған күйiнде)


150

8, 11

әр түрлi балық консервілерi


120

8

мәйектi қатты сыр


46

7, 11

балқытылған сыр


72

11

тауық жұмыртқалары, дана


2

11, 12

7

Жартылай ысталған шұжық

100



Мыналармен алмастырылсын:




шұжық фаршы


125


8

Балық (бассыз суытылған, мұздатылған және тұздалған, тазартылған күйiнде)*

100


6, 11

Мыналармен алмастырылсын:




тұздалған және басымен ысталған шабақ


100


ысталған балық және аунатылған балықтың жон еті


75


бөлшектеу жағдайына қарамастан басы бар балықтардың барлық түрi мен тұқымдастығы


130


кептірілген балықпен және сублимациялық кептірілген балық


70


тұздалған бассыз шабақ


33


бөлшектеу жағдайына қарамастан


85


әр түрлi балық консервлерi


80

5

тiскебасар көкөнiс консервілерi


120

4, 18

9

Сиыр майы*

100


10, 11

Мыналармен алмастырылсын:




зарарсыздандырылған консерві майы


100


зарарсыздандырылған консерві майы


70


10

Шыжғырылға тоң май, маргарин

100



Мыналармен алмастырылсын:




сиыр майы**


67


өсiмдiк майы


100


11

Сиыр сүті*

100


18

Мыналармен алмастырылсын:




құрғақ сүт, құрғақ қатық және сублимациялық кептірілген ашыған сүт өнімдері


15


қант қосылған қоюландырылған сүт


20


қантсыз қоюландырылған зарарсыздандырылған сүт


30


табиғи кофе немесе қоюландырылған сүттi және қантты какао


20


ашыған сүт өнiмдерi (айран, қатық, ацидофилин)


100


кiлегей


20


қаймақ


20


құрғақ қаймақ


10


ірiмшiк


30


сиыр майы


5


ерітілген сиыр майы


5


қатты мәйектi сыр


12

6, 7

балқытылған сыр


18

6

тауық жұмыртқалары, дана


0,5

6, 12

қант қосылған қоюландырылған




кiлегей


20


ірімшік


24


балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған) тазартылған, бассыз күйiнде


60

6,8

12

Тауық жұмыртқалары, дана*

1


6, 11

Мыналармен алмастырылсын:




жұмыртқа ұнтағы


15


жұмыртқа меланжiсі


50


13

Қант*

100



Мыналармен алмастырылсын:




карамель


50


тосап, джем, повидло


140

17

мармелад


130


печенье


100

15

вафли


100

2, 15

халва


120

14

пастила


120


14

Шоколад*

100



Мыналармен алмастырылсын:




какао ұнтағы


150


табиғи кофе


200


қоюландырылған сүт және қант қосылған какао


150


табиғи кофе




бал


165


тәтті текшелер


160


халва


150

21

15

Печенье*

100



Мыналармен алмастырылсын:




жай галеттер, баранкалар


100

2

вафлилер


85

2

16

Томат пастасы*

100



Мыналармен алмастырылсын:




томат-пюре


200


томат соустары


150


томат шырындары, жаңа пiскен қызанақ


500


кетчуп**


150


17

Жаңа пiскен жемiстер*

100



Мыналармен алмастырылсын:




жаңа піскен жидектер


100


апельсинмен, мандарин


100


қарбыз


300


қауын


200


кептiрiл жемiстер


20

19

сублимациялық кептірілген жемiстер және жидектер


20


консервіленген компоттар


50


табиғи жемiс және жидек шырындары


100

18

құрғақ заттары 50 пайыздан кем емес табиғи жемiс және жидек шырындары


20


сублимациялық кептірілген шырындары


18


жемiс сусындары


130


жемiс және жидек қоспалары


10


тосап, джем, павидло


17

13

жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты


30

20, 24

18

Табиғи жемiс және жидек шырындары**

100



Мыналармен алмастырылсын:




тiскебасар көкөніс консервілерi


50


лимон қышқылы


0,5

4, 8

қант


15


томат, көкөнiс шырыны


300


сиыр сүті


100

11

19

Кептiрiлген жемiстер*

100



Мыналармен алмастырылсын:




қант


75


шай


3


20

Жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты*

100


17, 24

Мыналармен алмастырылсын:




қант


50


шай


2


21

Табиғи кофе

100


14

Мыналармен алмастырылсын:




еритiн кофе*


40


кофе сусыны




какао ұнтағы


200


1-сұрыпты қара шай**


100


22

1-сұрыпты қара шай*

100

25


Мыналармен алмастырылсын:




еритiн шай


80


кофе сусыны


800

21

23

Қыша ұнтағы*

100



Мыналармен:




дайын қыша


600


24

Картоп крахмалы*

100



Мыналармен алмастырылсын:




жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты


100

17, 20

жас картоп


500

4, 5

25

Табиғи сiркесу

100



Мыналармен алмастырылсын:




сiркесу ерiтiндiсi




26

Соя араласқан өнiмдері**

100



Мыналармен алмастырылсын:




жас картоп


250


арпа жармасы


150


сұлы жармасы


150


бидай жармасы


150


      * – тармақ шектерінде өнімдерді өзара алмастыруға және көрсетілген қатынаста кері алмастыруға болады
      ** – тармақ шектерінде өнімдерді өзара алмастыруға болады және көрсетілген қатынаста кері алмастыруға тыйым салынады.

Емдiк азық үлесін беру кезінде алмастырудың заттай нормалары
(тура алмастыруға ғана рұқсат етіледi)

Р/с

Өнiмдердiң атауы

Мөлшері, грамм

Алмастыруға рұқсат етіледі

алмастырылатын азық-түлік

орнына қолданылатын азық-түлік

1

2

3

4

5

1

Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан

100


Барлық санаттағы науқастар үшін

Мыналармен алмастырылсын:




1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан


90


1-сұрыпты бидай ұны


75


жарма ұнтағы


75


түрлі жарма


75


2

1-сұрыпты бидай ұны

100


Сол сияқты

Мыналармен алмастырылсын:




жоғары сұрыпты бидай ұны


95


3

Әр түрлі жарма

100



Мыналармен алмастырылсын:




жарма ұнтағы


100


4

Сиыр, қой еті

100


Сол сияқты

Мыналармен алмастырылсын:




ірімшік


300


5

Балық

100


Сол сияқты

Мыналармен алмастырылсын:




ірімшік


200


6

Өсімдік майы

100



Мыналармен алмастырылсын:




сиыр майы


67


7

Сиыр және өсімдік майы

100


Сол сияқты

Мыналармен алмастырылсын:




шыжғырылған тоң май маргарин


150


8

Емдеу үлесінің барлық өнімдері



№ 0 диета мұқтаж науқастар үшін

Мыналармен алмастырылсын:




1) табиғи жеміс және жидек шырындары


250


картоп крахмалы


10


шай


2


қант


70


кептірілген жемістер


20


сиыр майы


5


2) табиғи жеміс және жидек шырындары


200

№ 0 мұқтаж диета науқастар үшін

картоп крахмалы


10


шай


2


қант


70


кептірілген жемістер


20


қарақұмық жармасы, жарма ұнтағы


40


сиыр сүті


100


тауық жұмыртқасы,


1


сиыр майы


5


картоп


100


сәбіз


100


қызылша


100


жас алмамен


300


тосап


30


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан


200


9

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан

400


Диабетпен ауыратын науқастар үшін

жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері

90


1-сұрыпты бидай ұны

10


қант

70



тосап

5



Мыналармен алмастырылсын:




ет


120


тауық жұмыртқасы, дана


3


ірімшік


80


балық


100


10

Қант

100



Мыналармен алмастырылсын:




ас ксилиті


40


сорбит


40


11

Қара және 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан

100


14 жасқа дейінгі науқастар үшін

1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан

200



жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері

40



Жас картоп және көкөністер

300



Табиғи кофе

0,5



Мыналармен алмастырылсын:




сиыр сүтi


100


ірімшік


50


табиғи жеміс және жидек шырындары


100


Емдік тамақтандыруға арналған консервіленген азық-түліктер

Р/с

Тағам атауы

Бiр банка үшiн ұстап қалуға жататын азық-түлік мөлшерi, грамм

ет

Жарма (жармаға шаққандағы ұн және көкөністер)

сүт (сүтке шаққандағы сүт өнімдері)

тоң май

сиыр майы

қант

жаңа піскен жемістер

1

1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк бірінші түскi ас консервілері

92

77

-

15

-

-

-

2

1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк екінші түскi ас консервілері;
ет өсімдікті, сүт өсiмдiкті

92

77

-

-

10

-

-

-

77

175

-

10

5

-

3

1/350 темiр банкiлердегi госпитальдiк жеміс сорпасымен консервілер.

-

12

-

-

-

20

20

Емдiк тамақтандыруға арналған ас концентраттары

Р/с

Тағам атауы

Бiр банка үшiн ұстап қалуға жататын азық-түлік мөлшерi, грамм

ет

жарма (жармаға шаққандағы ұн және көкөністер )

сүт (сүтке шаққандағы сүт өнімдері)

жануар майлары

сиыр майы

қант

жаңа піскен жемістер

1

Бiрiншi госпитальдiк түскi тағам концентраттары, 1/100 (ас концентраттары)

92

80

-

-

-

-

-

2

Екiншi госпитальдiк түскi ас тағамы-ет өсiмдiктi, 1/100

92

77

-

-

-

-

-

сүт-өсiмдiктi, 1/115

-

80

175

-

-

5

-

Өнеркәсiптік кәсіпарындар мен жасақтау цехтарында құрғақ
үлестердi, рациондарды қалыптастыру кезінде алмастырудың заттай
нормалары

Р/с

Өнiмдердiң атауы

Мөлшерi, грамм

алмастырылатын өнім

орнына қолданылатын өнім

1

2

3

4

1

Аршылған бидай немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген галеттер*

300


Мыналармен алмастырылсын:



аршылған қара бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нан, 2-сұрыпты бидай ұны


300

2

Түрлi ет консервiлерi (100 грамм екi банкi)

200


Мыналармен алмастырылсын:



ет өсiмдiкті консервілер


250 – 265

етi бар консервіленген екiншi түскi ас


350

3

Түрлi ет консервілерi

250


Мыналармен:



ет өсiмдiкті консервілермен


500 – 530

етi бар консервіленген екiншi түскi ас


700

4

Ет өсiмдiктi консервiлерi

250-265


Мыналармен алмастырылсын:



ет консервілерi (100 грамм 2 банкi)


200

консервiленген еті бар екiншi түскi ас


350

5

Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас

350


Мыналармен алмастырылсын:



ет-өсiмдiктi консервiлерi


125 – 133

етi бар консервіленген екiншi түскi ас


175

етi бар консервіленген екiншi түскi ас


350

6

Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас тағамы

870


Мыналармен алмастырылсын:



ет-өсiмдiктi консервiлерiмен


250 – 265

етi бар консервіленген екiншi түскi ас


350

7

Етi бар консервiленген екіншi түскi ас



Мыналармен алмастырылсын:

350


түрлi ет консервiлер


100

ет өсiмдiктi консервiлер


250 – 265

8

Қоюландырылған қантты сүт

110


Мыналармен алмастырылсын:



жол шақпақ қанты


90

9

Шоколад

15


Мыналармен алмастырылсын:



жол шақпақ қанты


30

10

Табиғи жемiс және жидек шырыны

140


Мыналармен:



жол шақпақ қанты


30

11

Шай (1 х 3 грамм)

3


Мыналармен алмастырылсын:



шай (2 х 2 грамм)


4

қант


15

12

Суға-желге төзiмдi сiрiңкелер (дана)

10


Мыналармен алмастырылсын:



кәдiмгi сiрiңкелер, қорап


1

      * – 300 грамм галет немесе 300 грамм кептiрiлген нан орнына әскери бөлiмде 500 грамм 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан беріледi.

Көрсетілген азық-түлiктерді алмастыру Қазақстан Республикасының
арнаулы мемлекеттік органдарының нормативтік құқықтық
құжаттарында айқындалған ерекше жағдайларда жүргiзіледi

Р/с

Азық-түліктердің атауы

Мөлшерi, грамм

алмастырылатын азық-түлік

орнына қолданылатын азық-түлік

1

Тауық жұмыртқалары (дана)

1


Мыналармен алмастырылсын:



1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан


120

2

Томат пастасы

100


Алмастырылсын:



пияз


250

сәбiз


350

кетчуп


150

3

Табиғи жемiс және жидек шырындары

100


Мыналармен алмастырылсын:



жаңа пiскен, ашытылған және тұздалған көкөнiстер


200

Консервіленген түскi ас тағамдары және ет-өсiмдiктi консервілер

Р/с

Тағам атауы

Бір банкi үшiн ұстауға жататын азық-түлiк мөлшері, грамм

ет

жарма, ұн және көкөністер жармаға есептегенде

шыжғырылған ас тоң майлары

1

1/350 темір банкілердегі бiріншi түскi ас

55

86

12, 5

2

1/350 темір банкілердегі екіншi түскi ас

100

86

2, 5

3

1/350 екінші түскi ас тағамы т/б

55

86

12, 5

4

1/870 темір банкілердегі бірінші түскi ас (1 банка үш порцияға)

135

210

33

5

1/870 темір банкілердегі екінші түскi ас (1 банка үш порцияға)

270

210

33

6

түрлi ет өсiмдiктi 1/265, 1/250 консервiлер

100

86

12, 5

7

1/340 ет өсiмдiктi түрлі консервілер

100

92

18

Тез тоңазытылған және сублимациялық кептiрiлген тағамдар

Р/с

Тағам атауы

Жұмсалған тағамның бір порциясына ұсталынатын тиісті азық-түлік мөлшері, грамм

ет

жарма, ұн және жармаға қайта есептегендегі көкөністер

сиыр майы

Тез тоңазытылған тағамдар

1

Көкөніс салаттары

-

20

5*

2

Етсіз бiріншi тағамдар

-

55

5

3

Ет қосылған бiріншi тағамдар

50

55

5

4

Ет қосылған гарнирі бар екінші тағамдар

150

55

10

5

Ет қосылған гарнирсіз екінші тағамдар

150

-

5

6

Ет қосылған екiншi тағамдар (голубцы, iшiне фарш салынған бұрыш, тефтели**, құймақтар)

100

55

10

7

Iрiмшiк қосылған құймақтар, iрiмшiктен жасалған қатырма

20

55

5

8

Ірiмшiктен жасалған пудинг

65

15

5

Сублимациялық кептiрілген тағамдар

1

Көкөнiс салаттары

-

20

-

2

Ет қосылған бiріншi тағамдар

50

50

-

3

Екiншi тағамдар:




көкөнiстi (жармалы)

-

50

-

ет қосылған гарнир

100

50

-

4

Жемiс пюресi қосылған iрiмшiк

-

-

50***

5

Iрiмшiктен жасалған пудинг

-

-

50***

      * – әрбiр порцияға 5 грамм өсiмдiк майы ұсталынады;
      ** – тефтели ішiне жарма ұсталмасын;
      *** – әрбiр порция үшiн 50 грамм iрiмшiк ұсталады.