"Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті білім беру ұйымдарының курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормаларды бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 19 наурыздағы № 255 бұйрығына өзгерістер енгізу туралы

Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрінің 2021 жылғы 25 мамырдағы № 230 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2021 жылғы 28 мамырда № 22850 болып тіркелді.

Қолданыстағы

      БҰЙЫРАМЫН:

      1. "Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің "Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті білім беру ұйымдарының курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормаларды бекіту туралы" 2015 жылғы 19 наурыздағы №255 бұйрығына (нормативтік құқықтық актілерінің мемлекеттік тізілімінде № 12868 болып тіркелген, 2015 жылы 11 маусымда "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесі жарияланған) келесі өзгерістер енгізілісін:

      Аталған бұйрықтың тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігі білім беру ұйымдарының курсанттары тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормаларын бекіту туралы";

      1-тармақ мынадай редакцияда жазылсын:

      "Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігі білім беру ұйымдарының курсанттары тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі қоса берілген нормалары бекітілісін.";

      Аталған бұйрықпен бекітілген Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Төтенше жағдайлар комитеті білім беру ұйымдарының курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормаларын осы бұйрыққа қосымшаға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын.

      2. Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Тылдық қамтамасыз ету департаменті:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін қамтамасыз етсін;

      2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің интернет-ресурсында орналастырсын;

      3) осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін он жұмыс күні ішінде Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Заң департаментіне осы тармақтың 1) және 2) тармақшаларында көзделген іс-шаралардың орындалуы туралы мәліметтерді ұсынсын.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің Аппарат басшысына жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасы
Төтенше жағдайлар министрі
Ю. Ильин

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасының

      Қаржы министрлігі

  Қазақстан Республикасы
Төтенше жағдайлар министрі
2021 жылғы 25 мамырдағы
№ 230 Бұйрығына
қосымша
  Қазақстан Республикасы
Ішкі істер министрінің
2015 жылғы 19 наурыздағы
№ 255 бұйрығымен бекітілген

Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрілігі білім беру ұйымдарының курсанттарын тамақпен қамтамасыз ету жөніндегі нормалар

1-норма Қазақстан Республикасы Төтенше жағдайлар министрлігінің білім беру ұйымдарының курсанттарына арналған азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

Тәулігіне 1 адамға арналған сандық мәндегі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

1-сұрыпты бидай ұны (байытылған)

100 грамм (бұдан әрі – гр.)

2.

1-сұрыпты (байытылған) ұннан пiсiрiлген нан

400 гр.

3.

2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлғен нан

350 гр.

4.

Жоғары сұрыпты макарон өнiмдерi (вермишель, түтік кеспе, кеспе)

35 гр.

5.

1-сұрыпты қарақұмық жармасы

30 гр.

6.

Жоғары сұрыпты сұлы жармасы

10 гр.

7.

1-сұрыпты арпа жармасы

10 гр.

8.

Жоғары сұрыпты тары жармасы

10 гр.

9.

1-сұрыпты арпа жармасы

10 ғр.

10.

Жоғары сұрыпты күріш жармасы

30 гр.

11.

1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ)

10 гр.

12.

Жас картоп

420 гр.

13.

Жас ақ қауданды қырыққабат

130 гр.

14.

Жас басты пияз

65 гр.

15.

Жас сәбіз

95 гр.

16.

Жас қияр

50 гр.

17.

Жас қызанақ

50 гр.

18.

Жас қызылша

40 гр.

19.

Томат пастасы

6 гр.

20.

Көкөнiс шырыны

90 миллилитр (бұдан әрі - мл.)

21.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200 гр.

22.

Жемiс-жидек шырыны

90 мл.

23.

Кептiрiлғен жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

20 гр.

24.

Құмшекер

70 ғр.

25.

1-санатты сиыр етi

250 гр.

26.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

25 гр.

27.

Тазартылған басы жоқ балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке)

120 гр.

28.

Сиыр сүтi, майлылығы кемінде 2,5 %

180 мл.

29.

Қаймақ, майлылығы кемінде 15 %

30 гр.

30.

Сүзбе, майлылығы кемінде 9 %

30 гр.

31.

Мәйектi қатты ірімшiк

35 гр.

32.

Сары май, жануар майының үлесі кемінде 72,5 %

40 гр.

33.

Тауық жұмыртқасы

1 дана

34.

Күнбағыс майы

40 гр.

35.

Жоғары сұрыпты қара шай

2 гр.

36.

Ерітілетін табиғи кофе

1 гр.

37.

Йодталған ас тұзы

20 ғр.

38.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы

0,3 гр.

39.

Лавр жапырағы

0,2 гр.

40.

Ұнтақталған бұрыш

0,3 гр.

41.

Қыша ұнтағы

0,3 ғр.

42.

70 % тағамдық сiрке қышқылы

0,1 ғр.

43.

Поливитаминдi препарат, драже (желтоқсан-мамыр)

1 гр.

44.

Жас сарымсақ

5 гр.

45.

Жас тәтті бұрыш

20 гр.

46.

Жас көк (көк пияз, аскөк, желкек)

20 гр.

47.

1-санатты құс еті

30 гр.

48.

Айран, майлылығы кемінде 2,5 %

60 гр.

49.

Ара балы (10 г. пакеттелғен)

20 гр.

"Ауыз сумен қамтамасыз ету" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктегі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Бөтелкедегі ауыз су

1500 мл.

"Мерекелiк азық үлесі" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Норма атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған)

60 гр.

2.

Печенье

30 гр.

3.

Кәмпит

20 ғр.

4.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы

0,2 ғр.

5.

Өсімдік майы

5 гр.

6.

Жаңа пiскен жемiс (алма, банан, апельсин)

200 гр.

"Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезінде" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Печенье немесе вафли немесе кептірілген тоқаш

100 гр.

2.

Түрлі ет консервілерi

150 гр.

3.

Түрлі ет-өсiмдiк консервілері

150 гр.

4.

Екінші түскі тағам консервілері

200 гр.

5.

Балық консервілері (майлы шпрот)

60 гр.

6.

Жоғары сұрыпты жартылай ысталған шұжық

60 гр.

7.

Қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүт

60 гр.

8.

Құмшекер

100 гр.

9.

Шоколад

80 гр.

10.

Витаминдi ғлюкоза

50 гр.

11.

Лимон қышқылы

3 гр.

12.

Кептiрiлғен жемiс (мейіз, өрік қағы, қара өрік)

30 гр.

13.

Жаңғақ

40 гр.

14.

Табиғи кофе

6 ғр.

15.

Какао ұнтағы

14 гр.

"Донорларға арналған азық үлесі" 1-нормаға қосымша азық үлесі

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктеғі өлшем бірлігі

1

2

3

1.

Жогары сұрыпты қара шай

0,3 гр.

2.

Шоколад

100 гр.

3.

Жемiс-жидек шырыны

200 мл.

4.

Кептiрiлген жемiс (мейіз, өрік қағы)

40 гр.

5.

"Гематоген" биологиялық белсенді қоспасы

40 гр.

2-норма Азық-түлiк үлестерiн беру кезiнде өнімдерді алмастыру

№ п/п

Нормалар атауы

1 адамға мөлшерлі айқындалған тәуліктегі өлшем бірлігі

алмастырылатын өнiм

алмастырушы өнiм

бұдан басқа, нөмiрдiң тармақтары бойынша алмастырылсын

1

2

3

4

5

1.

Кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галеталармен)


60 гр.


қара бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалган ашытқымен


40 гр.
1 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалған ашытқымен


67 гр.
1 гр.


қытырлақ нандармен


80 ғр.


2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


95 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


90 гр.

2

қара бидай ұнынан пісірілғен нанмен


105 гр.


қара бидай ұны мен 1-сұрыпты бидай ұнының қоспасынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (ғалеталармен)


59 гр.


2.

кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


ерекше тартылған бидай ұны немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (галеталармен)


60 гр.


қара бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалган ашытқымен


40 гр.
1 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен және наубайханалық тыгыздалған ашытқымен


67 гр.
1 гр.


қытырлақ нандармен


80 ғр.


2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


95 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нанмен


90 гр.

2

қара бидай ұнынан пісірілғен нанмен


105 гр.


қара бидай ұны мен 1-сұрыпты бидай ұнының қоспасынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген, ұзақ мерзімге сақтау үшін спиртпен немесе жылумен консервіленген нанмен


90 гр.


1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген армиялық нанмен (ғалеталармен)


59 гр.


кебексiз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пiсiрiлген нан мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



ерекше тартылған қара бидай ұны, ерекше тартылған бидай ұны және 2-сұрыпты бидай ұны қоспасынан пісірілген кептірілғен нанмен


60 гр.


3.

1-сұрыпты бидай ұны мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жоғары сұрыпты түрлі жармамен, бұршақпен және макарон өнімдерімен


100 гр.

4

жогары сұрыпты бидай ұнымен


87 гр.


4.

Түрлі жарма, бұршақ өнімдері мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



қайнатуды қажет етпейтiн жармалармен


100 гр.


жоғары сұрыпты макарон өнiмдерiмен


100 гр.

3

жарма, жарма-көкөнiс және көкөнiс концентраттарымен


100 гр.


1-сұрыпты бидай ұнымен


100 гр.


жас картоппен, табиги картоппен консервiленген жартылай фабрикатпен (құйманы қоса алганда)


500 гр.


жас, ашытылған және тұздалған көкөнiстермен


500 гр.


картоппен және кептiрiлген көкөнiстермен, құрғақ картоп езбесiмен


100 гр.


картоппен және сублимациялық жолмен кептiрiлғен көкөнiстермен табиги, маринадталған және пастерленғен


100 гр.


(тұздықты қоса алғанда) көкөнiс консервiлерiмен (бұршақ, жүгері консервілерінен басқа)


500 гр.


етсіз бірінші түскі тағамның көкөніс консервілерімен


375 гр.


көкөнiстi тұздық консервілермен


250 гр.


жеңіл дәм көкөнiс консервілерiмен


375 гр.


тез пісетін макарон өнімдерімен


100 гр.


пісіруді қажет етпейтін брикеттелген концентраттармен (бисквиттермен)


100 гр.


бірінші түскі тағам концентраттарымен


100 гр.


картоп және көкөніс гарнирлерімен


500 гр.


жармалар мен бұршақ ғарнирлерімен


300 гр.


тазартылған сульфиттелғен картоппен, вакуумдалған суға піскен картоппен


400 гр.


екінші түскі тағамға арналған тез тоңазытылған көкөніс ғарнирлерімен


500 гр.


5.

Наубайханалық тығыздалған ашытқы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



кептiрiлген ашытқылармен


50 гр.


тұрақты құрғақ наубайханалық (түйіршіктелген) ашытқымен


40 гр.


6.

1-санатты сиыр еті мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



сүйектi ет бөлшектерімен


100 гр.


сүйексiз ет бөлшектерімен


80 гр.


түйе етiмен


100 гр.


бірінші санатты ішек-қарын өнімдерімен (оның ішінде бауырмен)


100 гр.


екiншi санатты ішек-қарын өнiмдерiмен


300 гр.


тазартылған құс етiмен


100 гр.


жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етiмен


120 гр.


сублимациялық кептiрiлғен және жылумен кептiрiлғен етпен


30 гр.


пiсiрiлген шұжықпен және сосискалармен (сарделькалармен)


80 гр.


ысталған етпен (төс етiмен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен)


60 гр.


ет консервiлерiмен


75 гр.


сүйегi бар құс етiнен жасалған консервiлермен


100 гр.


балықпен (мұздатылған, тоңазытылған және тұздалған бассыз күйiнде)


150 гр.

9

балық консервiлерiмен


120 гр.

9

мәйектi қатты ірімшікпен


40 гр.


балқытылған ірімшікпен


60 гр.

11

тауық жұмыртқаларымен


2 дана

11, 12

7.

Сиырдың сары майы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


11

зарарсыздандырылған консервіленғен маймен


100 гр.


құрғақ май концентратымен


70 гр.


8.

Сиыр сүті мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


17

қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ ұйытылған сүтпен және сублимациялық кептiрiлғен ашыған сүт өнiмдерiмен


15 гр.


қант қосылған қоюландырылған қаймағы алынбаған сүтпен


20 гр.


қоюландырылған зарарсыздандырылған қантсыз сүтпен


30 гр.


табиғи кофемен немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған какаомен


20 гр.


ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, ұйыған сүтпен, ацидофилинмен, майлы айранмен)


100 гр.


кілеғеймен


20 гр.


қаймақпен


20 гр.


құрғақ немесе сублимациялық кептірілғен қаймақпен


10 гр.


сүзбемен


30 гр.


сары маймен


10 гр.


тортасы айырылған сары маймен


10 гр.


мәйектi қатты ірімшікпен (жартылай қатты)


10 гр.


сублимациялық кептіріліп балқытылған ірімшікпен


8 гр.


тауық жұмыртқасымен


0,5 дана

7

қант қосылған қоюландырылған кілеғеймен


20 гр.


сүзбе-ірімшікпен


24 гр.


зарарсыздандырылған консервіленген қаймақпен


20 гр.


құрғақ сүт сусынымен (тез еритін сүтпен)


15 гр.


балқытылған ірімшікпен (оның ішінде зарарсыздандырылған)


15 гр.


зиянды еңбек жағдайы кезінде емдеу-алдын алу сусынының концентратымен




кисель негізінде


4 гр.


компот негізінде


3,6 гр.


9.

Тауық жұмыртқасы, мыналармен алмастырылсын:

1 дана



жұмыртқа ұнтағымен


15 гр.


жұмыртқа уыздығымен


30 гр.


10.

Құмшекер мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


11

мұз кәмпит карамелімен


50 гр.


тосаппен, джеммен, повидломен


140 ғр.

16

мармеладпен


130 гр.


печеньемен


100 гр.

2

вафлимен


85 гр.

2

халуамен, пастиламен


120 гр.

14

витаминдендірілген қантпен


100 гр.


11.

Шоколад мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



какао-ұнтағымен


150 гр.

19

қоюландырылған сүт пен қант қосылған табиғи кофемен


200 гр.


балмен


165 гр.


тәтті плиткамен


160 гр.


халуамен


150 гр.


қоюландырылған сүт пен қант қосылған какаомен


200 гр.


шоколад-жаңгақты пастамен


167 гр.


шоколадты дражемен


100 гр.


12.

Томат пастасы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



томат-пюремен


200 гр.


томат тұздыгымен, деликатесті ащы-қышқыл тұздықпен


100 гр.


томат шырынымен, жаңа піскен қызанақпен


500 гр.


кетчуп концентратымен


15 гр.


томат ұнтағымен


35 гр.


13.

Жаңа піскен жеміс мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жаңа піскен жидекпен


100 гр.


апельсинмен, мандаринмен, бананмен


100 гр.


қарбызбен


300 гр.


қауынмен


200 гр.


кептірілген жеміспен (мейізбен, өрік қағымен, қара өрікпен)


10 гр.

18

сублимациялық кептірілген жеміспен және жидекпен


10 гр.


консервіленген компотпен


50 гр.


табиғи жеміс және жидек шырынымен


100 гр.


құрамында кемінде 50 % құрғақ заттары бар қоюландырылган жеміс және жидек шырынымен


20 гр.

17

сублимациялық кептірілген шырынмен


20 гр.


жеміс, жидек сыгындысымен


10 гр.


тосаппен, джеммен, повидломен


20 гр.

13

пастерленген жеміс консервілерімен


50 гр.


сусын концентраттарымен


15 гр.


жеміс сусындарымен


130 гр.


14.

Табиги жеміс және жидек шырындары мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


16

омат, көкөніс шырынымен


150 гр.


сиыр сүтімен


100 гр.

11

жеміс сусынымен


130 гр.


құрғақ нәрлі қоспалармен


20 гр.


15.

Кептірілген жеміс (мейіз, өрік қагы, қара өрікті) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


16

құмшекермен және байхы шайымен


75 гр. 5 гр.


жеміс-жидек киселімен


30 гр.


табиги жеміс және жидек шырынымен


500 гр.


компот қоспасымен (4-6 атаудан)


100 гр.


жеміс таяқшасымен


80 гр.


16.

Ерітілетін табиғи кофе мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



кофе сусынымен


500 гр.


какао ұнтагымен


250 гр.


қара байхы шайымен


67 гр.


табиғи кофемен


250 гр.


17.

Қара шай мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


19

тез еритін кофемен


80 гр.


18.

Қыша ұнтағы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



дайын қышамен


250 гр.


дайын ас ақжелкекпен


250 гр.


қыша концентратымен


80 гр.


бұрышпен


30 гр.


лавр жапырағымен


20 гр.


19.

Картоп крахмалы мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



жас картоппен


500 гр.


20.

Тазартылған басы жоқ балық (мұздатылған, тоңазытылған және тұздалган күйiнде) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.


7

бөлшектеу тәсіліне қарамастан, басы бар балықтың барлық түрлерімен және тұқымдастарымен


130 гр.


тұздалған немесе ысталған басы бар майшабақпен


100 гр.


бөлшектеу түріне қарамастан, тұздалған басы жоқ майшабақпен


85 гр.


балық консервілерімен


80 гр.


ысталған және кептірілген балықпен (оның ішінде торқа шабақпен)


75 гр.


балықтың жон етімен және балықтың табиғи тартылған етімен


70 гр.


кептірілген балықпен


30 гр.


21.

Сиыр сүті, қаймақ және сүзбе мыналармен алмастырылсын:

100 гр. 30 гр. 30 гр.



майдың салмақтық үлесі кемінде 2,5 % сүт йогурттарымен


125 гр.



немесе майдың салмақтық үлесі кемінде 23 % глазурьлы сүзбелі ақ ірімшікпен


90 гр.


22.

Қант қосылған ерітілетін кофе мыналармен алмастырылсын:

16 гр.



құмшекермен


15 гр.


және қара байхы шайымен


1 гр.


23.

Табиғи ара балы мыналармен алмастырылсын:

10 гр.



кұмшекермен


6 гр.


24.

Көк (көк пияз, аскөк, желкек) мыналармен алмастырылсын:

100 гр.



конвекциямен кептірілген көкпен


25 гр.


сублимациялық кептірілген көкпен (ұнтақ)


5 гр.


25.

Ет консервілерi мыналармен алмастырылсын:

250 гр.


7

ет-өсiмдiк консервілерімен


500-530 гр.


еті бар екiншi түскi ас консервiлерiмен


700 гр.


26.

Ет-өсiмдiкті консервілері мыналармен алмастырылсын:

250-265 гр.



ет консервілерiмен


125 гр.


еті бар екiншi түскi тағам консервiлерiмен


350 гр.