Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің мақта саласындағы мәселелер жөніндегі кейбір бұйрықтарына өзгерістер енгізу туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2020 жылғы 12 қазандағы № 314 бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2020 жылғы 13 қазанда № 21418 болып тіркелді

Қолданыстағы

      ЗҚАИ-ның ескертпесі!
      Осы бұйрықтың қолданысқа енгізілу тәртібін 4 т. қараңыз

      БҰЙЫРАМЫН:

      1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің өзгерістер енгізілетін мақта саласындағы мәселелер жөніндегі кейбір бұйрықтарының тізбесі бекітілсін.

      2. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің Өсімдік шаруашылығы өнімдерін өндіру және қайта өңдеу департаменті заңнамада белгіленген тәртіппен:

      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;

      2) осы бұйрық ресми жарияланғаннан кейін оның Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің интернет-ресурсында орналастырылуын қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау жетекшілік ететін Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылығы бірінші вице-министріне жүктелсін.

      4. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік жиырма бір күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
Ауыл шаруашылығы министрі
С. Омаров

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасы

      Қаржы министрлігі

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасы

      Сауда және интеграция

      министрлігі

      "КЕЛІСІЛДІ"

      Қазақстан Республикасы

      Ұлттық экономика министрлігі

  Қазақстан Республикасының
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2020 жылғы 12 қазаны
№ 314 бұйрығымен
бекітілген

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің өзгерістер енгізілетін мақта саласындағы мәселелер жөніндегі кейбір бұйрықтарының тізбесі

      1. "Сарапшы ұйымға қойылатын біліктілік талаптарын және оларға сәйкестікті растайтын құжаттар тізбесін бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 қаңтардағы № 4-1/55 бұйрығында (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 11004 болып тіркелген, 2015 жылғы 24 маусымда "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған):

      тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:

      "Аккредиттелген сынақ зертханаларына (орталықтарына) қойылатын біліктілік талаптарын бекіту туралы";

      1-тармақ мынадай редакцияда жазылсын:

      "1. Қоса беріліп отырған Аккредиттелген сынақ зертханаларына (орталықтарына) қойылатын біліктілік талаптары бекітілсін.";

      Сарапшы ұйымға* қойылатын біліктілік талаптарын және оларға сәйкестікті растайтын құжаттар тізбесі осы Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің өзгерістер енгізілетін мақта саласындағы мәселелер жөніндегі кейбір бұйрықтарының тізбесіне (бұдан әрі – Тізбе) 1-қосымшаға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын.

      2. "Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидаларын, шитті мақтаның сапасы туралы куәлік нысанын (үлгісін) және мақта талшығының сапасы паспортының нысанын (үлгісін) бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 наурыздағы № 4-5/280 бұйрығында (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 12152 болып тіркелген, 2015 жылғы 29 қазанда "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған):

      көрсетілген бұйрықпен бекітілген Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидаларында:

      2-тармақта:

      5) тармақша мынадай редакцияда жазылсын:

      "5) шитті мақтаның сапасы туралы куәлік – шитті мақта сапасының нақты көрсеткіштерін және олардың стандарттау жөніндегі құжаттардың талаптарына және акредиттелген сынақ зертханасы (орталығы) мен өтініш берушінің арасында жасалған шарттың талаптарына сәйкестігін куәландыратын құжат;";

      7) тармақша мынадай редакцияда жазылсын:

      "7) сынақ зертханасы (орталығы) (бұдан әрі – зертхана (орталық)) – "Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы" 2014 жылғы 5 шілдедегі Қазақстан Республикасы Заңына сәйкес аккредиттеуден өткен және шитті мақтаның сапасына сараптама жасауды жүзеге асыратын заңды тұлға немесе заңды тұлғаның атынан әрекет ететін оның құрылымдық бөлімшесі.";

      көрсетілген Қағидаларға 1 және 2-қосымшалар осы Тізбеге 2 және 3-қосымшаларға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын;

      көрсетілген Қағидаларға 2 және 3-қосымшалар осы Тізбеге 4 және 5-қосымшаларға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын.

      3. "Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу және мақта талшығының сапа паспортын беру қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 8 шілдедегі № 4-1/618 бұйрығында (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 12009 болып тіркелген, 2015 жылғы 5 қазанда "Әділет" ақпараттық-құқықтық жүйесінде жарияланған):

      Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу және мақта талшығының сапа паспортын беру қағидалары осы Тізбеге 6-қосымшаға сәйкес жаңа редакцияда жазылсын.

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің кейбір
бұйрықтарына енгізілетін
өзгерістер тізбесіне
1-қосымша
  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 30 қаңтардағы
№ 4-1/55 бұйрығымен
бекітілген

Аккредиттелген сынақ зертханаларына (орталықтарына) қойылатын біліктілік талаптары

Р/с №

Біліктілік талаптары мыналардың болуын қамтиды:

1

2

1

меншік құқығындағы, шаруашылық жүргізудегі, жедел басқарудағы немесе уақытша иеліктегі және пайдаланудағы, өрт және санитариялық-эпидемиологиялық қауіпсіздік талаптарына жауап беретін, мыналармен жарақталатын үй-жайлар:

желдету жүйесі (ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 65% + 2%, ауа температурасы 21oС + 1oС)

стандартты климаттық жағдайларда мақта талшығының сынамаларын жылдам желдету қондырғысы (ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 65% + 2%, ауа температурасы 21oС + 1oС)

керамикалық түс үлгілерінің жинағы бар өнімділігі жоғары өлшейтін автоматтандырылған мақта талшығын сынау жүйесі (НVІ типті)

мақта талшығының сынамаларын сақтауға арналған стеллаждар

2

меншік құқығындағы, шаруашылық жүргізудегі, жедел басқаудағы немесе уақытша иеліктегі және пайдаланудағы, мақта талшығын классерлік бағалауға арналған, өрт және санитариялық-эпидемиологиялық қауіпсіздік талаптарына және мынадай көрсеткіштерге жауап беретін үй-жайлар:

терезе ойықтары жоқ

люминесценттік шамдардың классерлік үстелдерден орналасу биіктігі 2,5-3,0 метр

классерлік үстелдің жұмыс бетінің жарықтылығы 500-1200 люкс

бекітілген немесе Қазақстан Республикасында қолдануға жол берілген мақта талшығының сыртқы түрінің стандартты үлгілері жиынтығымен және микроконтур индексін анықтауға арналған аспаппен жарақталған

3

тиісті арнайы білімі және өнімділігі жоғары өлшейтін автоматтандырылған мақта талшығын сынау жүйесіне (НVІ типті) қызмет көрсету бойынша кемінде бір жыл жұмыс тәжірибесі бар, өнімділігі жоғары өлшейтін автоматтандырылған мақта талшығын сынау жүйесіне (НVІ типті) функционалды және техникалық қызмет көрсетуге арналған білікті мамандар

4

тиісті арнайы білімі және мақта талшығының сапасын классерлік бағалау бойынша кемінде екі жыл жұмыс тәжірибесі бар мақта жөніндегі білікті сарапшылар (классерлер)

5

мақта талшығының сынамаларын мақта тазалау зауыттарынан жеткізуге арналған көлік құралы

      Ескертпе: *өлшем құралдары Қазақстан Республикасының өлшем бірлігін қамтамасыз ету мемлекеттік жүйесінің тізіліміне енгізіледі және салыстырылып тексеріледі, бұл ретте бағдарламалық қамтымы бар өлшем құралдары "Өлшем құралдарын бағдарламалық қамтамасыз ету. Аттестаттау тәртібі. Жалпы ережелер" 2.46 ҚР СТ Қазақстан Республикасының ұлттық стандартына сәйкес аттестатталады.

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің өзгерістер
енгізілетін кейбір
бұйрықтарының тізбесіне
2-қосымша
  Шитті мақтаның сапасына
сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік
беру қағидаларына
1-қосымша
  Нысан

      _____________________________________________________________________
(аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы)
_____________________________________________________________________
(жеке тұлға үшін: аты, әкесінің аты (бар болса), тегі, жеке сәйкестендіру нөмірі, тұрғылықты жері; заңды тұлға үшін: заңды тұлғаның атауы, орналасқан жері (заңды мекенжайы), бизнес-сәйкестендіру нөмірі)

Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізуге арналған өтінім

      ___________________________________________ мақта дайындау немесе мақта өңдеу

      (атауы)

      ұйымында сақтаулы, салмағы _________________________________________________ тонна

      (жазбаша)

      _________________________________________________ арналған шитті мақта партиясының

      (мақсаты көрсетілсін)

      сапасына сараптама жүргізуді сұраймын.

      Сынақтар мынадай сынақ көрсеткіштері мен әдістері бойынша жүргізіледі:

      _____________________ _____________________________________________ _____________

      (көрсеткіш атауы) (стандарттау жөніндегі құжаттың нөмірі және күні) (норма)

      Өтінім беруші ____________________________________________ _________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)      (қолы)

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) маманы

      ________________________________________________________________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      орындауы үшін жіберілді.

      Орындалуы туралы белгі: _________________________________________

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің өзгерістер
енгізілетін кейбір
бұйрықтарының тізбесіне
3-қосымша
  Шитті мақтаның сапасына
сараптама жүргізу және шитті
мақтаның сапасы туралы куәлік
беру қағидаларына
2-қосымша
  Нысан

      20____жылғы "___"__________ № _______

Сынамаларды іріктеу актісі

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі жұмыстарды жүргізуге аккредиттелген сынақ зертханасы (орталығы) мен өтінім беруші арасында жасалған 20 ______ жылғы "_______" ______________________________ № ______________ шарт негізінде, мен, ___________________________________________________________________________ шитті

      (акредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы)

      мақтаның сапасына сараптама жүргізу жөніндегі маманы

      ________________________________________________________________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      _____________________________________________________________________ қатысуымен

      (өтінім берушінің, мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымы өкілінің

      аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)

      қолданыстағы __________________________________________________ стандартына сәйкес

      (стандарттау жөніндегі құжаттың нөмірі мен күні)

      шитті мақтаның сынамаларын іріктеп алдым.

      Шитті мақтаның орналасқан жері _____________________________________________

      (мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымының атауы және мекенжайы)

      Шитті мақта партиясының нөмірі _____________________________________________

      (жазбаша)

      Партия салмағы _______________________________________________________ тонна

      (жазбаша)

      Іріктелген сынамалар саны ______________________________________________ дана

      (жазбаша)

      Іріктелген сынамалар салмағы, килограмм ______________________________________

      (жазбаша)

      Сынамаларды іріктеу күні мен уақыты: 20_жылғы "_" ____ _сағат __минут

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі маман:

      _______________________________________________________ ________________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)                  (қолы)

      Өтінім беруші: ___________________________________________ _________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

      Мақта дайындау немесе мақта өңдеу ұйымының өкілі:

      ______________________ ________________________________________ _________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің өзгерістер
енгізілетін кейбір
бұйрықтарының тізбесіне
4-қосымша
  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 30 наурыздағы
№ 4-5/280 бұйрығына
3-қосымша
  Нысан
  Форма

      Шитті мақта іріктелген күн 20___ жылғы "____"____________

      20___ жылғы "____" _________________ дейін жарамды

      Дата отбора проб хлопка-сырца "____" _______________ 20___ года

      Действителен до "____" _______________ 20___ года

      Шитті мақтаның сапасына сараптама жасау жөніндегі аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы/Наименование аккредитованной испытательной лаборатории (центра) по экспертизе качества хлопка-сырца

      ________________________________________________________________________________

      Аккредиттеу аттестатының нөмірі және күні/Номер и дата аттестата аккредитации ____________________

      Мекенжайы/Адрес____________

Шитті мақтаның сапасы туралы № _______ куәлік Удостоверение о качестве хлопка-сырца №________

      20 ___ жылғы "____" ___________________ № ________ сынамаларды

      іріктеу актісімен қоса сараптамаға ұсынылған шитті мақтаның сынамасына берілді/Выдано на пробу хлопка-сырца, представленную на экспертизу с актом отбора проб

      № _______ от "____" ____________20___года ________________

      Мақтаның сорты/ Сорт хлопчатника _________________________________________________

      Партия нөмірі/Номер партии _______________________________________________________

      Жинау түрі/Вид сбора _____________________________________________________________

      Мақсаты/Назначение _____________________________________________________________

Өнеркәсіптік сорт/Промышленный сорт
___________________________________
Типі/Тип___________________________
Сыныбы/Класс _____________________

Арамшөп қоспаларының массалық үлесі/
Массовая доля сорных примесей
_________________________________ %
Ылғалдың массалық қатынасы/Массовое отношение влаги __________________ %
Өзгелері/Прочие ____________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының

      (орталығының) меңгерушісі /

      Заведующий аккредитованной

      испытательной лаборатории (центра)

      ________________________________

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің өзгерістер
енгізілетін кейбір
бұйрықтарының тізбесіне
5-қосымша
  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 30 наурыздағы
№ 4-5/280 бұйрығына
4-қосымша
  Нысан
  Форма

Мақта талшығы сапасының № ________ паспорты/ Паспорт качества хлопка-волокна № __________

      Паспорт 20 __ жылғы "___" _______ берілді/Паспорт выдан "___" ____ 20__года.

      Мақта өңдеу ұйымының атауы және орналасқан жері/Наименование и местонахождение хлопкоперерабатывающей организации ______________________________________________

      ________________________________________________________________________________

      Шыққан жері/ Происхождение _____________________________________________________

      Мақта тазалау зауытының коды/Код хлопкоочистительного завода _______________________

      Партия нөмірі/Номер партии _______________________________________________________

      Тай нөмірі/Номер кипы ___________________________________________________________

      Стандарттау жөніндегі құжаттар/ Документы по стандартизации

      Селекциялық сұрып/ Селекционный сорт ____________________________________________

      Типі/Тип ________________________________________________________________________

      Сұрыбы/Сорт ____________________________________________________________________

      Сыныбы/Класс __________________________________________________________________

Штапель ұзындығы 1/32 дюйм (Staple)/
Штапельная длина в 1/32 дюйма(Staple) ____
_______________________________________
Шағылысу коэффициенті (Rd)/Коэффициент
отражения(Rd) ________________________%
Трэш коды (Т)/Трэш код (Т) _______________
Арамшөп қоспаларының саны (Cnt)/Число
сорных примесей (Cnt)
___________________________ дана/штук
Ұзындығы бойынша біркелкілік индексі (Unf)/
Индекс равномерности по длине (Unf) _____
_____________________________________ %
Үлестік үзіліс жүктелімі (Str)/Удельная
разрывная нагрузка (Str) _________________
______________________________________
Қоспалардың бар-жоғы/Наличие примесей
_____________________________________

Микронейр (Mіc)/Микронейр (Mіc) _______
______________________________________
Сарғаю мөлшері (+b)/ Степень желтизны (+b)
______________________________________
Арамшөп қоспаларының алаңы (Area)/
Площадь сорных примесей (Area) ________
_____________________________________%
Жоғарғы орташа ұзындығы (UHM)/Верхняя
средняя длина (UHM) __________________
Қысқа талшықтардың индексі (SFІ)/ Индекс
коротких волокон (SFІ) __________________
____________________________________ %
Үзілгендегі созылу (Elg)/ Удлинение при
разрыве (Elg) ________________________%
Жабысқақтығының бар-жоғы/ Наличие
клейкости _____________________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының

      (орталығының) меңгерушісі/ ___________________________________

      Заведующий аккредитованной

      испытательной лаборатории (центра)

  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің өзгерістер
енгізілетін кейбір
бұйрықтарының тізбесіне
6-қосымша
  Қазақстан Республикасы
Ауыл шаруашылығы
министрінің
2015 жылғы 8 шілдедегі
№ 4-1/618 бұйрығымен
бекітілген

Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу және мақта талшығының сапа паспортын беру қағидалары

1-тарау. Жалпы ережелер

      1. Осы Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу және мақта талшығының сапа паспортын беру қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Мақта саласын дамыту туралы" 2007 жылғы 21 шілдедегі Қазақстан Республикасының Заңына (бұдан әрі – Заң) сәйкес әзірленді және мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу және мақта талшығының сапа паспортын беру тәртібін айқындайды.

      2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:

      1) классерлік әдіс – мақта жөніндегі сарапшы (классер) жүзеге асыратын, сұрыбы, сыныбы және штапельдік ұзындығы бойынша мақта талшығын қолмен бағалау;

      2) мақта талшығының иесі – меншік құқығында мақта талшығы бар жеке немесе заңды тұлға;

      3) мақта талшығының сапасы – стандарттау жөніндегі құжаттардың талаптарына сәйкестігін айқындайтын мақта талшығының тұтыну қасиеттерінің жиынтығы;

      4) мақта талшығының сыртқы түрінің стандарттық үлгілері – мақта талшығының нақты сұрыбы мен сыныбына тән түсі, дақтарының болуы, құрылымы және ластануы бойынша мақта талшығының сапа сипаттамаларының жиынтығын білдіретін, бекітілген немесе белгіленген тәртіппен Қазақстан Республикасында қолдануға жол берілген үлгілер.

      3. Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізуді "Сәйкестікті бағалау саласындағы аккредиттеу туралы" 2014 жылғы 5 шілдедегі Қазақстан Республикасы Заңына сәйкес аккредиттеуден өткен сынақ зертханалары (орталықтары) (бұдан әрі – зертхана (орталық)) жүзеге асырады.

2-тарау. Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу тәртібі

      4. Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізуді зертханалар (орталықтар) шарт негізінде мақта талшығының әр тайы бойынша (әр тайға) жүзеге асады.

      5. Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу:

      1) сынамаларды іріктеуді;

      2) сынамаларды сынақтан өткізуді;

      3) мақта талшығының сапа паспортын ресімдеуді қамтиды.

      6. Мақта талшығының әрбір тайынан сынама (100-150 грамм) іріктеуді мақта тазалау зауытында тай тығыздаудан шыққан кезде зертхананың (орталықтың) іріктеушісі жүзеге асырады.

      7. Сәйкестендіру мақсаттары үшін зертхананың (орталықтың) іріктеушісі мақта талшығының әрбір іріктеп алынған сынамасына осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес нысан бойынша тай нөмірінің штрих-коды бар биркадан жыртылмалы купон салады.

      Купон жыртылып алынған бирка тайдың сынама алынған, кесілген бөлігіне салынады.

      8. Зертхананың (орталықтың) іріктеушісі мақта талшығының іріктеп алынған сынамаларын жыртылмалы купондарымен бірге полиэтилен пакеттерге буып-түйеді және оларды қапқа тығыздап салады. Қап осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша затбелгімен мөрленеді.

      9. Бір өнеркәсіптік және селекциялық сұрыптың және сыныптың шитті мақтасынан өңделген мақта талшығынан сынамалар іріктеп алу осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес нысан бойынша сынамаларды іріктеп алу актісімен ресімделеді. Сынамаларды іріктеп алу актісіне зертхананың (орталықтың) іріктеушісі мен мақта тазалау зауытының өкілі екі данада қол қояды, оның біреуі мақта тазалау зауытының өкіліне, екіншісі сынамаларды зертханаға (орталыққа) тасымалдауды жүзеге асыратын зертхананың (орталықтың) өкіліне беріледі.

      Зертхананың (орталықтың) іріктеушісі осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес нысан бойынша мақта талшығының сынамаларын әр тайдан іріктеп алуды тіркеу журналын жүргізеді.

      10. Сынамалары бар мөрленген қаптарды зертхананың (орталықтың) өкілі зертханаға (орталыққа) тасымалдайды.

      11. Зертханаға (орталыққа) жеткізілген сынамалары бар қаптарды зертхананың (орталықтың) маманы қабылдап алады және осы Қағидаларға 5-қосымшаға сәйкес нысан бойынша мақта тазалау зауытында іріктеп алынған мақта талшығының сынамаларын қабылдап алуды тіркеу журналына тіркейді.

      12. Мақта талшығының сынамаларын сынау осы Қағидаларға 6-қосымшаға сәйкес мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу кезінде қолданылатын стандарт тізбесіне сәйкес зертханада (орталықта) жүргізіледі.

      13. Мақта талшығының сынамалары жылдам желдету қондырғысында алдын ала ұсталады немесе жиырма төрт сағат бойы мынадай стандартты климаттық жағдайдағы үй-жайда желдетіледі:

      ауаның салыстырмалы ылғалдылығы 65 (алпыс бес) пайыз + 2 (екі) пайыз, ауа температурасы Цельсий бойынша 21 (жиырма бір) градус + Цельсий бойынша 1 (бір) градус.

      14. Мақта талшығының сынамаларын сынақтан өткізу екі кезеңде жүзеге асырылады:

      бірінші кезең – өнімділігі жоғары мақта талшығын сынаудың автоматтандырылған өлшеу жүйесі (НVІ типті) арқылы;

      екінші кезең – классерлік әдіспен.

      15. Мақта талшығын сынақтан өткізуді бастағанға дейін өнімділігі жоғары мақта талшығын сынаудың автоматтандырылған өлшеу жүйесін (НVІ типті) күйге келтіру жүзеге асырылады.

      16. Өнімділігі жоғары мақта талшығын сынаудың автоматтандырылған өлшеу жүйесі (НVІ типті) арқылы мақта талшығының мынадай көрсеткіштері өлшенеді:

      1) микронейр;

      2) түс (шағылысу коэффициенті, сарғаю дәрежесі);

      3) ластану (трэш код, арамшөпті қоспалар алаңы, арамшөпті қоспалар саны);

      4) ұзындық (жоғарғы орташа ұзындық, ұзындығы бойынша біркелкілік индексі, қысқа талшықтар индексі);

      5) беріктік (үлестік үзілу жүктелімі, үзілгендегі ұзаруы).

      17. Классерлік әдіс:

      1) мақта талшығының сыртқы түрінің стандарттық үлгілерімен салыстыру жолымен сұрыбы мен сыныбы бойынша мақта талшығын органолептикалық бағалауды;

      2) штапельді қолмен төсеу жолымен штапельдік ұзындықты анықтауды көздейді.

      Сондай-ақ, микронейр көрсеткіші (аспаппен), мақта талшығының сынамаларында басқа қоспалардың (мақта тұқымының, линттің, шитті мақтаны бастапқы өңдеу қалдықтарының, майланған мақта талшығының, шірік иісінің) бар-жоғы және жабысқақтығы анықталады.

      18. Мақта талшығының сапасын әр тай бойынша сынақтан өткізу нәтижелері бойынша әрбір тайға "Шитті мақтаның сапасына сараптама жүргізу және шитті мақтаның сапасы туралы куәлік беру қағидаларын, шитті мақтаның сапасы туралы куәлік нысанын (үлгісін) және мақта талшығының сапасы паспортының нысанын (үлгісін) бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрінің 2015 жылғы 30 наурыздағы № 4-5/280 бұйрығына (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 12152 болып тіркелген) 3-қосымшаға сәйкес нысан бойынша мақта талшығының сапа паспорты ресімделеді.

      Мақта талшығы иесінің өтінімі бойынша мақта талшығының әр тай бойынша сапа паспорттары негізінде мақта талшығының біртектес партиясына біріктірілген мақта талшығының сапа паспорты ресімделуі мүмкін.

      19. Мақта талшығының сапа паспортының бланкісі қара немесе көк түсті шарикті немесе қауырсынды қаламмен қолмен не машинкамен басу тәсілімен толтырылады. Мақта талшығының сапа паспортының бланкісін толтыру кезінде түзетулерге жол берілмейді.

3-тарау. Мақта талшығының сапа паспортын беру тәртібі

      20. Мақта талшығының сынамаларын сынау нәтижелері бойынша "Сынау және калибрлеу зертханаларының құзыреттілігіне қойылатын жалпы талаптар" 17025 ҚР СТ ІSO/ІEC Қазақстан Республикасының ұлттық стандартына сәйкес сынақ хаттамасы ресімделеді, оның негізінде зертхана (орталық) мақта тазалау зауытында мақта талшығының сынамаларын іріктегеннен кейін жеті жұмыс күнінен кешіктірмей мақта өңдеу ұйымының мақта талшығы сапасының паспортын береді.

      21. Мақта талшығының сынамаларын сынақтан өткізу нәтижелері негізінде мақта өңдеу ұйымы типі, өнеркәсіптік және селекциялық сұрыбы бойынша біртекті, үш сыныпқа дейін болуға жол берілетін мақта талшығының партиясын жинақтайды, жинақталған мақта талшығы партиясының кондициялық салмағын айқындайды.

      Мақта талшығын тиеп-жөнелту кезінде мақта өңдеу ұйымы тиеп-жөнелту құжаттарына мақта талшығының сапа паспортын салады.

      22. Мақта талшығының сапа паспорты мақта талшығын сақтау шарттарын сақтаған жағдайда, берілген күнінен бастап және сегіз ай бойы қолданылады.

      23. Мақта талшығының сынамалары сынақтан өткізілгеннен кейін мақта талшығының иесі партияны тиеп-жөнелткенге дейін, бірақ мақта талшығының сапа паспортының қолданылу мерзімінен аспайтын мерзімге зертханада (орталықта) сақталады, содан соң мақта өңдеу ұйымына қайтарылады.

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
1-қосымша
  Нысан

Тай нөмірінің штрих-коды бар бирка

Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы

Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы

Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы

Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) атауы

777 000023

777 000023

777 000024

777 000024

      777 – мақта тазалау зауытының коды;

      000023, 000024 – мақта тазалау зауытындағы мақта талшығы тайының нөмірі.

      Ескертпе:

      1-жыртылмалы купон іріктеп алынған мақта талшығы сынамасына салынады, 2-бирка тайдың кесілген тілінген бөлігіне салынып, тігіледі.

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
2-қосымша
  Нысан

Затбелгі

      Мақта өңдеу ұйымының атауы ________________________________________________

      Мақта тазалау зауытының коды _______________________________________________

      Шитті мақта партиясы ______________________________________________________

      Шитті мақтаның өнеркәсіптік сұрыбы _________________________________________

      Шитті мақтаның сыныбы ____________________________________________________

      Селекциялық сұрыбы _______________________________________________________

      Сынамалар алынған тайлар:

      № ____________________ бастап № _______________________ дейін

      Іріктеп алынған күні 20____ жылғы "____"_______________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) іріктеушісі:

      __________________________________________________________ ________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)                        (қолы)

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
3-қосымша
  Нысан

Сынамаларды іріктеп алу актісі

      № _______ 20_ жылғы "____" ____________

      Мақта өңдеу ұйымының атауы және мекенжайы _________________________________

      Мақта тазалау зауытының коды _______________________________________________

      Сынамаларды іріктеп алу жүргізілген орын _____________________________________

      Тапсырыс берушінің атауы және байланыс деректері _____________________________

      Бірегей сәйкестендіру _______________________________________________________

      Қолданылған әдістің сәйкестендіруі___________________________________________

      Сынамаларды іріктеп алу үшін үлгіні (лерді) алу күні _____________________________

      Сынамаларды іріктеп алу жүргізілген күн ______________________________________

      Сынамаларды іріктеп алу актісі берілген күн ____________________________________

      Шитті мақта партиясының нөмірі _____________________________________________

      Шитті мақтаның өнеркәсіптік сұрыбы _________________________________________

      Шитті мақта сыныбы _______________________________________________________

      Селекциялық сұрыбы ______________________________________________________

      Тай нөмірі: ____________ бастап _________ дейін

      Іріктеп алынған сынамалар саны_____________________________________________

      Іріктеп алынған сынамалардың салмағы __ килограмм___________________________

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) іріктеушісі:

      __________________________________________________________ _____________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

      Мақта тазалау зауытының өкілі

      __________________________________________________________ _____________________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
4-қосымша
  Нысан

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) акредиттеу белгісінің орны

Мақта талшығының сынамаларын әр тай бойынша іріктеп алуды тіркеу журналы

Күні

Бригада және ауысым нөмірі

Сынамалар саны

Штрих-код нөмірі _____ бастап _____ дейін

Іріктеушінің аты, әкесінің аты (бар болса), тегі

Іріктеушінің қолы

Ескертпе

1

2

3

4

5

6

7








      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) іріктеушісі:

      __________________________________________ ____ ___________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)      (қолы)

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
5-қосымша
  Нысан

      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) акредиттеу белгісінің орны

Мақта тазалау зауыттарында іріктеп алынған мақта талшығының сынамаларын қабылдап алуды тіркеу журналы

Күні

Мақта тазалау зауытының коды

Сынама іріктеу актісінің нөмірі мен күні

Жүк құжат нөмірі мен күні

Сынамалар саны

Сынамалар салмағы, килограмм

Ылғалдылығы, пайыз %

Селекциялық сұрыбы

Шитті мақтаның өнеркәсіптік сұрыбы мен сыныбы

Штрих-код нөмірі _____ бастап _____ дейін

1

2

2

4

5

6

7

8

9

10











      Аккредиттелген сынақ зертханасының (орталығының) іріктеушісі:

      _______________________________________ ______ ___________

      (аты, әкесінің аты (бар болса), тегі)            (қолы)

  Мақта талшығының сапасына
сараптама жүргізу және мақта
талшығының сапа паспортын
беру қағидаларына
6-қосымша

Мақта талшығының сапасына сараптама жүргізу кезінде қолданылатын стандарттар тізбесі

№ п/п

Стандартты белгілеу

Стандарттың атауы

Ескертпе

1.

1096 ҚР СТ

Мақта талшығының стандартты үлгілері. Дайындау және қолдану тәртібі.


2.

1404 ҚР СТ

Шитті мақтаның үлгі-эталондары. Дайындау және қолдану тәртібі.


3.

1403 ҚР СТ

Шитті мақта. Техникалық шарттар.


4.

643 ҚР СТ РСТ Өз

Шитті мақта. Сынама алу әдістері.


5.

1593 ҚР СТ

Шитті мақта. Ластануды анықтау әдістері.


6.

644 ҚР СТ РСТ Өз

Шикі мақта. Ылғалдылықты анықтау әдістері.


7.

593 ҚР СТ РСТ Өз

Шитті мақта. Мақта талшығының сипаттамаларын анықтау әдістері.


8.

1594 ҚР СТ

Шитті мақта. Сортты анықтау әдістері.


9.

1597 ҚР СТ

Тұқымдық шитті мақта және егістік мақта тұқымы. Сынама алу әдісі.


10.

1595 ҚР СТ

Шитті мақтаны өңдеу. Терминдер мен анықтамалар


11.

53236 ҚР СТ МЕМСТ Р

Мақта талшығы. Сынама алу әдістері


12.

53232 ҚР СТ МЕМСТ Р

Мақта талшығы. Ұзындығын анықтау әдістері