Қазақстан Республикасының Бюджет кодексі 69-бабының 2-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің арнайы мақсаттағы бөліністері қызметкерлерін тамақтандырудың жеке рационының, білім беру ұйымдары мен емдеу мекемелерінің, қызметтік жануарларының азық-түлiгінің, жабдығының, асханалық-ас үй мүкаммалының заттай нормалары бекітілсін.
2. Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің Тыл департаменті:
1) осы бұйрықты заңнамада белгіленген тәртіпте мемлекеттік тіркеу үшін Қазақстан Республикасы Әділет министрлігіне жолдасын;
2) осы бұйрықты мемлекеттік тіркегеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде ресми жариялау үшін мерзiмдi баспа басылымдарына және «Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінің Республикалық құқықтық ақпарат орталығы» шарушылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорнының «Әділет» ақпараттық-құқықтық жүйесіне жолдасын;
3) осы бұйрықты ресми жарияланғаннан кейін Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің интернет-ресурсына орналастырсын.
3. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрінің орынбасары полиция генерал-майоры Б.Б. Бисенқұловқа жүктелсін.
4. Осы бұйрық алғаш ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң күшіне енеді.
Министр
полиция генерал-полковнигі Қ. Қасымов
«Келісілді»
Қазақстан Республикасының
Қаржы министрі
Б. Сұлтанов
2015 жылғы «___»__________
Қазақстан Республикасы
Ішкі істер министрінің
2015 жылғы 1 қазандағы
№ 800 бұйрығымен
бекітілген
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің арнайы
мақсаттағы бөліністері қызметкерлерін тамақтандырудың жеке
рационының, білім беру ұйымдары мен емдеу мекемелерінің,
қызметтік жануарларының азық-түлiгінің, жабдығының,
асханалық-ас үй мүкәммалының заттай нормалары
1-заттай норма
Қазақстан Республикасы ішкі істер министрлігінің арнайы
мақсаттағы бөліністерінің қызметкерлеріне арналған тамақтардың
(құрғақ азық) жеке рационы
Р/с |
Өнімдердің атауы |
1 адамға тәулігіне грамм мөлшері |
1 |
Бидай ұнынан немесе екінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеталар |
300 |
2 |
Ет консервілерінің ассортименті |
340 |
3 |
Ет-есімдік консервілерінің ассортименті |
680 |
4 |
Жол шақпақ қанты |
180 |
5 |
Шай |
3 |
6 |
Қағаз майлықтар, дана |
3 |
Ескертпе:
1) Тұрақты орналасу орнынан тыс жерде қоғамдық тәртіпті сақтау, қоғамдық қауіпсіздікті қамтамасыз ету жөніндегі іс-шараларды өткізу кезінде, сондай-ақ ыстық ас әзірлеу мүмкін болмаған басқа да жағдайдайларда іс-шараға тартылған ішкі істер министрлігінің жеке құрамы, жеке рационмен қамтамасыз етілсін.
2) Осы рационмен үзіліссіз тамақтандыру үш күннен артық болмау керек
2-заттай норма
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігі білім беру
ұйымдары курсанттарының азық-түлік үлесі
Р/с |
Өнімдердің атауы |
1 адамға күніне грамм |
1 |
2 |
3 |
1 |
Бірінші сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
100 |
2 |
Бірінші сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
3 |
Екінші сұрыпты бидай наны |
350 |
4 |
Макарон өнімдері |
40 |
5 |
Әртүрлі жарма |
98 |
6 |
Жас картоп |
510 |
7 |
Қырыққабат |
130 |
8 |
Пияз |
65 |
9 |
Сәбіз |
95 |
10 |
Қияр |
30 |
11 |
Томаттар |
40 |
12 |
Қызылша |
40 |
13 |
Томат пастасы |
6 |
14 |
Жеміс шырыны (миллилитр) |
25 |
15 |
Кетчуп |
5 |
16 |
Жас жемістер |
150 |
17 |
Жеміс-жидектер шырыны (миллилитр) |
25 |
18 |
Кептірілген жемістер немесе |
30 |
19 |
Қант |
80 |
20 |
Бірінші санаттағы сиыр еті |
250 |
21 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
22 |
Бірінші санатты қосымша ет өнімдері (бауыр) |
4 |
23 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
24 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
200 |
25 |
Қаймақ |
20 |
26 |
Сүзбе |
30 |
27 |
Қатты ірімшік |
35 |
28 |
Сиыр сары майы |
35 |
29 |
Тауық жұмыртқасы (дана, аптасына беріледі) |
5 |
30 |
Өсімдік майы |
28 |
31 |
Асханалық маргарин |
7 |
32 |
Шай |
2 |
33 |
Табиғи кофе немесе |
1 |
34 |
Иодталған ас тұзы |
20 |
35 |
Ашытқы |
0,3 |
36 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
37 |
Ұнтақталған бұрыш |
0,3 |
38 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
39 |
Сірке суы |
2 |
40 |
Поливитамин препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан-мамыр) |
0,6/1 |
3-заттай норма
Қазақстан Республикасы ішкі істер министрлігінің білім беру
ұйымдары курсанттарының азық-түлік үлесін беру кезінде
өнімдердің ауыстырылуы
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Мөлшері, грамм |
||
ауыстырылатын өнім |
ауыстырушы өнім |
бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша ауыстырылсын |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Бірінші сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нан ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген кепкен нанмен |
- |
65 |
- |
|
бірінші сұрыпты бидай ұнымен |
- |
75 |
- |
|
бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай галеталармен |
- |
65 |
15 |
|
май қосылған жақсартылған галеталармен |
- |
35 |
- |
|
бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген жай және кесік батондармен |
- |
95 |
- |
|
жоғары сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
55 |
- |
|
екінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
105 |
- |
|
2 |
Бірінші сұрыпты (құнарландырылған) бидай ұны, ауыстырылсын: |
100 |
- |
қайта ауыстыруға рұқсат етілмейді |
күрішпен |
- |
100 |
3 |
|
макарон өнімдерімен |
- |
100 |
3 |
|
жарма ұнтағымен |
- |
100 |
||
3 |
Әртүрлі жарма ауыстырылсын: |
100 |
- |
қайта ауыстыруға рұқсат етілмейді |
қайнатуды қажет етпейтін жармалармен |
- |
100 |
- |
|
күрішпен |
- |
100 |
2 |
|
макарон өнімдерімен |
- |
100 |
2 |
|
жарма, жарма-көкөніс және көкөніс концентраттарымен |
- |
100 |
- |
|
екінші сұрыпты бидай ұнымен |
- |
100 |
- |
|
«томат соусындағы соя бұршағы» консервілерімен |
- |
200 |
- |
|
жас картоппен |
500 |
4 |
||
табиғи картоппен консервіленген (құйманы қоса алғанда) жартылай фабрикат |
- |
500 |
- |
|
жас көкөністермен |
- |
500 |
4 |
|
ашытылған және тұздалған көкөністермен |
- |
500 |
4 |
|
картоп және кептірілген көкөністермен, құрғақ картоп пюресімен, картоп жармасымен, картоп және сублимациялық жолмен кептірілген көкөністермен |
- |
100 |
- |
|
көкөніс консервілері мен табиғи және маринадталған бұршақ, тұқымдастар (құйманы қоса алғанда) |
- |
500 |
- |
|
етсіз бірінші түстік ас көкөніс консервілерімен |
- |
375 |
- |
|
көкөністі тұздық консервілерімен |
- |
250 |
- |
|
тіске басар көкөніс консервілерімен |
- |
375 |
8,17 |
|
4 |
Ашытылған, тұздалған көкөністер |
100 |
- |
3 |
пиязбен |
- |
100 |
- |
|
кептірілген немесе сублимациялық, жолмен кептірілген пиязбен |
- |
10 |
- |
|
көк жуамен (перо) |
- |
200 |
- |
|
сарымсақпен |
- |
50 |
- |
|
көкөністі консервілер |
170 |
|||
5 |
Сығымдалған ашытқылар ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
кептірілген ашытқылармен |
- |
50 |
- |
|
6 |
Бірінші санатты сиыр еті, ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
сүйекті ет блоктарымен |
- |
100 |
- |
|
сүйексіз ет блоктарымен |
- |
80 |
- |
|
түйе етімен |
- |
100 |
- |
|
бірінші санатты қосымша ет өнімдерімен (оның ішінде бауырмен) |
- |
100 |
- |
|
екінші санатты қосымша ет өнімдерімен |
- |
300 |
- |
|
тазартылған құс етімен |
- |
100 |
- |
|
жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етімен |
- |
120 |
- |
|
сублимациялық кептірілген және жылумен кептірілген етпен |
- |
33 |
- |
|
пісірілген шұжықпен және сосискалармен (сарделькалармен) |
- |
80 |
7 |
|
ысталған ет өнімдерімен (төс етімен, орамамен, жартылай ысталған шұжықпен) |
- |
60 |
7 |
|
түрлі ет консервілерімен |
- |
75 |
- |
|
балықпен (мұздатылған, қатырылған және тұздалған бассыз күйінде) |
- |
150 |
8,11 |
|
әр түрлі балық консервілерімен |
- |
120 |
8 |
|
мәйекті қатты сырмен |
- |
46 |
7,11 |
|
балқытылған сырмен |
- |
72 |
11 |
|
тауық жұмыртқаларымен (дана) |
- |
2 |
11,12 |
|
7 |
Жартылай ысталған шұжық ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
Шұжық фаршымен |
- |
125 |
- |
|
8 |
Балықты (суытылған, мұздатылған және тұздалған, тазартылған бассыз күйінде) мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
6,11 |
тұздалған және басымен ысталған шабақпен |
- |
100 |
- |
|
бөлшектеу жағдайына қарамастан басы бар балықтардың барлық түрі мен тұқымдастығы |
- |
130 |
- |
|
ысталған және аунатылған |
- |
75 |
- |
|
балық етімен |
- |
70 |
- |
|
кептірілген балықпен және сублимациялық кептірілген балықпен |
- |
33 |
- |
|
бөлшектеу жағдайына қарамастан тұздалған бассыз балықпен |
- |
85 |
- |
|
әр түрлі балық консервілерімен |
- |
80 |
6 |
|
тіскебасар көкөніс консервілерімен |
- |
120 |
3,18 |
|
9 |
Сиыр сары майы |
100 |
- |
10,11 |
зарарсыздандырылған консервіленген маймен |
- |
100 |
- |
|
құрғақ май концентратымен |
- |
70 |
- |
|
10 |
Ерітілген жануарлар майы, маргарин мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
сиыр сары майымен |
- |
67 |
- |
|
өсімдік майымен |
- |
100 |
- |
|
шикі маймен |
- |
130 |
- |
|
11 |
Сиыр сүті (миллилитр) мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
18 |
құрғақ сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық кептірілген ашыған сүт |
- |
15 |
- |
|
қант қосылған қоюландырылған сүтпен |
- |
20 |
- |
|
қантсыз қоюландырылған |
- |
30 |
- |
|
табиғи кофемен немесе |
- |
20 |
- |
|
ашыған сүт өнімдерімен |
- |
100 |
- |
|
кілегеймен |
- |
20 |
- |
|
қаймақпен |
- |
20 |
- |
|
құрғақ қаймақпен |
- |
10 |
- |
|
сүзбемен |
- |
30 |
- |
|
сиыр сары майымен |
- |
5 |
- |
|
ерітілген сиыр сары майымен |
- |
5 |
- |
|
мәйекті қатты сырмен |
- |
12 |
6, 7 |
|
балқытылған сырмен |
- |
18 |
6 |
|
тауық жұмыртқасымен, (дана) |
- |
0,5 |
6,12 |
|
қант қосылған қоюландырылған |
- |
20 |
- |
|
уызбен |
- |
24 |
- |
|
балықпен (суытылған, |
60 |
6, 8 |
||
12 |
Тауық жұмыртқалары (дана), ауыстырылсын: |
1 |
- |
6,11 |
жұмыртқа ұнтағымен |
- |
15 |
- |
|
жұмыртқа меланжімен |
- |
50 |
- |
|
13 |
Қант мыналармен ауыстыру: |
100 |
- |
- |
карамельмен |
- |
50 |
- |
|
тосаппен, джеммен, повидломен |
- |
140 |
17 |
|
мармеладпен |
- |
130 |
- |
|
печеньемен |
- |
100 |
15 |
|
вафлимен |
100 |
1,15 |
||
халуамен |
- |
120 |
14 |
|
пастиламен |
- |
120 |
- |
|
14 |
Шоколад мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
какао-ұнтағымен |
- |
150 |
21 |
|
табиғи кофе немесе қоюландырылған сүт және қант қосылған сүтпен |
- |
200 |
- |
|
табиғи кофемен |
- |
150 |
- |
|
балмен |
- |
165 |
- |
|
тәтті текшелермен |
- |
160 |
- |
|
халуамен |
- |
150 |
13 |
|
15 |
Печенье мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
галеталармен, |
- |
100 |
1 |
|
вафлимен |
- |
85 |
1 |
|
16 |
Томат пастасы мыналармен ауыстыру: |
100 |
- |
- |
томат пюре |
- |
200 |
- |
|
томат соустарымен |
- |
150 |
- |
|
томат шырындарымен (миллилитр), жаңа піскен қызанақпен |
- |
500 |
- |
|
кетчуппен |
- |
150 |
- |
|
17 |
Жаңа піскен жемістер мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
жас жидектермен |
- |
100 |
- |
|
апельсинмен, мандаринмен |
- |
100 |
- |
|
қарбызмен |
- |
300 |
- |
|
қауынмен |
- |
200 |
- |
|
кептірілген жемістермен |
- |
20 |
19 |
|
сублимациялық кептірілген жемістермен және жидектермен |
- |
20 |
- |
|
консервіленген компоттармен (миллилитр) |
- |
50 |
- |
|
табиғи жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
100 |
18 |
||
құрғақ заттары 50 пайыздан кем мес табиғи жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
- |
20 |
- |
|
сублимациялық кептірілген шырындармен |
- |
18 |
- |
|
жеміс сусындарымен (миллилитр) |
- |
130 |
- |
|
жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
- |
10 |
- |
|
тосаппен, джеммен, повидломен |
- |
17 |
13 |
|
жеміс және жидек қоспалары бар кисель концентратымен |
- |
30 |
20, 24 |
|
18 |
Табиғи жеміс және жидек шырындары мыналармен ауыстырылсын (миллилитр): |
100 |
- |
- |
тіскебасар көкөніс консервілерімен |
- |
50 |
3, 8 |
|
лимон қышқылымен |
- |
0,5 |
- |
|
қантпен |
- |
15 |
- |
|
томат, көкөніс шырынымен (миллилитр) |
- |
300 |
- |
|
сиыр сүтімен (миллилитр) |
- |
100 |
11 |
|
19 |
Кептірілген жемістер мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
17 |
цукаттармен |
- |
100 |
- |
|
20 |
Жеміс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
100 |
- |
17, 24 |
қантпен |
- |
50 |
- |
|
шаймен |
- |
2 |
- |
|
21 |
Табиғи кофе мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
14 |
еритін кофемен |
- |
40 |
- |
|
кофе сусынымен |
- |
200 |
- |
|
какао ұнтағымен |
- |
200 |
14 |
|
бірінші сұрыпты қара бұйра шаймен |
- |
100 |
22 |
|
22 |
Қара бұйра шай мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
еритін шаймен |
- |
80 |
- |
|
кофе сусынымен |
- |
800 |
21 |
|
23 |
Қыша ұнтағы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
дайын қышамен |
- |
600 |
- |
|
24 |
Картоп крахмалы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
жеміс және жидек қоспалары бар кисель концентратымен |
- |
100 |
17,20 |
|
жас картоппен |
- |
500 |
3, 4 |
|
25 |
Табиғи спиртті сірке суы мыналармен ауыстыру: |
100 |
- |
- |
сірке су ерітіндісімен |
5 |
|||
26 |
Соя өнімі мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
- |
жас картоппен |
- |
250 |
- |
|
арпа жармасымен |
- |
150 |
- |
|
сұлы жармасымен |
- |
150 |
- |
|
бидай жармасымен |
- |
150 |
- |
4-заттай норма
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігің емдеу
мекемелеріндегі пациенттердің (емделушілердің) азық-түлік үлесі
Р/с |
Өнімдердің атауы |
1 адамға тәулігіне грамм мөлшері |
1 |
2 |
3 |
1 |
Бірінші сұрыпты бидай ұны |
100 |
2 |
Бірінші сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
450 |
3 |
Екінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
100 |
4 |
Макарон өнімдері |
30 |
5 |
Түрлі жарма |
88 |
6 |
Жас картоп |
550 |
7 |
Қырыққабат |
100 |
8 |
Пияз |
70 |
9 |
Сәбіз |
90 |
10 |
Қияр |
30 |
11 |
Томаттар |
30 |
12 |
Қызылша |
40 |
13 |
Томат пастасы |
6 |
14 |
Жеміс шырыны (миллилитр) |
50 |
15 |
Жас жемістер |
200 |
16 |
Жеміс жидек шырыны (миллилитр) |
50 |
17 |
Кептірілген жемістер немесе |
20 |
18 |
Тосап |
5 |
19 |
Қант |
70 |
20 |
Бірінші санаттағы сиыр еті |
240 |
21 |
Құс еті |
56 |
22 |
Бірінші санатты қосымша ет өнімдері (бауыр) |
4 |
23 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
24 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
400 |
25 |
Қаймақ |
20 |
26 |
Сүзбе |
30 |
27 |
Қатты ірімшік |
30 |
28 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
45 |
29 |
Тауық жұмыртқасы (дана) |
1 |
30 |
Өсімдік майы |
25 |
31 |
Асхана маргарині |
10 |
32 |
Шай |
2 |
33 |
Табиғи кофе немесе |
1 |
34 |
Иодталған ас тұзы |
20 |
35 |
Ашытқы |
1 |
36 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
37 |
Ұнтақталған бұрыш |
0,3 |
38 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
39 |
Картоп крахмалы |
5 |
40 |
Сірке суы |
2 |
41 |
Поливитамин препараты, г/түйіршік (желтоқсан-мамыр) |
0,6/1 |
5-заттай норма
Қазақстан Республикасы ішкі істер министрлігінің емдеу
мекемелеріндегі пациенттердің (емделушілердің) азық-түлік
үлесін беру кезінде өнімдердің ауыстырылуы
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Мөлшері, грамм |
Пациенттердің (емделушілердің) топтары |
|
Ауыстырылатын өнім |
ауыстырушы өнім |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Екінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
Барлық санаттағы |
бірінші сұрыпты құнарландырылған бидай ұнынан пісірілген нанмен |
- |
90 |
||
бірінші сұрыпты бидай ұнымен |
- |
75 |
||
жарма ұнтағымен |
- |
75 |
||
түрлі жармамен |
- |
75 |
||
2 |
Бірінші сұрыпты бидай ұны мыналармен ауыстыру: |
100 |
- |
Барлық санаттағы |
жоғары сұрыпты бидай ұнынан |
- |
95 |
||
3 |
Әр түрлі жарма мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
Барлық санаттағы |
жарма ұнтағымен |
- |
100 |
||
4 |
Өсімдік майы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
Барлық санаттағы |
сиыр сары майымен |
- |
67 |
||
5 |
Сиыр сары майы және өсімдік майы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
Барлық санаттағы |
ерітілген жануар майларымен, маргаринмен |
- |
150 |
||
6 |
Емдеу үлесінің барлық азық-түлігі мыналармен ауыстырылсын: |
- |
- |
№ 0 диетаға мұқтаждар үшін |
1) табиғи жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
- |
250 |
||
картоп крахмалымен |
- |
10 |
||
шаймен |
- |
2 |
||
қантпен |
- |
70 |
||
кептірілген жемістермен |
- |
20 |
||
сиыр сары майымен |
- |
5 |
||
2) табиғи жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
- |
200 |
№ 0б диетаға мұқтаждар үшін |
|
картоп крахмалымен |
- |
10 |
||
қантпен |
- |
50 |
||
шаймен |
- |
2 |
||
кептірілген жемістермен |
- |
80 |
||
қарақұмық жармасымен |
- |
40 |
||
күрішпен |
- |
40 |
||
ұнтақ жармамен |
- |
40 |
||
тосаппен |
- |
30 |
||
бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен |
- |
100 |
||
3) табиғи жеміс және жидек шырындарымен (миллилитр) |
- |
200 |
№ 0в диетаға мұқтаждар үшін |
|
картоп крахмалымен |
- |
10 |
||
шаймен |
- |
2 |
||
қантпен |
- |
70 |
||
кептірілген жемістермен |
- |
20 |
||
қарақұмық, ұнтақ жармалармен |
- |
40 |
||
сиыр сүтімен (миллилитр) |
- |
100 |
||
тауық жұмыртқаларымен (дана) |
- |
1 |
||
сиыр сары майымен |
- |
5 |
||
картоппен |
- |
100 |
||
сәбізбен |
- |
100 |
||
қызылшамен |
- |
100 |
||
жас алмамен |
- |
300 |
||
тосаппен |
- |
30 |
||
бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен |
- |
20 |
||
7 |
Бірінші сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
400 |
- |
Диабетпен ауыратын мұқтаждар үшін |
жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері |
90 |
- |
||
бірінші сұрыпты бидай ұны |
10 |
- |
||
қант |
70 |
- |
||
тосап мыналармен ауыстырылсын: |
5 |
- |
||
етпен |
- |
120 |
||
тауық жұмыртқаларымен (дана) |
- |
3 |
||
сүзбемен |
- |
80 |
||
балықпен |
- |
100 |
||
8 |
Қант мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
Диабетпен ауыратын мұқтаждар үшін |
ас ксилитімен немесе |
- |
40 |
6-заттай норма
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің
қызметтік жануарларының азық-түлігі
1-бөлім. Аттарды
Р/с |
Жануарлар түрлері |
Тәулікте бір жануарға |
||
сұлы |
шөп |
тұз |
||
1 |
Мініс және жүк артылатын аттар |
6000 |
7000 |
25 |
2 |
Жегіс аттар |
6500 |
8000 |
25 |
3 |
Құлындар: |
|||
1 жылға дейін |
2000 |
3000 |
10 |
|
1-ден 1,5 жасқа дейін |
2500 |
4500 |
10 |
|
1,5-дан 2 жасқа дейін |
3200 |
4900 |
10 |
Ескертпе:
1. Күн сайын аттар мен құлындар үшін төсенішке - 1,6 кг сабан берілсін.
2. Аймақтарда жылқыға бос жайылымдар болмаған жағдайда бір жануарға тәулігіне 8 кг - сұлы, 10 кг - шөп беріледі.
3. Қабылдау пункттерінде жылқыларды ұстағанда, оларды жер үсті және су көлігімен тасымалдау кезінде бір жылқыға тәулігіне: шөп - 13 кг, сабан - 1,5 кг, 1 қазаннан 1 сәуірге дейінгі аралықта тасымалдау 1000 км асса шөп - 15 кг, сабан - 1,5 кг берілсін.
Атты-спорты командаларының штаттық жылқылары үшін: шөп - 6 кг, сұлы - 5 кг, бидай кебегі - 1 кг, ұсақталған жүгері - 1 кг, шөп ұны - 1 кг, меласса-патока - 5 кг, зығыр дәні - 0,05 кг, витамин-минералды қосымша жем - 0,5 кг, тұз - 0,05 кг, тістемі бұзылған жылқыларға шөп – 1,5 кг берілсін.
2-бөлім. Қызметтік иттерді
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Тәулігіне бір итке мөлшері, грамм |
|
ересек иттер |
алты айлық жасқа дейінгі күшіктер |
||
1 |
Сұлы жармасы, тары |
600 |
300 |
2 |
Екінші санаттағы ет немесе жылқы еті |
400 |
200 |
немесе екінші санаттағы қосымша ет өнімдері |
1000 |
200 |
|
3 |
Сиір сүті (миллилитр) |
- |
500 |
4 |
Жануар майлары |
13 |
10 |
5 |
Картоп, көкөністер |
300 |
100 |
6 |
Тұз |
15 |
10 |
Ескертпе:
1. Питомниктердегі асыл тұқымды иттер үшін бір итке күніне осы нормаға қосымша 50 г екінші санатты ет немесе 125 г екінші санатты қосалқы ет азық-түлігі беріледі.
2. Ауру және көтерем иттер үшін мал-дәрігерлік қызметі мамандарының қорытындылары бойынша 200 г сұлы жармасының немесе тарының орнына осындай мөлшерде күріш беруге рұқсат етіледі.
3. Осы нормаға қосымша мал-дәрігерлік қызметі мамандарының қорытындылары бойынша бір итке тәулігіне мыналарды беру:
1) ауру және көтерем иттер үшін - 500 мл. сүт;
2) күшіктеген ұрғашы иттер үшін - 100 г екінші санатты ет немесе 250 г қосымша ет өнімдері;
3) күшіктерін емізетін ұрғашы иттер үшін (күшіктерін бөліп алғанша) питомниктерде - екінші санатты 100 г ет немесе екінші санатты 250 г қосымша ет өнімдері, сондай-ақ 500 мл. сүт;
4) денсаулықтарына зиян келтіретін объектілерді күзететін иттер үшін - 500 мл. сүт;
5) ересек иттерге - 15 г, күшіктерге және өсеіп кележатқан иттерге - 5-10 г кешенді поливитаминдер және минералды препараттар беруге рұқсат етіледі.
4. Он екі сағаттан асатын жолда тасымалдау кезінде осы нормада көзделген азық-түлік орнына бір итке тәулігіне 350 гр. өлшеп оралған екі банка ет-өсімдікті консервілерін немесе 700 гр. құрғақ азық беруге рұқсат етіледі.
5. 4-айлық жасқа дейінгі күшіктерге бір деңгейлі күн сайынғы арттырумен:
1) сұлы жармасы, тары - үш апталық жасынан 40 г бастап;
2) екінші санатты ет немесе жылқы еті - бір айлық жасынан 20 г бастап, ал екінші санатты етті азық-түлігі - 40 г бастап берілсін.
6. Төсенішке тәулігіне ересек итке 800 г және күшік үшін 400 г сабан берілсін.
7. Белгіленген тәуліктік нормалар шегінде қызметтік иттер үшін құрғақ азық мынадай есеппен берілсін:
Иттердің санаты |
Өлшем бірлігі |
Иттің салмағы мен жасына байланысты азық мөлшері |
||||
40 кг-ға дейін |
40-50 кг |
1 айлық күшіктер |
1-2 |
2-4 |
||
Ересек иттер |
грамм |
510 |
640 |
- |
- |
- |
Асыл тұқымды иттер |
грамм |
510 |
640 |
- |
- |
- |
Күшіктер |
грамм |
- |
- |
350 |
400 |
490 |
7-заттай норма
Қазақстан Республикасы ішкі істер министрлігінің қызметтік
жануарларын қоректендіру бойынша бір азық-түлікті басқасына
ауыстыру
1-бөлім. Қызметтік иттерді
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Мөлшері, грамм |
|
ауыстырылатын азық-түлік |
ауыстыратын азық-түлік |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Сұлы жармасы немесе тары мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
бидай кебегімен |
- |
150 |
|
макарон өнімдерімен |
- |
100 |
|
2 |
Екінші санатты ет мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
екінші санаттағы ет субазығымен |
- |
250 |
|
ет консервілерімен |
- |
80 |
|
екінші санаттағы ет өнімдерінен пісірілген фаршпен |
- |
100 |
|
қайнатылған тамақпенпен (ет-өсімдікті): |
|
|
|
Қанды ұн мен (протеині 90 %-дан кем емес): |
|
|
|
3 |
Сиыр сүті мыналармен ауыстырылсын (миллилитр): |
100 |
- |
қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен |
- |
15 |
|
қайнатылған қантсыз құрғақ сүтпен |
- |
30 |
|
4 |
Ерітілген жануарлар майы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
маргаринмен |
- |
100 |
|
өсімдік майымен (тазартылған) |
- |
100 |
|
май-сырмен |
- |
130 |
|
5 |
Картоп және көкөніс мыналармен ауыстырылсын: |
- |
- |
жармамен (сұлы, тары) |
- |
20 |
2-бөлім. Қызметтік иттерді тамақтандыруға арналған
ет-өсімдікті консервілер
Р/с |
Тағамдар |
Бір банкі үшін ұстап қалуға жататын азық-түліктің мөлшері, грамм |
|||
екінші санатты ет |
екінші санатты ет қосалқы өнімдері |
сұлы жармасы, тары |
жануар майлары |
||
1 |
Ет-өсімдікті консервілері екінші санатты етпен |
88 |
- |
94 |
2 |
2 |
Ет-өсімдікті субазық консервілері екінші санатты етпен |
- |
131 |
74 |
2 |
3-бөлім. Аттарды тамақтандыруға арналған жем-шөп
Р/с |
Азық-түлік, жем-шөп |
Мөлшері, грамм |
|
ауыстырылатын азық-түлік |
ауыстыратын азық-түлік |
||
1 |
Шөп мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
сұлымен, арпамен, жүгерімен, бидай кебегімен |
|
|
|
брикетті құрама жеммен |
- |
75 |
|
2 |
Сұлы мыналармен ауыстырылсын: |
100 |
- |
арпамен |
- - |
100 100 |
8-заттай норма
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігінің білім беру
ұйымдарының жабдықтары, асханалық-ас үй мүкәммалы
1-бөлім. Асханаларына
Р/с |
Мүліктердің атауы |
Өлшем бірлігі |
4 орындық үстелге |
|||
жалпы асхана |
стационар мед. пунктінің асханасы |
|||||
құралдардың саны |
адам саны |
құралдардың саны |
адам саны |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
1 |
Фарфор шай ыдысы |
дана |
- |
- |
1 |
1 |
2 |
Нанға арналған ваза |
дана |
1 |
4 |
1 |
4 |
3 |
Асханалық шанышқы |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
4 |
Шұңғыл кастрюль: |
|||||
сыйымдылығы 4 литр бірінші асқа арналған |
дана |
1 |
4 |
- |
- |
|
сыйымдылығы 2 литр екінші асқа арналған |
дана |
2 |
4 |
- |
- |
|
5 |
Асхана дастарханы: |
|||||
тамақ үстеліне арналған |
метр |
0,25 |
1 |
0,25 |
1 |
|
басқа ас үй, асхана керегіне арналған |
метр |
0,05 |
1 |
0,05 |
1 |
|
6 |
Сыйымдылығы 210 текше см. кружка |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
7 |
Сыйымдылығы 0,2 литр |
дана |
1 |
4 |
- |
- |
8 |
Ас қасық |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
9 |
Шай қасық |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
10 |
D-200 мм табақша |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
D-240 мм шұңғыл тәрелке |
дана |
2 |
1 |
2 |
1 |
|
11 |
Асханалық пышақ |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
12 |
Тамақ беруге арналған поднос |
дана |
1 |
20 |
1 |
20 |
13 |
Кастрюль және шайнек |
дана |
2 |
4 |
2 |
4 |
14 |
Суға арналған шыны ыдыстар (құмыра, екі стақан, поднос |
ж-қ |
- |
- |
1 |
4 |
15 |
1 күн есебіне қағаз майлықтар |
дана |
2 |
1 |
2 |
1 |
16 |
Нан салатын |
дана |
1 |
4 |
1 |
4 |
17 |
Шайға арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
сұйықтық ішуге |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
|
18 |
Майлыққа арналған |
дана |
1 |
4 |
1 |
4 |
19 |
Дәмдеуішке |
|||||
3-тесікті металлдан жасалған |
ж-қ |
1 |
4 |
1 |
4 |
|
3-орынды жиектелген |
ж-қ |
1 |
4 |
1 |
4 |
|
20 |
Екінші тағамға |
дана |
2 |
1 |
2 |
1 |
21 |
D-175 кіші |
|||||
тіскебасарға |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
|
сары майға арналған |
дана |
1 |
4 |
1 |
4 |
|
қантқа арналған |
дана |
1 |
4 |
1 |
4 |
|
22 |
Сыйымдылығы 3 литр |
дана |
1 |
6 |
1 |
6 |
23 |
Шай шығаруға |
дана |
- |
- |
1 |
8 |
24 |
0,4 литр кружка, ас қасық |
дана |
әрбір курсантқа |
|||
25 |
Далалық ас-үй, тамақ жеткізу үшін термосы |
ж-қ |
тұрақты орналасқан жерлерінен тыс жерде тамақтандыру ұйымдастыру үшін штаттық санына байланысты қазандардың көлемі бойынша |
2-бөлім. Ас үйге және азық-түлік үстелдеріне
Р/с № |
Мүліктің атауы |
Өлшем бірлігі |
Үлестегі адам санына арналған заттар саны |
|||||||
200 |
201-ден |
501-ден |
1000 адамнан |
Лазареттер үшін |
||||||
дайын тамақты жеткізу |
әрқашан тамақ дайындағанда |
|||||||||
50 |
50 адамнан |
|||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|
1. Жабдық |
||||||||||
1 |
шекті жүктемесі 10-20 кг жай үстел таразысы: азық- түлік қоймаларының әрбір жеке сақтау үй-жайларына (қоймада) |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
2 |
2-10 кг шекті жүктемесі үстел таразысы: |
|||||||||
ас-үй қоймаларына арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
1 |
||
бөлу орындарына арналған |
дана |
1 |
2 |
3 |
4 |
- |
1 |
1 |
||
нан кесуге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
1 |
1 |
||
3 |
Ас-үйге арналған 100-200 кг шекті жүктемесі тауар таразысы |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
1 |
1 |
|
4 |
500-1000 кг шекті жүктемесі тауар таразысы: |
|||||||||
азық-түлік қоймаларының әрбір жеке сақтау үй-жайларына (қоймада) |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
нан кесуге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
мал өлшеуге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
5 |
Ыстық суды үзіліссіз дайындауға арналған қайнатқыш: |
|||||||||
шайға арналған 100 л-ге дейін |
дана |
2 |
2 |
- |
- |
- |
1 |
1 |
||
ыдыстар мен асханалық приборларды жууға арналған 100 л-ге дейін |
дана |
2 |
2 |
- |
- |
- |
1 |
1 |
||
6 |
Тамақ дайындайтын кезде ас пісіретін газ, бу электр қазан: |
|||||||||
100 л. |
дана |
5 |
2 |
1 |
- |
- |
- |
- |
||
160 л. |
дана |
- |
1 |
4 |
6 |
- |
- |
- |
||
250 л. |
дана |
- |
1 |
6 |
6 |
- |
- |
- |
||
сүйек қайнатуға арналған (сыйымдылығы 250-400 литр қазан) |
дана |
- |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
7 |
Картоп тазартқыш: |
|||||||||
150-200 кг/сағат |
дана |
1 |
2 |
- |
- |
- |
- |
- |
||
350-400 кг/сағат |
дана |
- |
- |
2 |
3 |
- |
- |
- |
||
8 |
Қол май бөлгіш |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
1 |
|
9 |
Котлет аунатуға және формаға келтіретін машина |
дана |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
|
10 |
Пісірілген көкөністерді кесуге арналған машина |
дана |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
|
11 |
Етбалық цехтарына арналған әмбебап машина |
ж-қ |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
|
12 |
Көкөніс цехтарына арналған әмбебап машина |
ж-қ |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
|
13 |
Ұсақтау машинасы |
дана |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
|
14 |
Ыдыс жуатын машина: |
дана |
||||||||
сағатына 2000 тәрелке |
дана |
- |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
сағатына 1000 тәрелке |
дана |
- |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
||
сағатына 500 тәрелке |
дана |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
||
15 |
Ет тартқыш 110-150 кг/сағатына |
дана |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
- |
|
16 |
Ет тартқыш |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
2 |
2 |
|
17 |
Нан кесуге арналған рычагты пышақ |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
1 |
1 |
|
18 |
Көкөніс кескіштер- тамыр кескіш |
дана |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
- |
|
19 |
Жалпы мақсаттағы машина жиынтығымен әмбебап жетек |
ж-қ |
1 |
1 |
- |
- |
- |
- |
1 |
|
20 |
Балық тазалайтын құрал |
дана |
- |
- |
1 |
2 |
- |
- |
- |
|
21 |
Нан кескіш |
дана |
1 |
1 |
1 |
|||||
22 |
Қуыру беті бар ас үйлік плита: |
|||||||||
1 шаршы метрге дейін |
дана |
1 |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
||
2 шаршы метрге дейін |
дана |
- |
1 |
1 |
2 |
- |
- |
- |
||
23 |
Электр таба тостағанымен: |
|||||||||
сыйымдылығы 30 литр |
дана |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
||
сыйымдылығы 80 литр |
дана |
- |
1 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
||
24 |
Қуыру шкафы |
дана |
- |
1 |
1 |
2 |
- |
- |
- |
|
25 |
Азық-түлік қоймаларына арналған 10-25 тонналық стационарлық тоңазытқыш |
дана |
- |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
26 |
Азық-түлік қоймаларына арналған мұздатқыш камерасы: |
|||||||||
көлемі 6 текше метр |
дана |
1 |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
||
көлемі 12 текеше метр |
дана |
- |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
||
көлемі 18 текше метр |
дана |
1 |
1 |
- |
- |
- |
- |
- |
||
27 |
Ас үйге арналған мұздатқыш шкаф: |
|||||||||
көлемі 0.4 текше метр |
дана |
1 |
1 |
2 |
1 |
- |
- |
1 |
||
көлемі 0.6-0.8 |
дана |
1 |
1 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
||
көлемі 1.2-1.25 |
дана |
- |
1 |
2 |
6 |
- |
- |
- |
||
28 |
Тұрмыстық тоңазытқыш: |
|||||||||
сыйымдылығы 140 литрден жоғары |
дана |
- |
1 |
- |
- |
1 |
1 |
- |
||
сыйымдылығы 150 литрден жоғары |
дана |
1 |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
||
29 |
жүк көтергіштігі 80-400 кг жүк арба |
дана |
1 |
1 |
1 |
2 |
- |
- |
- |
|
30 |
Бөшке тасуға арналған арба |
дана |
- |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
31 |
Плитаға қоятын қазандарға арналған арба |
дана |
- |
1 |
2 |
3 |
- |
- |
- |
|
32 |
Ыдыс жинауға арналған арба |
дана |
1 |
2 |
2 |
3 |
- |
- |
- |
|
33 |
Ас-үйлік буфет |
дана |
1 |
- |
- |
- |
1 |
1 |
1 |
|
34 |
Азық-түліктерді мұздатуға арналғанванна |
дана |
3 |
4 |
5 |
7 |
- |
- |
- |
|
35 |
Жуатын металл ванна: |
|||||||||
үш секциялы |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
1 |
1 |
1 |
||
екі секциялы |
дана |
1 |
1 |
1 |
2 |
- |
1 |
1 |
||
бір секциялы |
дана |
2 |
2 |
2 |
3 |
- |
1 |
1 |
||
36 |
Жарма өңдеуге арналған үстел |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
37 |
Бөлетін |
|||||||||
ет бөлуге арналған |
дана |
1 |
2 |
3 |
4 |
- |
1 |
1 |
||
балық бөлуге арналған |
дана |
1 |
2 |
3 |
3 |
- |
1 |
1 |
||
көкөніс бөлуге арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
3 |
- |
1 |
1 |
||
дайын өнімдерге арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
||
38 |
Ас үй - асханалардың басқа керегіне арналған өндірісті үстел |
дана |
4 |
8 |
12 |
16 |
2 |
3 |
3 |
|
39 |
Гигиеналық жабқышы бар тамақтанатын үстел: |
|||||||||
4-орынды орындық жиынтығымен |
ж-қ |
тамақтану залында отыратын орындық саны бойынша |
||||||||
10-орынды орындық жиынтығымен |
ж-қ |
тамақтану залында бір ауысымда отыратын орындық саны бойынша |
||||||||
40 |
Тұтас еттерді ілуге арналған тіреу |
дана |
- |
- |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
41 |
Ет шабуға арналған жаңғырық: |
|||||||||
ас-үйге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
1 |
||
азық-түлік қоймаларына арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
42 |
Нан сақтауға арналған сөре |
дана |
1 |
2 |
3 |
4 |
- |
1 |
1 |
|
43 |
Ыдыстарды сақтауға арналған металл сөре |
дана |
1 |
2 |
3 |
3 |
- |
1 |
1 |
|
44 |
Терезе және есіктерге арналған тор |
ш.м |
желдетуге жататын есік пен терезе ойықтарының саны бойынша |
|||||||
45 |
Кептіретін металл шкаф |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
2. Ас-үйлік ыдыс және мүкәммал |
||||||||||
46 |
Қалған тамақтарды салатын қақпағы бар металл бөшке |
дана |
1 |
2 |
3 |
5 |
1 |
1 |
1 |
|
47 |
Азық-түлік қоймаларына арналған брезент: |
|||||||||
азық-түлікті |
дана |
- |
1 |
2 |
1 |
- |
- |
- |
||
бунтты |
ж-қ |
- |
- |
- |
1 |
- |
- |
- |
||
48 |
Азық-түлік қоймаларындағы өсімдік майларына арналған сыйымдылығы 200 л бөшке: |
|||||||||
ай сайын май алу кезінде |
дана |
1 |
3 |
6 |
10 |
- |
- |
- |
||
тоқсан сайын май алу кезінде |
2 |
6 |
12 |
20 |
- |
- |
- |
|||
49 |
Шойын шелек: |
|||||||||
ас-үйге арналған |
дана |
2 |
3 |
5 |
8 |
1 |
2 |
2 |
||
азық-түлік қоймаларына арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
3 |
- |
- |
- |
||
50 |
Эмаль шелек: |
|||||||||
ас-үйге арналған |
дана |
4 |
5 |
6 |
7 |
- |
2 |
3 |
||
азық-түлік қоймаларына арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
3 |
- |
- |
- |
||
51 |
Аспаздық қазандар шанышқысы |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
- |
1 |
1 |
|
52 |
Транжирлі шанышқы |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
1 |
1 |
1 |
|
53 |
Сыйымдылығы 2.0-10.0 литр шұңғыл кастрюль: |
|||||||||
Эмаль (тот баспайтын болат) |
дана |
5 |
7 |
10 |
15 |
3 |
5 |
7 |
||
алюминий |
дана |
5 |
7 |
10 |
15 |
- |
- |
- |
||
54 |
Сыйымдылығы 10-15 литр ұзын тұтқалы кастрюль (таба): |
|||||||||
эмаль (тот баспайтын болат) |
дана |
2 |
3 |
3 |
5 |
- |
1 |
1 |
||
алюминий |
дана |
2 |
3 |
3 |
5 |
- |
- |
- |
||
55 |
Диета тағамдарын дайындауға арналған тот баспайтын болат плитаға қоятын қазан-қорап |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
- |
1 |
1 |
|
56 |
Балық пісіруге арналған плитаға қоятын тот баспайтын болат қазан |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
- |
1 |
1 |
|
57 |
Сыйымдылығы 20-50 литр плитаға қоятын алюминий қазан |
дана |
7 |
10 |
15 |
20 |
- |
- |
- |
|
58 |
Сыйымдылығы 20-50 литр плитаға қоятын тот баспайтын қазан |
дана |
- |
- |
- |
- |
- |
6 |
9 |
|
59 |
Тот баспайтын болаттан жасалған ожау: |
|||||||||
сыйымдылығы |
дана |
3 |
4 |
5 |
7 |
- |
2 |
3 |
||
сыйымдылығы |
дана |
2 |
3 |
5 |
7 |
3 |
3 |
4 |
||
60 |
Азық-түлік қоймаларындағы өтпелі тағамды салатын мата қап: |
|||||||||
30 күнге дейін |
дана |
40 |
100 |
200 |
250 |
- |
- |
- |
||
45 күнге дейін |
дана |
60 |
150 |
300 |
380 |
- |
- |
- |
||
60 күнге дейін |
дана |
80 |
200 |
400 |
480 |
- |
- |
- |
||
61 |
Картоп тазалауға арналған пышақ |
дана |
10 |
15 |
25 |
35 |
- |
3 |
5 |
|
62 |
Консерві банкілерін ашуға бейімделген немесе консервілік пышақ |
дана |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
1 |
1 |
|
63 |
Жалпы мақсаттағы ас үйлік пышақ: |
|||||||||
ет бөлуге арналған |
дана |
2 |
2 |
4 |
6 |
- |
2 |
2 |
||
балық бөлуге арналған |
дана |
2 |
2 |
4 |
6 |
- |
2 |
2 |
||
көкөніс бөлуге арналған |
дана |
2 |
2 |
4 |
6 |
- |
2 |
2 |
||
май кесуге арналған |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
1 |
1 |
1 |
||
64 |
Азық-түлік қоймаларына арналған ет пышақ |
дана |
1 |
1 |
2 |
3 |
- |
- |
- |
|
65 |
Көкөніс (тамыр) пышағы |
дана |
2 |
3 |
5 |
7 |
- |
1 |
2 |
|
66 |
Пышақтар |
ж-қ |
Әрбір штаттық аспазға бір жиынтық, бірақ ас үйге 4 жиынтықтан кем емес |
- |
- |
1 |
1 |
|||
67 |
Қысқыш-пышақ (шапқыш) |
дана |
1 |
1 |
2 |
2 |
- |
1 |
1 |
|
68 |
Нан кесетін пышақ |
дана |
1 |
2 |
2 |
3 |
1 |
1 |
1 |
|
69 |
Азық-түлік қоймаларындағы өсімдік майын тартатын қол сорғы |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
|
70 |
Болаттан жасалған таба |
дана |
6 |
8 |
10 |
12 |
- |
3 |
3 |
|
71 |
Азық-түлік қоймаларының әрбір жеке сақтау үй-жайларына (қойма) психрометр немесе гигрометр |
дана |
2 |
2 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
|
72 |
Алюминий біршүмекті қол жуғыш (су құбыры болмаған жағдайда): |
|||||||||
ас-үйге арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
- |
1 |
1 |
1 |
||
азық-түлік қоймаларына арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
2 |
- |
- |
- |
||
73 |
Шойын таба |
дана |
6 |
8 |
10 |
12 |
- |
3 |
- |
|
74 |
Дөңгелек мырыш леген: |
|||||||||
қол жуғышқа арналған (73-тармақты қараңыз) |
дана |
2 |
3 |
3 |
5 |
1 |
1 |
1 |
||
ас үйдің басқа қажетіне арналған |
дана |
1 |
2 |
3 |
5 |
1 |
1 |
1 |
||
75 |
Сопақ мырыш леген |
дана |
3 |
3 |
5 |
5 |
- |
1 |
2 |
|
76 |
Плитаға қоятын қазандардың астында тұратын металл орындық-сәкі |
дана |
2 |
3 |
4 |
5 |
- |
1 |
2 |
|
77 |
Азық-түлік қоймаларының әрбір жеке сақтау үй-жайларына арналған (қоймалық) термометр |
дана |
2 |
2 |
2 |
2 |
- |
- |
- |
|
78 |
Ет шабатын балта: |
|||||||||
ас-үйге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
азық-түлік қоймаларына арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
1 |
- |
- |
- |
||
79 |
Сыйымдылығы 36-38 литр сүтке арналған металл фляга |
дана |
3 |
7 |
15 |
30 |
- |
1 |
2 |
|
80 |
Сыйымдылығы 2 литр аспаздық ожау: |
|||||||||
тот баспайтын болат |
дана |
2 |
3 |
4 |
5 |
- |
- |
1 |
||
алюминий құйылған |
дана |
2 |
3 |
4 |
5 |
- |
- |
- |
||
81 |
Тот баспайтын болат сүзекі |
дана |
2 |
2 |
3 |
5 |
- |
2 |
2 |
|
82 |
Сыйымдылығы 7.0 литр алюминий сүзгі (сүзекі) |
дана |
2 |
2 |
3 |
4 |
- |
1 |
1 |
|
83 |
Жауынгерлік |
дана |
Қазақстан Республикасы ІІО бөліністерінің қатардағы және басшы құрамдарына 1 данадан |
9-заттай норма
Қазақстан Республикасы Ішкі істер министрлігі емдеу
мекемелерінің жабдығы және асханалық-ас үй мүкәммалының
1-бөлім. Госпитальдердің және стационарлардың асханаларына
Р/с |
Мүліктердің атауы |
Өлшем бірлігі |
Құралдардың саны |
Қанша адамға |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Шай табағы |
дана |
20 |
10 |
2 |
Жемістерге арналған ваза |
дана |
3 |
10 |
3 |
Нанға арналған ваза |
дана |
3 |
10 |
4 |
Гүлге арналған ваза |
дана |
1 |
12 |
5 |
Асхана шанышқысы |
дана |
11 |
10 |
6 |
Асхана дастархан: |
- |
- |
|
тамақтану үстеліне арналған |
м. |
0,25 |
1 |
|
ас үйдің басқа қажетіне арналған |
м. |
0,05 |
1 |
|
7 |
Сыйымдылығы 210 текше см кружка |
дана |
20 |
10 |
8 |
Ас қасық |
дана |
11 |
10 |
9 |
Шай қасық |
дана |
11 |
10 |
10 |
Асханалық пышақ |
дана |
1 |
10 |
11 |
Тамақ таситын поднос |
дана |
1 |
20 |
12 |
Шайнек қойғыш |
дана |
1 |
10 |
13 |
Суға арналған шыны прибор (құмыра, екі стақан, шайқағыш және поднос) |
ж-қ |
1 |
40 |
14 |
Розетка |
дана |
1 |
10 |
15 |
Салат салғыш |
дана |
1 |
10 |
16 |
1 күндік есеппен қағаз майлықтар |
дана |
2 |
1 |
17 |
Нан және жеміс салатын вазаға арналған кенеп |
дана |
1 |
4 |
майлықтар |
||||
18 |
Мата дастарқан |
дана |
3 |
4 |
19 |
Шай стақаны: |
- |
- |
|
жалпы типтегі емдеу мекемелері үшін |
дана |
4 |
1 |
|
арнайы мақсаттағы емдеу мекемелеріне арналған |
дана |
6 |
1 |
|
20 |
Майлықтарға арналған стақан |
дана |
3 |
10 |
21 |
Дәмдеуіштерге |
- |
- |
|
3-ұялы металлдан жасалған |
ж-қ |
1 |
10 |
|
3-орынды жиектелген және астына қойғышпен |
ж-қ |
1 |
10 |
|
22 |
Фарфор тәрелке: |
- |
- |
|
шұңғыл D-240 мм |
дана |
15 |
10 |
|
кіші D-240 мм |
дана |
15 |
10 |
|
кіші D-200 мм |
дана |
15 |
10 |
|
кіші D-175 мм |
дана |
15 |
10 |
|
23 |
Сыйымдылығы 3 литр шайнек |
дана |
1 |
10 |
24 |
Электр шайнек |
дана |
1 |
10 |
25 |
Микротолқынды пеш |
дана |
1 |
50 |
2-бөлім. Ас үйге және азық-түлік қоймаларына
Р/с |
Мүліктердің атауы |
Өлшем |
Тамақтанушыға |
||
100 адамға дейін |
101-ден 300 адамға дейін |
301-ден 500 |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
1. Жабдық |
|||||
1 |
Азық-түлік қоймаларының әрбір жеке сақтау үй-жайларында (қоймада) арналған шекті жүктемесі 10-20 кг жай үстел таразысы |
дана |
1 |
1 |
1 |
2 |
шекті жүктемесі 2 -10 кг үстел таразысы: |
- |
- |
- |
|
ас-үй қоймаларына арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
бөлу орындарына арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
|
нан кесуге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
дайын өнімдерді қоятын орындарға арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
кондитерлік цехтарға арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
3 |
Қоймаларға арналған шекті жүктемесі 100-200 кг тауар таразысы |
дана |
1 |
1 |
1 |
4 |
шекті жүктемесі 500-1000 кг тауар таразысы: |
- |
- |
- |
|
азық-түлік қоймаларының |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
нан кесуге арналған |
1 |
1 |
1 |
||
5 |
Ыстық суды үзіліссіз |
||||
шайға арналған 100 л. |
дана |
1 |
1 |
2 |
|
ыдыстар мен асханалық |
дана |
1 |
2 |
4 |
|
6 |
Тамақ дайындайтын кезде |
||||
100 л. |
дана |
3 |
3 |
6 |
|
160 л. |
дана |
- |
3 |
- |
|
250 л. |
дана |
- |
- |
3 |
|
7 |
Картоп тазартқыш: |
||||
150-200 кг/сағат |
дана |
- |
1 |
- |
|
350-400 кг/сағат |
дана |
- |
- |
1 |
|
8 |
Май бөлгіш |
дана |
1 |
1 |
1 |
9 |
Қамыр жаюға арналған машина |
дана |
- |
- |
1 |
10 |
Пісірілген көкөністерді кесуге арналған машина |
дана |
- |
1 |
1 |
11 |
Сағатына 500-1000 тәрелке жуатын машина |
дана |
- |
1 |
1 |
12 |
Сыйымдылығы 140 литр нан илейтін кеспек ағаш шелегі бар машина |
ж-қ |
- |
1 |
1 |
13 |
Сағатына 110-150 кг ет турағыш |
ж-қ |
- |
2 |
2 |
14 |
Ет турағыш |
ж-қ |
2 |
1 |
1 |
15 |
Нан кесуге арналған рычагты пышақтар |
ж-қ |
1 |
1 |
1 |
16 |
Жалпы мақсаттағы машина жиынтығымен әмбебап жетек |
ж-қ |
1 |
1 |
2 |
17 |
Балық тазалайтын құрал |
дана |
- |
- |
1 |
18 |
Нан кескіш |
дана |
- |
1 |
1 |
19 |
Қуыру беті бар ас үйлік плита: |
||||
2 шаршы метрге дейін |
дана |
1 |
2 |
- |
|
5 шаршы метрге дейін |
дана |
- |
- |
1 |
|
20 |
Бірінші тағамға арналған электромармитті орын |
дана |
- |
1 |
1 |
21 |
Екінші тағамға арналған стационарлық электромармит |
дана |
- |
1 |
1 |
22 |
Тостағаны бар электр таба: |
||||
сыйымдылығы 30 литр |
дана |
1 |
- |
- |
|
сыйымдылығы 80 литр |
дана |
- |
1 |
1 |
|
23 |
Кондитерлік қуыру шкафы |
дана |
1 |
1 |
2 |
24 |
Азық-түлік қоймаларына 10-25 тоннаға |
дана |
- |
1 |
1 |
25 |
Азық-түлік қоймаларына |
дана |
3 |
- |
- |
26 |
Ас үйге арналған |
||||
көлемі 0.4 текше метр |
дана |
3 |
4 |
2 |
|
көлемі 0.6-0.8 текше метр |
дана |
- |
1 |
4 |
|
көлемі 1.2-1.25 текше метр |
дана |
- |
- |
1 |
|
27 |
Тұрмыстық тоңазытқыш: |
дана |
2 |
3 |
4 |
28 |
Электр сүлгі |
дана |
2 |
4 |
6 |
29 |
жүк көтергіштігі 130-400 кг жүк арба |
дана |
- |
1 |
2 |
30 |
Бөшке тасуға арналған |
дана |
- |
1 |
1 |
31 |
Плитаға қоятын қазандарға арналған арба |
дана |
- |
1 |
2 |
32 |
Ыдыс жинауға арналған |
дана |
1 |
2 |
3 |
33 |
Азық-түліктерді |
дана |
3 |
4 |
6 |
34 |
Жуатын ванна: |
||||
үш секциялы |
дана |
1 |
2 |
3 |
|
екі секциялы |
дана |
1 |
1 |
2 |
|
бір секциялы |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
35 |
Жарма өңдеуге арналған үстел |
дана |
- |
1 |
1 |
36 |
Бөлетін металл үстел: |
||||
ет бөлуге арналған |
дана |
2 |
3 |
3 |
|
балық бөлуге арналған |
дана |
2 |
2 |
2 |
|
көкөніс бөлуге арналған |
дана |
2 |
2 |
2 |
|
дайын өнімдерге арналған |
дана |
2 |
3 |
4 |
|
кондитерлік өнімдерге |
дана |
2 |
2 |
3 |
|
37 |
Өндірістік үстел |
дана |
5 |
10 |
15 |
38 |
Тамақтануға арналған |
ж-қ |
Отыратын орындардың саны бойынша тамақтанатын залға бір ауысымға |
||
39 |
Ет шабуға арналған |
||||
ас үйге арналған |
ж-қ |
1 |
1 |
1 |
|
азық-түлік қоймаларына |
ж-қ |
1 |
1 |
1 |
|
40 |
Нан сақтауға арналған |
ж-қ |
1 |
1 |
2 |
41 |
Ыдыстарды сақтауға |
ж-қ |
1 |
1 |
2 |
42 |
Кондитерлік бұйымдарға |
ж-қ |
1 |
1 |
2 |
43 |
Терезе және есіктерге |
шаршы метр |
желдетуге жататын есік пен терезе ойықтарының саны бойынша |
||
2. Ас үйлік ыдыс және мүкәммал |
|||||
44 |
Қалған тамақтарды |
дана |
1 |
2 |
3 |
45 |
Өсімдік майларына |
дана |
1 |
1 |
2 |
46 |
Мырыш шелек |
дана |
5 |
7 |
10 |
47 |
Эмальданған шелек |
дана |
5 |
7 |
10 |
48 |
Аспаздық қазандар |
дана |
2 |
2 |
2 |
49 |
Транжирлі шанышқы |
дана |
1 |
2 |
2 |
50 |
Сыйымдылығы 2.0-10.0 |
дана |
15 |
20 |
25 |
51 |
Сыйымдылығы 8-15 литр |
дана |
2 |
4 |
6 |
52 |
Диета тағамдарын |
дана |
1 |
1 |
2 |
53 |
50-60 литр плитаға |
дана |
5 |
8 |
12 |
54 |
Сыйымдылығы 20-50 литр плитаға қоятын тот |
дана |
10 |
15 |
20 |
55 |
Тот баспайтын болаттан |
||||
сыйымдылығы 0.5-0.75 литр |
дана |
5 |
8 |
10 |
|
сыйымдылығы 0.2-0.25 литр |
дана |
5 |
7 |
10 |
|
56 |
Гастрономиялық пышақ |
дана |
2 |
3 |
5 |
57 |
Картоп тазалауға |
дана |
3 |
5 |
7 |
58 |
Консервілік пышақ |
дана |
2 |
3 |
4 |
59 |
Жалпы мақсаттағы ас |
||||
ет өңдеуге арналған |
дана |
2 |
2 |
2 |
|
балық өңдеуге арналған |
дана |
2 |
2 |
2 |
|
көкөніс өңдеуге арналған |
дана |
2 |
2 |
2 |
|
май кесуге арналған |
дана |
1 |
2 |
2 |
|
60 |
Азық-түлік қоймаларына |
дана |
1 |
1 |
1 |
61 |
Көкөніс пышақтары (тамыр) |
дана |
2 |
3 |
5 |
62 |
Пышақ |
ж-қ |
Әрбір штаттық аспазға бір жиынтық |
||
63 |
Қысқыш-пышақ (шапқыш) |
дана |
1 |
1 |
1 |
64 |
Нан кесетін пышақ |
дана |
2 |
3 |
4 |
65 |
Азық-түлік қоймаларын- |
дана |
1 |
1 |
1 |
66 |
Болаттан жасалған таба |
дана |
5 |
10 |
12 |
67 |
Психрометрлер немесе |
дана |
2 |
2 |
2 |
68 |
Таба |
дана |
8 |
13 |
17 |
69 |
Мырыш сопақ шылапшын |
дана |
2 |
3 |
5 |
70 |
Азық-түлік қоймаларының |
дана |
2 |
2 |
2 |
71 |
Плитаға қоятын қазандар- |
дана |
2 |
3 |
5 |
72 |
Ет шабуға арналған балта: |
||||
ас үйге арналған |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
азық-түлік қоймаларына |
дана |
1 |
1 |
1 |
|
73 |
Сыйымдылығы 36-38 литр сүтке арналған металл фляга |
дана |
4 |
6 |
8 |
74 |
Сыйымдылығы 2 литр |
||||
Сыйымдылығы 2 литр |
дана |
2 |
3 |
4 |
|
75 |
Тот баспайтын болат |
дана |
3 |
5 |
7 |
76 |
Сыйымдылығы 7,0 литр |
дана |
2 |
3 |
5 |
77 |
Азық-түлік қоймаларына |
дана |
50 |
150 |
250 |
3-бөлім. Емдеу бөлімшелері үшін
Р/с № |
Мүліктердің атауы |
Өлшем |
Саны |
Қолдану саласы |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
шекті жүктемесі 2-10 кг үстелге қоятын таразы |
дана |
1 |
Әрбір емдеу бөлімшесіне |
2 |
пеш |
дана |
1 |
|
3 |
үзіліссіз жұмыс істейтін қайнатқыш |
дана |
1 |
|
4 |
диспенсер |
дана |
1 |
|
5 |
1-2 комфоркалы ас үй плитасы |
дана |
1 |
Әрбір емдеу бөлімшесіне |
6 |
екінші тағамдарға арналған 3 комфоркалы электромармитті орын |
дана |
1 |
|
7 |
стационарлық электромармитті орын |
дана |
1 |
|
8 |
тұрмыстық мұздатқыш |
дана |
1 |
|
9 |
үш секциялы жуатын ванна |
дана |
2 |
|
10 |
гүлдерге арналған шыны ваза |
дана |
1 |
|
11 |
жемістерге арналған ваза |
дана |
1 |
|
12 |
мырыш шелек |
дана |
2 |
|
13 |
эмальданған шелек |
дана |
3 |
|
14 |
сыйымдылығы 10 литрге дейінгі тот баспайтын болат шұңғыл кастрюль |
дана |
3 |
|
15 |
сыйымдылығы 20-50 литр тот баспайтын болат плитаға қоятын қазан |
дана |
2 |
|
16 |
тот баспайтын болаттан құятын қасық: |
дана |
3 |
|
17 |
Пышақ |
дана |
1 |
|
18 |
консервілік пышақ |
дана |
1 |
|
19 |
нан кесетін пышақ |
дана |
1 |
|
20 |
тамақ бергенде астына қоятын ыдыс |
дана |
1 |
|
21 |
суға арналған шыны прибор |
дана |
1 |
|
22 |
болат қаңылтыр таба |
дана |
1 |
|
23 |
таба |
дана |
1 |
|
24 |
4 кісі тамақтанатын орынға арналған үстел, орындық жиынтығымен |
дана |
отыратын орындар |
|
25 |
өндірістік үстел |
дана |
3 |
|
26 |
дөңгелек мырыш шылапшын |
дана |
2 |
|
27 |
шай шығаратын фарфор шайнек |
дана |
2 |
|
28 |
сыйымдылығы 3 литр жалтыратылған штампталған шайнек |
дана |
2 |
|
29 |
жемістерге арналған шыны ваза |
дана |
1 |
әрбір палатаға |
30 |
гүлдерге арналған шыны ваза |
дана |
1 |
|
31 |
әмбебап су үлестіретін (диспенсер) |
дана |
1 |
|
32 |
суға арналған шыны прибор |
ж-қ |
1 |
|
33 |
сыйымдылығы 250 текше см. престелген шыны стақан (дәретхана қажетіне арналған) жататын орындар саны бойынша |
дана |
1 |
10-заттай норма
Қазақстан Республикасы ішкі істер министрлігінің қызметтік
жануарларының жабдығы және асханалық-ас үй мүкәммалы
1-бөлім. Қызметтік иттердің ас-үйлері үшін
Р/с |
Мүліктердің атауы |
Өлшем бірлігі |
Бір ас үйге арналған заттар саны |
|
50 итке дейін |
50 иттен жоғары |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Тауарларды өлшейтін 500 кг. шекті жүктемесі дейінгі таразы |
дана |
- |
1 |
2 |
10-20 кг шекті жүктемесі дейінгі жай үстел таразысы |
дана |
1 |
1 |
3 |
Жуатын темір ванна |
дана |
1 |
1 |
4 |
Мырыш шелек |
дана |
2 |
3 |
5 |
Аспаздық шанышқы |
дана |
1 |
1 |
6 |
Турайтын тақтай |
дана |
2 |
2 |
7 |
тамақ пісіретін шойын қазан |
дана |
1 итке 3 литр есебінен |
|
8 |
Сыйымдылығы 20-50 литр плитаға қоятын қазан |
дана |
3 |
3 |
9 |
Быламық құятын астау |
дана |
бір итке екеу |
|
10 |
Кенеп қаптар |
дана |
4 |
5 |
11 |
Жалпы мақсаттағы асханалық пышақ |
дана |
2 |
3 |
12 |
Бір шүмекті алюминий қол жуғыш |
дана |
1 |
1 |
13 |
Турағыш темір үстел |
дана |
1 |
1 |
14 |
Ыдыстар мен мүліктерді қоятын металл сөре |
дана |
1 |
4 |
15 |
Дөңгелек мырыш леген |
дана |
2 |
3 |
16 |
Сопақ мырыш леген |
дана |
1 |
1 |
17 |
Ет шабатын балталар (шағын ас үйде қысқыш-пышақ немесе шапқыш) |
дана |
1 |
1 |
18 |
Сыйымдылығы 0,4-0,8 текше м. бұрын қолданыста болған мұздатқыш шкаф |
дана |
1 |
1 |
19 |
Сыйымдылығы 2 литр алюминий аспаздық ожау |
дана |
1 |
1 |
2-бөлім. Мал жемін тасымалдауғаға және сақтауға арналған ыдыс
Р/с |
Мүліктің атауы |
Өлшем бірлігі |
Аттардың 10 басына, саны |
1 |
Кенеп қаптар: |
||
30 күнге дейінгі өтпелі қорымен |
дана |
20 |