Ескерту. Күші жойылды - ҚР Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің м.а. 27.07.2015 № 623 және ҚР Ұлттық экономика министрінің м.а. 31.07.2015 № 585 (алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі) бірлескен бұйрығымен.
Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2004 жылғы 30 қарашадағы N 1241 қаулысымен бекітілген Әлеуметтік реформаларды одан әрі тереңдетудің 2005-2007 жылдарға арналған бағдарламасын іске асыру жөніндегі Іс-шаралары жоспарының 1.1-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫЗ :
1. Қоса беріліп отырған Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу ережесі бекітілсін.
2. Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрлігінің Әлеуметтік нормативтер және мүгедектерді оңалту департаменті (Қ.Манабаева) осы бұйрықты Қазақстан Республикасының Әділет министрлігіне мемлекеттік тіркеуге ұсынсын.
3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрлігінің Әлеуметтік нормативтер және мүгедектерді оңалту департаментіне (Қ.Манабаева) және Қазақстан Республикасының Статистика жөніндегі агенттігі Баға және еңбек статистикасы департаментіне (Н.Кривко) жүктелсін.
4. Осы бірлескен бұйрық Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелген күнінен бастап күшіне енеді және 2006 жылғы 1 қаңтардан бастап қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының
Еңбек және халықты
әлеуметтік қорғау
министрінің міндетін атқарушы
Қазақстан Республикасының
Статистика жөніндегі
агенттігінің төрағасы
"КЕЛІСІЛДІ"
Қазақстан Республикасының
Денсаулық сақтау министрі
2005 жылғы 2 желтоқсан
Қазақстан Республикасының
Еңбек және халықты әлеуметтік
қорғау министрінің м.а.
2005 жылғы 2 желтоқсандағы
N 307/1-ө
Қазақстан Республикасының
Статистика жөніндегі агенттігі
Төрағасының
2005 жылғы 5 желтоқсандағы
N 194 бірлескен бұйрығымен
бекітілген
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу
ережесі
Осы Ереже Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2004 жылғы 30 қарашадағы N 1241 қаулысымен бекітілген Әлеуметтік реформаларды одан әрі тереңдетудің 2005-2007 жылдарға арналған бағдарламасын Іске асыру жөніндегі іс-шаралар жоспарының 1.1-тармағына сәйкес әзірленді және жалпы Қазақстан Республикасы бойынша, сондай-ақ облыстар, республикалық маңызы бар қалалар, Астана, аудандар мен облыстық маңызы бар қалалар бойынша ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеудің тәртібін белгілейді.
1. Жалпы ережелер
1. Осы Ережеде мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:
1) ең төмен күнкөріс деңгейі - бұл ең төмен тұтыну себетінің құнына тең келетін, бір адамға қажетті ең төмен ақшалай кіріс;
2) ең төмен тұтыну себеті - азық-түлік және азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің заттай және құны түріндегі ең төмен жиынтығы;
3) азық-түлік себеті - ғылыми-негізделген тұтыну нормалары бойынша адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыруға қажетті тамақ өнімдерінің ең төмен жиынтығы;
4) денсаулық сақтау саласындағы уәкілетті мемлекеттік орган - денсаулық сақтау саласындағы басшылықты жүзеге асыратын орталық атқарушы орган;
5) халықты әлеуметтік қорғау мәселелері жөніндегі уәкілетті мемлекеттік орган - халықты әлеуметтік қорғау мәселелері жөніндегі орталық атқарушы орган;
6) статистика жөніндегі уәкілетті мемлекеттік орган - мемлекеттік статистикаға басшылықты жүзеге асыратын орталық атқарушы орган.
2. Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің тәртібі
2. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеуді статистика жөніндегі уәкілетті орган және халықты әлеуметтік қорғау мәселелері жөніндегі уәкілетті мемлекеттік орган жүргізеді.
3. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасы ең қажетті азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелімді үлесіне көбейтілген азық-түлік себетінің құнына қарай есептеледі.
4. Астана, республикалық маңызы бар қала, облыс, аудан орталықтары және облыстық маңызы бар қала бойынша ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу азық-түлік себетінің құны мен азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстардың құнын сомалау жолымен жүргізіледі:
ТКДШ = АСҚ + АЕТҚ, мұнда:
ТКДШ - ең төмен күнкөріс деңгейінің ең төмен тұтыну себетінің құнына тең шамасы;
АСҚ - азық-түлік себетінің құны;
АЕТҚ - азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстар
Облыс бойынша орташа ең төмен күнкөріс деңгейі облыс орталығы, аудан орталықтары мен облыстық маңызы бар қалалар бойынша қалыптасқан шамаларға қарай, оларды өлшемдеу жолымен, республика бойынша - облыстар, астана және республикалық қала бойынша айқындалады.
5. Ең төмен күнкөріс деңгейі жалпы республика, облыстар, республикалық маңызы бар қала, астана, аудандар және облыстық маңызы бар қала бойынша орта есеппен:
жан басына шаққанда;
негізгі жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі.
6. Ең төмен күнкөріс деңгейі мынадай жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі:
1) Балалар, жасы:
1-3;
4-6;
7-10;
11-13;
Жасөспірім ұлдар мен еркектер, жасы:
14-тен 17-ге дейін;
18-29;
30-62;
63-тен жоғары;
жасөспірім қыздар мен әйелдер, жасы:
14-тен 17-ге дейін;
18-29;
30-57;
58-ден жоғары.
3. Азық-түлік себетінің құнын айқындау
7. Азық-түлік себетін статистика жөніндегі уәкілетті орган денсаулық сақтау саласындағы уәкілетті орган белгілейтін тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормалары бойынша есептеп шығарады.
8. Статистика жөніндегі уәкілетті орган азық-түлік себетінің құнын халықтың әртүрлі жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетіне кіретін тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын ағымдағы жылдың ортасындағы жағдай бойынша республикалық маңызы бар қаладағы, астанадағы, облыс және аудан орталықтарындағы бөлшек сауда жүйесінің өкілдікті нысандарындағы орташа тіркелім бағасына көбейту жолымен есептейді.
АСҚ =
мұнда:
АСҚ - азық-түлік себетінің құны;
Pі - і тамақ өнімінің орташа бағасы;
qіn - n жыныстық-жас тобының немесе әлеуметтік топтың бір жылда і өнімді ең төмен тұтыну шамасы;
Азық-түлік себетінің үлесі ең төмен күнкөріс деңгейі құнының 60% құрайды.
10. Өңірде нақты бір тауардың бағасы туралы мәлімет болмаған кезде, азық-түлік себетінің құны осы тауардың республика бойынша орташа бағасы ескеріле отырып айқындалады.
11. Қазақстан Республикасының әр түрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетінің құрылымы NN 1-2-қосымшаларда келтірілді.
12. Азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:
томаттар мен қияр - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратып бөлінеді (маусым-қазан), баға жаңа піскен түрлеріне тіркеледі;
қарбыз, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратып бөлінеді (тамыз-қазан), баға жаңа піскен түрлеріне тіркеледі.
13. Халықтың негізгі жыныстық-жас топтарына және Қазақстан Республикасының халқына тұтастай арналған азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы NN 3-4-қосымшаларда келтірілді.
4. Азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге
жұмсалатын шығыстарды айқындау
14. Азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстардың құны ең төмен азық-түлік себетінің құнын ең қажетті азық-түлік тауарлары мен қызметтер шығыстарының Қазақстан Республикасының Үкіметі айқындайтын тәртіппен белгіленетін тіркелімді үлесіне көбейту жолымен айқындалады.
Азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстар мына формула бойынша айқындалады:
АЕТШ = (АСҚ : АТШ) х АТҮ, мұнда:
АЕТШ - азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстар;
АСҚ - азық-түлік себетінің құны;
АТШ - азық-түлік тауарларға жұмсалатын шығыстар;
АТҮ - азық-түлік емес тауарлар мен қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелімді үлесі.
5. Есептердің кезеңділігі және ең төмен
күнкөріс туралы мәліметтерді ұсынудың тәртібі
15. Статистика жөніндегі уәкілетті орган ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын ай сайын - бір ай бұрын, (жылдың) тоқсанның соңғы айында - бір тоқсан (жыл) бұрын жүргізеді және оны халықты әлеуметтік қорғау жөніндегі уәкілетті мемлекеттік органға әр айдың 29 күніне дейін жиынтық кесте түрінде ұсынады (5-қосымша).
Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің ережесіне
1-қосымша
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ӘР ТҮРЛІ ӘЛЕУМЕТТІК
ТОПТАРЫ ҮШІН НЕГІЗГІ ТАҒАМДЫҚ АЗЫҚТАР ТҰТЫНУДЫҢ ЕҢ ТӨМЕН НОРМАЛАРЫ (кг/жылына)
(АЗЫҚ-ТҮЛІК СЕБЕТІНІНІҢ ҚҰРЫЛЫМЫ)
Азық-түлік |
Барлық |
оның ішінде |
|||||
0-13 жасқа |
14-17 жасқа дейінгі жасөс. |
18 жастан > |
зейнеткер. |
||||
бала |
қыз |
ер. |
әйел. |
||||
1 сорт байы. |
13 |
6.5 |
17.2 |
13.2 |
16.6 |
13.2 |
12.7 |
1 сорт байы. |
70.7 |
39.6 |
91.7 |
70.2 |
88.6 |
70.2 |
69.3 |
Қара бидай- |
31.0 |
17.4 |
35.8 |
27.4 |
40.1 |
32.3 |
25.1 |
Қара бидай наны |
4.8 |
2.5 |
7.4 |
5.7 |
5.8 |
4.6 |
5.5 |
Макарон |
4.4 |
3.5 |
5.4 |
4.2 |
5.2 |
4.1 |
4.0 |
Күріш |
8.5 |
6.5 |
10.7 |
8.2 |
10.3 |
8.2 |
7.9 |
Қарақұмық |
2 |
1.8 |
2.5 |
1.9 |
2.4 |
1.9 |
1.8 |
Сұлы жармасы |
2 |
1.8 |
2.5 |
1.9 |
2.4 |
1.9 |
1.8 |
Майда жарма |
2 |
2.9 |
2.1 |
1.6 |
2.1 |
1.6 |
1.6 |
Бұршақ |
2 |
1.0 |
2.7 |
2.1 |
2.6 |
2.0 |
2.0 |
Картоп |
95 |
66.5 |
110.9 |
84.9 |
117.9 |
94.1 |
85.3 |
Ақ қауданды |
25 |
13.6 |
32.8 |
25.2 |
31.6 |
25.0 |
24.5 |
Сәбіз |
20 |
19.2 |
23.9 |
18.3 |
23.0 |
18.2 |
17.8 |
Пияз |
20 |
8.5 |
27.0 |
20.7 |
26.0 |
20.6 |
20.2 |
Қызынақ |
5 |
3.1 |
6.5 |
5.0 |
6.2 |
4.9 |
4.8 |
Қияр |
5 |
3.1 |
6.5 |
5.0 |
6.2 |
4.9 |
4.8 |
Қызылша |
5 |
3.1 |
6.5 |
5.0 |
6.2 |
4.9 |
4.8 |
Бахша дақыл- |
10 |
4.7 |
12.7 |
9.7 |
12.8 |
9.7 |
11.4 |
Жаңа піскен жеміс (алма) |
25 |
37.3 |
26.8 |
20.5 |
25.8 |
20.4 |
19.6 |
Жидек (жүзім) |
4.5 |
11.1 |
4.1 |
3.1 |
3.9 |
3.1 |
2.9 |
Жемістер қағы (өрік қағы) |
0.5 |
1.7 |
0.5 |
0.4 |
0.4 |
0.3 |
0.3 |
Қант |
18 |
13.3 |
22.7 |
17.4 |
22.0 |
17.4 |
16.6 |
Азық-түлік |
Барлық |
оның ішінде |
|||||
0-13 жасқа |
14-17 жасқа дейінгі жасөс. |
18 жастан > |
зейнеткер. |
||||
бала |
қыз |
ер. |
әйел. |
||||
Сиыр еті |
15 |
12.3 |
19.5 |
14.9 |
17.4 |
13.9 |
14.3 |
Шошқа еті |
9 |
2.8 |
12.9 |
9.9 |
12.0 |
9.5 |
9.3 |
Қой еті |
6.3 |
5.7 |
7.8 |
6.0 |
7.3 |
5.8 |
6.0 |
Құс еті |
5 |
4.6 |
6.2 |
4.7 |
5.8 |
4.6 |
4.6 |
Жылқы еті |
3.2 |
1.6 |
4.5 |
3.4 |
4.0 |
3.2 |
3.2 |
Пісірілген |
3 |
1.5 |
4.1 |
3.1 |
3.8 |
3.0 |
3.0 |
Малдың 1 санаттағы ішек-қарны |
0.4 |
1.5 |
0.2 |
0.2 |
0.2 |
0.2 |
0.2 |
Жаңа ауланған және/немесе |
8.4 |
7.8 |
10.3 |
7.9 |
9.0 |
7.1 |
7.6 |
Сүт, литр |
84.5 |
64.0 |
110.7 |
84.8 |
100.3 |
79.5 |
81.3 |
Майлылығы 20% |
3.2 |
2.8 |
3.9 |
3.0 |
3.7 |
2.9 |
3.1 |
Майы аз ақ ірімшік |
4.9 |
4.4 |
5.9 |
4.5 |
5.6 |
4.5 |
4.8 |
Мәйектік ірімшік |
2.3 |
2.8 |
2.8 |
2.1 |
2.5 |
2.0 |
2.0 |
Сары май |
4.4 |
3.9 |
5.5 |
4.2 |
5.2 |
4.1 |
4.1 |
Жұмыртқа, дана |
142 |
205 |
167 |
128 |
147 |
117 |
113 |
Шекілдеуік майы |
7 |
4.6 |
8.9 |
6.8 |
8.5 |
6.7 |
7.1 |
Маргарин |
1.5 |
0.3 |
2.4 |
1.8 |
2.1 |
1.6 |
1.6 |
Майонез |
0.5 |
0.04 |
0.77 |
0.59 |
0.72 |
0.57 |
0.56 |
Шай |
0.67 |
0.28 |
0.91 |
0.69 |
0.87 |
0.69 |
0.67 |
Ас тұзы |
2.19 |
0.92 |
3.00 |
2.30 |
2.89 |
2.29 |
2.21 |
Ашытқы |
0.05 |
0.03 |
0.08 |
0.06 |
0.07 |
0.05 |
0.05 |
Дәмдеуіштер |
0.02 |
0 |
0.03 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің ережесіне
2-қосымша
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ӘР ТҮРЛІ ЖАС ТОПТАРЫНЫҢ
ЕРКЕКТЕРІ ҮШІН НЕГІЗГІ ТАҒАМДЫҚ АЗЫҚТАР ТҰТЫНУДЫҢ ЕҢ ТӨМЕН
НОРМАЛАРЫ (кг/жылына)
(АЗЫҚ-ТҮЛІК СЕБЕТІНІҢ ҚҰРЫЛЫМЫ)
Азықтар атауы |
Жас топтары (жасы) |
||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-62 |
63+ |
|
1 сорт |
1.55 |
3.51 |
6.33 |
10.98 |
12.43 |
17.18 |
16.92 |
16.30 |
13.64 |
1 сорт |
3.68 |
25.56 |
52.53 |
59.45 |
69.53 |
91.66 |
90.26 |
86.92 |
74.34 |
Қара би- |
0 |
15.58 |
20.72 |
26.91 |
29.51 |
35.8 |
40.89 |
39.27 |
26.96 |
Қара |
0 |
0 |
2.63 |
4.98 |
5.63 |
7.39 |
5.86 |
5.64 |
5.91 |
Макарон |
1.55 |
3.09 |
4.26 |
4.55 |
4.94 |
5.42 |
5.31 |
5.12 |
4.32 |
Күріш |
5.82 |
5.84 |
6.63 |
7.63 |
8.64 |
10.69 |
10.47 |
10.08 |
8.48 |
Қара- |
1.55 |
1.70 |
1.86 |
1.94 |
2.18 |
2.45 |
2.40 |
2.31 |
1.93 |
Сұлы жармасы |
1.55 |
1.70 |
1.86 |
1.94 |
2.18 |
2.45 |
2.40 |
2.31 |
1.93 |
Майда жарма |
3.66 |
3.27 |
3.04 |
2.48 |
2.55 |
2.13 |
2.09 |
2.01 |
1.70 |
Бұршақ |
0 |
0.7 |
1.14 |
1.53 |
1.72 |
2.67 |
2.62 |
2.52 |
2.13 |
Картоп |
33.38 |
45.62 |
82.12 |
92.03 |
98.68 |
110.89 |
120.07 |
115.69 |
91.58 |
Ақ |
4.00 |
7.82 |
16.65 |
20.66 |
23.27 |
32.84 |
32.19 |
31.00 |
26.26 |
Сәбіз |
19.10 |
19.08 |
20.17 |
20.65 |
22.02 |
23.93 |
23.46 |
22.59 |
19.11 |
Пияз |
2.13 |
2.69 |
5.41 |
14.99 |
20.49 |
27.03 |
26.49 |
25.51 |
21.65 |
Қызынақ |
1.55 |
1.92 |
3.50 |
4.51 |
5.10 |
6.47 |
6.32 |
6.08 |
5.12 |
Қияр |
1.55 |
1.92 |
3.50 |
4.51 |
5.10 |
6.47 |
6.32 |
6.08 |
5.12 |
Қызылша |
1.55 |
1.92 |
3.50 |
4.51 |
5.10 |
6.47 |
6.32 |
6.08 |
5.12 |
Бахша |
0 |
2.19 |
3.65 |
9.12 |
10.88 |
12.70 |
12.74 |
12.85 |
12.63 |
Жаңа піскен жеміс (алма) |
58.22 |
42.07 |
37.84 |
30.72 |
26.11 |
26.80 |
26.26 |
25.28 |
20.98 |
Жидек (жүзім) |
27.18 |
12.50 |
8.04 |
5.53 |
4.38 |
4.06 |
3.97 |
3.83 |
3.09 |
Жемістер қағы (өрік қағы) |
4.16 |
2.31 |
0.81 |
0.70 |
0.63 |
0.53 |
0.37 |
0.35 |
0.27 |
Қант |
8.85 |
10.81 |
15.66 |
16.40 |
18.45 |
22.72 |
22.37 |
21.54 |
17.86 |
Азықтар атауы |
Жас топтары (жасы) |
||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-62 |
63+ |
|
Сиыр еті |
8.83 |
10.41 |
14.10 |
14.95 |
16.92 |
19.47 |
17.67 |
17.12 |
15.35 |
Шошқа еті |
0 |
0 |
0 |
5.78 |
9.09 |
12.86 |
12.24 |
11.78 |
9.94 |
Қой еті |
5.24 |
5.40 |
5.92 |
6.28 |
6.96 |
7.80 |
7.40 |
7.13 |
6.46 |
Құс еті |
4.23 |
4.35 |
4.86 |
5.12 |
5.62 |
6.19 |
5.86 |
5.65 |
4.95 |
Жылқы еті |
0 |
0.77 |
1.86 |
2.48 |
3.51 |
4.48 |
4.11 |
3.95 |
3.46 |
Пісі- |
0 |
0.77 |
1.86 |
2.21 |
2.99 |
4.05 |
3.89 |
3.75 |
3.17 |
Малдың 1 |
3.88 |
1.93 |
1.22 |
0.62 |
0.23 |
0.23 |
0.23 |
0.23 |
0.21 |
Жаңа |
7.49 |
7.60 |
8.29 |
8.60 |
9.29 |
10.26 |
9.17 |
8.84 |
8.11 |
Сүт, литр |
43.73 |
54.27 |
68.46 |
77.59 |
94.83 |
110.69 |
102.21 |
98.42 |
87.29 |
Майлылы- |
2.33 |
2.70 |
3.04 |
3.22 |
3.51 |
3.91 |
3.78 |
3.64 |
3.34 |
Майы |
4.08 |
4.24 |
4.66 |
4.88 |
5.36 |
5.89 |
5.75 |
5.54 |
5.14 |
Мәйектік ірімшік |
3.32 |
3.08 |
3.04 |
2.65 |
2.68 |
2.76 |
2.56 |
2.46 |
2.16 |
Сары май |
3.11 |
3.62 |
4.34 |
4.50 |
4.83 |
5.48 |
5.26 |
5.06 |
4.42 |
Жұмырт- |
349.37 |
192.66 |
189.07 |
172.16 |
168.33 |
166.81 |
150.20 |
144.60 |
120.82 |
Шекіл- |
1.16 |
3.85 |
6.12 |
6.41 |
6.98 |
8.86 |
8.64 |
8.31 |
7.61 |
Маргарин |
0 |
0 |
0 |
0.69 |
0.78 |
2.36 |
2.10 |
2.03 |
1.72 |
Майонез |
0 |
0 |
0 |
0.11 |
0.12 |
0.77 |
0.73 |
0.70 |
0.60 |
Шай |
0 |
0.19 |
0.27 |
0.41 |
0.64 |
0.91 |
0.89 |
0.85 |
0.72 |
Ас тұзы |
0.38 |
0.57 |
0.85 |
1.18 |
1.91 |
3.00 |
2.94 |
2.83 |
2.37 |
Ашытқы |
0 |
0.02 |
0.02 |
0.06 |
0.07 |
0.08 |
0.07 |
0.07 |
0.06 |
Дәмдеуіштер |
0 |
0 |
0 |
0 |
0.02 |
0.03 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ӘР ТҮРЛІ ЖАС ТОПТАРЫНЫҢ
ӘЙЕЛДЕРІ ҮШІН НЕГІЗГІ ТАҒАМДЫҚ АЗЫҚТАР ТҰТЫНУДЫҢ ЕҢ
ТӨМЕН НОРМАЛАРЫ (кг/жылына)
(АЗЫҚ-ТҮЛІК СЕБЕТІНІҢ ҚҰРЫЛЫМЫ)
Азықтар атауы |
Жас топтары (жасы) |
||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-57 |
58+ |
|
1 сорт |
1.46 |
3.32 |
5.70 |
9.70 |
10.33 |
13.16 |
13.16 |
13.16 |
11.78 |
1 сорт |
3.46 |
24.21 |
47.32 |
52.51 |
57.79 |
70.20 |
70.20 |
70.20 |
64.20 |
Қара би- |
0 |
14.75 |
18.66 |
23.77 |
24.53 |
27.42 |
32.34 |
32.34 |
23.28 |
Қара би- |
0 |
0 |
2.37 |
4.40 |
4.68 |
5.66 |
4.56 |
4.56 |
5.10 |
Макарон |
1.46 |
2.93 |
3.84 |
4.02 |
4.11 |
4.15 |
4.13 |
4.13 |
3.73 |
Күріш |
5.47 |
5.53 |
5.97 |
6.74 |
7.18 |
8.19 |
8.15 |
8.15 |
7.32 |
Қара- |
1.46 |
1.61 |
1.68 |
1.71 |
1.81 |
1.88 |
1.86 |
1.86 |
1.67 |
Сұлы жармасы |
1.46 |
1.61 |
1.68 |
1.71 |
1.81 |
1.88 |
1.86 |
1.86 |
1.67 |
Майда жарма |
3.44 |
3.10 |
2.74 |
2.19 |
2.12 |
1.63 |
1.63 |
1.63 |
1.47 |
Бұршақ |
0 |
0.66 |
1.02 |
1.35 |
1.43 |
2.05 |
2.04 |
2.04 |
1.84 |
Картоп |
31.39 |
44.06 |
73.98 |
81.28 |
82.01 |
84.93 |
94.06 |
94.06 |
79.09 |
Ақ |
3.76 |
7.41 |
15.00 |
18.25 |
19.34 |
25.15 |
25.04 |
25.04 |
22.68 |
Сәбіз |
17.96 |
18.08 |
18.17 |
18.24 |
18.30 |
18.33 |
18.24 |
18.24 |
16.50 |
Пияз |
2.00 |
2.55 |
4.87 |
13.24 |
17.03 |
20.70 |
20.61 |
20.61 |
18.70 |
Қызынақ |
1.46 |
4.82 |
3.15 |
3.98 |
4.24 |
4.95 |
4.91 |
4.91 |
4.42 |
Қияр |
1.46 |
4.82 |
3.15 |
3.98 |
4.24 |
4.95 |
4.91 |
4.91 |
4.42 |
Қызылша |
1.46 |
4.82 |
3.15 |
3.98 |
4.24 |
4.95 |
4.91 |
4.91 |
4.42 |
Бахша дақыл- |
0 |
1.82 |
3.15 |
7.96 |
8.48 |
9.71 |
9.66 |
9.66 |
10.14 |
Жаңа піскен жеміс (алма) |
54.74 |
39.85 |
34.09 |
27.13 |
21.70 |
20.53 |
20.42 |
20.42 |
18.12 |
Жидек (жүзім) |
25.55 |
11.84 |
7.24 |
4.88 |
3.64 |
3.11 |
3.09 |
3.09 |
2.67 |
Жемістер қағы (өрік қағы) |
3.91 |
2.19 |
0.73 |
0.68 |
0.58 |
0.44 |
0.29 |
0.29 |
0 |
Қант |
8.32 |
10.24 |
14.11 |
14.48 |
15.33 |
17.40 |
17.40 |
17.40 |
15.42 |
Азықтар атауы |
Жас топтары (жасы) |
||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-57 |
58+ |
|
Сиыр еті |
8.30 |
9.85 |
12.70 |
13.21 |
14.06 |
14.92 |
13.94 |
13.94 |
13.18 |
Шошқа еті |
0 |
0 |
0 |
5.11 |
7.55 |
9.85 |
9.52 |
9.52 |
8.58 |
Қой еті |
4.92 |
5.12 |
5.34 |
5.55 |
5.78 |
5.98 |
5.75 |
5.75 |
5.58 |
Құс еті |
3.98 |
4.12 |
4.38 |
4.53 |
4.67 |
4.74 |
4.56 |
4.56 |
4.27 |
Жылқы еті |
0 |
0.73 |
1.68 |
2.19 |
2.92 |
3.43 |
3.19 |
3.19 |
2.99 |
Пісі- |
0 |
0.73 |
1.68 |
1.95 |
2.48 |
3.10 |
3.03 |
3.03 |
2.74 |
Малдың |
3.65 |
1.82 |
1.09 |
0.55 |
0.18 |
0.18 |
0.18 |
0.18 |
0.18 |
Жаңа |
7.03 |
7.19 |
7.47 |
7.60 |
7.72 |
7.87 |
7.14 |
7.14 |
6.99 |
Сүт, литр |
41.12 |
51.39 |
61.68 |
68.53 |
78.81 |
84.77 |
79.50 |
79.50 |
75.38 |
Майлылы- |
2.19 |
2.55 |
2.74 |
2.85 |
2.92 |
2.99 |
2.94 |
2.94 |
2.88 |
Майы |
3.83 |
4.01 |
4.20 |
4.31 |
4.45 |
4.51 |
4.47 |
4.47 |
4.43 |
Мәйектік |
3.12 |
2.92 |
2.74 |
2.34 |
2.23 |
2.12 |
1.99 |
1.99 |
1.86 |
Сары май |
2.92 |
3.43 |
3.91 |
3.98 |
4.01 |
4.20 |
4.09 |
4.09 |
3.81 |
Жұмырт- |
328.50 |
182.50 |
170.33 |
152.08 |
139.92 |
127.75 |
116.80 |
116.80 |
104.33 |
Шекіл- |
1.09 |
3.65 |
5.51 |
5.66 |
5.80 |
6.79 |
6.72 |
6.72 |
6.57 |
Маргарин |
0 |
0 |
0 |
0.61 |
0.65 |
1.81 |
1.64 |
1.64 |
1.48 |
Майонез |
0 |
0 |
0 |
0.09 |
0.10 |
0.59 |
0.57 |
0.57 |
0.52 |
Шай |
0 |
0.18 |
0.24 |
0.36 |
0.53 |
0.69 |
0.69 |
0.69 |
0.62 |
Ас тұзы |
0.36 |
0.54 |
0.77 |
1.04 |
1.58 |
2.30 |
2.29 |
2.29 |
2.05 |
Ашытқы |
0 |
0.02 |
0.02 |
0.05 |
0.05 |
0.06 |
0.05 |
0.05 |
0.05 |
Дәмде- |
0 |
0 |
0 |
0 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
0.02 |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің ережесіне
3-қосымша
ӘР ТҮРЛІ ӘЛЕУМЕТТІК ТОПТАРЫ ҮШІН АЗЫҚ-ТҮЛІК
СЕБЕТІНЕ ЕНГІЗІЛГЕН ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ
МЕН ЭНЕРГЕТИКАЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ
Нутриенттер |
Барлық |
оның ішінде |
|||||
0-13 жасқа |
14-17 жасқа дейінгі жасөс. |
18 жастан > |
зейнеткер. |
||||
бала |
қыз |
ер. |
әйел. |
||||
Энергия, |
2175 |
1521 |
2755 |
2110 |
2646 |
2100 |
2052 |
Белоктар - |
76.0 |
55.5 |
96.7 |
74.1 |
91.7 |
72.8 |
71.5 |
Жануар белоктары, г |
38.9 |
32.6 |
49.9 |
38.2 |
45.4 |
36.0 |
36.7 |
Майлар - |
72.2 |
51.2 |
92.4 |
70.9 |
86.5 |
68.6 |
69.6 |
өсімдік |
29.8 |
17.4 |
39.0 |
29.8 |
37.0 |
29.4 |
29.9 |
НЖК, г |
25.7 |
19.8 |
32.8 |
25.1 |
30.4 |
24.1 |
24.4 |
МНЖК, г |
20.6 |
14.7 |
26.7 |
20.4 |
24.6 |
19.5 |
19.7 |
ПНЖК, г |
20.2 |
13.0 |
25.9 |
19.8 |
24.6 |
19.5 |
20.1 |
Холестерин, |
247 |
248 |
298 |
229 |
270 |
215 |
213 |
Көмір сулар, г |
300 |
205 |
378 |
289 |
369 |
293 |
279 |
моно-, |
90 |
73 |
112 |
86 |
107 |
85 |
82 |
Тамақ тал- |
10.4 |
8.9 |
12.9 |
9.9 |
12.3 |
9.8 |
9.5 |
Кальций, мг |
597 |
476 |
760 |
582 |
706 |
560 |
561 |
Магний, мг |
283 |
189 |
356 |
273 |
348 |
276 |
263 |
Фосфор, мг |
1199 |
873 |
1485 |
1137 |
1420 |
1129 |
1095 |
Темір, мг |
20.8 |
13.1 |
26.3 |
20.1 |
25.7 |
20.5 |
19.5 |
Мырыш, мг |
11.9 |
8.0 |
14.9 |
11.4 |
14.3 |
11.3 |
11.1 |
Йод, мкг |
208 |
121 |
276 |
212 |
262 |
208 |
203 |
Селен, мкг |
89 |
53 |
113 |
87 |
109 |
86 |
85 |
Витамин |
1143 |
1565 |
1286 |
985 |
1220 |
967 |
961 |
Фолат, мкг |
438 |
288 |
556 |
426 |
541 |
429 |
416 |
Витамин Е, мг |
18.6 |
12.3 |
23.6 |
18.1 |
23.0 |
18.3 |
18.0 |
Витамин В1, |
1.67 |
1.05 |
2.13 |
1.63 |
2.07 |
1.65 |
1.58 |
Витамин В2, |
1.55 |
1.25 |
1.98 |
1.51 |
1.86 |
1.47 |
1.46 |
Ниацин(НЭ), |
30.0 |
21.2 |
37.8 |
29.0 |
36.4. |
29.0 |
27.8 |
Витамин В6, |
2.07 |
1.47 |
2.55 |
1.95 |
2.54 |
2.02 |
1.9 |
Витамин С, |
55 |
40 |
68 |
52 |
67 |
53 |
51 |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің ережесіне
4-қосымша
ӘР ТҮРЛІ ЖАС ТОПТАРЫНЫҢ ЕРКЕКТЕРІ ҮШІН АЗЫҚ-ТҮЛІК
СЕБЕТІНЕ ЕНГІЗІЛГЕН ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ
МЕН ЭНЕРГЕТИКАЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ
Өлшем |
Жас топтары (жасы) |
|||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-62 |
63+ |
||
Энергия |
ккал |
920 |
1230 |
1715 |
1970 |
2220 |
2755 |
2700 |
2600 |
2200 |
Белоктар |
г г |
37.8 30.1 |
45.6 28.6 |
60.4 33.3 |
70.1 37.3 |
80.0 43.0 |
96.7 49.9 |
93.4 46.2 |
90.0 44.5 |
76.7 39.4 |
Майлар- |
г г |
33.6 5.0 |
43.1 13.7 |
56.3 21.4 |
64.6 24.9 |
73.2 27.4 |
92.4 39.0 |
88.1 37.7 |
84.9 36.3 |
74.7 32.1 |
НЖК |
г |
15.6 |
17.3 |
21.1 |
23.8 |
27.0 |
32.8 |
31.0 |
29.8 |
26.2 |
МНЖК |
г |
11.3 |
12.2 |
15.3 |
18.2 |
21.0 |
26.7 |
25.0 |
24.1 |
21.2 |
ПНЖК |
г |
5.1 |
10.5 |
15.8 |
17.7 |
19.6 |
25.9 |
25.0 |
24.1 |
21.6 |
Холес- |
мг |
329 |
227 |
239 |
246 |
262 |
298 |
275 |
265 |
229 |
Көмір |
г |
112 |
161 |
237 |
272 |
305 |
378 |
377 |
363 |
300 |
оның |
г |
64 |
63 |
80 |
84 |
93 |
112 |
109 |
105 |
88 |
Тамақ |
г |
9.0 |
7.8 |
9.1 |
10.3 |
10.9 |
12.9 |
12.6 |
12.1 |
10.2 |
Кальций |
мг |
376 |
418 |
511 |
563 |
648 |
760 |
719 |
693 |
602 |
Магний |
мг |
104 |
151 |
211 |
250 |
287 |
356 |
354 |
341 |
282 |
Фосфор |
мг |
608 |
731 |
947 |
1090 |
1241 |
1485 |
1446 |
1393 |
1175 |
Темір |
мг |
5.4 |
9.9 |
15.4 |
18.2 |
20.7 |
26.3 |
26.2 |
25.2 |
20.9 |
Мырыш |
мг |
4.5 |
6.3 |
9.0 |
10.6 |
12.1 |
14.9 |
14.5 |
14.0 |
11.9 |
Йод |
мкг |
83 |
91 |
122 |
147 |
198 |
276 |
267 |
257 |
218 |
Селен |
мкг |
19 |
36 |
62 |
75 |
87 |
113 |
111 |
107 |
91 |
Витамин |
мкг |
2636 |
1714 |
1466 |
1241 |
1127 |
1286 |
1242 |
1197 |
1032 |
Фолат |
мкг |
145 |
213 |
338 |
390 |
439 |
556 |
551 |
531 |
447 |
Витамин Е |
мг |
4.6 |
10.0 |
15.1 |
16.8 |
18.5 |
23.6 |
23.4 |
22.6 |
19.3 |
Тиамин (вит.В1) |
мг |
0.52 |
0.76 |
1.14 |
1.46 |
1.70 |
2.13 |
2.11 |
2.03 |
1.70 |
Рибоф- |
мг |
1.09 |
1.08 |
1.33 |
1.46 |
1.64 |
1.98 |
1.89 |
1.82 |
1.57 |
Ниацин (вит.В3) |
мг |
13.8 |
17.2 |
22.9 |
27.3 |
31.0 |
37.8 |
37.1 |
35.7 |
29.9 |
Пири- |
мг |
0.95 |
1.16 |
1.63 |
1.92 |
2.14 |
2.55 |
2.58 |
2.49 |
2.04 |
Витамин С |
мг |
28 |
30 |
45 |
51 |
55 |
68 |
68 |
66 |
55 |
ӘР ТҮРЛІ ЖАС ТОПТАРЫНЫҢ ӘЙЕЛДЕРІ ҮШІН АЗЫҚ-ТҮЛІК
СЕБЕТІНЕ ЕНГІЗІЛГЕН ТАМАҚ ӨНІМДЕРІНІҢ ХИМИЯЛЫҚ ҚҰРАМЫ
МЕН ЭНЕРГЕТИКАЛЫҚ ҚҰНДЫЛЫҒЫ
Өлшем |
Жас топтары (жасы) |
|||||||||
0.5- |
1-3 |
4-6 |
7-10 |
11-13 |
14-17 |
18-29 |
30-57 |
58+ |
||
Энергия |
ккал |
865 |
1165 |
1545 |
1740 |
1845 |
2110 |
2100 |
2100 |
1900 |
Белоктар |
г г |
35.7 28.3 |
43.0 27.0 |
54.5 30.0 |
61.9 32.9 |
66.6 35.8 |
74.1 38.2 |
72.8 36.0 |
72.8 36.0 |
66.3 34.0 |
Майлар - |
г г |
31.7 4.7 |
40.7 13.0 |
50.9 19.3 |
57,1 22.0 |
60.9 22.8 |
70.9 29.8 |
68.6 29.4 |
68.6 29.4 |
64.6 27.7 |
НЖК |
г |
14.7 |
16.4 |
19.0 |
21.0 |
22.4 |
25.1 |
24.1 |
24.1 |
22.6 |
МНЖК |
г |
10.6 |
11.6 |
13.8 |
16.1 |
17.4 |
20.4 |
19.5 |
19.5 |
18.2 |
ПНЖК |
г |
4.8 |
10.0 |
14.3 |
15.6 |
16.3 |
19.8 |
19.5 |
19.5 |
18.7 |
Холес- |
мг |
310 |
215 |
215 |
217 |
218 |
229 |
215 |
215 |
198 |
Көмір сулар - барлығы |
г |
105 |
153 |
213 |
240 |
253 |
289 |
293 |
293 |
259 |
оның |
г |
60 |
60 |
72 |
74 |
77 |
86 |
85 |
85 |
76 |
Тамақ |
г |
8.5 |
7.4 |
8.2 |
9.1 |
9.1 |
9.9 |
9.8 |
9.8 |
8.7 |
Кальций |
мг |
353 |
396 |
460 |
497 |
538 |
582 |
560 |
560 |
518 |
Магний |
мг |
98 |
143 |
190 |
221 |
239 |
273 |
276 |
276 |
243 |
Фосфор |
мг |
572 |
693 |
853 |
963 |
1031 |
1137 |
1129 |
1129 |
1014 |
Темір |
мг |
5.1 |
9.4 |
13.8 |
16.1 |
17.2 |
20.1 |
20.5 |
20.5 |
18.0 |
Мырыш |
мг |
4.2 |
5.9 |
8.1 |
9.3 |
10.0 |
11.4 |
11.3 |
11.3 |
10.2 |
Йод |
мкг |
79 |
87 |
110 |
130 |
165 |
212 |
208 |
208 |
188 |
Селен |
мкг |
18 |
34 |
56 |
67 |
73 |
87 |
86 |
86 |
79 |
Витамин А (РЭ) |
мкг |
2477 |
1624 |
1321 |
1096 |
936 |
985 |
967 |
967 |
890 |
Фолат (вит.Вс) |
мкг |
137 |
202 |
304 |
344 |
365 |
426 |
429 |
429 |
386 |
Витамин Е |
мг |
4.3 |
9.5 |
13.6 |
14.8 |
15.4 |
18.1 |
18.3 |
18.3 |
16.7 |
Тиамин (вит.В1) |
мг |
0.49 |
0.72 |
1.02 |
1.29 |
1.41 |
1.63 |
1.65 |
1.65 |
1.46 |
Рибо- |
мг |
1.03 |
1.02 |
1.20 |
1.29 |
1.36 |
1.51 |
1.47 |
1.47 |
1.35 |
Ниацин (вит.В3) |
мг |
13.0 |
16.3 |
20.7 |
24.1 |
25.8 |
29.0 |
29.0 |
29.0 |
25.8 |
Пири- |
мг |
0.89 |
1.11 |
1.47 |
1.69 |
1.77 |
1.95 |
2.02 |
2.02 |
1.76 |
Витамин С |
мг |
27 |
29 |
41 |
45 |
46 |
52 |
53 |
53 |
47 |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеудің ережесіне
5-қосымша
Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша
ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін
200_ жылғы __________ тауарлар құны айындағы
теңге
Жыныстық-жастық және |
||||||||
Қазақ- |
Ақ- |
Ақ- |
Ал- |
Аты- |
Шығыс |
Жам- |
Батыс |
|
Ажарлатылған |
||||||||
Бірінші сорт |
||||||||
Майда жарма |
||||||||
Қарақұмық жармасы |
||||||||
Арпа жармасы |
||||||||
Қара бидай- |
||||||||
Қара бидай наны |
||||||||
Бірінші сорт ұнынан бидай наны |
||||||||
Макарон өнімдері |
||||||||
Сиыр ету |
||||||||
Шошқа еті |
||||||||
Қой еті |
||||||||
Тауық |
||||||||
Жылқы еті |
||||||||
Сиыр бауыры |
||||||||
Пісірілген шұжық |
||||||||
Жаңа ауланған балық |
||||||||
Сүт, литр |
||||||||
Майлылығы 20% қаймақ |
кестенің жалғасы
Жыныстық-жастық және |
||||||||
Қара- |
Қос- |
Қызы- |
Маң- |
Пав- |
Сол- |
Оң- |
Астана |
Алматы |
Жыныстық-жастық және |
||||||||
Қазақ- |
Ақ- |
Ақ- |
Ал- |
Аты- |
Шығыс |
Жам- |
Батыс |
|
Ірімшік |
||||||||
Қатты мәйек ірімшігі |
||||||||
Жұмыртқа, оны |
||||||||
Тұздалма- |
||||||||
Маргарин |
||||||||
Шекілдеуік майы |
||||||||
Алма |
||||||||
Жүзім |
||||||||
Қарбыз |
||||||||
Жемістер қағы (өрік қағы) |
||||||||
Ақ қауданды қырыққабат |
||||||||
Басты пияз |
||||||||
Асханалық қызылша |
||||||||
Сәбіз |
||||||||
Жас қияр |
||||||||
Жас қызанақ |
||||||||
Картоп |
||||||||
Аршылған бұршақ |
||||||||
Құм-шекер |
||||||||
Дәмде- |
||||||||
Тұз |
||||||||
Майонез |
||||||||
Ашытқы |
||||||||
Шай |
||||||||
Азық-түлік жиынтығы |
||||||||
Азық-түлік |
||||||||
Тұтыну себетінің барлығы |
кестенің жалғасы
Жыныстық-жастық және |
||||||||
Қара- |
Қос- |
Қызы- |
Маң- |
Пав- |
Сол- |
Оң- |
Астана |
Алматы |
Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша
ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін
200_ жылғы __________ тауарлар құны айындағы
теңге
Орта есеппен жан басына шаққанда |
||||||||
Қазақ- |
Ақ- |
Ақ- |
Ал- |
Аты- |
Шығыс |
Жам- |
Батыс |
|
Ажарлатылған |
||||||||
Бірінші сорт |
||||||||
Майда жарма |
||||||||
Қарақұмық жармасы |
||||||||
Арпа жармасы |
||||||||
Қара бидай- |
||||||||
Қара бидай наны |
||||||||
Бірінші сорт ұнынан бидай наны |
||||||||
Макарон өнімдері |
||||||||
Сиыр еті |
||||||||
Шошқа еті |
||||||||
Қой еті |
||||||||
Тауық |
||||||||
Жылқы еті |
||||||||
Сиыр бауыры |
||||||||
Пісірілген шұжық |
||||||||
Жаңа ауланған |
||||||||
Сүт, литр |
||||||||
Майлылығы 20% қаймақ |
кестенің жалғасы
Орта есеппен жан басына шаққанда |
||||||||
Қара- |
Қос- |
Қызыл- |
Маң- |
Пав- |
Сол- |
Оң- |
Астана |
Алматы |
Орта есеппен жан басына шаққанда |
||||||||
Қазақ- |
Ақ- |
Ақ- |
Ал- |
Аты- |
Шығыс |
Жам- |
Батыс |
|
Ірімшік |
||||||||
Қатты мәйек ірімшігі |
||||||||
Жұмыртқа, оны |
||||||||
Тұздалмаған сары май |
||||||||
Маргарин |
||||||||
Шекілдеуік майы |
||||||||
Алма |
||||||||
Жүзім |
||||||||
Қарбыз |
||||||||
Жемістер қағы (өрік қағы) |
||||||||
Ақ қауданды қырыққабат |
||||||||
Басты пияз |
||||||||
Асханалық қызылша |
||||||||
Сәбіз |
||||||||
Жас қияр |
||||||||
Жас қызанақ |
||||||||
Картоп |
||||||||
Аршылған бұршақ |
||||||||
Құм-шекер |
||||||||
Дәмдеуіштер |
||||||||
Тұз |
||||||||
Майонез |
||||||||
Ашытқы |
||||||||
Шай |
||||||||
Азық-түлік жиынтығы |
||||||||
Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер |
||||||||
Тұтыну себетінің барлығы |
кестенің жалғасы
Орта есеппен жан басына шаққанда |
||||||||
Қара- |
Қос- |
Қызы- |
Маң- |
Пав- |
Сол- |
Оң- |
Астана |
Алматы |