Мақтаның мөлшерлік-сапалық есебін жүргізу ережесін бекіту туралы

Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2007 жылғы 29 қазандағы N 651 Бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2007 жылғы 21 қарашада Нормативтік құқықтық кесімдерді мемлекеттік тіркеудің тізіліміне N 5003 болып енгізілді.

Қолданыстағы

       Қолданушылардың назарына!!!
      Қаулының қолданысқа енгізілу тәртібін  3-тармақтан  қараңыз

      "Мақта саласын дамыту туралы" Қазақстан Республикасы 2007 жылғы 21 шілдедегі  Заңын  жүзеге асыру мақсатында  БҰЙЫРАМЫН:
      1. Қоса беріліп отырған Мақтаның мөлшерлік-сапалық есебін жүргізу ережесі бекітілсін.

      2. Егіншілік және фитосанитариялық қауіпсіздік департаменті заңнамада белгіленген тәртіппен осы бұйрықтың Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін қамтамасыз етсін.

      3. Осы бұйрық алғаш рет ресми жарияланғаннан кейін он күнтізбелік күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

       Министрдің
      міндеттерін атқарушы

                                      Қазақстан Республикасы Ауыл
                                      шаруашылығы министрінің м.а.
                                        2007 жылғы 29 қазандағы
                                           N 651 бұйрығымен
                                               бекітілген

Мақтаның мөлшерлік-сапалық есебін жүргізу ережесі

1. Жалпы ережелер

      1. Осы Мақтаның мөлшерлік-сапалық есебін жүргізудің ережесі (бұдан әрі - Ереже) "Мақта саласын дамыту туралы" Қазақстан Республикасының 2007 жылғы 21 шілдедегі  Заңына  сәйкес әзірленген және шитті мақтаны мақта талшығына бастапқы қайта өңдеу жөніндегі операцияларды ресімдеу және есептеу тәртібін реттейді.

      2. Осы Ережеде мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:
      1) мақта иесі - меншік құқығында шитті мақта және (немесе) мақта талшығы және (немесе) мақта тұқымы бар жеке немесе заңды тұлға;
      2) кондициялық салмақ - осы Ережемен айқындалған ластану мен ылғалдылықтың бірыңғай нормаларына келтірілген мақтаның салмағы;
      3) мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі - шитті мақтаны мақта талшығына бастапқы қайта өңдеу кезіндегі мақтамен жасалатын барлық операциялардың есеп және тіркеу жүйесі;
      4) мақта партиясы - мақтаның сапасы туралы мәліметтері бар құжаттармен ресімделген, селекциялық және өнеркәсіптік сорты бір, сапасы бойынша бірдей мақтаның оқшау көлемі;
      5) нақты салмағы - таразыда өлшеу жолымен айқындалған мақта салмағы;
      6) шитті мақтаның есептік салмағы - осы Ережемен айқындалған ластану нормасына келтірілген шитті мақтаның салмағы.

      3. Мақтамен жүргізілетін барлық операциялар, мөлшерлік-сапалық есебі және сәйкес құжаттарды ресімдеу 1 килограмға дейінгі дәлдікпен нақты, есептік және кондициялық салмақта жүргізіледі. Мақта қолхаттарын ресімдеу кезінде нақты салмағы мен кондициялық салмақ ескеріледі.

  2. Мақта қабылдау пунктінде шитті мақтаны
қабылдауды ресімдеу

      4. Мақта қабылдау пунктіне   түсетін шитті мақтаны белгіленген тәртіппен тексеруден өткен таразыларда өлшенгеннен кейін саны бойынша ІІ-аймақтың тауартанушысы қабылдайды. Өлшеу нәтижелері осы Ережеге  1-қосымшаға  сәйкес мақта қабылдау пунктінде шитті мақтаны қабылдау журналына енгізіледі.

      5. Шитті мақтаны қабылдау тауарлық-көліктік жүкқұжаттар негізінде партиялармен жүргізіледі. Күні бойы әрбір тауарлық-көліктік жүкқұжат бойынша қабылданған шитті мақтаның нақты салмағын жазу өнеркәсіптік сорттар бойынша бөлек жүргізіледі.

      6. Шитті мақтаның сынамаларын іріктеу шитті мақтаны өлшегеннен кейін жүргізіледі. Сынамаларды іріктеуді шитті мақтаны түсіру орындарында жүргізуге жол беріледі.

      7. Қабылданған шитті мақтаның сапа көрсеткіштерін айқындауды мақта қабылдау пунктінің зертханасы жүргізеді.

      8. Шитті мақтаның сынамасын талдау нәтижелерін мақта қабылдау пунктінің зертханасының зертханашысы осы Ережеге  2-қосымшаға  сәйкес шитті мақтаны талдау карточкасына және осы Ережеге  3-қосымшаға сәйкес шитті мақтаның ылғалдылығы мен ластануын талдау нәтижелерін тіркеу журналына енгізеді.

      9. Тауарлық-көліктік жүкқұжаттар мен шитті мақтаны талдау карточкалары негізінде мақта қабылдау пунктінің бухгалтері бір күнде қабылданған селекциялық сорты бір, жинау түрі мен мақсаты (тұқымдық, техникалық) бір шитті мақтаға және соңынан жиналғанға бөлек үш данада осы Ережеге  4-қосымшаға  сәйкес   шитті мақтаны қабылдау туралы квитанция ресімдейді, оның біреуін мақта иесіне береді.
      Шитті мақтаны қабылдау туралы квитанцияда әрбір өнеркәсіптік сорт бойынша бөлек зертханалық талдаулар негізінде ластану мен ылғалдылықтың нақты пайызы жазылады.

      10. Бір күндік жиынтық мәліметтер қабылданған шитті мақтаның әрбір партиясы бойынша шитті мақтаны қабылдау туралы квитанциялардан күн сайын осы Ережеге  5-қосымшаға  сәйкес   шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабына шитті мақтаның кірісіне жазылып отырады. Шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабында шитті мақтаның есебі нақты салмағы, есептік салмағы және кондициялық салмақ бойынша жүргізіледі.

      11. Ластану мен ылғалдылықтың орташа өлшенген көрсеткіштерін есептеу үшін күн соңында шитті мақтаны қабылдау туралы квитанцияның екі данасы тауарлық-көліктік жүкқұжаттармен бірге мақта қабылдау пунктінің бухгалтериясына беріледі.

      12. Бір күндік қабылдау ішіндегі немесе жалпы партиялар бойынша шитті мақтаның ластануы мен ылғалдылығының орташа өлшенген көрсеткіштерін есептеу мынадай формулалар бойынша жүргізіледі:
                                100 - З н
             З ф  = 100 - М р      -------------- ,
                                  М ф
                              100 +  W н
                 W ф  = М р      -------------- - 100 ,                                М к

      мұндағы: З ф  - орташа өлшенген ластану, %;
      З н  - 2,0 %-ға тең ластану нормасы;
      W ф  - орташа өлшенген ылғалдылық, %;
      W н  - 9,0 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      М ф  - шитті мақтаның нақты салмағы, кг;
      М р  - шитті мақтаның есептік салмағы, кг;
      М к  - шитті мақтаның кондициялық салмағы, кг.

      13. Мұнымен қатар мақта қабылдау пунктінің бухгалтериясына қабылданған партиялар қиығында шитті мақтаны талдау карточкалары беріледі.

  3. Шитті мақтаның кондициялық салмағын айқындау

      14. Шитті мақтаның кондициялық салмағын есептеу қабылданған күні айқындалған ластану мен ылғалдылық көрсеткіштері бойынша жүргізіледі және ақырғы болып табылады.
      Жинақталған партиялардан іріктелген шитті мақтаның сынамалары бойынша қабылдаудан кейін жүргізілген сорт, ылғалдылық және ластану бойынша талдаулар нәтижелері қабылдау кезінде анықталған шитті мақтаның сапа көрсеткіштері мен қабылдау күніне белгіленген шитті мақтаның кондициялық салмағын өзгертуге негіз бола алмайды.

      15. Шитті мақтаның кондициялық салмағын килограммен есептеу мына формула бойынша жүзеге асырылады:

                           100 + W н
              М к  = М р   -----------------;
                           100 + W ф

                            100 - З ф
              М р  = М ф    -----------------,
                            100 - З н

      мұндағы М ф  - шитті мақтаның нақты салмағы, кг;
      М р  - шитті мақтаның есептік салмағы, кг;
      W н  - 9,0 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      W ф  - шитті мақтаның нақты ылғалдылығы, %;
      З н  - 2,0 %-ға тең ластану нормасы;
      З ф  - шитті мақтаның нақты ластануы, %.

  4. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен
тиеп жөнелтуді ресімдеу

      16. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына тиеп жөнелту селекциялық және өнеркәсіптік сорттар, жинау түрлері бойынша біртекті партиялармен жүзеге асырылады және тауарлық-көліктік жүкқұжаттармен (үш данада) ресімделеді. Мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына тиеп жөнелтілетін шитті мақта міндетті түрде өлшеуге жатады.

      17. Мақта қабылдау пунктінің зертханасы тиеп жөнелтілетін шитті мақтаға барлық жағдайларда ластануы мен ылғалдылығына талдау жүргізеді.
      Жауын-шашын немесе ауа температурасы жоғары болған жағдайда сынамаларды іріктеу партияны жөнелтуден бір сағат бұрын жүргізіледі.

      18. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына тиеп жөнелту кезінде тауарлық-көліктік жүкқұжат бланкіде шитті мақтаның салмағы (брутто, ыдыс, нетто), сорты және лауазымды тұлғалардың қолдары көрсетілуі тиіс. Шитті мақтаның тиеп жөнелтілетін партиясының ластану мен ылғалдылық көрсеткіштері тиеп жөнелтілетін күнгі соңғы тауарлық-көліктік жүкқұжатқа жазылады.

      19. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына тиеп жөнелту кезінде мақта қабылдау пунктінің зертханашысы біріктірілген сынама құрайды. Барлық біркүндік партияның мәліметтері күн сайын шитті мақтамен соңғы машинаны жөнелту кезінде соңғы жүкқұжатқа жазылады.

      20. Тауарлық-көліктік жүкқұжаттарда сорт көрсеткішін мақта қабылдау пункті шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабының мәліметтері бойынша, ал ластану мен ылғалдылық көрсеткіштерін - шитті мақтаның партиясын мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жөнелтуге дейінгі талдаулар мәліметтері бойынша көрсетеді.

      21. Алдыңғы партияны тасу аяқталғанға дейін шитті мақтаның басталған партиясын тасуды тоқтатуға немесе басқа партияны тасуды бастауға жол берілмейді.

      22. Мақта тазалау зауытынан тыс жерде орналасқан мақта қабылдау пунктінен шығарылған шитті мақтаның әрбір партиясы бойынша осы Ережеге  6-қосымшаға  сәйкес   шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру акті жасалады.

      23. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру актіні мақта қабылдау пунктінің меңгерушісі, мақта қабылдау пунктінің зертханасының меңгерушісі мен бухгалтер құрамындағы комиссия осы партияны шығарғаннан кейін бес күннен кешіктірмей жасайды.

      24. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру акті шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабының мәліметтері негізінде үш данада жасалады, оның екеуі қарастыру және сол бойынша шешім шығару үшін тасу аяқталған күннен бастап бескүндік мерзімнен кешіктірмей мақта тазалау зауытына жіберіледі.

      25. Мақта қабылдау пунктінде сақтау кезінде шитті мақтаны бір партиядан екінші партияға ауыстырған жағдайда, бұл ауыстыру құжат бойынша расталуы және шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабына енгізілуі тиіс (бір партияда кіріске алынды, екінші партияда шығысқа шығарылды). Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру актінде шитті мақтаның салмағы осы ауыстыруды ескере отырып көрсетілуі тиіс.

      26. Шитті мақтаны бір материалды жауапты тұлғадан екіншісіне өлшеусіз және актімен ресімдеусіз беруге жол берілмейді.

  5. Шитті мақтаны мақта тазалау зауытында
қабылдауды ресімдеу

      27. Мақта қабылдау пунктілерінен мақта тазалау зауытына түсетін барлық шитті мақта қабылдау кезінде қайта өлшеуге жатады.

      28. Егер мақта тазалау зауытында мақта қабылдау пунктілерінен шитті мақтаны қабылдау кезінде мақта талшығының төменгі сорттарға ауысуы орын алса, мақта тазалау зауытының басшысы әрбір жағдай бойынша себептерін анықтайды (партияны жинақтау кезінде сапаны дұрыс бақыламау, шитті мақтаны бүлдіру).

      29. Мақта қабылдау пунктілерінен шитті мақта түсу процесінде мақта тазалау зауытында сорты бір, бірақ мақта талшығының күтулі сорты бойынша бағалауы әртүрлі шитті мақтаны бір партияға жинақтауға жол берілмейді.

      30. Мақта тазалау зауытында мақта қабылдау пунктілерінен шитті мақтаны қабылдау мынадай тәртіппен жүзеге асырылады:
      шитті мақтаның сорты мақта қабылдау пунктілерінің мәліметтері бойынша ескеріледі;
      шитті мақтаның нақты салмағы өлшеу арқылы белгіленеді;
      шитті мақтаның есептік салмағы мен кондициялық салмағы мақта тазалау зауытының зертханасы айқындаған ластану мен ылғалдылық көрсеткіштері бойынша есептеледі. Ластану мен ылғалдылық көрсеткіштері бойынша мақта қабылдау пункті мен мақта тазалау зауыты арасындағы қайшылықтар осы Ережемен реттелетін жол берілген белгіленген шамалардан аспаған жағдайларда, кондициялық салмақты есептеу үшін мақта қабылдау пунктінде белгіленген ластану мен ылғалдылық көрсеткіштері қолданылады.

      31. Мақта тазалау зауыты мен мақта қабылдау пунктінде талдаулар белгіленген жол берілгендерден көп қайшылықта болса мақта қабылдау пунктінің өкілі шақырылып, оның қатысуымен қалған сынамаға талдау жүргізіледі. Егер қайшылықтар жол берілген аутқулардан жоғары болса, мақта қабылдау пунктінен бір күнде түскен шитті мақтаның кондициялық салмағын белгілеу үшін талдаулар нәтижелері ақырғы болып табылады. Басқа жағдайда есептеулер үшін мақта қабылдау пунктінің талдау көрсеткіштері қолданылады.

      32. Мақта қабылдау пунктінен түсетін шитті мақтаның әрбір партиясы бойынша тәуліктік орташа сынама іріктеу жүргізіледі.
      Мақта тазалау зауытының зертханасының талдау нәтижелері осы Ережеге 3-қосымшаға сәйкес шитті мақтаның ылғалдылығы мен ластануын талдау нәтижелерін тіркеу журналына жазылады. Мақта тазалау зауытының бухгалтериясына осы Ережеге 2-қосымшаға сәйкес шитті мақтаны талдау карточкасы беріледі.

      33. Мақта тазалау зауытына түсетін шитті мақта өлшеуден кейін ІІ-аймақтың тауартанушысы мен мақта тазалау зауытының бухгалтериясы жүргізетін шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық кітабына кіріске енгізіледі.
      Бір күнде қабылданған және шитті мақтаның жалпы жинақталған партиясы бойынша ластану мен ылғалдылықтың орташа өлшемді пайыздары осы Ереженің 12-тармағына сәйкес айқындалады.

      34. Шитті мақта мақта тазалау зауытының балансы бойынша кондициялық салмақта, ал шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық кітаптарында - нақты салмағы, есептік салмағы және кондициялық салмақ бойынша есептеледі. Шитті мақтаның партиялары бойынша айлық айналымдар мен өтпелі қалдықтар шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық кітаптары мен айналма ведомостердегі жазулар негізінде салыстыру жолымен шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық кітаптары бойынша баланстық талдау есебі мәліметтерімен салыстырылады. Айналма ведомостерде шитті мақтаның кірісі мақта қабылдау пунктілерінің қиығында жазылады.

  6. Шитті мақтаны тазалауды ресімдеу

      35. Мақта тазалау зауытына жинақталған шитті мақтаның партиялары осы Ережеге  7-қосымшаға  сәйкес өндірістік тапсырма негізінде өндіріске жіберіледі. Бұл ретте шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің сапа көрсеткіштері шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің сапа көрсеткіштерін тіркеу зертханалық журналының мәліметтері бойынша көрсетіледі.

      36. Мақта талшығының кондициялық салмағын есептеу мына формула бойынша жүзеге асырылады:

                             100 + W н
                М к  = М ф   -----------------,
                             100 + W ф

      мұндағы М к  - мақта талшығының кондициялық салмағы, кг;
      М ф  - мақта талшығының нақты салмағы, кг;
      W н  - 8,5 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      W ф  - мақта талшығының нақты ылғалдылығы, %.

      37. Мақта тұқымының кондициялық салмағын есептеу мына формула бойынша жүзеге асырылады:

                                100 + W н
                  М к  = М ф   -----------------,
                                100 + W ф

      мұндағы М к  - мақта тұқымының кондициялық салмағы, кг;
      М ф  - мақта тұқымының нақты салмағы, кг;
      W н  - 8,5 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      W ф  - мақта тұқымының нақты ылғалдылығы, %.

      38. Линттің кондициялық салмағын есептеу мына формула бойынша жүзеге асырылады:

                                  100 - З ф
                     М р  = М ф   -----------------,
                                  100 - З н

                                  100 + W н
                     М к  = М р   -----------------,
                                  100 + W ф

      мұндағы М ф  - линттің нақты салмағы, кг;
      М р  - линттің есептік салмағы, кг;
      W н  - 8,0 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      W ф  - линттің нақты ылғалдылығы, %.
      З н  - 3,5 %-ға тең ластану нормасы;
      З ф  - линттің нақты ластануы, %.

      39. Талшықты қалдықтардың кондициялық салмағын есептеу мына формула бойынша жүзеге асырылады:

                              100 - З ф
                 М р  = М ф   -----------------,
                              100 - З н

                              100 + W н
                 М к  = М р   -----------------,
                              100 + W ф

      мұндағы М ф  - талшықты қалдықтардың нақты салмағы, кг;
      М р  - талшықты қалдықтардың есептік салмағы, кг;
      W н  - 9,0 %-ға тең ылғалдылық нормасы;
      W ф  - талшықты қалдықтардың нақты ылғалдылығы, %.
      З н  - 10,0 %-ға тең ластану нормасы;
      З ф  - талшықты қалдықтардың нақты ластануы, %.

      40. Мақта тазалау зауытында кезек нәтижелері бойынша осы Ережеге  8-қосымшаға  сәйкес мақта талшығын бумалап өлшеу, осы Ережеге  9-қосымшаға  сәйкес өндірістен қабылданған мақта талшығы мен қосалқы өнімге рапорт және осы Ережеге  10-қосымшаға  сәйкес өндірістен қабылданған мақта тұқымына рапорт ресімделеді, олар жоспарлау бөліміне беріледі.

      41. Мақта талшығын бумалап өлшеу, өндірістен қабылданған мақта талшығы мен қосалқы өнімге рапорт және өндірістен қабылданған мақта тұқымына рапорт мәліметтерін дайын өнім тауартанушысы осы Ережеге  11-қосымшаға  сәйкес   өндіруден түскен қайта өңдеу өнімдерінің есеп журналына енгізеді.

      42. Қайта өңделген шитті мақтаны мақта иелері бойынша бөлу осы Ережеге  12-қосымшаға  сәйкес   қайта өңдеу және дайын өнімнің түсуі туралы есеппен ресімделеді, ол шитті мақтаның партиясын тазалау аяқталғаннан кейін мақта иесіне беріледі.

      43. Мақта талшығының, тұқымның шығымын және иістер мөлшерін тексеру үшін мақта тазалау зауытында жүйелі түрде мақта тазалау зауыты жанындағы мақта қабылдау пункті мен мақта тазалау зауыты тұрған жерден тыс жерде орналасқан мақта қабылдау пункті бойынша шитті мақтаны бақылаулық іріктеулер жүргізіледі.

  7. Шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдерін
тиеп жөнелтуді ресімдеу

      44. Шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдерін тиеп жөнелтуді материалды жауапты тұлға осы Ережеге  13-қосымшаға  сәйкес мақта тазалау зауытының басшысы, бухгалтер, техникалық бақылау бөлімінің (бұдан әрі - ТББ) бастығы және дайын өнім тауартанушысы қол қойған бұйрық негізінде жүзеге асырады.
      Тиеп жөнелтуге арналған бұйрықтар алынған тиеп жөнелтуге арналған бұйрықтар есебі журналын жүргізетін мақта тазалау зауытының есепші жұмыскеріне беріледі.

      45. Мақта талшығын темір жол көлігімен тиеп жөнелткен кезде темір жол жүкқұжаттары мен мақта талшығы сапасының паспорты негізінде осы Ережеге  14-қосымшаға  сәйкес мақта талшығын темір жол көлігімен тиеп жөнелту тізілімі жасалады. Тиеп жөнелтілетін мақта талшығына темір жол жүкқұжаты және мақта талшығы сапасының паспорты қоса беріледі.

      46. Мақта тұқымын, линтті және талшықты қалдықтарды автомобиль көлігімен тиеп жөнелту тауарлық-көліктік жүкқұжаттармен және сапа туралы құжатпен ресімделеді, солардың негізінде осы Ережеге  15-қосымшаға  сәйкес автомобиль көлігімен тиеп жөнелтілген мақта тұқымы, линт және талшықты қалдықтар жүкқұжаттарының тізілімі жасалады.

      47. Тиеп жөнелтуге арналған бұйрық, тауарлық-көліктік жүкқұжаттар, тиеп жөнелту тізілімдері, мақта талшығының сапасы паспорттарының көшірмелері бухгалтерияға тапсырылады. Осы құжаттар бойынша шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдері шығынға шығарылады.

      48. Әрбір мақта иесіне жіберуге жататын мақта көлемі мақта қолхаттарына сәйкес анықталады.

  8. Шитті мақтаны қабылдау мен тиеп жөнелту нәтижелерін
салыстырып тексеруді жүргізу тәртібі

      49. Мақта қабылдау пунктілерінен келіп түскен шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру актілерін мақта тазалау зауытының басшысы олар мақта тазалау зауытына келіп түскен күннен бастап бескүндік мерзімде қарайды. Әрбір акт бойынша басшы кемдіктерді өтеу және артылғанды кіріске алу туралы жазбаша шешім ресімдейді.

      50. Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру актінің бір данасы мақта тазалау зауытында қалады, актінің екінші данасы мақта тазалау зауыты басшысының шешімімен бірге мақта қабылдау пунктіне жіберіледі және кемдіктерді өтеу мен артылғанды кіріске алу үшін негіз болады.

      51. Егер салыстырып тексеру кезінде шитті мақтаның артылғаны анықталса, бұл артылғанды мақта қабылдау пунктінің бухгалтериясы шитті мақтаның сақталған және сақтаулы көлеміне тепе-тең көлемде мақта иелерінің есеп-шоттарына кіріске енгізуі тиіс.

      52. Егер салыстырып тексеру кезінде кемдік анықталса, оны мақта қабылдау пунктінің материалды жауапты тұлғалары шитті мақтаның сақталған және сақтаулы көлеміне тепе-тең көлемде мақта иелерінің есеп-шоттарына өтейді.

  9. Түгендеу

      53. Қабылданған шитті мақтаны қабылдаудың, сақтаудың және қайта өңдеудің соңғы нәтижелерін анықтау үшін мақта қабылдау пунктілері мен мақта тазалау зауыты жыл сайын 1 тамызға дейін шитті мақта мен оны бастапқы қайта өңдеу өнімдерін түгендеуді жүргізеді.

      54. Түгендеуге:
      барлық мақта қабылдау пунктілерінің қоймаларындағы және мақта тазалау зауытының дайын өнім қоймаларындағы;
      "тиеп жөнелтілген тауарлар" есебіндегі шитті мақта, мақта талшығы, мақта тұқымы, линт және талшықты қалдықтар жатады.

      55. Түгендеуді жүргізу үшін:
      мақта қабылдау пункті бойынша - мақта қабылдау пунктінің меңгерушісі, зертхана меңгерушісі (аға зертханашы), аға бухгалтер;
      мақта тазалау зауыты бойынша - басшы, бөлім бастықтары және бас бухгалтер құрамындағы түгендеу комиссиялары құрылады.

      56. Шитті мақтаны, мақта талшығын, мақта тұқымын, линтті және талшықты қалдықтарды түгендеу сақтауға жауапты тұлғалардың міндетті түрде қатысуымен және мына тәртіпті сақтау арқылы әрбір партия бойынша натурада қалдықтарды алу арқылы жүргізіледі:
      1) шитті мақта бойынша мақта қабылдау пунктілерінен шығарылмай немесе мақта тазалау зауытында қайта өңделмей қалған партиялардағы шитті мақтаның нақты көлемі 1 тамыздағы жағдай бойынша өлшеу арқылы белгіленеді;
      2) мақта талшығы, линт және талшықты қалдықтар бойынша 1 тамызға партиялардағы мақта талшығы, линт және талшықты қалдықтар көлемі әрбір партияның барлық бумаларының 10 %-дан кем емесін іріктеп қайта өлшей отырып, әрбір партиядағы өндірістен қабылданған мақта талшығы мен қосалқы өнім рапортында көрсетілген бумалар санын тексеру арқылы белгіленеді. Бумалардың қате салмағы анықталған жағдайда партияның барлық бумалары қайта өлшенуі тиіс.
      Босатылған мақта талшығы, линт және талшықты қалдықтар бойынша 1 тамызға нақты көлемі алдын-ала сорттаумен және шеті мен шірігін іріктеумен қайта өлшеу арқылы анықталады;
      3) мақта тұқымы бойынша техникалық және егістік тұқымның нақты қалдықтары оларды 1 тамыздағы жағдайға өлшеу арқылы белгіленеді.

      57. Шитті мақтаның, мақта талшығының, мақта тұқымының, линттің және талшықты қалдықтардың нақты көлемін өлшеу арқылы белгілеген кезде түгендеу комиссиялары сонымен бірге әрбір партиядағы шитті мақта мен оны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің сапасын айқындайды; сорттылығының сәйкессіздігі немесе сақтау кезінде бүлдіру салдарынан сапасының нашарлауы байқалса шығын көлемі, себептері және оған жауапты тұлғалар анықталады.

      58. Мақта қабылдау пунктілері қабылдайтын шитті мақта, өндірістен 31 шілдеден кейін түскен оны бастапқы қайта өңдеу өнімдері бұл түгендеуге енгізілмейді және бөлек жинақтау мен есептеуге жатады.

      59. Түгендеу басталғанға дейін мақта қабылдау пунктілерінің және мақта тазалау зауытының бухгалтериясы:
      шитті мақта, тұқым, линт және талшықты қалдықтар жауапты сақтауындағы тұлғалардан 1 тамызға дейінгі барлық кіріс-шығыс құжаттарын алады;
      сол құжаттарды тексеруді, өңдеуді, таратуды және талдамалық есептің бухгалтерлік карточкалары бойынша да, мөлшерлік-сапалық есеп кітаптары бойынша да 1 тамызға қалдықтар шығаруды жүргізеді;
      сандық қалдықтарды талдамалық есептің бухгалтерлік карточкаларының мәліметтері бойынша және мөлшерлік-сапалық есеп кітаптары бойынша салыстырады;
      барлық жауапты сақтаушылардан құндылықтардың кірісі мен шығысы жөніндегі барлық құжаттар бухгалтерияға тапсырылғаны, есепте көрсетілгені және кіріске алынбаған немесе шығысқа шығарылмаған ешқандай құндылықтардың жоқ екендігі туралы жазбаша растаулар алады.

      60. Түгендеу кезінде:
      мақта қабылдау пунктілерінің барлық тиеп жөнелтулері бойынша мақта тазалау зауытына 1 қаңтар мен 1 тамыз аралығында түскен шитті мақтаның кіріске алынуын;
      түскен, бірақ бір себептермен олардан алынуға тиісті басқа шоттарда көрсетілген сомалар "жөнелтілген тауарлар" есебі бойынша жатқызылмағанын;
      шитті мақтаны бастапқы қайта өңдеу өнімдерін, атап айтқанда, май зауыттарына мақта тұқымын, тиеп жөнелту бойынша сатып алушылармен барлық шағымдық есеп айырысуларды мұқият тексеру қажет.
      Түгендеу мәліметтері қолданыстағы нысандар бойынша түгендеу тізбектеріне енгізіледі: қоймалардағы қалдықтарға және жөнелтілген тауарлар есебі бойынша.

      61. Түгендеу тізбектерінде қоймалардағы шитті мақтаның, оны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің қалдықтары әрбір мақта қабылдау пункті және жауапты сақтаушы бойынша әрбір партия бойынша мәліметтерді келтіру арқылы бөлек көрсетіледі.

      62. Жөнелтілген және төленбеген тауарлардың түгендеу тізбектерінде әрбір тиеп жөнелту бойынша:
      сатып алушының, тиеп жөнелтілген тауардың және баратын станцияның атауы, тиеп жөнелтілген күн, темір жол жүкқұжатының нөмірі, шот нөмірі мен берілген күні, шот бойынша саны, сомасы көрсетіледі.

      63. Түгендеу тізбектеріне түгендеуді жүргізген түгендеу комиссиясының мүшелері қол қояды, олар сондай-ақ түзету түсініктеріне қол қояды.

      64. Натурада белгіленген шитті мақтаның, оны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің қалдықтарын түгендеу комиссиясы түгендеу-салыстыру ведомостарын құра және әрбір жауапты сақтаушы және шитті мақтаның, оны бастапқы қайта өңдеу өнімдерінің әрбір партиясы бойынша түгендеу нәтижелерін: кемдіктерді, артылғандарды және сақтау кезінде бүлдіру салдарынан сапасын жоғалтуды анықтай отырып, есептеу мәліметтері бойынша қалдықтармен салыстырады.

      65. Материалды жауапты тұлғалар салыстыру ведомостарына қол қою кезінде кемдіктер, артылғандар және шығындар себептері туралы жазбаша түсіндірме, ал түгендеу комиссиясы - түгендеу нәтижелері бойынша немесе материалды жауапты тұлғалардың түсіндірмелері бойынша қорытынды берулері тиіс.

      66. Мақта тазалау зауытының басшысы үш күндік мерзімде барлық түгендеу-салыстыру ведомостарын, түгендеу комиссиясының қорытындыларын, жауапты тұлғалардың түсіндірмелерін қарастырады және түгендеу нәтижелері бойынша шешім қабылдайды.

  9. Қорытынды ережелер

      67. Мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі нысандарын толтыру мұқият және түсінікті жүргізілуі тиіс. Дұрыс жазылмаған жазулардың түзетулері түзету жасаған тұлғаның қолы бар жасалған түзету туралы қосымша түсінігімен, шарикті немесе қаламұшты қаламмен жасалынады.

      68. Барлық журналдар мен мөлшерлік-сапалық есеп кітаптары нөмірленуі, тігілуі және мақта өңдеу ұйымы басшысының қойылған қолымен және мөрмен бекітілуі тиіс.

                                        Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                         есебін жүргізу ережесіне
                                                 1-қосымша

   _____________________________ мақта қабылдау пунктінде
              шитті мақтаны қабылдау журналы

N

Күні

Шитті мақта
иесінің атауы

Шитті мақта
иесінің Т.А.Ә.

Автомобиль
(трактор)

Жинау
түрі

Сорты

1

2

3

4

5

6

7

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Көмбе
нөмірі

Партия
нөмірі

Брутто
салмағы

Ыдыстың
салмағы

Нетто
салмағы

Тауартану-
шының қолы

8

9

10

11

12

13

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                               2-қосымша

              Шитті мақтаны талдау карточкасы

200__ жылғы»"___" ________________

Мақта өңдеу ұйымы __________________________________________________

Мақта қабылдау пункті ______________________________________________

Шитті мақтаның иесі ________________________________________________
                              (атауы, тұрған жері)

Селекциялық сорты _________________ Жинау түрі _____________________
Түрі________Сорты __________Көмбе__________ Партия _________________
Ластануы _________________ % Ылғалдылығы __________________________%
Штапелдік ұзындығы ___________ Жетілу коэффициенті _________________

Зертхана меңгерушісі ______________________

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                3-қосымша

       Шитті мақтаның ылғалдылығы мен ластануын талдау
                  нәтижелерін тіркеу журналы

Селекциялық сорт

Сорт

Көмбе

Партия

Шитті мақта
иесінің атауы

1

2

3

4

5

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Ластануы

Шитті мақтаның өлшемі

Сорттың салмағы

Ластаудың
орташа %

Сынама

Салмағы,
грамм

грамм

%

6

7

8

9

10

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Ылғалдылығы

Қолы

Шитті мақтаның
кептіруге дейінгі
өлшемі

Сынаманың жалпы
салмағы

Айыр-
масы

Абсолют құрғақ салмағы, грамм

Ылғал-
дылық %

Сынама

%

11

12

13

14

15

16

17

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

                                      Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                       есебін жүргізу ережесіне
                                               4-қосымша

Мақта өңдеу ұйымы  _________________________________________________
Мақта қабылдау пункті ______________________________________________

Шитті мақтаның иесі ________________________ СТН ___________________
Күшінің мерзімі 200__ жылғы»"___" _______________ дейін берілген
куәлік (патент) сериясы ______________N ______________

          Шитті мақтаны қабылдау туралы квитанция

Селек-циялық сорт

Сорт

Көмбе N

Партия
N

Жинау түрі

Нақты сал-
мағы

Ласта-
нуы, %

Есеп-
тік
сал-
мағы

Ылғал-дылы-
ғы, %

Конди-
циялық салмағы

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Шитті мақтаны тапсырдым _____________________ ______________________
                                қолы                  Т.А.Ә.
Мақта қабылдау пунктінің меңгерушісі ________________ ______________
                                           қолы            Т.А.Ә.
Зертхана меңгерушісі _____________________ _________________________
                                қолы                  Т.А.Ә.
ІІ-аймақтың тауартанушысы ___________________ ______________________
                                қолы                  Т.А.Ә.
Мақта қабылдау пунктінің бухгалтері ________________ _______________
                                           қолы            Т.А.Ә.

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                5-қосымша

          Шитті мақтаның мөлшерлік-сапалық есебі кітабы

N__________партия, N __________ көмбе, селекциялық сорты___________,
сорты ___________________, орташаөлшемді ластануы ____________ %,
орташаөлшемді ылғалдылығы ____________ %

Материалды жауапты тұлға: ІІ-аймақтың тауартанушысы ________________

Кіріс

N

Күні

Құжат-
тың N

Жинау
түрі

Сорты

Нақты сал-
мағы

Ласта-
нуы, %

Есеп-тік сал-
мағы

Ылғал-дылы-
ғы, %

Конди-
циялық салма-ғы

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

жалғасы

Шығыс

Қалдық

Нақты сал-
мағы

Лас-
та-
нуы, %

Есеп-тік сал-
мағы

Ыл-
ғал-ды-
лы-
ғы, %

Конди-
циялық салма-ғы

Нақты сал-
мағы

Лас-
та-
нуы,
%

Есеп-тік сал-
мағы

Ылғал-дылы-
ғы, %

Конди-
циялық салма-ғы

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Бухгалтер ___________________________________

                                         Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                          есебін жүргізу ережесіне
                                                 6-қосымша

    Шитті мақтаны мақта қабылдау пунктінен мақта тазалау
   зауытына жіберу мен қабылдауды салыстырып тексеру акті

Мақта қабылдау пунктінде қабылдау

N

Сор-ты

Жинау
түрі

Партия N

Нақты сал-
мағы, кг

Ласта-
нуы, %

Есеп-тік сал-
мағы, кг

Ылғал-дылы-
ғы, %

Конди-
циялық салма-ғы, кг

1

2

3

4

5

6

7

8

9

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Мақта қабылдау пунктінен жіберу

Нақты салмағы,
кг

Ластануы, %

Есептік
салмағы,
кг

Ылғал-
дылығы, %

Кондициялық
салмағы, кг

10

11

12

13

14

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Мақта тазалау зауытында қабылдау

Нақты салмағы, кг

Ластануы,
%

Есептік салмағы,
кг

Ылғалды-лығы, %

Кондициялық
салмағы, кг

15

16

17

18

19

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Мақта қабылдау пунктінің меңгерушісі _______________________________
Мақта қабылдау пунктінің зертханасының меңгерушісі _________________
Мақта қабылдау пунктінің бухгалтері ________________________________

                                        Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                         есебін жүргізу ережесіне
                                                   7-қосымша

________________________________
 мақта тазалау зауытының атауы

                  N ______ өндірістік тапсырма
              200__ жылғы»"____"__________________

             I-бөлім. Шитті мақтаны қайта өңдеуге жіберу

      1. ІІ аймақтың тауартанушысы _______________________сақтаулы, мақта тазалау зауытында жинақтау кезінде анықталған:
      а) саны: нақты салмағы бойынша ___________________________ кг,
ластанудың есептік нормасына келтірілген салмағы бойынша_________кг,
кондициялық салмағы бойынша ____________________________________ кг;
      б) сапасы: селекциялық сорты __________________, өндірістік сорты ____________________, ылғалдылығы ______________ %, ластануы _____________ %, үліктенуі _________________ %,
жинау түрі ________________________________
тұқымдық, техникалық шитті мақтаның N ____ партиясы 200__ жылғы "____"»__________________ бастап дайындалсын және қайта өңдеуге жіберілсін.

    Шитті мақта келесі мақта қабылдау пунктілерінен:

Мақта қабылдау пунктінің атауы

Кондициялық
салмағы, кг

Мақта қабылдау пунктінің атауы

Кондициялық
салмағы, кг

  

  

  

  

  

  

  

  

Барлығы ____________________________________________________________
      2. Шитті мақта ағымда мыналар арқылы өткізілсін:
      а) кептіру-тазалау цехының кептіру тобы _______________ кг,
      б) кептіру-тазалау цехының тазалау тобы _______________ кг,
      в) мақта тазалау зауытының тазалау цехы _______________ кг;
      кептірумен _______________ кг; кептірусіз _____________ кг.
      3. Шитті мақтаны кептіру-тазалау цехы арқылы өткізгенде иістер норма кезінде ________% ________кг құрады.
      4. __________ кг шитті мақтаны қайта өңдеуден мынадай көлемде дайын өнім алынуы тиіс:
      а) шығымы ___________% болғанда __________ кг мақта талшығы;
      б) шығымы ___________% болғанда ___________________ кг линт;
      в) шығымы ___________% болғанда линтерлеуден кейін
____________ кг мақта тұқымы;
      г) шығымы ___________ % болғанда ___________________ кг үлік;
      д) шығымы ___________ % болғанда ___________________ кг мамық;
      е) иістер ________________________________________
      5. Көрсетілген шитті мақтадан алынатын дайын өнім мынадай сапа көрсеткіштеріне сай болуы тиіс:
      а) өндірістік сорты ______ , ақаулар сомасы мен ластануы ____% мақта талшығы;
      б) джинирлеуден кейін тұқымның қалдық талшықтығы ___________г;
      в) сорты _________________түрі _________________________ линт;
      г) линтерлеуден өткен тұқымның толық мамықтығы ____________ %;
      д) тұқымның ластануы _____ %-дан артық емес, тұқымның сорты
________________________

Өндірістік тапсырманы жасағандар:
Бас инженер ___________________ ТББ бастығы ________________________
І-аймақтың тауартанушысы ___________________________________________
ӨПБ бастығы ________________ Бас бухгалтер _________________________

Өндірістік тапсырманы бекітемін:

Басшы _________________________________
200__ ж.»"____" _______________________

                 Өндірістік тапсырманы орындау

                  II-бөлім. Шитті мақтаны пайдалану

      1. Шитті мақтаның ағымда мыналар арқылы нақты өткізілгені:
      а) кептіру-тазалау цехының кептіру тобы _______________ кг,
      б) кептіру-тазалау цехының тазалау тобы _______________ кг,
      в) мақта тазалау зауытының тазалау цехы _______________ кг;
      кептірумен _______________ кг; кептірусіз _____________ кг.
      Кептіру-тазалау цехы арқылы өткізілген шитті мақта бойынша иістер норма кезінде ________% ________кг.
      2. Егістік, техникалық шитті мақтаның N _______ партиясы қайта өңдеуге 200__ жылғы "___"______________ _____ сағат _____ минутта жіберіліп, 200 __ жылғы "____"______________ ______ сағат ______ минутта аяқталды. Шитті мақтаның саны нақты салмағы бойынша _________ кг, есептік салмағы бойынша _______ кг, кондициялық салмағы бойынша _______кг.
      Қайта өңдеуді бастау алдында зертханалық талдау бойынша шитті мақтада мынадай сапа көрсеткіштері болды: сорты ________, ылғалдылығы _____________ %, үліктенуі _________ %.
      Қайта өңдеу барлығы ________ сағат __________ минут; үзіліссіз ________ сағат __________ минут; үзіліспен _____________ сағат ___________________ минут жалғасты.

Соңынан ____________________________________________________________

      Бас инженер _______________________________
      І-аймақтың тауартанушысы __________________
      ТББ бастығы _______________________________

      3. Шитті мақтаның N ______________________ партиясын қайта өңдеуден түскен және өлшемдер бойынша қабылданған дайын өнім:

Рет
N

Өнімнің атауы

Жоспарлы нормалар
бойынша өнім

 

Нақты салмағы

кг

шитті мақтаның
салмағына %

кг

шитті мақтаның
салмағына %

1

Мақта талшығы

  

  

  

  

2

Линт

  

  

  

  

3

Мақта тұқымы

  

  

  

  

4

Үлік

  

  

  

  

5

Мақта мамығы

  

  

  

  

6

Мақта талшығын сұрыптау

  

  

  

  

7

Иістер

  

  

  

  

Барлығы:

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Өндірістен түскені

Кондициялық салмағы

талдауға алынғаны

қоймаға кіріске
алынғаны

кг

шитті мақтаның
салмағына%

кг

шитті мақтаның
салмағына%

  

  

  

  

  

  

  

  

Бас инженер _______________________________
І-аймақтың тауартанушысы __________________
ӨПБ бастығы _______________________________

      4. Шитті мақтаның көрсетілген көлемін қайта өңдеуден сапасы мынадай өнімнің нақты алынғаны:
а) өндірістік сорты ________, ақаулар сомасы мен ластануы ________%, ылғалдылығы _________ % мақта талшығы;
б) қалдық талшықтығы ____________________ г мақта тұқымы;
в) сорты ______________ түрі _______________ ластануы ____ % линт;
г) сорты ____________________, толық мамықтығы _______________ %,
ластануы ____ %, ылғалдылығы _________ % мақта тұқымы.

Ескертпе: осы партия бойынша жалпы өнімнен алынғаны:
а) ақаулар сомасы мен ластануы 22 %-дан артық мақта талшығы ____ кг;
б) ластануы 40 %-дан артық мақта тұқымы ________________________ кг;
в) қалдық талшықтығы нормалардан артық мақта тұқымы ____________ кг.

ТББ бастығы _____________________________

              III-бөлім. Нақты иістер теңгерімі

                                                 (талшық шығымы %  х
                                                 талшықтағы қоқыс %)
1. Қоқыс шығыны (%) = шитті мақтаның ластануы % х ------------------
                                                        100
                                    (шиттінің ылғалдылығы % -
                          талшықтың ылғалдылығы %)х талшық шығымы %
2. а) Талшық бойынша = ---------------------------------------------
     ылғал шығыны (%)                       100

                                (шиттінің ылғалдылығы % -
                       тұқымның ылғалдылығы %)х талшық шығымы %
б) Тұқым бойынша = -------------------------------------------------
   ылғал шығыны (%)                     100

      Барлық ылғал шығыны (а + б) ________________________%.
      3. Шитті мақтаны қайта өңдеу кезіндегі шығындар нақты
салмақпен (1 + 2) _____________ %.

      4. Есеп жолымен анықталған нақты иістер мөлшері мен шығындар сомасы арасындағы айырма ___________________ % құрайды.

      Бухгалтер-экономист ____________ Бас бухгалтер _______________

      IV-бөлім. Шитті мақтаның партиясын сақтау, жинақтау және қайта
    өңдеу нәтижелері бойынша мақта тазалау зауыты басшысының шешімі
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________

Басшы _________________          200__ жылғы»"___"»_________________

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                 8-қосымша

___________________________________
  мақта тазалау зауытының атауы

Шитті мақтаның сорты __________ партия N _______ көмбе N _________
N ______________бригада N _____________ кезек

      N __________ маркалы мақта талшығын бумалап өлшеу

N

салмағы

N

салмағы

N

салмағы

1

  

46

  

91

  

2

  

47

  

92

  

3

  

48

  

93

  

4

  

49

  

94

  

5

  

50

  

95

  

6

  

51

  

96

  

7

  

52

  

97

  

8

  

53

  

98

  

9

  

54

  

99

  

10

  

55

  

100

  

11

  

56

  

101

  

12

  

57

  

102

  

13

  

58

  

103

  

14

  

59

  

104

  

15

  

60

  

105

  

16

  

61

  

106

  

17

  

62

  

107

  

18

  

63

  

108

  

19

  

64

  

109

  

20

  

65

  

110

  

21

  

66

  

111

  

22

  

67

  

112

  

23

  

68

  

113

  

24

  

69

  

114

  

25

  

70

  

115

  

26

  

71

  

116

  

27

  

72

  

117

  

28

  

73

  

118

  

29

  

74

  

119

  

30

  

75

  

120

  

31

  

76

  

121

  

32

  

77

  

122

  

33

  

78

  

123

  

34

  

79

  

124

  

35

  

80

  

125

  

36

  

81

  

126

  

37

  

82

  

127

  

38

  

83

  

128

  

39

  

84

  

129

  

40

  

85

  

130

  

41

  

86

  

131

  

42

  

87

  

132

  

43

  

88

  

133

  

44

  

89

  

134

  

45

  

90

  

135

  

кестенің жалғасы

N

салмағы

N

салмағы

N

салмағы

136

  

181

  

226

  

137

  

182

  

227

  

138

  

183

  

228

  

139

  

184

  

229

  

140

  

185

  

230

  

141

  

186

  

231

  

142

  

187

  

232

  

143

  

188

  

234

  

144

  

189

  

235

  

145

  

190

  

236

  

146

  

191

  

237

  

147

  

192

  

238

  

148

  

193

  

239

  

149

  

194

  

240

  

150

  

195

  

  

  

151

  

196

  

  

  

152

  

197

  

  

  

153

  

198

  

  

  

154

  

199

  

  

  

155

  

200

  

  

  

156

  

201

  

  

  

157

  

202

  

  

  

158

  

203

  

  

  

159

  

204

  

  

  

160

  

205

  

  

  

161

  

206

  

  

  

162

  

207

  

  

  

163

  

208

  

  

  

164

  

209

  

  

  

165

  

210

  

  

  

166

  

211

  

  

  

167

  

212

  

  

  

168

  

213

  

  

  

169

  

214

  

  

  

170

  

215

  

  

  

171

  

216

  

  

  

172

  

217

  

  

  

173

  

218

  

  

  

174

  

219

  

  

  

175

  

220

  

  

  

176

  

221

  

  

  

177

  

222

  

  

  

178

  

223

  

  

  

179

  

224

  

  

  

180

  

225

  

  

  

Бумалар барлығы _____ Брутто салмағы ___ Ыдыстың салмағы ____ Нетто салмағы _____
Тауартанушы ___________ салмақ есебін тексердім ____________________
Бухгалтер ______________________________
200__ жылғы»"___" ______________________

                                         Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                          есебін жүргізу ережесіне
                                                   9-қосымша

______________________________________
    мақта тазалау зауытының атауы

      Өндірістен қабылданған мақта талшығы мен қосалқы өнімге
                          N _________ рапорт

Сорты __________ партия N ______ шитті мақтаны тазалау бойынша

                            А. Мақта талшығы

Марка нөмірі

Селекциялық сорты

Сорты

Бумалар саны

Нақты салмағы

брутто

ыдыс

нетто

1

2

3

4

5

6

7

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Ақаулар
сомасы мен
ластануы

Үстеме

Шегерім

Қалыпты
ластануға
келтірілген
нақты салмағы

Ылғал-
дылығы,
%

Кондициялық
салмағы

8

9

10

11

12

13

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Барлығы тығыздалмағаны _______________________
Тығыздалып, қалғаны __________________________
Басқа партиялардың тығыздалған
қалдығы алынып тасталады _____________________
Осы партия бойынша барлығы ___________________

                      Б. Талшықты қалдықтар

Марка нөмірі

Селекциялық сорты

Сорты

Бумалар саны

Нақты салмағы

брутто

ыдыс

нетто

1

2

3

4

5

6

7

  

1. Мақта линті

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Түрі

сорты

сыныбы

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

2. Мақта үлігі

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

I типті

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

II топ

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

3. Мамық қалдықтары

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

I типті

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

II топ

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

4. Басқа қалдықтар

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Ақаулар
сомасы мен
ластануы

Үстеме

Шегерім

Қалыпты
ластануға
келтірілген
нақты салмағы

Ылғал-
дылығы,
%

Кондициялық
салмағы

8

9

10

11

12

13

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

200__ жылғы»"___" ___________ Дайын өнімнің тауартанушысы __________

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                               10-қосымша

      Өндіріске қабылданған мақта тұқымына N ______ рапорт

Шитті мақта партиясының нөмірі _____________
Мақта тұқымы партиясының нөмірі ____________
N _______________ өндірістік тапсырма

Тұқым сорты

Егістік
немесе
техникалық
тұқым

Ылғал-
дылық,
%

Мамық-
тану, %

Минералдық, органикалық қоқыс маңызы,
%

Ақаулы тұқым маңызы,
%

1

2

3

4

5

6

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Тұқымның нақты
салмағы, кг

Кондициялық салмағы, кг

Шығымды талдауға арналған кондициялық
салмақ, кг

7

8

9

  

  

  

Дайын өнімнің тауартанушысы _______________________________

                                        Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                         есебін жүргізу ережесіне
                                                 11-қосымша

      Өндіруден түскен қайта өңдеу өнімдерінің есеп журналы

N

Күні

Бригада

Кезек

Мақта талшығы

маркасы

бумалар саны

брутто салмағы

ыдыстың салмағы

нетто салмағы

1

2

3

4

5

6

7

8

9

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

жалғасы

Линт

маркасы

бумалар
саны

брутто
салмағы

ыдыстың
салмағы

нетто
салмағы

10

11

12

13

14

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Үлік

Қолы

маркасы

бумалар
саны

брутто
салмағы

ыдыстың
салмағы

нетто
салмағы

15

16

17

18

19

20

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

                                      Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                 12-қосымша

 Қайта өңдеу және дайын өнімнің түсуі туралы есеп

Рет
N

Өндірістік
тапсырманың
N мен күні

Сорты

Партия
N

Шитті
мақтаның
кондициялық
салмағы, кг

Кептіру-
тазалау
цехының
иістері, %

1

2

3

4

5

6

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

Кондициялық
салмақпен
қайта өңдеуге
жіберілгені,
кг

Алынған қайта өңдеу өнімдері

мақта талшығы

нетто салмағы

кондициялық салмағы

%

шитті мақтаның салмағына %

%

шитті мақтаның салмағына %

7

8

9

10

11

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

жалғасы

Алынған қайта өңдеу өнімдері

тұқым

линт

нетто
салмағы

кондициялық
салмағы

нетто
салмағы

кондициялық
салмағы

%

шитті
мақтаның
салмағына
%

%

шитті
мақтаның
салмағына
%

%

шитті
мақтаның
салмағына
%

%

шитті
мақтаның
салмағына
%

12

13

14

15

16

17

18

19

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 
кестенің жалғасы

 

Негізгі
өндіріс
иістері

үлік

мамық

нетто
салмағы

кондициялық
салмағы

нетто
салмағы

кондициялық
салмағы

%

шитті мақта-
ның сал-
мағына %

%

шитті
мақтаның салмағына
%

%

шитті
мақтаның салмағына
%

%

шитті
мақтаның
салмағына
%

20

21

22

23

24

25

26

27

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Мақта иесі  _________________       Бас бухгалтер ________________

                                      Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                       есебін жүргізу ережесіне
                                              13-қосымша

____________________________________
  мақта тазалау зауытының атауы

                         N_______ бұйрық
              200__ жылғы»"___"»__________________

Бұйрық мерзімі ___________
Материалды жауапты тұлға __________________________________________                                             Т.А.Ә.
____________________________________________________________________
                        мақта иесінің атауы

200__ жылғы "____" _________________N________ сенімхат бойынша
__________________________ арқылы N____________наряд бойынша:
           Т.А.Ә.

Өнім түрі

Қойма N

Нетто салмағы, кг

Мақта қолхатына сәйкес сапа көрсеткіштері

типі

сорты

сыныбы

штапелдік ұзындығы

1

2

3

4

5

6

7

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

кестенің жалғасы

 

микронейр

ылғалдылығы

ластануы

залалдануы

8

9

10

11

  

  

  

  

  

  

  

  

тиеп жөнелтілсін.

Тиеп жөнелтілетін шитті мақтаның бастапқы қайта өнімінің салмағы _________________ кг
____________________________________________________________________
                                 жазбаша

Басшы _____________________________________
Бухгалтер _________________________________
ТББ бастығы _______________________________
Дайын өнімнің тауартанушысы _______________

      М.О.

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                 14-қосымша

_____________________________________
    мақта тазалау зауытының атауы

200__ жылғы "___" _______________
Тиеп жөнелту бұйрығының күні мен нөмірі ____________________________
Бұйрық бойынша салмағы, кг, ________________________________________

   Мақта талшығын темір жол көлігімен тиеп жөнелту тізілімі

Жіберу станциясы ______________  Мақта иесі ___________________

Р/с
N

Жүкқұжат
N

Вагон
N

Нетто
салмағы,
кг

Кондициялық
салмағы, кг

Партия
N

Мақта
талшығы
сапасының
паспорт-
тарының
нөмірлері

1

2

3

4

5

6

7

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

ТББ бастығы _______________________________
Бухгалтер _________________________________
Дайын өнімнің тауартанушысы _______________

                                       Мақтаның мөлшерлік-сапалық
                                        есебін жүргізу ережесіне
                                                 15-қосымша

___________________________________
   мақта тазалау зауытының атауы

200__ жылғы "___" _______________
Тиеп жөнелту бұйрығының күні мен нөмірі ____________________________
Бұйрық бойынша салмағы, кг, ________________________________________

    Автомобиль көлігімен тиеп жөнелтілген мақта тұқымы,
   линт және талшықты қалдықтар жүкқұжаттарының тізілімі

Жіберу пункті ______________    Мақта иесі __________________

Р/с
N

Жүкқұжат N

Автомо-билдің мемле- кеттік тіркеу-лік нөмір-
лік белгісі

Орын саны

Нетто салмағы, кг

Кондиция-лық
салмағы, кг

Ылғал-
дылығы, %

Ласта-
нуы, %

1

2

3

4

5

6

7

8

  

  

  

  

  

  

  

  

ТББ бастығы _______________________________
Бухгалтер _________________________________
Дайын өнімнің тауартанушысы _______________