Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласында жеке кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін бағалау критерийлерін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2012 жылғы 3 қыркүйектегі № 602 және Қазақстан Республикасы Экономикалық даму және сауда министрінің 2012 жылғы 21 қыркүйектегі № 272 Бірлескен бұйрығы. Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде 2012 жылы 3 қазанда № 7971 тіркелді. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрінің 2013 жылғы 28 қарашадағы № 684 және Қазақстан Республикасы Өңірлік даму министрінің 2014 жылғы 22 қаңтардағы № 10/НҚ бірлескен бұйрығымен

Күшін жойған

      Ескерту. Бұйрықтың күші жойылды - ҚР Денсаулық сақтау министрінің 28.11.2013 № 684 және ҚР Өңірлік даму министрінің 22.01.2014 № 10/НҚ бірлескен бұйрығымен.

      «Халық денсаулығы және денсаулық сақтау жүйесі туралы» Қазақстан Республикасының 2009 жылғы 18 қыркүйектегі Кодексінің 7-бабының 1-тармағының 72) тармақшасына, «Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік бақылау және қадағалау туралы» Қазақстан Республикасының 2011 жылғы 6 қаңтардағы Заңының 13-бабының 3 және 4-тармақтарына сәйкес БҰЙЫРАМЫЗ:
      1. Қоса беріліп отырған халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласында жеке кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін бағалау критерийлері бекітілсін.
      2. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау комитеті:
      1) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін;
      2) осы бұйрық Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оның ресми түрде жариялануын;
      3) осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің ресми интернет-ресурсында жариялануын қамтамасыз етсін.
      3. «Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық салауаттылығы саласында жеке кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін бағалау критерийлерін бекіту туралы» Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрі мен Қазақстан Республикасының Экономикалық даму және сауда министрінің 2011 жылғы 31 қаңтардағы № 59 және 2011 жылғы 25 ақпандағы № 45 (Нормативтік құқықтық актілерді мемлекеттік тіркеу тізілімінде № 6841 болып тіркелген, «Егемен Қазақстан» газетінде 2011 жылғы 31 мамырда № 226-227 (26625) жарияланған) бірлескен бұйрықтың күші жойылды деп танылсын.
      4. Осы бірлескен бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау вице-министрі Е.Ә. Байжүнісовке жүктелсін.
      5. Осы бірлескен бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен кейін күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының           Қазақстан Республикасының
      Денсаулық сақтау                    Экономикалық даму және
      министрі                            сауда министрі

      ____________ С. Қайырбекова          _____________ Б. Сағынтаев

Қазақстан Республикасының     
Денсаулық сақтау министрінің    
2012 жылғы 3 қыркүйектегі № 602
және Қазақстан Республикасының  
Экономикалық даму және     
сауда министрінің       
2012 жылғы 21 қыркүйектегі № 272
бірлескен бұйрығымен бекітілген

Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласында
жеке кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер
дәрежесін бағалау критерийлері

1. Жалпы ережелер

      1. Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласында тәуекелдер дәрежесін бағалау критерийлері (бұдан әрі – Критерийлер) мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау объектілерін жоғары, орташа, елеусіз тәуекел топтарына жатқызу және жоспарлы тексерулерді жүргізу кезеңділігін айқындау үшін әзірленді.
      2. Критерийлерде мынадай ұғымдар пайдаланылды:
      1) тәуекел – салдарларының ауырлық дәрежесін есепке ала отырып, тексерілетін объектінің қызметі нәтижесінде адамның өміріне немесе денсаулығына, қоршаған ортаға зиян келтіру мүмкіндігі;
      2) тәуекел тобы – критерийлерге сәйкес айқындалатын тәуекелдің жалпы дәрежесі бар объектілер тобы.
      3. Мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауды жүзеге асыру кезінде тәуекелдерді басқару жүйесі:
      1) халықтың санитариялық-эпидемиологиялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құқықтық актілердің талаптарына;
      2) зертханалық-құрал-саймандық зерттеулердің нәтижелеріне;
      3) объектілердің эпидемиялық маңыздылығына;
      4) санитариялық-эпидемиологиялық мониторинг деректеріне негізделеді.

2. Объектілердің тәуекелдерін айқындау және тәуекелдер
топтарына жатқызу критерийлері

      4. Объектілерді тәуекел топтары бойынша бөлу жоспарлы тексерулер кезеңділігін айқындау үшін жүргізіледі.
      5. Жоспарлы мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалауға жататын объектілер тәуекел дәрежесіне қарай осы Критерийлерге 1-қосымшаға сәйкес топтарға бөлінген.
      Тәуекел дәрежесі жоғары топқа тексеру кезеңділігі тоқсанына 1 рет деп көрсетілген объектілер жатқызылған.
      Тәуекел дәрежесі орташа топқа тексеру кезеңділігі жарты жылда 1 рет деп көрсетілген объектілер жатқызылған.
      Тәуекел дәрежесі елеусіз топқа тексеру кезеңділігі жылына 1 рет деп көрсетілген объектілер жатқызылған.
      6. Жаңадан пайдалануға қабылданған объектіні тексеру кезеңділігі осы Критерийлерге 1-қосымшаға сәйкес айқындалады. Жаңадан пайдалануға қабылданған шағын бизнес объектісін тексеру кезеңділігі «Қазақстан Республикасындағы мемлекеттік бақылау және қадағалау туралы» Қазақстан Республикасының Заңына сәйкес айқындалады.
      7. Егер объект объектілерді тексерулер жоспарын бекіткеннен кейін пайдалануға қабылданған болса, ол осы Критерийлерге 1-қосымшаға сәйкес тексеру кезеңділігімен келесі жартыжылдыққа арналған тексерулер жоспарына енгізіледі.
      8. Бұзушылықтарды талдау нәтижелері бойынша:
      1) осы Критерийлерге 2-қосымшаға сәйкес талаптарға сай критерийлерді бағалау;
      2) осы Критерийлерге 3-қосымшаға сәйкес баллды есептеу негізінде объектілерді келесі жылға, оның ішінде жоспарланатын кезеңге (жартыжылдыққа) арналған тәуекел топтары бойынша бөлу жүргізіледі.
      9. Объектілердің тәуекел дәрежесінің топтарын айқындау бойынша баллды есептеуді мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау органының мамандары жүргізеді және осы органның басшысы Критерийлерге 2-қосымшаға сәйкес нысан бойынша бекітеді.
      10. Тексерулерге талдау жүргізу барысында өткен күнтізбелік жыл (жарты жыл) ішінде жоспарлы және жоспардан тыс тексерулер жүргізу кезінде анықталған бұзушылықтар ескеріледі.
      11. Егер объектіде күнтізбелік жыл (жарты жыл) ішінде тексерулер барысында бұзушылықтар анықталған не анықталмаған болса, онда алдағы жартыжылдыққа тексерулер жоспарын құру кезінде объектілер жинаған баллының мөлшеріне байланысты объектілер топтардың жүйелілігіне қарамастан, топтан топқа ауыстырылады немесе тиісті топта қалдырылады.
      12. Тексерілетін объектілер:
      1) 0 баллдан бастап 100 (қоса алғанда) баллға дейін жинаса тәуекелдің 3-ші тобына жатқызылады;
      2) 101 баллдан бастап 120 (қоса алғанда) баллға дейін жинаса 2-ші топқа жатқызылады;
      3) 121 баллдан бастап және одан жоғары (қоса алғанда) балл жинаса 1-ші топқа жатқызылады.
      13. Егер өткен күнтізбелік жыл (жарты жыл) ішінде объект тексерілмеген болса, ол алдыңғы күнтізбелік жылдың (жарты жылдың) нәтижелері бойынша айқындалған топта қалдырылады.
      14. Бір субъектіге (заңды тұлғаға) жататын объектілердің тәуекел тобын айқындау әрбір объект үшін жеке жүргізіледі.

Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық   
саламаттылығы саласында жеке       
кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін
бағалау критерийлеріне         
1-қосымша                

Тәуекелдер дәрежесіне байланысты топтар бойынша бақылау
объектілерін бөлу, тексерулер мен зертханалық-құрал-саймандық
зерттеулердің базалық кезеңділігі

1-ші топ – тәуекел дәрежесі жоғары объектілер

Объектілердің түрлері

Тексерулердің базалық кезеңділігі

Бір жылдағы зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер кезеңділігі

Бактериологиялық бақылау

Паразитологиялық бақылау

Санитариялық-химиялық бақылау

Физикалық факторларды бақылау

Радиациялық бақылау

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Балалардың сүт асүйлері

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

2

Балалардың сауықтыру және санаториялық объектілері (жыл бойғы, маусымдық)

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

3

Балалар үйлері, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдары, кәмелетке толмаған балаларды бейімдеу орталықтары

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

4

Бастауыш, негізгі орта және жалпы орта білім беру ұйымдарында, интернат ұйымдарында, пансионаттарда, медреседе, баспаналарда, вахталық кенттерде орналасқан қоғамдық тамақтану және сауда объектілері

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

5

Кремнен жасалатын кондитерлік өнімдерді өндіретін объектілер

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

6

Мынадай:
онкологиялық ауруханаларды (диспансерлерді), наркологиялық ауруханаларды (диспансерлерді, медициналық-әлеуметтік оңалту орталықтарын), психиатриялық ауруханаларды (диспансерлерді) қоспағанда стационарлық көмек көрсететін;
қан қызметі саласындағы қызметті жүзеге асыратын;
амбулаториялық-емханалық көмек көрсететін ұйымдар

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

жылына бір рет

7

Көліктегі (темір жол, теңіз, ішкі су, әуе) қоғамдық тамақтану объектілері.
Борттық тамақтану объектілері

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

8

Жолаушыларды тасымалдау үшін пайдаланылатын (темір жол, теңіз, ішкі су, әуе) көлік құралдары

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

9

Мектепке дейінгі тәрбиелеу және оқыту ұйымдары - сәбилер бақшалары және барлық түрдегі бала бақшалар, балалар толық және қысқа уақыт болатын мектепке дейінгі тәрбиелеу орталықтары

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

10

Интернат ұйымдары (балаларға арналған)

тоқсанына бір рет

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

тоқсанына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

2-ші топ – тәуекел дәрежесі орташа объектілер

Объектілердің түрлері

Тексерулердің базалық кезеңділігі

Бір жылдағы зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер кезеңділігі

Бактериологиялық бақылау

Паразитологиялық бақылау

Санитариялық-химиялық бақылау

Физикалық факторларды бақылау

Радиациялық бақылау

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Бастауыш, негізгі орта және жалпы орта білім беретін ұйымдары

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

2

Жастар үйлері, пансионаттар, медресе, баспаналар

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

3

Дарынды балаларға арналған мамандандырылған білім беру ұйымдары

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

4

Тамақ өнімдерін өндіретін, қайта өңдейтін және өткізетін қоғамдық тамақтану объектілері

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

5

Тез бұзылатын тамақ өнімдерін автоматты түрде дайындауға және өткізуге арналған аппараттар

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

6

Сүт өңдеу объектілері, дайын сүт өнімін өндіру объектілері

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

7

Ет өңдеу объектілері, еттің жартылай фабрикаттарын және/немесе дайын ет өнімін өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

8

Балық өңдеу объектілері, балықтың жартылай фабрикаттарын және/немесе дайын балық өнімін өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

9

Құс өңдеу объектілері, құстың жартылай фабрикаттарын және/немесе дайын құс өнімін өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

10

Тамақ өнімдерінің көтерме, бөлшектеп және ұсақ бөлшектеп сату базарлары

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

11

Алкоголь өнімін (оның ішінде шарап, сыра), алкогольсіз өнім (оның ішінде квас, сергітетін сусындар) және сыйымдылықтарға өлшеп-құйылған ауыз су (оның ішінде минералды) өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

12

Май өнімдерін өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

13

Арнайы мақсаттағы тамақ өнімдерін және тамақ өнімдерінің өзге де топтарын өндіретін және өткізетін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

14

Нан және нан-тоқаш өнімдерін пісіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

15

Чипсілерді, кептірілген нанды, жүгері таяқшаларын, казинакилерді, шекілдеуіктерді, құрғақ таңертеңгілік, асты, слайстарды, қант мақталарын, поп-корн, қуырылған жаңғақтарды өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

16

Кондитерлік өнімдерді өндіретін объектілер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

17

Тамақ өнімдерін сақтауға арналған қоймалар

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

18

Стационарлық көмек көрсететін денсаулық сақтау ұйымдары:
онкологиялық ауруханалар (диспансерлер), наркологиялық ауруханалар (диспансерлер, медициналық-әлеуметтік оңалту орталықтары), психиатриялық ауруханалар (диспансерлер)

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

19

АИТВ/ЖИТС профилактикасы саласында қызметті жүзеге асыратын денсаулық сақтау объектілері

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

20

Су көздері, шаруашылық-ауыз сумен жабдықтау үшін су алу орындары

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

жылына 1 рет

21

Орталықтандырылған және орталықтандырылмаған шаруашылық-ауыз сумен жабдықтау жүйелері

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде

22

Интернат үйлері (ересектерге арналған). Мүгедектер мен қарттарға арналған үйлер

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

23

Көлік құралдары (жолаушыларды, тамақ өнімдерін, азық-түлік шикізаттарын, шаруашылық-ауыз суды, радиоактивті, қауіпті, химиялық және уытты заттарды тасымалдау үшін пайдаланылатын темір жол, автомобиль, теңіз, ішкі су, әуе)

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

24

Өнеркәсіптік және азаматтық мақсаттағы салынып жатқан және қайта жаңғыртылып жатқан объектілер, күрделі жөндеу объектілері, құрылыс алаңдары

жарты жылда бір рет

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жарты жылда бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жарты жылда бір рет

пайдалануға беру кезінде

3-ші топ – тәуекел дәрежесі елеусіз объектілер

Объектілердің түрлері

Тексерулердің базалық кезеңділігі

Бір жылдағы зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер жиілігі

Бактериологиялық бақылау

Паразитологиялық бақылау

Санитариялық-химиялық бақылау

Физикалық факторларды бақылау

Радиациялық бақылау

1

2

3

4

5

6

7

8

1

Орта және жоғары білімнен кейінгі техникалық және кәсіптік оқыту ұйымдары

жылына бір рет

жылына бір рет,тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

2

Арнайы білім беру түзету ұйымдары

жылына бір рет

жылына бір рет,тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

3

Балалар мен жасөспірімдер үшін өнімдер дайындайтын және өткізетін объектілер (киім, аяқ киім, ойыншықтар)

жылына бір рет

жылына бір рет,тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде,жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

4

Компьютер клубтары

жылына бір рет

-

-

-

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

5

Ұнның жартылай фабрикаттарын, макарон өнімдерін өндіретін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет,тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

6

Аспаздық және йодталған тұздарды өндіретін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

7

Жеміс өңдеу объектілері, өсімдіктен алынатын ауыл шаруашылығы өнімін, оның ішінде соя өнімін өңдеу объектілері, ұн тарту объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

8

Тамақ концентраттарын және тамақ қышқылдарын өндіретін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

9

Крахмалды-сірнелі өнімдерді, крахмал өндіретін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

10

Қант өндіретін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

11

Тамақ өнімдерін көтерме бөлшектеп және ұсақ бөлшектеп сату объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

12

Сот медицинасы және патологиялық анатомия саласындағы қызметті жүзеге асыратын объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

13

Дәрілік препараттарды дайындайтын объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

14

Қалпына келтіру және медициналық оңалту ұйымдары

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

15

Шаштараздар, косметологиялық орталықтар, салондар

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

16

Моншалар, сауналар, жүзу бассейндері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

17

Спорттық-сауықтыру мекемелері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

18

Парфюмерлік-косметикалық өнім және гигиеналық заттарды өндіру объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

19

Тұрғын және қоғамдық ғимараттарды, кеңселерді пайдалану ұйымдары, үйлерді басқару ұйымдары, үй-жай иелерінің кооперативтері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

20

Саябақтар

жылына бір рет

-

-

-

-

пайдалануға беру кезінде

21

Адамдардың уақытша тұратын объектілері (қонақ үйлер, мотельдер, кемпингтер, жатақханалар, вахталық кенттер)

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

22

Екінші санаттағы су қоймалары, жағажайлар

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде

23

Қалдықтарды, оның ішінде медициналық қалдықтарды жинау, сақтау, тасымалдау, жою, сұрыптау, өндеу, залалсыздандыру және кәдеге жарату объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

24

Зертханалардың барлық түрлері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

25

Радиациялық қауіпті объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

26

Өндірістік мақсаттағы құрылыстар, өндірістік объектілердің санитариялық қорғаныш аймағы

жылына бір рет

-

-

-

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

27

Өнеркәсіптік сала объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

28

Көлік құралдарына (әуе, темір жол, су, автомобиль) және жолаушыларға қызмет көрсету объектілері

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

29

Химиялық заттар мен өнімдерді, агрохимикаттарды және пестицидтерді (улы химикаттарды), вакциналар мен басқа да иммундық-бактериологиялық препараттарды сақтауға арналған қоймалар

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

30

Парфюмериялық-косметикалық өнімдерді, гигиеналық заттар мен балаларға арналған тауарларды сақтау қоймалары

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

31

Дезинфекция, дезинсекция, дератизация құралдары мен препараттарын, иммундық-биологиялық, диагностикалық препараттарды дайындайтын, өндіретін, өңдейтін, сақтайтын, тасымалдайтын, пайдаланатын және өткізетін, сондай-ақ оларды пайдаланумен байланысты жұмыстар мен қызметтерді көрсететін объектілер

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

-

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

32

Кәріздік тазарту құрылыстары мен тораптары

жылына бір рет

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

жылына бір рет, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, тексерудің белгіленген кезеңділігіне сәйкес

пайдалануға беру кезінде, жылына бір рет

пайдалануға беру кезінде

      Ескертпе. Тарату желісінің (бақылау нүктелері) ауыз суының қауіпсіздігін бақылау кезеңділігін бақылаудағы аумақтың санитариялық-эпидемиологиялық жағдайына қарай мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қызмет органдары белгілейді.

Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық 
саламаттылығы саласында жеке     
кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін
бағалау критерийлеріне        
2-қосымша               

1-ші топтың объектілері үшін тәуекел дәрежесін бағалау критерийлері

Критерийлер атауы

Бұзушылық түрлері

Балл саны

Нәтижелері (+/-)

1

2

3

4

5

1

Зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер нәтижелерінің сәйкес еместігі (өлшеулердің жалпы санының 10%-нан жоғары)

өрескел бұзушылық

20 балл


2

Тамақ сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), су сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), жұғындылар сынамаларының (жұғындылардың жалпы санының 2%-нан жоғары) зертханалық зерттеулері нәтижелерінің сәйкес еместігі

өрескел бұзушылық

20 балл


3

Санитариялық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу, инфекциялық бақылауды ұйымдастыру бойынша бұзушылық

өрескел бұзушылық

20 балл


4

Дезинфекциялық, дератизациялық, дезинсекциялық заттар мен препараттарды, иммундық-биологиялық, дәрілік препараттарды сақтауға, пайдалануға және өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


5

Сумен жабдықтауға, суды бұруға, желдетуге, жарықтандыруға, ауа баптауға, микроклиматқа қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


6

Халықтың декреттелген тобында алдын ала және/немесе мерзімдік (инфекциялық және паразиттік аурулардың алдын алу және оларды таратпау мақсатында) медициналық тексерудің, вакцинациялаудың болмауы

өрескел бұзушылық

20 балл


7

Дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау іс-шараларын өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


8

Объектінің жобалау қуатының артуы. Бір адамға/балаға/орынға аудан нормаларының сақталмауы

орташа бұзушылық

10 балл


9

Объектінің құрылғысына және күтіп-ұстауға, үй-жайлардың жиынына, оларды орналастыруға және санитариялық-техникалық жағдайына, «таза» және «лас» ағындарды бөлуді қамтамасыз ету бойынша талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


10

Жабдықты күтіп-ұстауға және пайдалануға қойылатын талаптардың бұзылуы, технологиялық, салқындатқыш, өндірістік және медициналық жабдықтың болмауы, жеткіліксіздігі, жарамсыздығы, оны орналастыруға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


11

Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкес тыйым салынған тамақтарды, бұйымдарды, азық-түліктер мен өнімдерді дайындау және пайдалану

орташа бұзушылық

10 балл


12

Азық-түліктерді сақтау шарттары мен мерзімдерінің, дайын өнімді өткізу мерзімдерінің бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


13

Өндіру жағдайларына (технологиялық үдеріске, өндіру технологиясына) қойылатын, ұсынылатын қызметтерге қойылатын талаптардың бұзылуы, өндірістік бақылауды ұйымдастыру

орташа бұзушылық

10 балл


14

Тамақ өнімдерімен және сумен жанасатын шикізаттың, тамақ өнімдерінің және жабдықтың қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болмауы

орташа бұзушылық

10 балл


15

Жабдықты және мүкаммалды пайдалану қағидаларының, оларды күтіп-ұстауға, жууға және өңдеуге қойылатын талаптардың бұзылуы. Асхана мүкаммалын таңбалауға, технологиялық жабдықпен, қатты және жұмсақ мүкаммалмен жарақталуына қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


16

Киім-кешектерді жинауға, жууға, тасымалдауға және сақтауға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


17

Қалдықтарды, оның ішінде медициналық қалдықтарды жинауға, сақтауға, тасымалдауға, залалсыздандыруға және кәдеге жаратуға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


18

Медициналық, егу кабинеттерін жарықтандыруға, жабдығына және күтіп-ұстауға қойылатын талаптардың болуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


19

Еңбек жағдайларының, тұрмыстық қызмет көрсетуге, өндірістік гигиенаға қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


20

Жиһазға, спорт және ойын жабдықтарына, ойын және спорт алаңдарына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


21

Аумақты аймақтауға, күтіп-ұстауға және көгалдандыруға, санитариялық-аулалық қондырғылардың санитариялық жағдайына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


2-ші топтың объектілері үшін тәуекел дәрежесін бағалау критерийлері

Критерийлер атауы

Бұзушылық түрлері

Балл саны

Нәтижелері (+/-)

1

2

3

4

5

1

Зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер нәтижелерінің сәйкес еместігі (өлшеулердің жалпы санының 10%-нан жоғары)

өрескел бұзушылық

20 балл


2

Тамақ сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), су сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), жұғындылар сынамаларының (жұғындылардың жалпы санының 2%-нан жоғары) зертханалық зерттеулері нәтижелерінің сәйкес еместігі

өрескел бұзушылық

20 балл


3

Санитариялық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу, инфекциялық бақылауды ұйымдастыру бойынша бұзушылық

өрескел бұзушылық

20 балл


4

Дезинфекциялық, дератизациялық, дезинсекциялық заттар мен препараттарды, иммундық-биологиялық, дәрілік препараттарды сақтауға, пайдалануға және өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


5

Халықтың декреттелген тобында алдын ала және/немесе мерзімдік (инфекциялық және паразиттік аурулардың алдын алу және оларды таратпау мақсатында) медициналық тексерудің, вакцинациялаудың болмауы

өрескел бұзушылық

20 балл


6

Дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау іс-шараларын өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


7

Азық-түліктерді сақтау шарттары мен мерзімдерінің, дайын өнімді өткізу мерзімдерінің бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


8

Объектінің жобалау қуатының артуы. Бір адамға/балаға/орынға аудан нормаларының сақталмауы

орташа бұзушылық

10 балл


9

Объектінің құрылғысына және күтіп-ұстауға, үй-жайлардың жиынына, оларды орналастыруға және санитариялық-техникалық жағдайына, «таза» және «лас» ағындарды бөлуді қамтамасыз ету бойынша талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


10

Жабдықты күтіп-ұстауға және пайдалануға қойылатын талаптардың бұзылуы, технологиялық, салқындатқыш, өндірістік және медициналық жабдықтың болмауы, жеткіліксіздігі, жарамсыздығы, оны орналастыруға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


11

Сумен жабдықтауға, суды бұруға, желдетуге, жарықтандыруға, ауа баптауға, микроклиматқа қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


12

Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкес тыйым салынған тамақтарды, бұйымдарды, азық-түліктер мен өнімдерді дайындау және пайдалану

орташа бұзушылық

10 балл


13

Өндіру жағдайларына (технологиялық үдеріске, өндіру технологиясына) қойылатын, ұсынылатын қызметтерге қойылатын талаптардың бұзылуы, өндірістік бақылауды ұйымдастыру

орташа бұзушылық

10 балл


14

Тамақ өнімдерімен және сумен жанасатын шикізаттың, тамақ өнімдерінің және жабдықтың қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болмауы

орташа бұзушылық

10 балл


15

Киім-кешектерді жинауға, жууға, тасымалдауға және сақтауға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


16

Қалдықтарды, оның ішінде медициналық қалдықтарды жинауға, сақтауға, тасымалдауға, залалсыздандыруға және кәдеге жаратуға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


17

Медициналық, егу кабинеттерін жарықтандыруға, жабдығына және күтіп-ұстауға қойылатын талаптардың болуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


18

Еңбек жағдайларының, тұрмыстық қызмет көрсетуге, өндірістік гигиенаға қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


19

Жиһазға, спорт және ойын жабдықтарына, ойын және спорт алаңдарына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


20

Жабдықты және мүкаммалды пайдалану қағидаларының, оларды күтіп-ұстауға, жууға және өңдеуге қойылатын талаптардың бұзылуы. Асхана мүкаммалын таңбалауға, технологиялық жабдықпен, қатты және жұмсақ мүкаммалмен жарақталуына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


21

Аумақты аймақтауға, күтіп-ұстауға және көгалдандыруға, санитариялық-аулалық қондырғылардың санитариялық жағдайына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


3-ші топтың объектілері үшін тәуекел дәрежесін бағалау критерийлері

Критерийлер атауы

Бұзушылық түрлері

Балл саны

Нәтижелері (+/-)

1

2

3

4

5

1

Зертханалық-құрал-саймандық зерттеулер нәтижелерінің сәйкес еместігі (өлшеулердің жалпы санының 10%-нан жоғары)

өрескел бұзушылық

20 балл


2

Тамақ сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), су сынамаларының (сынамалардың жалпы санының 10%-нан жоғары), жұғындылар сынамаларының (жұғындылардың жалпы санының 2%-нан жоғары) зертханалық зерттеулері нәтижелерінің сәйкес еместігі

өрескел бұзушылық

20 балл


3

Халықтың декреттелген тобында алдын ала және/немесе мерзімдік (инфекциялық және паразиттік аурулардың алдын алу және оларды таратпау мақсатында) медициналық тексерудің, вакцинациялаудың болмауы

өрескел бұзушылық

20 балл


4

Дезинфекциялық, дератизациялық, дезинсекциялық заттар мен препараттарды, иммундық-биологиялық, дәрілік препараттарды сақтауға, пайдалануға және өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

өрескел бұзушылық

20 балл


5

Санитариялық-эпидемияға қарсы (профилактикалық) іс-шараларды ұйымдастыру және өткізу, инфекциялық бақылауды ұйымдастыру бойынша бұзушылық

өрескел бұзушылық

20 балл


6

Объектінің жобалау қуатының артуы. Бір адамға/балаға/орынға аудан нормаларының сақталмауы

орташа бұзушылық

10 балл


7

Киім-кешектерді жинауға, жууға, тасымалдауға және сақтауға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


8

Объектінің құрылғысына және күтіп-ұстауға, үй-жайлардың жиынына, оларды орналастыруға және санитариялық-техникалық жағдайына, «таза» және «лас» ағындарды бөлуді қамтамасыз ету бойынша талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


9

Жабдықты күтіп-ұстауға және пайдалануға қойылатын талаптардың бұзылуы, технологиялық, салқындатқыш, өндірістік және медициналық жабдықтың болмауы, жеткіліксіздігі, жарамсыздығы, оны орналастыруға қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


10

Сумен жабдықтауға, суды бұруға, желдетуге, жарықтандыруға, ауа баптауға, микроклиматқа қойылатын талаптардың бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


11

Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңнамасына сәйкес тыйым салынған тамақтарды, бұйымдарды, азық-түліктер мен өнімдерді дайындау және пайдалану

орташа бұзушылық

10 балл


12

Өндіру жағдайларына (технологиялық үдеріске, өндіру технологиясына) қойылатын, ұсынылатын қызметтерге қойылатын талаптардың бұзылуы, өндірістік бақылауды ұйымдастыру

орташа бұзушылық

10 балл


13

Тамақ өнімдерімен және сумен жанасатын шикізаттың, тамақ өнімдерінің және жабдықтың қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болмауы

орташа бұзушылық

10 балл


14

Жабдықты және мүкаммалды пайдалану қағидаларының, оларды күтіп-ұстауға, жууға және өңдеуге қойылатын талаптардың бұзылуы. Асхана мүкаммалын таңбалауға, технологиялық жабдықпен, қатты және жұмсақ мүкаммалмен жарақталуына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


15

Азық-түліктерді сақтау шарттары мен мерзімдерінің, дайын өнімді өткізу мерзімдерінің бұзылуы

орташа бұзушылық

10 балл


16

Жиһазға, спорт және ойын жабдықтарына, ойын және спорт алаңдарына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


17

Дезинфекциялау, дезинсекциялау және дератизациялау іс-шараларын өткізуге қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


18

Еңбек жағдайларының, тұрмыстық қызмет көрсетуге, өндірістік гигиенаға қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


19

Медициналық, егу кабинеттерін жарықтандыруға, жабдығына және күтіп-ұстауға қойылатын талаптардың болуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


20

Қалдықтарды, оның ішінде медициналық қалдықтарды жинауға, сақтауға, тасымалдауға, залалсыздандыруға және кәдеге жаратуға қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


21

Аумақты аймақтауға, күтіп-ұстауға және көгалдандыруға, санитариялық-аулалық қондырғылардың санитариялық жағдайына қойылатын талаптардың бұзылуы

елеусіз бұзушылық

1 балл


Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық  
саламаттылығы саласында жеке      
кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін
бағалау критерийлеріне        
3-қосымша              

1-ші топтағы объектілерді бөлу бойынша баллды есептеу

Бұзушылықтың сипаты

Критерий саны

Баллдарды есептеу

Балл диапазоны

1

2

3

4

5

1

елеусіз бұзушылықтар

4

1 критерий = 1 баллмен

121 баллдан бастап және одан жоғары

2

орташа бұзушылықтар

10

1 критерий = 10 баллмен

3

өрескел бұзушылықтар

7

1 критерий = 20 баллмен

2-ші топтағы объектілерді бөлу бойынша баллды есептеу

Бұзушылықтың сипаты

Критерий саны

Баллдарды есептеу

Балл диапазоны

1

2

3

4

5

1

елеусіз бұзушылықтар

5

1 критерий = 1 баллмен

101 баллдан бастап 120 баллға дейін

2

орташа бұзушылықтар

10

1 критерий = 10 баллмен

3

өрескел бұзушылықтар

6

1 критерий = 20 баллмен

3-ші топтағы объектілерді бөлу бойынша баллды есептеу

Бұзушылықтың сипаты

Критерий саны

Баллдарды есептеу

Балл диапазоны

1

2

3

4

5

1

елеусіз бұзушылықтар

6

1 критерий = 1 баллмен

0 баллдан бастап 100 баллға дейін

2

орташа бұзушылықтар

10

1 критерий = 10 баллмен

3

өрескел бұзушылықтар

5

1 критерий = 20 баллмен

Халықтың санитариялық-эпидемиологиялық  
саламаттылығы саласында жеке      
кәсіпкерлік аясындағы тәуекелдер дәрежесін
бағалау критерийлеріне         
4-қосымша                

Бекітемін
Бас мемлекеттік санитарлық дәрігер
_____________________
_____________________

А.Т.Ә., қолы

Мемлекеттік санитариялық-эпидемиологиялық қадағалау объектілері
үшін тәуекел дәрежесін анықтау
_______________________________________
объектінің атауы

Объектінің атауы

Тәуекел тобы

Объектіні тексерудің жоспарланған саны

Объектіге нақты жүргізілген тексеру саны

Анықталған бұзушылық саны

Балл диапазоны

_____
топтан
_____
топқа ауыстырылды

___ топтан
____ топқа
ауыстырылған жоқ

Ескертпе

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10





















Қорытынды __________________________________________________________
(бір жыл (жарты жыл) ішіндегі тексеру саны, жиналған балл саны, тәуекел тобы көрсетіледі)
Тәуекел тобын анықтаған маманның А.Т.Ә., лауазымы, қолы _____________