Күдіктiлердi, айыпталушыларды тегiн тамақтандыру, оның ішінде жүктi әйелдер мен балалы әйелдердi, бiрiншi және екiншi топтағы мүгедектерді, кәмелетке толмағандарды қамтамасыз ету нормаларын, сотталғандарды тамақтандыру мен материалдық-тұрмыстық қамтамасыз ету нормаларын, сондай-ақ Жазасын өтеуден босатылатын сотталғандарға көмек көрсету ережесiн бекiту туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2003 жылғы 2 қыркүйектегі N 889 қаулысы

Қолданыстағы

      "Қылмыстың жасалуына сезiктiлер мен айыпталушыларды күзетте ұстаудың тәртiбi мен шарттары туралы" Қазақстан Республикасының 1999 жылғы 30 наурыздағы  Заңына  және Қазақстан Республикасының 1997 жылғы 13 желтоқсандағы Қылмыстық-атқару  кодексiне  сәйкес Қазақстан Республикасының Үкiметi қаулы етеді:

      1. Қоса берiліп отырған:
      Күдiктiлер мен айыпталушыларды тамақпен тегiн қамтамасыз ету нормалары;
      Жүктi әйелдер мен балалы әйелдердi, бiрiншi және екiншi топтағы мүгедектердi көтеріңкi тамақтандыру және заттай қамтамасыз ету нормалары;
      Кәмелетке толмаған күдiктiлер мен айыпталушыларды көтеріңкi тамақтандыру нормалары;
      Сотталғандарды тамақтандыру мен материалдық-тұрмыстық қамтамасыз ету нормалары;
      Жазасын өтеуден босатылатын сотталғандарға көмек көрсету ережесi бекiтілсін.

      2. Қазақстан Республикасының Iшкi iстер министрлiгi, Қазақстан Республикасы Әдiлет министрлігінiң Қылмыстық-атқару жүйесi комитетi және Қазақстан Республикасының Ұлттық қауiпсiздiк комитеті (келісім бойынша) бұған дейін қабылданған нормативтік құқықтық кесімдерді осы қаулыға сәйкес келтірсін.

      3. Осы қаулы 2004 жылғы 1 қаңтардан бастап күшіне енеді.

       Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі

Қазақстан Республикасы    
Үкiметiнiң           
2003 жылғы 2 қыркүйектегі  
N 889 қаулысымен       
бекітілген          

Күдіктiлер мен айыпталушыларды тамақпен тегiн
қамтамасыз ету нормалары

____________________________________________________________________
Р/с|        Азық-түлiк атауы                         |  Бiр адамға
 N |                                                 |тәулiгiне, гр.
____________________________________________________________________
 1                  2                                        3
____________________________________________________________________
1   Кебексiз қара бидай мен 1-сортты бидай ұны
    қоспасынан пiсiрілген нан                              350
2   1-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан                400
3   2-сортты бидай ұны                                     10
4   Әртүрлі жарма                                          120
5   Макарон өнімдерi                                       40
6   Ет                                                     200
7   Балық                                                  120
8   Жануарлар майы, қорытылған май, маргарин               20
9   Өсімдік майы                                           20
10  Сиыр майы                                              30
11  Сиыр сүті                                              100
12  Тауық жұмыртқасы, дана (аптасына)                      4
13  Қант                                                   80
14  Ас тұзы                                                20
15  Шай                                                    1,2
16  Лавр жапырағы                                          0,2
17  Бұрыш                                                  0,3
18  Қыша ұнтағы                                            0,3
19  Сірке қышқылы                                          2
20  Томат-пастасы                                          6
21  Картоп және көкөнiс, барлығы оның ішінде:              900
    картоп                                                 600
    қырыққабат                                             130
    қызылша                                                30
    сәбіз                                                  50
    пияз                                                   50
    қияр, қызанақ, тамыр, көк сөк                          40
22  Жемiс және жидек шырындары                             50
23  Жеміс және жидек экстрактарынан жасалған
    кисель қоспасы                                         30
    немесе кептірілген жеміс-жидектер                      20
24  Поливитаминді препарат, түйіршек                       0,6
___________________________________________________________________

Қазақстан Республикасы    
Үкiметiнiң           
2003 жылғы 2 қыркүйектегі  
N 889 қаулысымен       
бекітілген          

Жүктi әйелдер мен балалы әйелдердi, бiрiншi және екiншi топтағы мүгедектердi көтерiңкi тамақтандыру және киiм-кешекпен қамтамасыз ету нормалары

Жүктi әйелдер мен балалы әйелдердiң бiріншi және екiншi топтағы мүгедектердiң көтерiңкi тамақтандыру нормалары

____________________________________________________________________
Р/с|        Азық-түлiк атауы                         |  Бiр адамға
 N |                                                 |тәулiгiне, гр.
____________________________________________________________________
 1                 2                                        3
____________________________________________________________________
1   Қара бидай наны                                         200
2   Бидай ұнынан пісірілген нан                             250
3   2-сортты бидай ұны                                      15
4   Картоп крахмалы                                         5
5   Макарон өнімдері                                        20
6   Жарма оның ішінде:
    қарақұмық                                               15
    сұлы геркулесі                                          15
    майда                                                   15
    күріш                                                   15
    шикі сөк                                                5
    арпа                                                    5
    жүгері                                                  5
    полтава                                                 5
7   Картоп                                                  400
8   Көкөністер, оның ішінде                                 400
    қызылша                                                 55
    жаңа ашытылған қырыққабат                               200
    пияз                                                    20
    көк пияз                                                15
    ақжелкен, аскөк                                         15
    сәбiз                                                   60
    қияр, қызанақ                                           10
    көк ұсақ бұршақ                                         25
9   Жас жемiс-жидектер                                      100
10  Жемiс-жидек, көкөнiс шырындары                          200
11  Кептiрiлген жемiс-жидектер                              30
12  Ет, құс                                                 200
13  Балық, балық өнiмдері                                   100
14  Жұмыртқа (дана)                                         1
15  Сүзбе                                                   60
16  Iрімшік                                                 15
17  Сүт                                                     500
18  Сары майы                                               40
19  Өсiмдiк майы                                            20
20  Қаймақ                                                  25
21  Қант, тосап                                             100
22  Тұз                                                     10
23  Томат                                                   3
24  Шай                                                     2
25  Кофe, какао                                             1
26  Шұжық өнiмдері                                          10
____________________________________________________________________

      Норма бойынша тергеу изоляторларында, уақытша ұстау изоляторлары мен түзеу мекемелерiнде ұсталатын босануға 4 ай қалған жүктi әйелдерге, сондай-ақ бала емiзетiн әйелдер және 9 айға дейiнгi баланы емiзетiн әйелдерге (дәрiгерлердiң қорытындысы бойынша) азық-түлік үлесі берiледi.
      Тамақ ұстау орнына қарамастан дәрiгердiң қорытындысы бойынша берiледi.
      Осы норма бойынша тамақ алатын күдiктi және айыпталушы әйелдерге күн ара жұмыртқа беруге рұқсат етiледi.

Жүкті әйелдер мен балалы әйелдердi, бiрiншi және екiншi топтағы мүгедектерді киім-кешекпен қамтамасыз ету нормалары

____________________________________________________________________
 N |         Киiм-кешек атауы          |1 адамға тиесiлi|Кию мерзімі
Р/с|                                   | заттардың саны |
____________________________________________________________________
1                 2                           3             4
____________________________________________________________________
1  Әйелдер жейделерi                          3 дана        1 жыл
2  Бюстгальтерлер                             3 дана        2 жыл
3  Жылы халаттар х)                           3 дана        2 жыл
4  Жүннен тоқылған халаттар x)                2 дана        1 жыл
5  Ақ жаймалар                                3 дана        2 жыл
6  Сейсептер                                  3 дана        2 жыл
7  Жастықтың сыртқы тыстары                   3 дана        2 жыл
8  Жастықтың ішкі тыстары                     1 дана        4 жыл
9  Үшкiл орамалдар                            3 дана        2 жыл
10 Бет орамалдар х)                           5 дана        2 жыл
11 Орамалдар                                  2 дана        1 жыл
12 Монша орамалы                              1 дана        1 жыл
13 Mақталы матрац                             1 дана        5 жыл
14 Жастық                                     1 дана       10 жыл
15 Tүктi матадан тiгiлген көрпе               1 дана        5 жыл
16 Жартылай жүн көрпе                         1 дана        5 жыл
17 Алжапқыш                                   1 дана        1 жыл
18 Пима                                       1 жұп         6 жыл
19 Тапочкалар                                 1 жұп         1 жыл
20 Дастархан                                 0,3 метр       1 жыл
____________________________________________________________________

      x) - бала емiзетiн әйелдерге берiледi

      Ескерту:
      Заттай мүлiк босанар алдындағы кезеңде жүктi әйелдерге тiзiм бойынша беріледі.
      Бала емiзетiн әйелдерге және балалар үйiне нәрестелердi емiзуге келетiн әйелдерге мүкәммалдық пайдалану үшiн 2 жылға 2 дана халат берiледi.

Қазақстан Республикасы    
Үкiметiнiң          
2003 жылғы 2 қыркүйектегі  
N 889 қаулысымен       
бекітілген          

Кәмелетке толмаған күдіктiлер мен айыпталушыларды
көтерiңкi тамақтандыру нормалары

____________________________________________________________________
Р/с|        Азық-түлiк атауы                         |  Бiр адамға
 N |                                                 |тәулiгiне, гр.
____________________________________________________________________
 1                 2                                        3
____________________________________________________________________
1   Кебексiз қара бидай мен 1-сортты бидай ұны
    қоспасынан пiсiрiлген нан                              350
2   1-coртты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан                400
3   2-сортты бидай ұны                                     10
4   Әртүрлі жарма                                          120
5   Макарон өнiмдері                                       40
6   Ет                                                     200
7   Балық                                                  120
8   Жануарлар майы, қорытылған май, маргарин               20
9   Өсiмдiк майы                                           20
10  Сиыр майы                                              30
11  Сиыр сүтi                                              100
12  Тауық жұмыртқасы, дана (аптасына)                      4
13  Қант                                                   80
14  Ас тұзы                                                20
15  Шай                                                    1,2
16  Лавр жапырағы                                          0,2
17  Бұрыш                                                  0,3
18  Қыша ұнтағы                                            0,3
19  Сiркe қышқылы                                          2
20  Томат-паста                                            6
21  Картоп және көкөнiс, барлығы оның ішінде:              900
    кaртоп                                                 600
    қырыққабат                                             130
    қызылша                                                30
    сәбіз                                                  50
    пияз                                                   50
    қияр, қызанақ, тамыр, көк                              40
22  Жемiс және жидек шырындары                             50
23  Жеміс және жидек экстактарынан жасалған
    кисель қоспасы                                         30
    немесе кептірілген жеміс-жидектер                      20
24  Поливитаминді препарат, түйіршек                       0,6
____________________________________________________________________

Қазақстан Республикасы    
Үкiметiнiң          
2003 жылғы 2 қыркүйектегі  
N 889 қаулысымен       
бекітілген          

Сотталғандарды тамақтандыру мен материалдық-тұрмыстық қамтамасыз ету нормалары

Түзеу мекемелерiнде ұсталатын сотталғандарды
тамақтандыру нормалары

                                               (тәулігіне, граммен)
____________________________________________________________________
Р/с|              Азық-түлiк атауы             |   А    |   Б
 N |                                           | жалпы  |
____________________________________________________________________
 1                       2                         3        4
____________________________________________________________________
1   Кебексiз қара бидай мен 1-сортты бидай        650      750
    ұны қоспасынан пiсiрiлген нан
2   2-сортты бидай ұны                            10       10
3   Жарма                                         110      110
4   Макарон өнiмдерi                              20       20
5   Ет                                            50       50
6   Балық                                         85       85
7   Жануарлар майы, тағамдық, аспаздық
    майлар                                        10       35
8   Өсiмдiк май                                   15       15
9   Қант                                          20       20
10  Шай                                           1        1
11  Тұз                                           25       25
12  Картоп                                        450      450
13  Көкөністер                                    200      200
14  Томат-паста                                   5        5
15  Лавр жапырағы                                 0,1      0,1
____________________________________________________________________

      Ескерту:
      1. Ұстаудың барлық режимдерiндегi түзеу мекемелерiнде (бұдан әрi - ТМ), түрмелерде және түзеу мекемелерiнiң медициналық бөлiмшелерiнде ұсталатын сотталғандарға, ТМ-нiң психиатриялық емдеу бөлiмшелерiнде ұсталатын ауруларға өздерiне байланысты емес себептер бойынша жалақылары жоқ, қоныс колонияларында жазасын өтеп жатқан сотталғандарға азық-түлік үлесi А нормасы бойынша берiледi.
      2. Заңнамаға сәйкес денсаулыққа зиянды жұмыстарға жатқызылған ыстық цехтарда жұмыс iстейтiн және ауыр, сондай-ақ еңбек жағдайлары бар жұмыстарды тiкелей атқаратын ТМ-сотталғандарға азық-түлiк үлесi Б нормасы бойынша беріледі.
      Авитаминоз ауруының алдын алу үшiн ТМ-де ұсталатын сотталғандардың тамақтану рационына бiр адамға тәулiгiне 1 түйіршек поливитаминдi немесе аскорбин қышқылының "С" витаминi препаратын - 50-60 мг қосуға рұқсат етiледi. Берiлген витаминдердiң құны жалпы негiздерде ұсталады.

Тәрбие колонияларында ұсталатын сотталғандарды
тамақтандыру нормалары

____________________________________________________________________
Р/с|        Азық-түлiк атауы                         |  Бiр адамға
 N |                                                 |тәулiгiне, гр.
____________________________________________________________________
 1                 2                                        3
____________________________________________________________________
1   Кебексiз қара бидай мен 1-сортты бидай ұны             500
    қоспасынан пiсiрілген нан
2   2-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген нан                   150
3   2-сортты бидай ұны                                     10
4   Жарма                                                  80
5   Макарон өнiмдері                                       40
6   Ет                                                     50
7   Балық                                                  100
8   Өсiмдiк майы                                           15
9   Сиыр майы                                              15
10  Жануарлар майы, тағамдық, аспаздық майлар              10
11  Қант                                                   40
12  Шай                                                    1
13  Тұз                                                    25
14  Картоп                                                 500
15  Көкөнiстер                                             270
16  Лавр жапырағы                                          0,2
17  Томат-паста                                            6
18  Сиыр сүтi                                              250
19  Жұмыртқа (дана)                                        0,5
20  Кептiрiлген жемiс-жидектер                             15
___________________________________________________________________

Түзеу мекемелерiнде стационарлық және
амбулаторлық емделудегi туберкулезбен ауыратын
сотталғандарды тамақтандыру нормалары

                                                (тәулігіне, граммен)
___________________________________________________________________
Р/с |          Атауы              |   ересектер   | 14 жастан
N   |                             |               |  16 жасқа
    |                             |               |   дейінгі
    |                             |               |   балалар
___________________________________________________________________
 1                2                       3               4
___________________________________________________________________
1    Қара бидай наны                   150            150
2    Бидай наны                        300            300
3    Бидай ұны                         80             80
4    Картоп ұны                        10             10
5    Жарма, макарон                    80             80
6    Картоп                            400            400
7    Көкөнiс, көк                      500            500
8    Жас жемiс-жидектер                200            200
9    Құрғақ жемiс-жидектер             30             30
10   Жеміс-жидек шырындары             20             200
11   Қант, кондитерлік өнімдер         100            100
12   Ет және құс етi                   200            200
13   Шұжық өнiмдерi                    20             20
14   Балық                             100            100
15   Майшабақ, уылдырық                10             10
16   Сүт, айран                        500            500
17   Сүзбе                             70             70
18   Қаймақ                            30             30
19   Майлылығы 20% кiлегей             5              5
20   Жануар майы                       60             60
21   Өсімдік майы                      25             25
22   Жұмыртқа (дана)                   2              2
23   Кофе                              2              2
24   Шай                               2              2
25   Какао                             2              2
26   Дәмдеуіштер, тұз                  10             10
27   Ірімшік                           15             15
___________________________________________________________________

Түзеу мекемелерiнiң емдеу-алдын алу мекемелерiнде
стационарлық және амбулаторлық емделудегi сотталған
науқас адамдарды тамақтандыру нормалары

                                                (тәулігіне, граммен)
___________________________________________________________________
Р/с |     Атауы     |  А   |  Б   |  В   |  Г   |  Д   |  Е   |  И
N   |               |______________________________________________
    |               | жалпы| онко.|нефро.| гас. | эндо.| гема.|күй.
    |               |      |логия.|логия.| тро. |крино.| толо.|ген.
    |               |      | лық  | лық  | энте.|логия.|гиялық|дерге
    |               |      |      |      | роло.|  лық |      |
    |               |      |      |      |гиялық|      |      |
___________________________________________________________________
 1         2           3      4      5      6      7      8     9
___________________________________________________________________
1   Қара бидай наны   150    150    150    100    200    150    -
2   Бидай наны        200    200    200    250    150    200   400
3   Бидай ұны         15     15     5      10     15     15     -
4   Картоп ұны        5      5      10     10     -      5      -
5   Жарма             80     80     80     80     70     80     -
6   Макарон өнiмдерi  20     20     20     30     -      20     -
7   Картоп            400    400    400    300    250    400    600
8   Көкөнiс барлығы:  400    400    600    515    790    400    250
9   Жас жемiс-        100    120    200    150    150    200    100
    жидектер
10  Құрғақ жемiс-     30     30     20     10      40    30     100
    жидектер
11  Шұжық, сосиска    10     12     -       -      20     -      -
    өнімдері
12  Ет, құс еті       125/25 125/25 75/25  150/25 125/25 125/25 100
13  Балық, балық      100    100    100    100    100    100    100
    өнiмдерi
14  Сүзбе             70     90     100     -     150    100    300
15  Ірімшік           15     15      -      15    20     20     10
16  Жұмыртқа (дана)   1      1       1      1,75  1      1      3
17  Айран             100    200     200    100   200    200    -
18  Сүт               300    200     200    300   300    200    500
19  Қорытылған сары   40     40      60     40    30     40     60
    май
20  Өсiмдiк майы      20     20      40     20    20     20     12
21  Қаймақ            20     20      40     30    30     30     150
22  Қант, кондитерлік 60     60      60     60    15     60     100
    өнімдер
23  Шай               2      2       2      2     2      2      1
24  Кофe, какао       1      -       1      -     1      1      1
25  Ашытқы            1      1       1      1     1      1      -
26  Тұз               6      6       6      6     6      6      10
27  Томат-пюрe        3      3       5      -     5      -      -
28  20 % кiлегей      -      -       -      50    -      -      -
29  Жемiс-жидек       100    100     100    100   -      100    -
    шырыны
___________________________________________________________________

Түзеу мекемелерiнде ұсталатын сотталғандардың
жолда болу кезеңiнде, сондай-ақ бас бостандығын
шектеу, қамауға алу немесе бас бостандығынан айыру
түрiндегi жазасын өтеуден босатылғандарға тұрғылықты
жерлерiне қайтқан кезде құрғақ паек түрiнде
берiлетiн тамақ нормалары

                                                (тәулігіне, граммен)
___________________________________________________________________
Р/с |          Азық-түлік атауы               |     Саны
N   |                                         |
___________________________________________________________________
 1                    2                              3
___________________________________________________________________
1    Қара бидай ұнынан немесе ерекше тартылған       500
     бидай ұнынан пiсiрiлген нан

2    Ассортименттегi-өсімдiк консервiлерi 1/350      700
     немесе балық консервiлерi 1/250                 500
     немесе балық-өсiмдiк консервiлерi 1/250         500

3    Қант                                            30

4    Шай                                             1

5    Тұз                                             10
___________________________________________________________________

      Ескерту:
      ТМ-ге, түрмелерге айдауылдау кезiнде сотталғандарға; қоныстану жерлерiне бару кезiнде сотталғандарға; ТК-ға айдауылдау кезiнде ТК-дан ТМ-ге ауыстырған кәмелетке толмаған сотталғандарға, сондай-ақ қамаудан босатылып тұрғылықты жерiне баратын сотталғандарға және бас бостандығын шектеу, тұтқындау немесе бас бостандығынан айыру түрiнде жазасын өтеуден босатылған адамдарға азық-түлiк үлесi норма бойынша берiледi.
      Ауруларға жол жүру кезiнде дәрiгердiң тағайындауы бойынша олардың ТМ-де тамақтану нормасына кiретiн азық-түлiк құны шегiнде құрғақ паек жиынтығын беру рұқсат етiледi.
      Босатылған балалы әйелдерге тұрғылықты жерiне бару кезiнде балаларына дәрігердiң нұсқауы бойынша балаларды азық-түлiк үлесiнiң нормасына кiретiн азық-түлiктің құны мөлшерiнде азық-түлiк жиынтығы түрiндегi құрғақ паек берiледi.
      Құрғақ паекты балық және балық-өсiмдiк консервiлерiмен берген кезде осы норма бойынша бiр адамға тәулiгiне:
      1) 20 гр май-шошқаның қыртыс майы;
      2) кебексiз қара бидай ұнынан және 1-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген 200 гр нан берiледi.

Азық-түлiк паектерiн беру кезiнде
тамақ өнiмдерiн басқалармен алмастыру

___________________________________________________________________
Р/с|        Азық-түлік атауы          |  Саны, граммен  |Сондай-ақ
N  |                                  |_________________|нөмірдің
   |                                  | Алмас. | Алмас. |тармақтары
   |                                  | тырыла.|тыратын |бойынша
   |                                  | тын    | азық-  |алмасты.
   |                                  | азық-  | түлік  |рылсын
   |                                  | түлік  |        |
___________________________________________________________________
 1                   2                    3        4        5
___________________________________________________________________
1  Кебексiз қара бидай мен 1-сортты      100
   бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген
   нан:

   Ерекше тартылған қара бидай
   ұнынан, ерекше тартылған бидай
   ұнынан және 2-сортты ұннан
   пісірілген кепкен нанмен                       60

   Ерекше тартылған бидай ұнынан
   және 2-сортты ұннан пiсiрiлген жай
   жұқа нандармен                                 60

   Кебексiз қара бидай ұнымен және                42

   1-сорттық бидай ұнымен                         28

   қытырлақ нанмен                                60

   2-сортты бидай ұнынан пiсiрілген               95       2
   нанмен

   1-сортты бидай ұнынан пiсiрілген ақ            90       2
   нанмен алмастырылады

2  1-сортты бидай ұнынан пiсiрілген ақ    100
   нан:

   1-сортты бидай ұнынан пiсiрмеген               65
   кепкен нанмен

   1-сортты бидай ұнымен                          75

   1-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген жай
   жұқа нандармен                                 65       16

   Сапасы жақсы майлы жұқа нандармен              35  

   Baфлилермен                                    55       16

   1-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген жай
   және кесілген батондармен                      95

   жоғары сортты бидай ұнынан
   пiсiрілген нанмен                              85

   2-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген
   нанмен алмастырылады                           105      1

3  1-сортты бидай ұны:                    100

   күрiшпен                                       100      4

   макарон өнiмдерiмен                            100      4

   ұнтақ жармамен алмастырылады                   100

4  Әртүрлi жармалар:                      100

   пiсiруді қажет етпейтiн жармалармен             100

   күрiшпен                                        100     3

   макарон өнімдерімен                             100     3

   жарма, жарма-көкөнiс және көкөнiс
   концентраттарымен                               100

   2-сортты бидай ұнымен                           100

   "Томат тұздығындағы соя
   бұршақбастары" консервiлерімен                   200

   жас картоппен                                    500    5

   табиғи жартылай консервiленген
   картоппен (тұздығымен бірге)                     500

   жас көкөнiстермен                                500    5

   ашыған және тұздалған көкөнiстермен              500    5

   картоппен және кептiрiлген
   көкөнiспен, құрғақ езбе картоппен,
   картоп жармасымен, сублимациялық
   әдiспен кептiрілген картоппен және
   көкөнiстермен                                    100

   табиғи және маринадталған көкөнiс
   және бұршақбас консервiлерiмен
   (тұздығымен бірге)                               500

   етсiз бiрiншi түскi тағамның көкөнiс
   консервілерімен                                  375

   тұздықты көкөнiс консервілерімен                 250

   жеңіл тағамды көкөнiс
   консервiлерiмен алмастырылады                    375    9,18

5  Картоп, жаңа ашыған және тұздалған
   көкөнiстер:                            100              4

   пиязбен 2)                                       50

   кептірілген немесе сублимациялық
   әдiспен кептiрiлген пиязбен 2)                   5

   көк пиязбен (перо) 2)                            100

   caрымсақпен алмастырылады                        25

6  Нығыздалған ашытқылар:                  100

   кептірілген ашытқылар
   алмастырылады                                    50

7  Сиыр, шошқа, қой еті:                   100

   сүйекті еттермен                                 100

   сүйексiз еттермен                                80

   бұғы етiмен                                      130

   Сиырдың 1-санаттағы ішек-
   қарындарымен (оның ішінде
   бауырмен)                                        100

   екінші санаттағы ішек-қарындарымен               300

   тазартылған құс етімен                           100

   жартылай тазартылған және
   тазартылмаған құс етімен                         120

   сублимациялық және жылу әдісімен
   кептірілген етпен                                33

   пiсiрілген шұжықтармен және
   жіңішке шұжықтармен (сарделькалармен)            80     8

   ысталған еттермен (сүрленген шошқа
   еті, төс,
   орамалар, жартылай ысталған шұжықтар)            60     8

   түрлі ет консервілерімен                         75

   сүйекті құс еті консервілерімен                  100

   балықпен (суытылған, мұздаған және
   бассыз тұздалған түрде)                          150    9,12

   түрлі балық консервілерімен                      120    9

   қатты мәйек сырмен                               48     8,12

   балқыған сырмен                                  72     12

   тауық жұмыртқасымен (дана)                       2      12,13
   алмастырылады

8  Шикiлей ысталған шұжықтар:               100

   пiсiрiлген шұжықтармен                           265    7

   ысталған еттермен (сүрленген шошқа
   еті, төс, орамалар, жартылай ысталған
   шұжықтар)                                        200    7

   қатты мәйек сырмен алмастырылады                 160    7,12

9  Балық (суытылған, мұздаған және
   бассыз тұздалған түрде) мыналармен
   алмастырылады:                          100             7,12

   тұздалған және ысталған басы бар
   майшабақпен                                      100

   қалай бұзылғанына қарамастан басы
   бар балықтың барлық түрiмен                      130

   ысталған және қақталған балықпен
   (оның iшiнде шабақ)                              75

   балық сүбесімен                                  70

   кепкен балықпен және сублимациялық
   әдiспен кептiрiлген балықпен                     33

   қалай бұзылғанына қарармастан
   тұздалған бассыз майшабақпен                     85

   әртүрлi балық консервiлерімен                    80     7

   жеңiл тағамды көкөнiс
   консервілерімен алмастырылады                    120    4,19

10 Сиыр майы:                              100             11,12

   Зарарсыздандырылған консерві
   майымен                                           100

   құрғақ май концентратымен
   алмастырылады                                     70

11 Жануарлар майы, қорытылған май,
   маргарин:                               100

   сиыр майымен 3)                                   67

   өсiмдiк майымен                                   100

   шикі маймен                                       130

   сало-шпикпен алмастырылады                        100

12 Сиыр сүтi 4):                           100             19

   қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен,
   құрғақ қатықпен және сублимациялық
   әдiспен кептiрiлген ашытылған
   сүт өнімдерімен                                   15

   қаймағы алынбай қоюланған қант
   қосылған сүтпен                                   20

   қаймағы алынбаған, зарарсыздандырылған
   қантсыз сүтпен                                    30

   табиғи кофемен немесе қоюланған
   сүт және қант қосылған какаомен                   20

   ашытылған сүт өнiмдерiмен (айранмен,
   қатықпен, ацидофилинмен)                          100

   кілегеймен                                        20

   қаймақпен                                         20

   құрғақ қаймақпен                                  10

   Ірімшікпен                                        30

   сиыр майымен                                      5

   қорытылған сиыр майымен                           5

   қатты мәйек сырмен                                12    7,8

   балқыған сырмен                                   18    7

   тауық жұмыртқаларымен, (дана)                     0,5   7,13

   қоюланған қант қосылған
   кілегеймен                                        20

   тұзсүзбемен                                       24

   балықпен (суытылған, мұздаған және
   тұздалған түрде, басы жоқ бұзылған)
   алмастырылады 5)                                  60    7,9

13 Тауық жұмыртқасы (дана):                1               7,12

   жұмыртқа ұнтағымен                                15

   жұмыртқа меланжімен алмастырылады                 50

14 Қант:                                   100

   карамельмен                                       50

   тосаппен, джеммен, повидломен                     140   18

   мармеладпен                                       130

   печеньемен                                        100   16

   вафлимен                                          100   2,16

   халуамен                                          120   15

   пастиламен алмастырылады                          120

15 Шоколад:                                100

   какао-ұнтағымен                                   150   22

   табиғи кофемен немесе қоюланған
   сүт қосқан какаомен және қантпен                  200

   табиғи кофемен                                    150

   балмен                                            165

   тәттi плиткамен                                   160

   халуамен алмастырылады                            150   14

16 Печенье:                                100
   1-сортты бидай ұнынан пiсiрiлген
   жай жұқа нандармен, бiлезiк тәріздес
   нан өнiмдерімен                                   100   2

   вафлимен алмастырылады                            85    2

17 Томат пастасы:                          100

   соус томатымен                                    200

   томат тұздығымен                                  100

   томат ұнтағымен, өткір қышқыл
   деликатес тұздықтарымен                           33

   томат шырынымен, жас қызанақпен
   алмастырылады                                     500

18 Жас жемістер:                           100

   жас жемістермен                                   100

   апельсинмен, мандаринмен                          100

   қарбызбен                                         300

   қауынмен                                          200

   кептiрілген жемiс-жидектермен                     20    20

   сублимациялық әдіспен кептiрiлген
   жемістермен                                       20

   консервiленген компоттармен 6)                    50

   табиғи жемiс және жидек
   шырындарымен 6)                                   100   19

   құрамында кемiнде 50% құрғақ заттар
   бар концентрацияланған жемiс және
   жидек шырындарымен                                 20

   сублимациялық әдiспен кептiрiлген                  18
   шырындармен

   жемiс сусындарымен                                 130

   жемiс және жидек экстрактыларымен                  10

   тосаппен, джеммен, повидломен                      17   14

   жемiс және жидек экстрактыларынан
   жасалған кисель концентратымен
   алмастырылады                                      30   21,25

19 Табиғи жемiс және жидек
   шырындары мыналармен
   алмастырылады:                          100

   жеңiл тағамдық көкөніс
   консервілерімен                                   50    4,9

   лимон қышқылымен                                  0,5

   және қантпен                                      15

   томат, көкөнiс шырындарымен                       300

   сиыр сүтімен алмастырылады                        100   12

20 Кептiрiлген жемiстер:                   100             18

   қантпен                                           75

   және шаймен алмастырылады                         3

21 Жемiс және жидек
   экстрактыларындағы кисель
   концентраты:                            100             18,25

   қантпен                                           50

   және шаймен алмастырылады                         2

22 Табиғи кофе:                            100             15

   тез eритiн кофемен                                40

   кофе сусынымен                                    200

   какао-ұнтағымен                                   100   15

   қара байха шайымен (1-сорт) 7)
   алмастырылады                                     25    23

23 Қара байха шайы:                        100

   тез eритін шаймен                                 80

   кофе сусынымен алмастырылады                      300   22

24 Қыша ұнтағы:                            100

   дайын қышамен алмастырылады                       600

25 Картоп крахмалы:                        100

   жеміс-жидектер экстрактыларындағы
   кисель концентратымен                             100   18,21

   жас картоппен алмастырылады                       500   4,5

26 Спирттi таза ciрке қышқылы:             100

   сiрке суы эссенциясымен
   алмастырылады                                     5

27 Бесiншi, алтыншы, жетiншi класты        12
   темекілер (дана):

   бесiншi класты папирустармен                      12
___________________________________________________________________

      1. Азық-түлiктердi пункт шегiнде өзара алмастыруға және көрсетiлген азық-түлiк мөлшерлерiнде керi алмастыруға рұқсат етiледi. "Сонымен қатар нөмiр тармақтары бойынша алмастырылсын" деген бағанға қарсы пункт нөмiрлерi қойылған азық-түлiктердi көрсетiлген тармақ шегiнде басқа азық-түлiктермен дәл осы тәртіпте алмастыруға рұқсат етiледi. Көп сатылы алмастыруға тыйым салынады.
      2. Керi алмастыруға тыйым салынады.
      3. Тек емдiк тамақтану кезiнде ғана тiкелей алмастыруға рұқсат етiледi.
      4. Сауда желiлерi мен азық-түлiк қызметiнде сүт тұтынушыға салмағы бойынша емес, көлемi бойынша есептелiп берiлетiндiктен бұл нормаларда 100 куб. см. сүт шартты түрде 100 г. есебiнде алынған.
      5. Тiкелей және керi алмастыруға рұқсат етiледi, басқа алмастыруларға тыйым салынады.
      6. Табиғи жемiс және жидектер шырындарын, консервiленген компоттарды кисель концентратымен алмастыруға тыйым салынады.
      7. Тiкелей алмастыруға рұқсат етiледi, басқа алмастыруларға тыйым салынады.

Емдiк паек бойынша арнайы алмастырулар
(тек қана тiкелей алмастыруға рұқсат етiледi)

___________________________________________________________________
P/c |      Азық-түлiк атауы         |   Саны гр.,   | Алмастыру
N   |                               |_______________|аурулардың
    |                               |Алмас.|Алмасты.|   қай
    |                               |тыры. | ратын  | топтарына
    |                               |латын |азықтың |  рұқсат
    |                               |азық. |        |  етіледі
    |                               |тың   |        |
___________________________________________________________________
 1                 2                   3       4          5
___________________________________________________________________
1    Кебексiз қара бидай және                        Аурулардың
     1-сортты бидай ұнынан                           барлық
     пiсiрілген нан:                  100            санаттары
                                                     үшін

     1-сортты бидай ұнынан
     пiсiрілген ақ нанмен                      90

     1-сортты бидай ұнымен                     75

     ұнтақ жармамен                            75

     әртүрлі жармамен
     алмастырылады                             75

2    1-сортты бидай ұны:               100           Барлық
                                                     санаттар
                                                     үшін

     жоғары сортты бидай ұнымен
     алмастырылады                             95

3    Әртүрлі жарма:                    100           Сондай

     ұнтақ жармамен
     алмастырылады                             100

4    Сиыр, шошқа, қой етi:             100           Сондай

     сүзбемен алмастырылады                    300

5    Балық:                            100           Сондай

     сүзбемен алмастырылады                    200

6    Өсімдік майы:                     100           Сондай

     сиыр майымен алмастырылады                67

7    Сиыр және өсімдік майы:           100

     қорытылған жануар
     майларымен, маргаринмен 
     алмастырылады                             150

8    Емдiк паектiң барлық түрі:

     а) жемiс және табиғи                      250   N 0 қажет
     шырындарымен                                    ететін аурулар
                                                     үшін

     кaртоп крахмалымен                        10

     Шаймен                                    2

     қантпен                                   70

     кептiрiлген жемістермен                   20

     сиыр майымен                              5

     б) жемiс және табиғи                            N 0б қажет
     шырындарымен                              200   ететін аурулар
                                                     үшін

     кaртоп крахмалымен                        10

     қантпен                                   50

     Шаймен                                    2

     кептiрілген жемістермен                   80

     қарақұмық жармасымен                      40

     күрішпен                                  40

     ұнтақ жармамен                            40

     Тосаппен                                  30

     1-сортты бидай ұнынан 
     пiсiрiлген ақ нанмен                      100

     в) табиғи жемiс және жидек                200   N 0в қажет
     шырындарымен                                    ететін аурулар
                                                     үшін

     картоп крахмалымен                        10

     Шаймен                                    2

     қантпен                                   70

     кептiрілген жемістермен                   20

     қарақұмық, ұнтақ
     жармалармен                               40

     сиыр сүтімен                              100

     тауық жұмыртқасымен (дана)                1

     сиыр майымен                              5

     Картоппен                                 100

     сәбiзбен                                  100

     қызылшамен                                100

     жас алмамен                               300

     Тосаппен                                  30

     1-сортты бидай ұнынан
     пiсiрілген ақ нанмен
     алмастырылады                             200

9    1-сортты бидай ұнынан                     400   Диабетпен
     пiсiрілген ақ нан                               ауыратындар
                                                     үшін

     ұнтақ жарма, күрiш және
     макарон өнімдері                  90

     1-coртты бидай ұны                10

     қант                              70

     тосап:                            5

     етпен немесе                              120

     тауық жұмыртқасымен (дана)                3

     сүзбемен                                  80

     балықпен алмастырылады                    100

10   Қант:                             100

     ас ксилитімен                             40

     немесе сорбитпен
     алмастырылады                             40

11   Кебексiз қара бидай және                        14 жасқа
     1-сортты бидай ұнынан                           дейінгі
     пiсiрілген нан:                   100           аурулар үшін

     1-сортты бидай ұнынан
     пісірілген ақ нан                 200

     жарма, күрiш және макарон
     өнімдері                          40

     картоп және көкөнiстер            300

     табиғи кофе                       0,5

     сиыр сүтімен                              100

     сүзбемен                                  50

     табиғи жемiс және жидек
     шырындарымен алмастырылады                100
___________________________________________________________________

Түзеу мекемелерiнде жазасын өтеп жатқан сотталған
ер адамдарды заттай мүлiкпен жабдықтау нормалары

___________________________________________________________________
Р/с |         Заттар атауы      |  1 адамға  |  Кию    |  Бұл
N   |                           | берілетін  | мерзімі |  затты
    |                           |  заттар    |         |  беру
    |                           |   саны     |         | кезінде
    |                           |            |         | қолданы.
    |                           |            |         | латын
    |                           |            |         | ескерту.
    |                           |            |         | лер N
___________________________________________________________________
 1               2                    3           4        5
___________________________________________________________________
1    Жасанды үлбiрден жасалған    1 дана       3 жыл       1
     құлақшын (бөрік)
2    Жүннен тоқылған бас киiм     1 дана       1,5 жыл
3    Жазғы бас киiм               1 дана       2 жыл       2
4    Мақтадан жасалған қысқа
     пальто (күрте)               1 дана       3 жыл       -
5    Мақтадан жасалған жылы сырма
     күрте                        1 дана       2 жыл       3
6    Джинсы матасынан тігілген
     мақта костюм                 2 комп       3 жыл       4
7    Мақтадан жасалған жейделер   2 дана       2 жыл       -
8    Iш көйлек пен дамбал         2 комп       2 жыл       5
9    Майка                        2 дана       2 жыл       6
10   Tрусы                        2 дана       2 жыл       6
11   Жылы көйлек пен дамбал       1 комп       2 жыл       7
12   Мақтадан жасалған жазғы
     шұлғау                       2 жұп        1 жыл       8
13   Мақтадан жасалған қысқы
     шұлғау                       2 жұп        1 жыл       9
14   Мақтадан жасалған шалбарлар  1 дана       2 жыл       3,5,9
15   Мақтадан жасалған қолғап
     және саусақты қолғап         2 жұп        1 жыл       10,9
16   Етіктер немесе резеңке       1 жұп        1 жыл       11
     табанды тері бәтеңке
17   Башмақ                       1 жұп        2 жыл
18   Спорттық аяқ киім            1 жұп        2 жыл
19   Резеңке етік                 1 жұп        2 жыл       11,12
20   Пима                         1 жұп        2 жыл       13
21   Шұлық                        4 жұп        1 жыл
___________________________________________________________________

       Ескерту:
      1. Климаты ыстық аудандарда кию мерзiмi *) - 4 жыл.
      2. Климаты ыстық аудандарда кию мерзiмi - 1 жыл.
      3. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.
      4. Климаты ыстық аудандарда мақтадан жасалған шалбардың қосымша 1 данасы 2 жылға беріледi.
      5. Климаты суық аудандарда **) 1 жылға берiледi.
      6. Климаты суық аудандарда берiлмейдi.
      7. Климаты суық аудандарда берiледi.
      8. Бәтеңке алған адамдарға жазғы шұлғаулардың орнына мақтадан жасалған шұлықтың 3 жұбы 1 жылға берiледi.
      9. Далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс iстейтіндерге берiледi.
      10. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi
      11. Резина етiк алған адамдарға етiктердi немесе терi бәтеңкелердi кию мерзiмi - 1,5 жыл.
      12. Батпақты жерлерде, сондай-ақ саз айдау және ауыл шаруашылығы жұмыстарында жұмыс iстейтiндерге берiледi.
      13. Климаты суық аудандарда беріледі. Климаты қалыпты аудандарда, ***) далада және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс iстейтіндерге 4 жылға берiледi. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.

______________________________
      *) Климаты ыстық аудандарға - Жамбыл, Қызылорда, Оңтүстiк Қазақстан облыстары, Балқаш көлiнiң оңтүстігінде орналасқан Алматы облысының аумағы, сондай-ақ Қарағанды облысының Жездi және Приозерский аудандары жатады.
      **) Климаты суық аудандарға - Ақмола, Шығыс Қазақстан, Қарағанды, Қостанай, Павлодар, Солтүстiк Қазақстан облыстары және Балқаш көлінің солтүстiгiндегi Алматы облысының аумағы жатады.
      ***) Климаты қалыпты аудандарға - осы тiзбеге сәйкес климаты ыстық және суық аудандарға жатқызылмаған Қазақстан Республикасының барлық аймақтары жатады.

Түзеу мекемелерiнде жазасын өтеп жатқан сотталған
әйелдердi заттай мүлiкпен жабдықтау нормалары

___________________________________________________________________
Р/с |         Заттар атауы      |  1 адамға  |  Кию    |  Бұл
N   |                           | берілетін  | мерзімі |  затты
    |                           |  заттар    |         |  беру
    |                           |   саны     |         | кезінде
    |                           |            |         | қолданы.
    |                           |            |         | латын
    |                           |            |         | ескерту.
    |                           |            |         | лер N
___________________________________________________________________
 1               2                    3           4        5
___________________________________________________________________
1    Жартылай жүннен жасалған     1 дана       2 жыл       -
     орамал
2    Мақтадан жасалған үшкіл      2 дана       2 жыл       -
     орамал
3    Мақтадан жасалған қысқа      1 дана       3 жыл       -
     пальто
4    Мақтадан жасалған күрте      1 дана       3 жыл       -
5    Мақтадан жасалған            1 дана       2 жыл       -
     көйлек-костюм
6    Мақтадан жасалған көйлек     1 дана       1 жыл       -
7    Мақтадан жасалған жейде      2 дана       2 жыл       -
8    Мақтадан жасалған халат      1 дана       1 жыл       -
9    Іш көйлек                    2 дана       2 жыл       -
10   Жылы көйлек                  1 дана       2 жыл       -
11   Мақтадан жасалған панталон   3 дана       1 жыл       2
12   Мақтадан жасалған түкті      2 дана       2 жыл       3
     панталон
13   Бюстгальтерлер               2 дана       1 жыл       -
14   Колготки                     2 дана       1 жыл       -
15   Мақтадан жасалған шұлық      4 жұп        1 жыл       -
16   Мақтадан жасалған қысқы
     шұлғаулар                    1 жұп        1 жыл       4
17   Мақтадан жасалған шалбар     1 дана       2 жыл       5,4
18   Мақтадан жасалған қолғап     1 жұп        1 жыл       6
     немесе саусақты қолғап
19   Резеңке табанды терi етiк    1 жұп        2 жыл       9
     немесе бәтеңке
20   Туфли                        1 жұп        2 жыл       9
21   Башмақта                     1 жұп        2 жыл       -
22   Резеңке етiктер              1 жұп        2 жыл       7
23   Пималар                      1 жұп        2 жыл       8
___________________________________________________________________

       Ескерту:
      1. Климаты суық аудандарда берiледi
      2. Климаты ыстық аудандарда 4 данасы 1 жылға берiледi.
      3. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.
      4. Далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс iстейтіндерге, терi етiктер немесе пималар алатындарға берiледi.
      5. Климаты суық аудандарда 1 жылға берiледi. Климаты ыстық аудандарда берілмейдi.
      6. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.
      7. Батпақты жерлерде және ауыл шаруашылық жұмыстарында жұмыс iстейтiндерге берiледi.
      8. Климаты суық аудандарда берiледi. Климаты бiр қалыпты аудандарда, сыртта және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс iстейтiндерге 4 жылға берiледi. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.
      9. Осы нормада көзделген резеңке табанды терi етiктердiң (бәтеңкелердiң) және туфлилердің орнына шүберек қонышты етiктердi, хром бәтеңкелер мен кpocc аяқ киiмдерiн дәл сол мерзiмдерге беру рұқсат етiледi.

Түрмелерде жазасын өтеп жатқан сотталғандарды
заттай мүлiкпен жабдықтау нормалары

___________________________________________________________________
Р/с |         Заттар атауы             |    Заттар     |  Кию
N   |                                  |     саны      | мерзімі
    |                                  |               |
    |                                  |               |
    |                                  |               |
    |                                  |               |
    |                                  |               |
    |                                  |               |
___________________________________________________________________
1    Жасанды үлбiрден жасалған              1 дана         4 жыл
     құлақшын-бөрік
2    Жүннен тоқылған бөрік                  1 дана         1,5 жыл
3    Жазғы бас киiм                         1 дана         3 жыл
4    Мақтадан жасалған қысқа
     пальто                                 1 дана         4 жыл
5    Джинсы матасынан тігілген
     мақта костюм                           1 комп         1,5 жыл
6    Iш көйлек пен дамбалдар                1 комп         1 жыл
7    Майка                                  1 дана         1 жыл
8    Tрусы                                  1 дана         1 жыл
9    Мақтадан жасалған жазғы
     шұлғау                                 2 жұп          1 жыл
10   Шұлық                                  4 жұп          1 жыл
11   Мақтадан жасалған шалбарлар            1 дана         3 жыл
12   Мақтадан жасалған қолғап
     және саусақты қолғап                   1 жұп          1 жыл
13   Етіктер немесе резеңке                 1 жұп          1 жыл
     табанды тері бәтеңке
14   Пима                                   1 жұп          4 жыл
15   Башмақ                                 1 жұп          2 жыл
___________________________________________________________________

       Ескерту.
      Мақтадан жасалған шалбар, қолғап және пима далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс iстейтiндерге берiледi; климаты ыстық аудандарда берiлмейдi. Iш киiм орнына майка және трусы беруге рұқсат етiледi.

Тәрбие колонияларында жазасын өтеп жатқан кәмелетке толмаған сотталғандарды заттай мүлiкпен жабдықтау нормалары

____________________________________________________________________
Р/ |                          |  Заттардың саны  | Кию   |Бұл  затты
с  |    Заттар атауы          |__________________|мерзімі|   беру
N  |                          |   Ер    |  Әйел  |       | кезінде
   |                          | адамға  | адамға |       | қолданы.
   |                          |         |        |       |  латын
   |                          |         |        |       | ескерту
____________________________________________________________________
1   Жасанды үлбiрден жасалған    1 дана     -      2 жыл     -
    құлақшын-бөрік
2   Тоқылған бөрiк               1 дана   1 дана   1,5 жыл
3   Жартылай жүннен жасалған       -      1 дана   2 жыл
    орамал
4   Фетрлі берет                 1 дана     -      2 жыл
5   Мақтадан жасалған үшкiл        -      2 дана   2 жыл     -
    орамал
6   Мақтадан жасалған қысқа      1 дана   1 дана   3 жыл     -
    пальто
7   Мақтадан жасалған күрте      1 дана   1 дана   2 жыл     1
8   Мақтадан жасалған шарф       1 дана     -      2 жыл     -
9   Джинсы матасынан тігілген    2 комп     -      2 жыл     -
    мақта костюмдер
10  Жұмыс костюмы                1 комп     -      1 жыл     -
11  Мақтадан жасалған көйлек       -      2 дана   1 жыл     -
12  Мақтадан жасалған белдемше     -      1 дана   1 жыл     -
13  Мақтадан жасалған сырт       2 дана     -      1 жыл     -
    көйлектер
14  Мақтадан жасалған жейдe        -      1 дана   1 жыл     -
15  Мақтадан жасалған халат        -      1 дана   1 жыл     -
16  Iш көйлектер мен дамбалдар   2 комп     -      2 жыл     2
17  Майка                        2 дана   1 дана   1 жыл     3
18  Tрусы                        2 дана   2 дана   1 жыл     3
19  Іш көйлек                      -      2 дана   1 жыл     -
20  Жылы көйлектер мен           1 комп      -     2 жыл     4
    дамбалдар
21  Мақтадан жасалған              -      2 дана   1 жыл     5
    панталондар
22  Мақтадан жасалған түкті        -      2 дана   2 жыл     4
    панталондар
23  Бюстгальтерлер                 -      2 дана   1 жыл     -
24  Колготкилер                           3 жұп    1 жыл     -
25  Мақтадан жасалған жазғы      1 жұп       -     1 жыл     -
    шұлғау
26  Мақтадан жасалған қысқы      1 жұп       -     1 жыл     1
    шұлғау
27  Мақтадан жасалған            4 жұп    1 жұп    1 жыл     -
    шұлықтар
28  Мақтадан жасалған шалбар     1 дана     -      1 жыл    1,4
29  Жартылай жүннен жасалған     1 жұп    1 жұп    1 жыл     -
    саусақты қолғап немесе
    қолғап
30  Шалбарға тағылатын белбеу    1 дана     -      3 жыл     -
31  Резеңкe табанды терi етiк    1 жұп      -      1 жыл     -
32  Терi бәтеңкe                 1 дана     -      2 жыл     -
33  Терiден жасалған қысқа         -      1 жұп    1,5 жыл
    бәтеңке
34  Tуфли                          -      1 жұп    1 жыл     -
35  Спорттық туфли               1 жұп    1 жұп    2 жыл     -
36  Бөлмеде киетiн башмақтар     1 дана   1 дана   2 жыл     -
37  Пима                         1 жұп    1 жұп    3 жыл     6
___________________________________________________________________

      Ескерту:
      1. Далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс iстейтiндерге берiледi.
      2. Климаты суық аудандарда 1 жылға берiледi.
      3. Климаты суық аудандарда еркектерге 1 данасы 1 жылға берiледi.
      4. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.
      5. Климаты ыстық аудандарда 3 данасы 1 жылға берiледi.
      6. Климаты суық аудандарда берiледi. Климаты қалыпты аудандарда, далада және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс iстейтiндерге 4 жылға берiледi. Климаты ыстық аудандарда берiлмейдi.

Стационарлық медициналық мекемелерде емделiп жатқан науқас сотталғандарды заттай мүлiкпен жабдықтау нормалары

___________________________________________________________________
Р/|      Заттар атауы        | 1 аурухана. |  Кию   |  Осы затты
с |                          | лық орынға  |мерзiмi | беру  кезiнде
N |                          |  арналған   |        | қолданылатын
  |                          | заттар саны |        | ескертулер N
___________________________________________________________________
 1           2                       3          4         5
___________________________________________________________________
1   Жейдe және іш дамбал          2 комп      1 жыл      1
2   Мақтадан жасалған халат       1 дана      3 жыл      -
3   Мақтадан жасалған             2 жұп       1 жыл      2
    шұлық
4   Түктi матадан тігілген көрпе  1 дана      3 жыл      -
5   Мақта матрац                  1 дана      4 жыл      -
6   Мақта жастық                  1 дана      4 жыл      -
7   Жаймалар                      2 дана      1 жыл      3
8   Жастықтың сыртқы              2 дана      1 жыл      -
    тыстары
9   Орамалдар                     2 дана      1 жыл      4
10  Госпитальдық туфли            1 жұп       1 жыл      -
___________________________________________________________________

      Ескерту:
      1. Әйел адамдарға iштен киетiн жейделер мен мақтадан жасалған дамбалдар 1 жылға 2 дана берiледi.
      2. Әйел адамдарға мақтадан жасалған шұлықтар 1 жылға 2 дана берiледi.
      3. Туберкулезбен ауыратындарға, терi ауруы бар және операциядан кейiнгi ауруларға 1 жылға 3 жайма берiледi.
      4. Әйел адамдарға қосымша гигиеналық орамал 1 жылға 1 дана берiледi.

Түзеу мекемелерiнде болатын сотталғандарды төсек жабдықтарымен жабдықтау нормалары

___________________________________________________________________
Р/с|                                  |  ТМ-дегi     | Пайдалану
 N |         Заттар атауы             |  1 адамға    |  мерзімі
   |                                  |  арналған    |
   |                                  | заттар саны  |
___________________________________________________________________
 1   Tүктi матадан тігілген көрпе          1 дана        3 жыл
 2   Мақта матрац немесе төсенiштi         1 дана        4 жыл
     жастық тысы
 3   Мақта жастық немесе                   1 дана        4 жыл
     жастықтың iшкi тысы
 4   Жайма                                 3 дана        2 жыл
 5   Жастықтың сыртқы тыстары              2 дана        2 жыл
 6   Орамал                                2 дана        1 жыл
 7   Гигиеналық орамал                     1 дана        1 жыл
     (әйелдерге берiледi)
___________________________________________________________________

Түзеу мекемелерiнде ұсталатын сотталғандардың заттай мүлiктерiн жөндеуге жұмсалатын материалдар
шығынының нормалары

___________________________________________________________________
Р/с|                                        | Жылына 1 адамға
 N |        Материалдар атауы               |    жұмсалатын
   |                                        | материалдар саны
___________________________________________________________________
 1                 2                                  3
___________________________________________________________________
1  Пластрезина ұлтандары                          2 жұп
2  Пластрезинадан жасалған таға                   2 жұп
3  Мақта жiптер                                   2,5 орау
4  Зығыр жiптерi                                  20 грамм
5  Өкше шегелерi                                  20 грамм
6  Ұлтараққа кесiлетiн киiз                       20 грамм
7  Аяқ киiм кремi                                 500 грамм
8  Аяқ киiм щеткасы                               1 дана
9  Мақта кесiмдерi                                1,5 метр
___________________________________________________________________

      Ескерту.
      Ұлтараққа кесiлетiн киiз бен аяқ киiм кремi киiлiп жүрген пималар мен былғары аяқ киiмнiң 1 жұбына есептелiп берiледi.

Сотталғандардың 1 кг. құрғақ кiрдi қолмен жуғанда және оның ластануы мен су кермектігінiң дәрежесiне байланысты жұмсалатын синтетикалық жуу ұнтақтары, сабын мен кальцийленген сода, жеке гигиена бұйымдарының және жұқпасыздандыру құралдарының грамм есебiндегi шығындарының нормалары

      1) синтетикалық кiр жуу ұнтақтарын қолдана отырып кiр жуу кезiнде:
___________________________________________________________________
  Кiрлердiң |  Кiрлердiң | Синтетикалық кiр | Аралас кiр жуатын
    түсі    |   ластану  |    жуатын ұнтақ  |        ұнтақ
            |   дәрежесi |________________________________________
            |            | Жұмсар. | Кермек |   Жұмcap. | Кермек
            |            | тылған  |  суда  |   тылған  |  суда
            |            | суда    |        |    суда   |
___________________________________________________________________
Ақ             I            27        36          31       40,5
               II           30        40          35       45
               ІІІ          36        48          42       54
               IV           45        60          52,5     67,5
___________________________________________________________________
Түрлi-түсті    I            22,5      27          27       31
               II           25        30          30       35
               III          30        36          36       42
               IV           37,5      45          45       52,5
___________________________________________________________________

      2) сабын мен кальцийленген соданы қолдана отырып жуу кезiнде:
___________________________________________________________________
Кiрлердiң    |Кiрлердiң |  Жұмсартылған суда |   Кермек суда
 түсі        | ластану  |__________________________________________
             | дәрежесі |  60%   |   сода    |    60%   |  сода
             |          | сабын  |           |   сабын  |
___________________________________________________________________
Ақ             I            19        19          24       24
               II           21        21          27       27
               ІІІ          25        25          32       32
               IV           32        32          40       40
___________________________________________________________________
Түрлi-түсті    I            20        3,5         24       5,5
               II           22        4           28       6
               III          26        5           33       7
               IV           33        7           42       9
___________________________________________________________________

      Ескерту:
      1. Кiрлердiң ластану дәрежесi мынадай көрсеткiштермен сипатталады:
      I дәреже - қолданыста аз тұтынылған шамалы ластанған кiрлер мен киiмдер, жаңа заттар;
      II дәреже - орташа ластанған кiр (дақтары, үйкелген жерлерi бар төсек орны кiрi, жеке адамның орамалдары және т.б.);
      ІІI дәреже - дақтары көп, қатты үйкелген қатты ластанған кiр (ас үй орамалдары, көп киiлген киiмдер және т.б.);
      IV дәреже - тұрмыстық және өндiрiстiк қатты ластанған арнайы киiм - ас үй, наубайхана (нан зауыттары) кiрлерi.
      2. Төртiншi дәрежеде ластанған кiрлердi жуу үшiн кір жуу ұнтақтарын шығындау нормасына қосымша 1 кг. құрғақ кiрге мынадай мөлшерде:
      1) жұмсартылған суда ақ кiрлер үшiн 6 грамм және түрлi-түстi кірлер үшiн 3 грамм;
      2) кермек суда ақ кiрлер үшiн 8 грамм және түрлi-түстi кiрлер үшiн 5 грамм кальцийленген сода жұмсалынады.
      3. Кiрлердi қолмен жуған кезде 1 кг. құрғақ кiрге: 60% кiр сабын - 20 грамм (немесе 40% - 30 грамм) және кальцийленген сода 12 гр. мөлшерiнде жұмсалады.
      4. Кір жууға арналған сабын мен сода синтетикалық кiр жуу ұнтақтары болмаған кезде берiледi.
      5. Кермек судың дәрежесi жергiлiктi санитарлық-эпидемиологиялық станциялардың зертханалық анализдерiмен расталуы тиiс.

      3) жеке гигиена құралдары
___________________________________________________________________
                              |            Бiр адамға:
                              |____________________________________
                              |           Айына (грамм)
                              |____________________________________
                              |    Кір сабын   |   Иiс сабын
___________________________________________________________________
Түзеу мекемелерiнде,
түрмелерде ұсталатын
сотталғандар:
    eр адамдар                       200               -
    әйел адамдар                     200              100
Түзеу мекемелерiнiң емдеу
мекемелерi мен медициналық
бөлiмдерінде стационарлық
емдеудегi науқастар
    eр адамдар                       250               -
    әйел адамдар                     250              100
Тәрбие колонияларында
ұсталатын сотталғандар
оның iшiнде стационарлық
емдеудегi науқастар
(қажеттiлiгiне қарай
барлығына)
    eр адамдар                       400               50
    әйел адамдар                     400              150
___________________________________________________________________

      Ескерту:
      1. Түзеу мекемелерi мен түрмелерде ұсталатын денсаулыққа зиянды және ауыр еңбек жағдайларында жұмыс iстейтiн сотталғандарға, бiр адамға айына салмағы 50 грамм кiр сабын қосымша берiледi.
      2. Бiр сотталғанға моншада жұмсауға 30 грамм сабын қосымша берiледi.

      4) жұқпасыздандыру, бұқырлау және дератизациялау құралдарының тiзбесi
___________________________________________________________________
Р/с|Құралдар  |   Нысаны  |     Қолдану саласы        | Ескерту
 N | атауы    |           |                           |
___________________________________________________________________
1   1 ДП-2Т      Таблетка,  Әр түрлi профильдегi таз    Құралдарды
                   ұнтақ    ауруларының (туберкулез,    Нұсқаулыққа
                            АИТВ-жұқпасы, гепатиттер)   сәйкес
                            бактериалдық және           қолдану
                            вирустық этилогтары         керек
                            кезiнде меджұқпасыздандыру

2   Септустин    Сұйық      Таз ауруларын алдын ала     Құралдарды
                 концент.   стериализациялық тазалауға  Нұсқаулыққа
                 рат        және жұқпасыздандыру үшін   сәйкес
                                                        қолдану
                                                        керек

3   Акватабс     Таблет.    Ауыз суларды, жемiс-        Құралдарды
                 калар      жидeктердi, көкөнiстердi    Нұсқаулыққа
                            зарарсыздандыру үшiн        сәйкес
                                                        қолдану
                                                        керек

4   Деохлор      Таблет.    Медсанбөлiмдердегi          Құралдарды
    таблетка.    калар      бактериалдық және таз       Нұсқаулыққа
    лары                    аурулары этилогтарының      сәйкес
                            жұқпалары кезiндегi         қолдану
                            меджұқпасыздандыру          керек

5   Октениман,   Дайын      Қолды тазалау үшiн          Құралдарды
    Загросепт    ерiтiндi                               Нұсқаулыққа
                                                        сәйкес
                                                        қолдану
                                                        керек
___________________________________________________________________

Қазақстан Республикасы    
Үкiметiнiң         
2003 жылғы 2 қыркүйектегi 
N 889 қаулысымен      
бекiтiлген         

Жазасын өтеуден босатылатын сотталғандарға
көмек көрсету ережесi

      Осы Ереже Қазақстан Республикасының Қылмыстық-атқару Кодексiнің  177-бабының  негiзiнде әзiрлендi және бас бостандығын шектеу, қамауға алу немесе бас бостандығынан айыру түрiндегi жазасын өтеуден босатылатын адамдарды тұрғылықты немесе жұмыс iстейтiн жерiне ақысыз жол жүрумен, сондай-ақ жол жүру кезiнде тамақ өнiмдерiмен немесе ақшамен қамтамасыз ету тәртiбiн реттейдi.

      1. Түзеу мекемелерiнің, тергеу изоляторларының немесе қамауға алу үйлерінің (бұдан әрi - мекемелер) әкiмшiлiгi жазасын өтеу мерзiмдерінің аяқталуына дейiн он жұмыс күнi қалғанда немесе бас бостандығынан айырудың өтелмеген бөлiгiн Қазақстан Республикасы Қылмыстық Кодексiнiң  71-бабына  сәйкес бас бостандығын шектеу түрiндегi жазамен алмастырған жағдайда босатылуы тиiс сотталғандардың тiзiмiн (босатылған күнiн, бағытын және соңғы барып жететiн пунктiн көрсете отырып) дайындайды.
      Қылмыстық-атқару инспекциясы қызметi жазасын өтеу мерзiмдерiнiң аяқталуына дейiн бiр ай қалғанда Қылмыстық-атқару жүйесi комитетiнiң облыстық Басқармасына бас бостандығын шектеу түрiндегi жазасын тұрғылықты жерiнде өтеп жатқан босатылуы тиiс адамдардың тiзiмiн (босатылатын күнiн көрсете отырып) бередi.

      2. Мекеменiң қаржы қызметi тiзiмдi алғаннан кейiн он жұмыс күнi iшiнде босатылатын адамға тұрғылықты немесе жұмыс iстейтiн жерiне дейiн жол жүру билетiн сатып алу үшiн қажеттi ақшалай қаражатты есептеп берудi жүзеге асырады. Жол жүру билетi үшiн төлем жасауды мекеме әкiмшілігi заңнамада белгiленген тәртiппен қолма-қол ақша беру арқылы немесе ақшаны аудару арқылы жүргiзедi.

      3. Мекеме әкiмшiлiгi он жұмыс күнi iшiнде босатылатын сотталғандарға тұрғылықты немесе жұмыс iстейтiн жерiне жол жүру кезеңiне құрғақ паек түрiндегi тамақтану нормасына сәйкес үлестi есептеп берудi жүзеге асырады.
      Құрғақ паектiң орнына жолда болудың әрбiр тәулiгiне айлық есептiк көрсеткiштен 50% мөлшерiнде ақша берiлуi мүмкiн.

      4. Мекеме әкiмшiлiгi он жұмыс күнi iшiнде тұрғылықты немесе жұмыс iстейтiн жерiне дейiн жол жүру билетiн сатып алуды жүзеге асырады және босатылатын адамның жазасын өтеу мерзiмi аяқталған күнi азық-түлiк паегi мен құжаттарын (жол жүру билетi, босатылғаны туралы анықтама, жеке куәлік, әлеуметтiк жеке кодты растау қағазы, салық төлеушiнің куәлiгi және жұмыс өтiлiн есепке алу жөнiндегi құжаттар), сондай-ақ сақтауға тапсырылған мүлiктерi мен бағалы заттарын алуын қамтамасыз етедi. Жол жүру билетi босатылғаны туралы анықтамасы бар болғанда ғана сатып алынады.

      5. Жазасын өтеуден босатылған адамды мекеме қызметкерi жөнелту станциясына дейін шығарып салады.