2008 жылғы 4 желтоқсандағы Қазақстан Республикасы Бюджет кодексінің 69-бабы 2-тармағына және «Қазақстан Республикасының арнаулы мемлекеттік органдары туралы» 2012 жылғы 13 ақпандағы Қазақстан Республикасының Заңы 73-бабының 4-тармағына және 77-бабының 2-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫН:
1. Қоса беріліп отырған Қазақстан Республикасы ұлттық қауіпсіздік органдарының жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру ерекшеліктерін ескере отырып, азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары бекітілсін.
2. Қазақстан Республикасы Ұлттық қауіпсіздік комитетінің Әскери-техникалық қамтамасыз ету департаменті (бұдан әрі – ҰҚК) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін қамтамасыз етсін.
3. Тиісті қаржылық жылға арналған республикалық бюджеттен ҰҚК-ге қарастырылған қаражат есебінен және шегінде қызметкерлерді тамақтандыруды ұйымдастыру бойынша қызмет көрсетуді сатып алуды жүзеге асыру белгіленсін.
4. Осы бұйрық Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуден өткен күннен бастап қолданысқа енгізіледі.
Комитет Төрағасы Н. Әбіқаев
КЕЛІСІЛДІ:
Қазақстан Республикасының
Қаржы министрі
_______________________ Б. Сұлтанов
2015 жылғы «___» ______
Қазақстан Республикасы
Ұлттық қауіпсіздік комитеті
Төрағасының
2015 жылғы 26 мамырдағы
№ 40 бұйрығымен
бекітілген
Қазақстан Республикасы ұлттық қауіпсіздік органдарының
жекелеген санаттағы қызметкерлерін қызметті өткеру
ерекшеліктерін ескере отырып
азық-түлікпен қамтамасыз етудің заттай нормалары
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Бір адамға күніне/грамм |
1 |
2 |
3 |
1. Жалпы үлес |
||
1 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
10 |
2 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
3 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
4 |
Макарон өнімдері |
40 |
5 |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
18 |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
|
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
|
6 |
Соя араластырылған өнім |
10 |
7 |
Жас картоп |
510 |
8 |
Қырыққабат |
130 |
9 |
Пияз |
65 |
10 |
Сәбiз |
95 |
11 |
Қияр |
30 |
12 |
Қызанақ |
40 |
13 |
Қызылша |
40 |
14 |
Томат пастасы |
6 |
15 |
Көкөніс шырыны (миллилитр) |
25 |
16 |
Кетчуп |
5 |
17 |
Жаңа пiскен жемiстер |
100 |
18 |
Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) |
25 |
19 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
30 |
Кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
20 |
Қант |
80 |
21 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
200 |
22 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
23 |
Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер |
4 |
24 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
25 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
130 |
26 |
Қаймақ |
20 |
27 |
Iрімшiк |
30 |
28 |
Мәйекті сыр |
35 |
29 |
Сиыр сары майы |
35 |
30 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
31 |
Өсiмдiк майы |
30 |
32 |
Асханалық маргарин |
10 |
33 |
Шай |
2 |
34 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда: |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
35 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
36 |
Ашытқы |
0,3 |
37 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
38 |
Бұрыш |
0,3 |
39 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
40 |
Тағамдық сірке қышқылы |
2 |
41 |
Полидәрумендi препарат, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
2. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттарына арналған үлес |
||
42 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
100 |
43 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірімен бидай наны |
400 |
44 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
45 |
Макарон өнімдері |
40 |
46 |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
18 |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
|
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
|
47 |
Жас картоп |
510 |
48 |
Қырыққабат |
130 |
49 |
Пияз |
65 |
50 |
Сәбiз |
95 |
51 |
Қияр |
30 |
52 |
Қызанақ |
40 |
53 |
Қызылша |
40 |
54 |
Томат пастасы |
6 |
55 |
Көкөніс шырыны (миллилитр) |
25 |
56 |
Кетчуп |
5 |
57 |
Жаңа пiскен жемiстер |
150 |
58 |
Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) |
25 |
59 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда: |
30 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
60 |
Қант |
80 |
61 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
250 |
62 |
Жартылай ысталған шұжық |
15 |
63 |
Бiріншi санаттағы қосымша өнiмдер |
4 |
64 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
65 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
200 |
66 |
Қаймақ |
20 |
67 |
Iрімшiк |
30 |
68 |
Мәйекті сыр |
35 |
69 |
Сиыр сары майы |
35 |
70 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
71 |
Өсiмдiк майы |
28 |
72 |
Асханалық маргарин |
7 |
73 |
Шай |
2 |
74 |
Табиғи кофе болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
75 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
76 |
Ашытқы |
0,3 |
77 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
78 |
Бұрыш |
0,3 |
79 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
80 |
Тағамдық сірке қышқылы |
2 |
81 |
Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
3. Арнаулы бөлімшілерге арналған үлес |
||
82 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
10 |
83 |
1-сұрыпты құнарландырылған ұннан пісірілген бидай наны |
400 |
84 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
350 |
85 |
Макарон өнімдері |
40 |
86 |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
18 |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты ұнтақталған арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
|
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
|
87 |
Соя араластырылған өнім |
10 |
88 |
Жас картоп |
510 |
89 |
Қырыққабат |
130 |
90 |
Пияз |
65 |
91 |
Сәбiз |
95 |
92 |
Қияр |
30 |
93 |
Қызанақ |
40 |
94 |
Қызылша |
40 |
95 |
Томат пастасы |
10 |
96 |
Көкөніс шырыны (миллилитр) |
25 |
97 |
Кетчуп |
5 |
98 |
Жаңа пiскен жемiстер |
100 |
99 |
Жемiс-жидек шырыны (миллилитр) |
25 |
100 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
30 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
101 |
Қант |
80 |
102 |
Бiрiншi санатты сиыр етi |
260 |
103 |
Жартылай ысталған шужық |
15 |
104 |
Бiріншi санаттағы қосымша ет өнiмдер |
4 |
105 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
106 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
300 |
107 |
Қаймақ |
20 |
108 |
Iрімшiк |
30 |
109 |
Мәйекті сыр |
40 |
110 |
Сиыр сары майы |
40 |
111 |
Тауық жұмыртқасы (аптасына дана) |
5 |
112 |
Өсiмдiк майы |
30 |
113 |
Асханалық маргарин |
10 |
114 |
Шай |
2 |
115 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
116 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
117 |
Ашытқы |
0,3 |
118 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
119 |
Бұрыш |
0,3 |
120 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
121 |
Тағамдық сірке қышқылы |
2 |
122 |
Полидәрумендi препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
4. Жалпы емдік үлес |
||
123 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырған) |
100 |
124 |
1-сұрыпты құнарландырған ұннан пісірілген бидай наны |
450 |
125 |
2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
100 |
126 |
Макарон өнімдері |
30 |
127 |
1-сұрыпты қарақұмық жармасы |
18 |
Жоғары сұрыпты сұлы жармасы |
10 |
|
1-сұрыпты арпа жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты тары жармасы |
10 |
|
Жоғары сұрыпты күріш жармасы |
30 |
|
1-сұрыпты атбас бұршақ (бұршақ, үрме бұршақ) |
10 |
|
128 |
Жас картоп |
550 |
129 |
Қырыққабат |
100 |
130 |
Пияз |
70 |
131 |
Сәбіз |
90 |
132 |
Қияр |
30 |
133 |
Қызанақ |
30 |
134 |
Қызылша |
40 |
135 |
Томат пастасы |
6 |
136 |
Көкөніс шырыны (миллилитр) |
50 |
137 |
Жаңа піскен жемістер |
200 |
138 |
Жеміс-жидек шырын (миллилитр) |
50 |
139 |
Кептірілген жемістер, болмаған жағдайда |
20 |
кисель ұнтағы берілсін |
10 |
|
140 |
Тосап |
5 |
141 |
Қант |
70 |
142 |
Бірінші санаттағы сиыр еті |
240 |
143 |
Құс еті |
56 |
144 |
Бірінші санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) |
4 |
145 |
Жас балық (сазан, жайын, тұқы, көксерке) |
120 |
146 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
400 |
147 |
Қаймақ |
20 |
148 |
Ірімшік |
30 |
149 |
Мәйікті сыр |
30 |
150 |
Сиыр сары майы |
45 |
151 |
Жұмыртқа (аптасына, дана) |
7 |
152 |
Өсімдік майы |
25 |
153 |
Асханалық маргарин |
10 |
154 |
Шай |
2 |
155 |
Табиғи кофе, болмаған жағдайда |
1 |
какао ұнтағы берілсін |
2 |
|
156 |
Йодталған ас тұзы |
20 |
157 |
Ашықты |
1 |
158 |
Лавр жапырағы |
0,2 |
159 |
Бұрыш |
0,3 |
160 |
Қыша ұнтағы |
0,3 |
161 |
Картоп крахмалы |
5 |
162 |
Тағамдық сірке қышқылы |
2 |
163 |
Полидәруменді препараты, грамм/түйіршік (желтоқсан – мамыр) |
0,6/1 |
5. Емдек-профилактикалық азық үлесі |
||
164 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
170 |
6. Жалпы құрғақ азық үлесі |
||
1-нұсқа |
||
165 |
Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер |
300 |
166 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
340 |
167 |
Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі |
680 |
168 |
Жол шақпақ қанты |
180 |
169 |
Шай |
3 |
170 |
Қағаз майлықтар (дана) |
3 |
2-нұсқа |
||
171 |
Аршылған бидай ұнынан немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген галеттер |
600 |
172 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
340 |
173 |
Ет-өсімдік консервілерінің түр-түрі |
1020 |
174 |
Жол шақпақ қанты |
180 |
175 |
Шай |
3 |
7. Түнгі нарядтарға қосымша үлес |
||
176 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
100 |
177 |
Сиыр сары майы |
15 |
178 |
Мәйекті сыр |
10 |
179 |
Жартылай ысталған шұжық |
30 |
180 |
Шай |
0,5 |
181 |
Қант |
20 |
8. Қосымша мерекелік үлес |
||
182 |
1-сұрыпты бидай ұны (құнарландырылған) |
60 |
183 |
Печенье |
30 |
184 |
Конфеттер |
20 |
185 |
Ашытқы |
0,2 |
186 |
Өсімдік майы |
5 |
187 |
Жаңа піскен жемістер |
200 |
9. Авариялық-құтқару жұмыстарын жүргізу кезінде қосымша үлес |
||
188 |
Печенье |
100 |
189 |
Ет консервілерінің түр-түрі |
150 |
190 |
Етпен өсімдік консервілерінің түр-түрі |
150 |
191 |
Екінші түскі ас консервілері |
200 |
192 |
Балық консервілері (майлы шпроттар) |
60 |
193 |
Жартылай ысталған шұжық |
60 |
194 |
Қант қосылған қоюландырған сүт |
60 |
195 |
Қант |
100 |
196 |
Шоколад |
80 |
197 |
Дәруменді глюкоза |
50 |
198 |
Лимон қышқылы |
3 |
199 |
Кептірілген жеміс немесе кепкен қара өрік, мейіз, өрiк |
30 |
200 |
Жаңғақтар |
40 |
201 |
Табиғи кофе |
6 |
202 |
Какао |
14 |
Азық-түлік үлесін беру кезіндегі азық-түлік өнімдерін
алмастырудың нормалары
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Мөлшері (грамм) |
||
алмастырылатын өнім |
орнына қолданылатын өнім |
бұдан басқа, нөмірдің тармақтары бойынша алмастырылсын |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Кебекіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
аршылған қара бидай, аршылған бидай жасалған және 2-сұрыпты ұннан пiсiрiлген кептiрiлген нан |
60 |
|||
аршылған бидай және 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер |
60 |
|||
Кебексіз қара бидай ұны |
42 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
28 |
|||
қытырлақ нандар |
80 |
|||
2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан |
95 |
2 |
||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
90 |
2 |
||
2 |
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1-сұрыпты ұннан жасалған кептiрiлген нан |
75 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
65 |
15 |
||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген жай галеттер |
35 |
|||
май қосылған жақсартылған галеттер |
55 |
15 |
||
1-сұрыпты ұннан пiсiрiлген жай және кесiк батондар |
95 |
|||
жоғары сұрыпты ұннан пiсiрілген нан |
55 |
|||
2-сұрыпты ұннан пiсiрілген нан |
105 |
1 |
||
3 |
1-сұрыпты бидай ұны |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
күрiш |
100 |
4 |
||
макарон өнiмдерi |
100 |
4 |
||
ұнтақ жарма |
100 |
|||
4 |
Әртүрлi жарма |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
пiсiрудi қажет етпейтiн жармалар |
100 |
|||
Күрiш |
100 |
|||
макарон өнiмдерi |
100 |
|||
көкөнiсті- жарма- және көкөнiс концентраттары |
100 |
3 |
||
2-сұрыпты бидай ұны |
100 |
3 |
||
«Томат соусындағы соя бұршағы» консервiлерi |
200 |
|||
Жас картоппен консервіленген (құйманы қоса алғанда) табиғи-жартылай фабрикат картоп |
500 |
5 |
||
жаңа пiскен көкөнiстер |
500 |
|||
ашытылған және тұздалған көкөнiстер |
500 |
5 |
||
картоп және кептiрілген көкөнiстер, құрғақ картоп езбе, сублимациялық кептiрілген картоп көкөнiстерге |
100 |
|||
көкөнiс пен табиғи және маринадталған бұршақ консервiлерi (құйманы қоса алғанда) |
500 |
|||
етсiз бiрiншi түскi ас көкөнiс консервілерi |
375 |
|||
көкөнiстi тұздық консервілері |
250 |
|||
тiскебасар консервілерi |
375 |
8, 17 |
||
5 |
Жас, ашытылған және тұздалған көкөнiстер |
100 |
4 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
пияз |
100 |
|||
кептiрiлген немесе сублимациялық кептiрiлген пияз |
10 |
|||
көк жуа (перо) |
200 |
|||
сарымсақ |
50 |
|||
6 |
Сиыр еті |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сүйекті ет блоктары |
100 |
|||
сүйексіз ет блоктары |
80 |
|||
түйе етiмен |
100 |
|||
бiрiншi санатты қосымша ет өнiмдер (соның iшiнде бауырмен) |
||||
100 |
||||
екiншi санатты қосымша ет өнiмдерi |
300 |
|||
тазартылған құс етi |
100 |
|||
жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етi |
120 |
|||
сублимациялық кептiрілген және жылытып кептiрiлген ет |
33 |
|||
қайнатылған шұжық және сосиска (сарделькалар) |
80 |
7 |
||
ысталған ет өнiмдерi (құс етi, орама, жартылай ысталған шұжық) |
60 |
7 |
||
түрлi ет консервілерi |
75 |
|||
сүйегі бар құс етінен жасалған консервілер |
100 |
|||
балық (бассыз суытылған, мұздалған және тұздалған күйiнде) |
150 |
8, 11 |
||
әр түрлi балық консервілерi |
120 |
8 |
||
мәйектi қатты сыр |
46 |
7, 11 |
||
балқытылған сыр |
72 |
11 |
||
тауық жұмыртқалары, дана |
2 |
11, 12 |
||
7 |
Жартылай ысталған шұжық |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
шұжық фаршы |
125 |
|||
8 |
Балық (бассыз суытылған, мұздатылған және тұздалған, тазартылған күйiнде) |
100 |
6, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
тұздалған және басымен ысталған шабақ |
100 |
|||
ысталған балық және аунатылған балықтың жон еті |
75 |
|||
бөлшектеу жағдайына қарамастан басы бар балықтардың барлық түрi мен тұқымдастығы |
130 |
|||
кептірілген балықпен және сублимациялық кептірілген балық |
70 |
|||
тұздалған бассыз шабақ |
33 |
|||
бөлшектеу жағдайына қарамастан |
85 |
|||
әр түрлi балық консервлерi |
80 |
5 |
||
тiскебасар көкөнiс консервілерi |
120 |
4, 18 |
||
9 |
Сиыр майы |
100 |
10, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
зарарсыздандырылған консерві майы |
100 |
|||
зарарсыздандырылған консерві майы |
70 |
|||
10 |
Шыжғырылға тоң май, маргарин |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр майы |
67 |
|||
өсiмдiк майы |
100 |
|||
11 |
Сиыр сүті (миллилитр) |
100 |
18 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
құрғақ сүт, құрғақ қатық және сублимациялық кептірілген ашыған сүт өнімдері |
15 |
|||
қант қосылған қоюландырылған сүт |
20 |
|||
қантсыз қоюландырылған зарарсыздандырылған сүт (миллилитр) |
30 |
|||
табиғи кофе немесе қоюландырылған сүттi және қантты какао |
20 |
|||
ашыған сүт өнiмдерi (айран, қатық, ацидофилин) (миллилитр) |
100 |
|||
Кiлегей (миллилитр) |
20 |
|||
қаймақ |
20 |
|||
құрғақ қаймақ |
10 |
|||
ірiмшiк |
30 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
ерітілген сиыр майы |
5 |
|||
қатты мәйектi сыр |
12 |
6, 7 |
||
балқытылған сыр |
18 |
6 |
||
тауық жұмыртқалары, дана |
0,5 |
6, 12 |
||
қант қосылған қоюландырылған |
||||
кiлегей |
20 |
|||
ірімшік |
24 |
|||
балық (суытылған, мұздатылған және тұздалған) тазартылған, бассыз күйiнде |
60 |
6,8 |
||
12 |
Тауық жұмыртқалары, дана |
1 |
6, 11 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жұмыртқа ұнтағы |
15 |
|||
жұмыртқа меланжiсі |
50 |
|||
13 |
Қант |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
карамель |
50 |
|||
тосап, джем, повидло |
140 |
17 |
||
мармелад |
130 |
|||
печенье |
100 |
15 |
||
вафли |
100 |
2, 15 |
||
халва |
120 |
14 |
||
пастила |
120 |
|||
14 |
Шоколад |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
какао ұнтағы |
150 |
|||
табиғи кофе |
200 |
|||
қоюландырылған сүт және қант қосылған какао |
150 |
|||
табиғи кофе |
||||
бал |
165 |
|||
тәтті текшелер |
160 |
|||
халва |
150 |
21 |
||
15 |
Печенье |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жай галеттер, баранкалар |
100 |
2 |
||
вафлилер |
85 |
2 |
||
16 |
Томат пастасы |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
томат-пюре |
200 |
|||
томат соустары |
150 |
|||
томат шырындары, жаңа пiскен қызанақ (миллилитр) |
500 |
|||
кетчуп |
150 |
|||
17 |
Жаңа пiскен жемiстер |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жаңа піскен жидектер |
100 |
|||
апельсинмен, мандарин |
100 |
|||
қарбыз |
300 |
|||
қауын |
200 |
|||
кептiрiл жемiстер |
20 |
19 |
||
сублимациялық кептірілген жемiстер және жидектер |
20 |
|||
консервіленген компоттар (миллилитр) |
50 |
|||
табиғи жемiс және жидек шырындары (миллилитр) |
100 |
18 |
||
құрғақ заттары 50 пайыздан кем емес табиғи жемiс және жидек шырындары (миллилитр) |
20 |
|||
сублимациялық кептірілген шырындары |
18 |
|||
жемiс сусындары (миллилитр) |
130 |
|||
жемiс және жидек қоспалары |
10 |
|||
тосап, джем, павидло |
17 |
13 |
||
жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
30 |
20, 24 |
||
18 |
Табиғи жемiс және жидек шырындары (миллилитр) |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
тiскебасар көкөніс консервілерi |
50 |
|||
лимон қышқылы |
0,5 |
4, 8 |
||
қант |
15 |
|||
томат, көкөнiс шырыны (миллилитр) |
300 |
|||
сиыр сүті (миллилитр) |
100 |
11 |
||
19 |
Кептiрiлген жемiстер |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
қант |
75 |
|||
шай |
3 |
|||
20 |
Жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
100 |
17, 24 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
қант |
50 |
|||
шай |
2 |
|||
21 |
Табиғи кофе |
100 |
14 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
еритiн кофе |
40 |
|||
кофе сусыны (миллилитр) |
||||
какао ұнтағы |
200 |
|||
1-сұрыпты қара шай |
100 |
|||
22 |
1-сұрыпты қара шай |
100 |
25 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
еритiн шай |
80 |
|||
кофе сусыны |
800 |
21 |
||
23 |
Қыша ұнтағы |
100 |
||
Мыналармен: |
||||
дайын қыша |
600 |
|||
24 |
Картоп крахмалы |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жемiс және жидек қоспалары бар кисель концентраты |
100 |
17, 20 |
||
жас картоп |
500 |
4, 5 |
||
25 |
Табиғи сiркесу |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сiркесу ерiтiндiсi |
||||
26 |
Соя араласқан өнiмдері |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жас картоп |
250 |
|||
арпа жармасы |
150 |
|||
сұлы жармасы |
150 |
|||
бидай жармасы |
150 |
Емдiк азық үлесін беру кезінде алмастырудың нормалары
(тура алмастыруға ғана рұқсат етіледi)
Р/с № |
Өнiмдердiң атауы |
Мөлшері, грамм |
Алмастыруға рұқсат етіледі |
|
алмастырылатын азық-түлік |
орнына қолданылатын азық-түлік |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Кебексіз қара бидай мен 1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген нан |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
90 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
75 |
|||
жарма ұнтағы |
75 |
|||
түрлі жарма |
75 |
|||
2 |
1-сұрыпты бидай ұны |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жоғары сұрыпты бидай ұны |
95 |
|||
3 |
Әр түрлі жарма |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
жарма ұнтағы |
100 |
|||
4 |
Сиыр, қой еті |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ірімшік |
300 |
|||
5 |
Балық |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ірімшік |
200 |
|||
6 |
Өсімдік майы |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр майы |
67 |
|||
7 |
Сиыр және өсімдік майы |
100 |
Барлық санаттағы науқастар үшін |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
шыжғырылған тоң май маргарин |
150 |
|||
8 |
Емдеу үлесінің барлық өнімдері |
№ 0 диета мұқтаж науқастар үшін |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
1) табиғи жеміс және жидек шырындары (миллилитр) |
250 |
|||
картоп крахмалы |
10 |
|||
шай |
2 |
|||
қант |
70 |
|||
кептірілген жемістер |
20 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
2) табиғи жеміс және жидек шырындары (миллилитр) |
200 |
№ 0 мұқтаж диета науқастар үшін |
||
картоп крахмалы |
10 |
|||
шай |
2 |
|||
қант |
70 |
|||
кептірілген жемістер |
20 |
|||
қарақұмық жармасы, жарма ұнтағы |
40 |
|||
сиыр сүті (миллилитр) |
100 |
|||
тауық жұмыртқасы, |
1 |
|||
сиыр майы |
5 |
|||
картоп |
100 |
|||
сәбіз |
100 |
|||
қызылша |
100 |
|||
жас алмамен |
300 |
|||
тосап |
30 |
|||
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
200 |
|||
9 |
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
400 |
Диабетпен ауыратын науқастар үшін |
|
жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері |
90 |
|||
1-сұрыпты бидай ұны |
10 |
|||
қант |
70 |
|||
тосап |
5 |
|||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ет |
120 |
|||
тауық жұмыртқасы, дана |
3 |
|||
ірімшік |
80 |
|||
балық |
100 |
|||
10 |
Қант |
100 |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
ас ксилиті |
40 |
|||
сорбит |
40 |
|||
11 |
Қара және 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген нан |
100 |
14 жасқа дейінгі науқастар үшін |
|
1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан |
200 |
|||
жарма ұнтағы, күріш және макарон өнімдері |
40 |
|||
Жас картоп және көкөністер |
300 |
|||
Табиғи кофе |
0,5 |
|||
Мыналармен алмастырылсын: |
||||
сиыр сүтi (миллилитр) |
100 |
|||
ірімшік |
50 |
|||
табиғи жеміс және жидек шырындары (миллилитр) |
100 |
Өнеркәсiптік кәсіпарындар мен жасақтау цехтарында құрғақ
үлестердi, рациондарды қалыптастыру кезінде алмастырудың заттай
нормалары
Р/с |
Өнiмдердiң атауы |
Мөлшерi, грамм |
|
алмастырылатын өнім |
орнына қолданылатын өнім |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
Аршылған бидай немесе 2-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрілген галеттер |
300 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
аршылған қара бидай ұнынан пiсiрiлген кепкен нан, 2-сұрыпты бидай ұны |
300 |
||
2 |
Түрлi ет консервiлерi (100 грамм екi банкi) |
200 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет өсiмдiкті консервілер |
250 – 265 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
3 |
Түрлi ет консервілерi |
250 |
|
Мыналармен: |
|||
ет өсiмдiкті консервілермен |
500 – 530 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
700 |
||
4 |
Ет өсiмдiктi консервiлерi |
250-265 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет консервілерi (100 грамм 2 банкi) |
200 |
||
консервiленген еті бар екiншi түскi ас |
350 |
||
5 |
Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас |
350 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет-өсiмдiктi консервiлерi |
125 – 133 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
175 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
6 |
Етi бар консервiленген бiрiншi түскi ас тағамы |
870 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
ет-өсiмдiктi консервiлерiмен |
250 – 265 |
||
етi бар консервіленген екiншi түскi ас |
350 |
||
7 |
Етi бар консервiленген екіншi түскi ас |
||
Мыналармен алмастырылсын: |
350 |
||
түрлi ет консервiлер |
100 |
||
ет өсiмдiктi консервiлер |
250 – 265 |
||
8 |
Қоюландырылған қантты сүт |
110 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жол шақпақ қанты |
90 |
||
9 |
Шоколад |
15 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жол шақпақ қанты |
30 |
||
10 |
Табиғи жемiс және жидек шырыны (миллилитр) |
140 |
|
Мыналармен: |
|||
жол шақпақ қанты |
30 |
||
11 |
Шай (1 х 3 грамм) |
3 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
шай (2 х 2 грамм) |
4 |
||
қант |
15 |
||
12 |
Суға-желге төзiмдi сiрiңкелер (дана) |
10 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
кәдiмгi сiрiңкелер, қорап |
1 |
300 грамм галет немесе 300 грамм кептiрiлген нан орнына әскери бөлiмде 500 грамм 1-сұрыпты бидай ұнынан пісірілген ақ нан беріледi.
Көрсетілген азық-түлiктерді алмастыру Қазақстан Республикасының
ұлтық қауіпсіздік органдарының нормативтік құқықтық
құжаттарында айқындалған ерекше жағдайларда жүргiзіледi
Р/с |
Азық-түліктердің атауы |
Мөлшерi, грамм |
|
алмастырылатын азық-түлік |
орнына қолданылатын азық-түлік |
||
1 |
Тауық жұмыртқалары (дана) |
1 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
1-сұрыпты бидай ұнынан пiсiрiлген ақ нан |
120 |
||
2 |
Томат пастасы |
100 |
|
Алмастырылсын: |
|||
пияз |
250 |
||
сәбiз |
350 |
||
кетчуп |
150 |
||
3 |
Табиғи жемiс және жидек шырындары (миллилитр) |
100 |
|
Мыналармен алмастырылсын: |
|||
жаңа пiскен, ашытылған және тұздалған көкөнiстер |
200 |
Консервіленген түскi ас тағамдары және ет-өсiмдiктi консервілер
Р/с |
Тағам атауы |
Бір банкi үшiн ұстауға жататын азық-түлiк мөлшері, грамм |
||
ет |
жарма, ұн және көкөністер жармаға есептегенде |
шыжғырылған ас тоң майлары |
||
1 |
1/350 темір банкілердегі бiріншi түскi ас |
55 |
86 |
12, 5 |
2 |
1/350 темір банкілердегі екіншi түскi ас |
100 |
86 |
2, 5 |
3 |
1/350 екінші түскi ас тағамы т/б |
55 |
86 |
12, 5 |
4 |
1/870 темір банкілердегі бірінші түскi ас (1 банка үш порцияға) |
135 |
210 |
33 |
5 |
1/870 темір банкілердегі екінші түскi ас (1 банка үш порцияға) |
270 |
210 |
33 |
6 |
түрлi ет өсiмдiктi 1/265, 1/250 консервiлер |
100 |
86 |
12, 5 |
7 |
1/340 ет өсiмдiктi түрлі консервілер |
100 |
92 |
18 |
Тез тоңазытылған және сублимациялық кептiрiлген тағамдар
Р/с |
Тағам атауы |
Жұмсалған тағамның бір порциясына ұсталынатын тиісті азық-түлік мөлшері, грамм |
||
ет |
жарма, ұн және жармаға қайта есептегендегі көкөністер |
сиыр майы |
||
Тез тоңазытылған тағамдар |
||||
1 |
Көкөніс салаттары |
- |
20 |
5 |
2 |
Етсіз бiріншi тағамдар |
- |
55 |
5 |
3 |
Ет қосылған бiріншi тағамдар |
50 |
55 |
5 |
4 |
Ет қосылған гарнирі бар екінші тағамдар |
150 |
55 |
10 |
5 |
Ет қосылған гарнирсіз екінші тағамдар |
150 |
- |
5 |
6 |
Ет қосылған екiншi тағамдар (голубцы, iшiне фарш салынған бұрыш, тефтели, құймақтар) |
100 |
55 |
10 |
7 |
Iрiмшiк қосылған құймақтар, iрiмшiктен жасалған қатырма |
20 |
55 |
5 |
8 |
Ірiмшiктен жасалған пудинг |
65 |
15 |
5 |
Сублимациялық кептiрілген тағамдар |
||||
1 |
Көкөнiс салаттары |
- |
20 |
- |
2 |
Ет қосылған бiріншi тағамдар |
50 |
50 |
- |
3 |
Екiншi тағамдар: |
|||
көкөнiстi (жармалы) |
- |
50 |
- |
|
ет қосылған гарнир |
100 |
50 |
- |
|
4 |
Жемiс пюресi қосылған iрiмшiк |
- |
- |
50 |
5 |
Iрiмшiктен жасалған пудинг |
- |
- |
50 |
Ескертпе:
1. Жалпы үлес нормасы бойынша:
оқу жаттығуларына қатысушы (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер де бұл іс-шаралар бір тәуліктен аса өтсе;
оқу арнайы жиындарға қатысушы (далалық жағдайда) қызметкерлер, егер де бұл іс-шаралар бір тәуліктен аса өтсе;
тәуліктен аса наряд құрамына кіретін, және де жауынгерлік кезекшілік атқарушы қызметкерлер;
табиғи және техногендік сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер, егер де бұл іс-шаралар бір тәуліктен аса өтсе;
арнаулы (әскери) оқу орындарына түсуге жіберілген Қазақстан Республикасының азаматтары келген күнінен бастап арнаулы (әскери) оқу орындарына есепке қосу күніне дейін немесе таңдау кезінде қабылдаудан бас тарту кезіне дейін қамтамасыз етіледі.
Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушылардан басқа қызметкерлерге алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
2. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсаттарына арналған норма бойынша үлес:
казармалық жағдайдағы арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары оқу мерзімінің барлық кезеңінде оқуға қабылданып, арнаулы (әскери) оқу орындарының офицер атағын беру туралы бұйрығына дейін қамтамасыз етіледі.
3. Арнаулы бөлімшелерге арналған үлес бойынша, арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлері:
оқу жаттығуларға қатысушылар (далалық жағдайда), егер аталған іс-шаралар бір тәуліктен аса уақытта өткізілетін болса;
арнаулы жиындарды өткерушілер (далалық жағдайда), егер іс-шаралар бір тәуліктен аса уақыт өткізілетін болса;
тәуліктік наряд құрамына енетіндер, жауынгерлік кезекшілік атқарушылар, және де парашютпен секіретін күндері қамтамасыз етіледі.
Арнаулы мақсаттағы бөлімшелердің қызметкерлеріне алмастыру нормаларына сәйкес құрғақ азық-түлік үлесін беруге рұқсат етіледі.
4. Жалпы емдеу үлесімен әскери-дәрігерлік бөлімшелерде емделуші немесе тексеруден өтуші қызметкерлер қамтамасыз етіледі.
Әскери госпитальда емделуде немесе тексерілуде жатқан науқастарға осы нормаға қосымша бір адамға тәулігіне 45 грамм ет, 25 грамм шұжық және қақтамалар, 200 миллилитр сүт, 20 грамм ірімшік, 50 грамм сүзбе, 15 грамм жеміс консервілері және 50 миллилитр консервіленген компот беріледі.
Әскери-дәрігерлік бөлімшелерге 19.00-ден 24.00 сағатқа дейін емделуге немесе дәрігерлік тексеруден өтуге келген қызметкерлер бір реттік тамақ алады: нан – 250 грамм, сары май – 20 грамм, қант – 20 грамм және шай – 0,3 грамм.
Азаматтық емхана мекемелерінде жатқан қызметкерлер осы емхана мекемелерінің қолданыстағы нормасы бойынша барлық науқастармен бірге ақысыз тамақпен қамтамасыз етіледі.
Емдік үлес нормасы бойынша азық-түліктерді алмастыру науқастардың тағайындалған диета нормасы бойынша ауыстырылады.
5. Емдік-профилактикалық үлес бойынша келесі қамтамсыз етіледі: от жағушылар (операторлар), газ электр дәнекерлеушілер, улы химикаттармен жұмыс істейтін медициналық (ветеринарлық) қызметкерлер, рентгенолог-мамандар, жанар-жағар маймен тұрақты жұмыс істейтін мамандар (жанар-жағар май қоймасының бастықтары, толтырушылар) және су кәрізі мамандары (сантехниктер).
6. Жалпы құрғақ үлес бойынша:
1-нұсқа бойынша қызметкерлер оқу-жаттығуға (далалық жағдайда) және арнаулы жиындарға (далалық жағдайда) қатысу кезінде, жол жүргенде, сондай-ақ басқа да жағдайларда негізгі азық-түлік үлесімен ыстық тамақ әзірлеуге мүмкіндік болмағанда қамтамасыз етіледі. Бұл ретте құрғақ үлеспен тамақтану үш тәуліктен аспауы керек;
2-нұсқа бойынша қызметкерлер жауынгерлік және оған теңестірілген тапсырмаларды орындау кезінде, сондай-ақ қызметтері парашютпен секіруге байланысты қызметкерлер қамтамасыз етіледі.
Галетсіз құрғақ азық-түлік үлесін жинақтау барысында 2-сұрыпты 300 грамм галеттің орнына 1-сұрыпты бидай ұнынан жасалған 400 грамм нан беріледі.
7. Тәуліктік наряд құрамына кіретін (жауынгерлік кезекшілік өтеуші) қызметкерлер, егер наряд қызметін өткізу (жауынгерлік кезекшілік атқарушылар) уақыты екі сағаттан кем болмаған жағдайда түнгі сағат 22.00-ден 6.00-ге дейін қосымша үлес нормасы бойынша қамтамасыз етіледі.
8. Арнаулы (әскери) оқу орындарының курсанттары мемлекеттік мереке күндерінде, ант қабылдауда, сондай-ақ тәуліктік наряд (жауынгерлік кезекшілігін атқарушылар) құрамына кіретін қызметкерлер қосымша үлес нормасы бойынша қамтамасыз етіледі.
9. Табиғи және техногенді сипаттағы төтенше жағдайлар зардабын жоюға қатысушы қызметкерлер, егер зардапты жою уақыты бір тәулік уақыттан асатын болса, қосымша үлес нормасы бойынша қамтамасыз етіледі.