БҰЙЫРАМЫН:
1. Қоса берілiп отырған:
1) Сапа саласындағы жетістіктері үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің сыйлығын алу үшін материалды рәсімдеу, ұсыну және сараптау ережелері;
2) Сапа саласындағы жетістіктері үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің сыйлығын алу конкурсына қатысушыларды бағалау ережелерi;
3) "Қазақстанның ең жақсы тауарлары" Республикалық конкурсына ұсынылған өнімнің сараптамалық бағалауын ұйымдастыру және жүргізу ережелері бекітілсін.
2. Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі комитетінің тіркеу және сапа жүйесі бөлімі осы бұйрықтың Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелуін қамтамасыз етсін.
3. Осы бұйрық 2001 жылғы 1 сәуір күнінен бастап күшiне енеді.
Төраға
"Бекітемін"
Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлігінің Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі комитетінің төрағасы 2001 ж."___"_______
Сапа саласындағы жетістіктер үшін Қазақстан
Республикасы Үкіметінің сыйлығын алуға
материалдарды сараптау және ұсыну, ресімдеу Ережесі
1. Кiрiспе
1. Осы құжат сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң Сыйлығын алуға (бұдан әрi - Сыйлық) материалдарды тапсыру, ресiмдеу, ұсыну және сараптау тәртiбiн белгiлейдi.
2. Сыйлық Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң "Сапа саласындағы конкурс туралы" 2001 жылғы 26 наурыздағы N 384 P010384_ қаулысымен бекiтiлген "Сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын беру Ережесiмен" сәйкес берiледi. Конкурстың жеңiмпазына сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметi Сыйлығының символы және диплом тапсырылады.
3. Осы Ережеде қолданылатын терминдер:
1) Сыйлық - сапа саласындағы жетiстiктер үшiн конкурс иегерлерiне сыйлыққа берiлетiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң Сыйлығы;
2) конкурсқа қатысатындар - сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын алуға конкурсқа қатысуға тiлек бiлдiрген және белгiленген нысанда өтiнiм берген кез келген меншiктi нысандағы заңды және жеке тұлғалар бола алады;
3) Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын беру жөнiндегi комиссия (бұдан әрi - Комиссия) - мемлекеттiк басқару органдарының басшылары, жетекшi ғалымдар мен мамандардың және қоғамдық бiрлестiктер өкiлдерiнiң iшiнен құрылған консультациялық-кеңесшi орган.
4) Жұмысшы орган - Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi жанында сапа саласындағы жетекшi ғалымдар мен мамандардан, мемлекеттiк органдар өкiлдерiнен құрылған орган.
5) Сарапшылар тобы - қызметтiң әр түрлi салалары сарапшыларынан, әкiмшiлiк және қоғамдық бiрлестiктер өкiлдерiнен құрылған.
2. Конкурсқа қатысу шарттары
4. Конкурсқа қатысуға қызметтер көрсетумен және өнiмнiң барлық түрiн өндiрумен айналысатын, қару-жарақ пен әскери техника өндiрiсiн қоспағанда, барлық меншiк нысандағы заңды және жеке тұлғалар үмiткер бола алады.
5. Үмiткерлердi iрiктеудi және Сыйлықты беру туралы шешiм қабылдауды Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлықты беру жөнiндегi Комиссиясы жүргiзедi.
6. Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын беру жөнiндегi Комиссия жыл сайын желтоқсан айында бұқаралық ақпарат құралдары арқылы кезектi конкурстың өткiзiлетiнi және осы конкурстың өткiзiлуi туралы хабарлайды.
7. Ұйымдардың сапа саласында конкурсқа ұсынатын жұмыстарының нәтижесi, конкурсқа қатысуға өтiнiмдер бергенге дейiн, бұл нәтижелер практикада кемiнде жарты жыл бұрын iске асырылған жағдайда ғана қарауға қабылданады.
8. Сыйлық номинациялардың әрқайсысы бойынша жергiлiктi орындарында жүргiзiлетiн сараптаулардың және сараптық бағалаудың балын белгiлеу негiзiнде үмiткерлердiң iшiнен ең жақсы кәсiпорындарды анықтау жолымен конкурстық негiзде жыл сайын берiледi.
9. Конкурсқа қатысу үшiн мiндеттi түрде белгiленген нысанда өтiнiм беру керек (1-қосымша), белгiленген құжаттар жинақтамасын Комиссияның жұмысшы органына тапсырады.
10. Сыйлық алуға конкурсқа қатысу үшiн қажеттi құжаттар:
1) белгiленген нысан бойынша сауалдама-мәлiмдеме (2-қосымша);
2) конкурсқа қатысушының сапа саласындағы өзiнiң нақты нәтижелерi мен қызметтерiнiң деңгейiн өзiн-өзi бағалап көрсететiн есебi;
3) "Сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы
Үкiметiнің сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларға арналған бағалау (өзiн-өзi бағалау) өлшемi" құжатында келтiрiлген өлшемдердi және олардың көрсеткiштерiн есепке алып толтырылған сауалдама (3-қосымша). 11. Конкурсқа қатысушының есебi мыналардан тұрады: 1) ұйым қызметтерiне қысқаша шолу; 2) "Сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларды бағалау Ережесiнде" қаралған өлшемдi сипаттау. 12. Шолуда көлемi алтаудан көп емес машинкаға басылған беттер мыналарды қамту керек: 1) кәсiпорынның тарихын; 2) өнiмдердiң (қызмет көрсетудiң) негiзгi түрлерiн сипаттау; 3) ұйымдық құрылымды; 4)өнiмнiң (қызмет көрсету) сапасына қойылатын негiзгi талаптарды; 5) нарықтың негiзгi санаттарын (жергiлiктi, аймақтық, ұлттық, халықаралық); 6) негiзгi тұтынушылар сипаттамасы; 7) конкурсқа қатысушыны ұсынатын маңыздылықтар, басқа факторлар.
13. Конкурсқа қатысушы өлшемнiң әрқайсысы бойынша тиiстi ақпарат бередi. Ол қысқа, анық және есеп берудiң жағдайын растайтын нақты материал болуы керек.
14. Ұйымның мүмкiншiлiгiн сипаттайтын өлшемдер үшiн, ақпарат екi аспектiге тиiстi болуы керек:
1) өлшем сипаттайтын жұмыстардың әдiсi мен нысаны қызметтердiң шегiнде қаншалықты жүйелi түрде қолданылады;
2) ұйым қызметтерiнiң салаларында және басқару деңгейiнде бұл әдiстер мен нысандарды қаншалықты кеңiнен қолданады.
15. Нәтижелердi сипаттайтын өлшемдер үшiн, ақпаратта мынадай мәлiметтер болуы керек:
1) ұйымның өзiнiң нәтижелерiн бағалайтын көрсеткiштерi және осы көрсеткiштердiң жоспарланғанмен салыстырғанда ақырғы үш жылдағы өзгеру тенденциясы;
2) келтiрiлген көрсеткiштердiң ұйым қызметтерiнiң әр түрлi бағыттарын қаншалықты қамтитындығы жайында мәлiметтер.
16. Есеп беру А4 пiшiмдi қағазда басылуға тиiстi. Мәтiндi беттiң екi жағына да басуға болады. Есеп беру суреттердi, графиктердi, схемаларды, кестелердi және қосымшаларды қосқанда 30 беттен аспау керек.
17. Жұмысшы органның мiндетi:
1) конкурсқа қатысу бойынша кәсiпорындарға басшылық жасау және шақыруларды тарату;
2) кәсiпорындардан конкурсқа қатысуға арналған материалдарды және өтiнiмдердi қабылдау, ресiмделулерiнiң дұрыстығын тексеру;
3) ұсынылған материалдарды сараптауды және жергiлiктi орнында сараптауды (қажет болғанда) ұйымдастыру;
4) алынған материалдарды талдау кезiнде сарапшылар тобында туындайтын даулы мәселелердi шешу;
5) Комиссияға материалдарды дайындау және ұсыну;
6) дипломдарды ресiмдеу;
7) Сыйлық беру жөнiнде Комиссия қызметтерiмен байланысты оперативтiк мiндеттердi шешу.
18. Сарапшылар тобының мiндетi:
1) конкурсқа қатысушылардың материалдарын алдын ала сараптау;
2) алдын ала сарапталған материалдар бойынша тұжырымдар дайындау;
3) конкурсқа қатысушыларды жергiлiктi орындарында тексеру;
4) Комиссияның жұмысшы органына түпкiлiктi бағалауды баллмен көрсетiп тұжырым дайындау және конкурсқа қатысушылар үшiн ұсыныстар беру.
3. Конкурсқа қатысушылардың материалдарына талдау жүргізу тәртiбi
19. Сапа саласында үмiткерлердің қызметтерiн бағалау мен талдау екi кезеңде жүзеге асырылады:
1) қаралғанның нәтижесi туралы өтiнiш берушiге хабарлаумен бiрге, одан әрi конкурсқа қатысу үшiн үмiткерлердi алдын ала iрiктеу және тапсырылған материалдарды талдау;
2) бiлiктi сарапшылардың күшiмен Сыйлық алуға үмiткер конкурсқа қатысушыларды сараптауды жүзеге асыру. Сараптау ұйыммен келiсiлген мерзiмде өткiзiлетiн болады.
20. Конкурсқа қатысушыларды бағалау мен талдаудың жүйелiлiгi 8-қосымшада белгiленген.
21. Бiрiншi кезең - конкурсқа қатысушылардың тапсырған материалдарына сараптау жүргiзу:
1) материалдарды алдын ала сараптау, Комиссияның жұмысшы органымен және сарапшылар тобымен жүзеге асырылады (4-қосымша).
2) алдын ала сараптау нәтижесi бойынша жасалған тұжырымдаманы және тапсырылған материалдарды жұмысшы орган Комиссияға бередi.
3) Комиссия жұмысшы орган дайындаған материалдарды қарайды және конкурсқа қатысушыларды анықтау бойынша шешiм қабылдайды.
4) Комиссия шешiмi хаттамамен ресiмделедi (6-қосымша).
5) конкурсқа қатысуға рұқсат алған кәсіпорындар тізімі дүркіндік баспасөзде конкурс өткізілетін жылдың 1 қыркүйегінен кешіктірілмей жарияланады.
22. Екінші кезең - сыйлықты беру туралы шешім қабылдау.
1) Комиссияның жұмысшы органымен немесе сарапшылар тобымен алынған материалдарды талдау кезінде туындаған мәселелерді шешу және сауалдама бойынша өзін-өзі бағалаудың объективтілігін анықтау мақсатымен, бірінші кезеңнен өткен конкурсқа қатысушыны тексеру жергілікті орында жүзеге асырылады.
2) тексеру нәтижесі бойынша жұмысшы орган Комиссияға 5-қосымшадағы нысан бойынша тұжырымдама дайындап, жібереді.
23. Конкурсқа қатысушыны түпкілікті бағалау сапа саласындағы жетістіктер үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің сыйлығын беру жөніндегі Комиссиямен жүргізіледі.
24. Сыйлық беру туралы шешім көпшілік дауыспен қабылданады және 7-қосымшадағы нысан бойынша ресімделеді.
25. Сыйлықты беру туралы шешім Қазақстан Республикасы
Премьер-Министрінің жарлығымен бекітілгеннен кейін күшіне кіреді және дүркіндік баспасөзде жарияланады. 26. Сыйлықты тапсыру Дүниежүзілік сапа күніне орайластырылған республикалық іс-шараларды өткізу уақытында арнаулы салтанатты рәсіммен жүзеге асырылады. 27. Сараптауды жүргізу кезіндегі сол орыннан алынғандар мен конкурстық материалдар жайындағы ақпарат, конкурсқа қатысушыны бағалаудан басқасы, құпия болып табылады және оның жазбаша келісімінсіз басқа мақсаттар үшін пайдалануға болмайды. 28. Конкурсқа қатысқан барлық ұйымдар мен кәсіпорындар сапа саласындағы қызметтеріне баға және оны жетілдіру туралы ұсыныстар алады. 29. Иегерлер мен мерейгерлер өз тілегімен және келісімімен сапаны басқару саласындағы өзінің іс-тәжірибесін таратуға, көмек көрсетуге міндетті. 1-қосымша G011526a а Тiркеу нөмiрі _____________ Сапа саласындағы жетістіктер үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің Сыйлығын алуға конкурсқа қатысуға ӨТІНІМ 1. Өтінішкер Кәсіпорынның атауы: ___________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Мекен-жайы:____________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Жұмыс істеу кезеңі:____________________________________________________ 2. Кәсіпорын басшысы Тегі, аты, жөні:________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Атқаратын қызметі:______________________________________________________ ________________________________________________________________________ Мекен-жайы:_____________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Қызмет орнының телефоны, телефакс:______________________________________ ________________________________________________________________________ 3. Өтінішкер - кәсіпорынның сипаттамасы Қызметкерлердің жалпы саны:_____________________________________________ ________________________________________________________________________ Филиалдардың жалпы саны: _______________________________________________ Қосымша: 1. Сауалдама-мәлімдеме - 1 дана. 2. Есеп беру - 5 дана. 3. Жарнаны төлегендігі туралы төлем тапсырмасының көшірмесі - 1 дана. Басшының қолы ж. "___"________ 2-қосымша G011526b b Тiркеу нөмiрі _____________ Сапа саласындағы жетістіктер үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің Сыйлығын алуға конкурсқа қатысушының САУАЛДАМА-МӘЛІМДЕМЕСІ 1. Конкурсқа қатысушы Кәсіпорынның ресми атауы: _____________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Заңды мекен-жайы: _____________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ 2. Басшы Тегі, аты, жөні:________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Атқаратын қызметі:______________________________________________________ ________________________________________________________________________ Пошталық мекен-жайы: ___________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Қызмет орнының телефоны: ______________________________________ ________________________________________________________________________ 3. Кәсіпорын туралы мәлімет Қызметкерлердің жалпы саны: Филиалдар саны: Шығарылған өнімнің (жұмыстар, қызмет көрсетулер) маңызды түрлерінің үш атауы, СЭҚ ТН коды, ОКП: 4. Конкурсқа жауапты және уәкілетті тұлға Тегі, аты, жөні: _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ Атқаратын қызметі: _______________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Телефон: _______________________________________________________________ Телефакс: ______________________________________________________________
5. Конкурсқа қатысу үшiн ақы төлегендiгi туралы мәлiмет: ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________
6. Мәлiмдеме:
Кәсiпорын атынан өтiнемiн, бiз конкурсқа қатысушыларға арналып
белгiленген ереженi орындауға келiсемiз және сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң Сыйлығын беру туралы Кеңестiң шешiмiн түпкiлiктi қабылдайтын боламыз. Сараптауды орынында өткiзу қажет болған жағдайда, бiз оның ашық және күнiлгерi кесiп-пiшiлмей өткiзiлуiне көмек көрсетемiз. Кәсiпорын осындай сараптаумен байланысты шығынды өзiне алуы керектiгiн бiз түсiнемiз. Басшы қолы ж. "____"____________ Сауалдаманы толтыруға қойылатын талаптар 1. Барлық талап етiлетiн ақпараттар анық басылған немесе айқын жазылған болуы керек. 2. Тiркеу нөмiрiн Кеңес хатшылығы бередi. 3. Кәсiпорынның атауы және заңды мекен-жайы мемлекеттiк тiркеу туралы куәлiкпен сәйкестендiрiлiп толығымен көрсетiледi. 3-қосымша Сапа саласында кәсіпорын қызметтерін бағалау (өзін-өзі бағалау) туралы САУАЛДАМА ___________________________________________________________________________ Сыйлықтың Өлшемнің Жауаптар Баллмен бағалау үлгісімен көрсет. _____________________________________________________ сәйкес кіштері Құжатта. Осы Құжат Өлшем Өзін- Сарап. Ескер. өлшемнің мадағы талап. болма. көрсет. өзі тық ту атауы бар тар бар ғанда кіші. баға. баға. талап. құжат. жүйе. нің лау лау тар тың леп ең жо. атауы баян. ғары және дау бағала. белгі. нуы ленуі ___________________________________________________________________________ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ 4-қосымша Тіркеу нөмірі ___________ "Материалдарды сараптау" бірінші кезеңі бойынша Комиссияның Жұмысшы органының Тұжырымдамасы ___________________________________________________________________________ КОНКУРСҚА САРАПТЫҚ Жұмысшы ЕСКЕРТУ ҚАТЫСУШЫНЫҢ БАҒАЛАУ органның ҚҰЖАТТАРЫ БАҒАЛАУЫ ___________________________________________________________________________ ӨТІНІМ ___________________________________________________________________________ САУАЛДАМА- МӘЛІМДЕМЕ ___________________________________________________________________________ САУАЛДАМА ___________________________________________________________________________ ЕСЕП БЕРУ ___________________________________________________________________________ Тұжырымдар: Ұсыныстар: Жұмысшы орган басшысының қолы _______ж. "___"_______ 5-қосымша Тіркеу нөмірі _______________ Екінші кезең бойынша Жұмысшы органның тұжырымдамасы ___________________________________________________________________________ Өлшем Конкурсқа Баллмен Баллмен қатысушының сараптық түпкілікті баллмен бағалау бағалау өзін-өзі ___________________ бағалауы Өлшемнің Баллмен атауы ең жоғарғы бағалау ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ Тұжырымдар: Ұсыныстар: Жұмысшы орган басшысының қолы _______ж. "___"_______ 6-қосымша Қазақстан Республикасы Үкіметінің Сыйлығын беру жөніндегі Комиссияның N___ хаттамасы _______ж. "___"_______ Комиссия ұсынылған материалдар мен Жұмысшы органның тұжырымдамасының негізінде ҚАУЛЫ ЕТЕДІ: Конкурсқа қатысушы___________________________________________________________ (ұйымның атауы, қабылданған шешім - жіберу/жібермеу) ___________________________________________________________________________ ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ҮКІМЕТІНІҢ СЫЙЛЫҒЫН АЛУҒА КОНКУРСҚА БҰДАН ӘРІ ҚАТЫСУҒА Комиссияның төрағасы:__________________ Комиссия мүшелері:___________________ 7-қосымша Қазақстан Республикасы Үкіметінің Сыйлығын беру туралы N___ шешім _______ж. "___"_______ Конкурсқа қатысушы___________________________________________________________ (ұйымның атауы) 1. Баллдық бағалау __________________________________________________ (баллдар саны) 2. Экспортқа өнімнің жеткізілуі ____________________________________ (өнімнің көлемі, қандай уақыт ішінде) 3. Сапа жүйесін бағалау_____________________________________________ (сертификатталған/сертификатталмаған) 4. Басқа конкурстағы қатысу ________________________________________ (кәрілер үйіне, емдеу мекемелеріне, балаларға т.б. қамқорлық көмек көрсетеді) Қазақстан республикасы Үкіметінің Сыйлығын беру жөніндегі Комиссиямен жоғарыда келтірілген мәліметтер негізінде дауыстың көпшілігі шешімімен ҚАУЛЫ ЕТЕДІ: ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ҮКІМЕТІ СЫЙЛЫҚТЫ БЕРЕДІ __________________________________________________ (ұйымның атауы) ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ҮКІМЕТІНІҢ СЫЙЛЫҒЫН АЛАТЫН КОНКУРС ИЕГЕРІНЕ Комиссияның төрағасы:__________________ 8-қосымша Конкурсты өткізудің құрылымдық схемасы _____________________________________ Сыйлық беру жөніндегі Комиссия _____________________________________ Конкурсты өткізу туралы хабарландыру ______________________________ Кәсіпорын және ұйымдар ______________________________ Конкурсқа қатысу үшін материалдар және өтінімдер беру Бірінші кезең _______________________________________ Конкурстық Комиссияның Жұмысшы органы ________________________________________ Конкурсқа қатысатындардың материалдарын қабылдау және сараптау Комиссияға материалдар дайындау және беру __________________________________ Сыйлық беру жөніндегі Комиссия __________________________________ Бұдан әрі конкурсқа қатысуға үміткерлерді таңдау Екінші кезең ________________________________ Сарапшылар тобы ________________________________ Жергілікті орнында үміткерлерді тексеру және Комиссияға тұжырымдаманы ұсыну ___________________________________ Сыйлық беру жөніндегі Комиссия ___________________________________ Сыйлық беру жөнінде шешім қабылдау ________________________________ Қазақстан Республикасы Үкіметі _______________________________ Қазақстан Республикасы Премьер-Министрінің шешімді бекіту туралы Жарлық қабылдауы
"Бекітемін"
Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлігінің Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі комитетінің төрағасы 2001 ж."___"_______
Сапа саласындағы
жетістіктер үшін Қазақстан Республикасы Үкіметінің сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларды бағалау Ережесі 1. Жалпы ереже 1. Осы ереже сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларға арналған бағалау өлшемiн белгiлейдi. 2. Сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларды бағалау ережесi "Сапа саласындағы конкурс туралы" Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң 2001 жылғы 26 наурыздағы N 384 P010384_ қаулысымен сәйкес әзiрлендi. 2. Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң сыйлығын алуға конкурсқа қатысушыларды бағалау өлшемi
3. Конкурсқа қатысушыларды баға өлшемi бойынша бағалау балы сапа саласындағы жетiстiктер үшiн Қазақстан Республикасы Үкiметi Сыйлығының үлгiсiнде белгiленедi (1-қосымша).
4. Конкурсқа қатысушылар өлшемнiң екi тобы кiргiзiлетiн үлгi бойынша баллмен бағаланады.
1) Бiрiншi топ - "Мүмкiншiлiктер" өлшемi сапа саласында ұйымдардың нәтижеге қалай жеткенiн, соншалық бұл үшiн не iстелiнгенiн бағалау үшiн белгiленедi.
2) Екiншi топ - "Нәтижелер" өлшемi, соншалық қандай жетiстiкке жеткенiн және оның қазiргi уақыттағы ұмтылысын сипаттайды.
5. "Нәтижелердiң" барлық өлшемi бойынша алынған нәтижелердi
бағалаудың нәтижесi мен беталысы мыналарға сүйенiп орындалады: 1) ұйымның қызметтерiнiң нақты нәтижелерiне; 2) ұйымның өз алдына қойған мақсаттарына; 3) бәсекелiкпен қол жеткiзген жетiстiктерiнiң нәтижесiне; 4) ұйымдардың "жiктелiм бойынша жақсылары" жақтарында жеткен жетiстiктерiнiң нәтижесiне. 6. Өлшем көрсеткiшiнiң әрқайсысы бойынша бағалау баллын жұмыстың нақты жай-күйiне және олардың тиiмдiлiгiне байланысты сарапшылар белгiлейдi. 7. Сыйлықтың өлшемi және олардың көрсеткiштерi сыйлықты беру жөнiндегi Комиссиямен және Комиссияның жұмысшы органымен мүмкiндiгiнше, сапаны қамтамасыз ету мен басқару әдiстерiнiң қалай жетiлдiрiлуi және дамуы дүркiндiлiкпен қайта қаралады. 3. Өлшемнiң мазмұны 8. "Мүмкiншiлiк" өлшемi: 1) Басшылық; 2) Сапа саласындағы саясат; 3) Сапа бойынша қызметке қызметкердi қатыстыру дәрежесi; 4) Ресурстар; 5) Процестер. 9. "Нәтижелер" тобы: 1) Тауардың сапасына тұтынушылардың қанағаттанушылығы; 2) Ұйымдағы жұмыспен қызметкердiң қанағаттанушылығы; 3) Қоғам алдында ұйымның жауапкершiлiгi; 4) Ұйым жұмыстарының нәтижесi. 4. 1 Өлшем - Басшылық
10. Өлшемнiң мазмұны - Жалпы сапаны басқару принциптерiнiң таралуына көмек көрсетуде басшылықтың бағыты мен iс-әрекетi:
1) 1а өлшемiнiң көрсеткiшi - сапа мәдениетiнде басшылықтың жолын ұстаушылық дәрежесi;
2) 1б өлшемiнiң көрсеткiшi - қызметкерге көмек көрсетуде және ресурстар бөлумен қамтамасыз етуде, сапаны жақсарту процестерiне басшылықтың көмек көрсету дәрежесi;
3) 1в өлшемiнiң көрсеткiшi - басшылықтың басқа ұйымдармен және жеткiзушiлермен, тұтынушылармен жұмыстарда қатысу дәрежесi;
4) 1г өлшемiнiң көрсеткiшi - басшылықтың қызметкердiң жетiстiгiн және жiгерiн бағалау дәрежесi.
5. 2 Өлшем - Сапа саласындағы саясат
11. Өлшемнiң мазмұны - Сапа саласын қалыптастыру, өрiстету мен ұзақ
мерзiмдi мақсатын қайта қарау және оларды өздерiнiң жоспары мен iс-әрекеттерiнде жүзеге асыруы: 1) 2а өлшемiнiң көрсеткiшi - сапа туралы жан-жақты ақпарат негiзiнде жұмысты жоспарлау деңгейi; 2) 2б өлшемiнiң көрсеткiшi - жоспарлауды жүзеге асыру дәрежесi; 3) 2в өлшемiнiң көрсеткiшi - қызметкерлерге және бөлiмшелерге ұйымның мақсатын жеткiзу дәрежесi; 4) 2г өлшемiнің көрсеткiшi - ұйымның мақсат пен жоспарға түзету жасауы және тұрақты талдауын қамтамасыз ету дәрежесi. 6. 3 өлшем - Сапа бойынша қызметтерде қызметкерлердi қатыстыру 12. Өлшемнiң мазмұны - Ұйым қызметкерлерiнiң әлуетiн iске асыру: 1) 3а өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйым қызметкерлерiмен жұмысты жоспарлау және жетiлдiру; 2) 3б өлшемiнiң көрсеткiшi - қызметкерлердiң бiлiктiлiгi мен қабiлеттiлiктерiн дамыту және қолдау;
3) 3в өлшемiнiң көрсеткiшi - жекелеген қызметкерлердiң, топтардың
және ұйымдардың толығымен мақсаттарының келiсушiлiгiн қамтамасыз ету; 4) 3г өлшемiнiң көрсеткiшi - сапа бойынша жұмыстарды жетілдiруде қызметкерлердiң қатысуын, бастамасын танып бiлу және көтермелеу; 5) 3д өлшемiнiң көрсеткiшi - басшылар мен қызметкерлердiң әр түрлi санаттарының арасында ақпаратпен алмасуды жүзеге асыру; 6) 3е өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйымда қызметкерлердi әлеуметтiк қорғауды қамтамасыз ету. 7. 4 Өлшем - Ресурстар 13. Өлшемнiң мазмұны - Ресурстарды басқаруды ұйымдастыру: 1) 4а өлшемiнiң көрсеткiшi - қаржы ресурстарын басқару; 2) 4б өлшемiнiң көрсеткiшi - ақпараттық ресурстарды басқару; 3) 4в өлшемiнiң көрсеткiшi - сатып алуды басқару; 4) 4г өлшемiнiң көрсеткiшi - ғимараттарды, құрал-жабдықтарды және басқа мүлiктердi басқару; 5) 4д өлшемiнiң көрсеткiшi - зияткерлiк меншiктi және технологияны пайдалануды басқару. 8. 5 Өлшем - Процестер 14. Өлшемнiң мазмұны - Ұйымда процестердi жақсарту және басқару, талдау:
1) 5а өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйымның жұмыстарының нәтижесi үшiн ең
маңыздыларын, басқару процесiн және технологиялық процестердi белгiлеу және олардың ықпалын бағалау; 2) 5б өлшемiнiң көрсеткiшi - процестердi жүйелi басқаруды жүзеге асыру; 3) 5в өлшемiнiң көрсеткiшi - процестердi талдауды жүзеге асыру және оларды жетiлдiру бойынша мақсат белгiлеу; 4) 5г өлшемiнiң көрсеткiшi - жаңа енгiзулер негiзiнде процестердi жетiлдiру және қызметкерлердiң шығармашылық белсендiлiгiн қолдану. 9. 6 Өлшем - Тауардың сапасына тұтынушылардың қанағаттанушылығы 15. Өлшемнiң мазмұны - Тұтынушыларды қанағаттандыру жайында ұйымның жеткен жетiстiгi: 1) 6а өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйымның тұтынушыларды, олармен көрсетiлетiн қызметтердi және өнiмдi қабылдау дәрежесi; 2) 6б өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйымда тұтынушылардың оның қызметтерiмен және өнiмдерiмен қанағаттанушылығын бағалау дәрежесi. 10. 7 Өлшем - Ұйымдағы жұмысқа қызметкерлердiң қанағаттанушылығы 16. Өлшемнiң мазмұны - Қызметкерлердi қанағаттандыру жайында ұйымның жеткен жетiстiгi: 1) 7а өлшемiнiң көрсеткiшi - қызметкердiң ұйымдағы жұмысқа өзiнің қанағаттанушылығын бағалауы; 2) 7б өлшемiнiң көрсеткiшi - қызметкердiң қанағаттанушылығын ұйымның өзiнiң бағалауы. 11. 8 Өлшем - Қоғам алдында ұйымның жауапкершiлiгi 17. Өлшемнiң мазмұны - Ұйымның қажеттiлiктi қанағаттандыруда жеткен жетiстiктерi және қоғамның халықаралық және ұлттық, жергiлiктi ауқымдағы үмiттерi. Өлшемге ресурстарды сақтау, қоршаған ортаны, өмiр сапасына ұйымның ықпалын қоғамның қабылдауын бағалауды кiргiзедi және өзiнiң қызметтерiнiң тиiмдiлiгiн ұйымның iшкi бағалауы, сондай-ақ осы ұйымның қызметiн реттейтiн органдармен және өкiметпен оның қарым-қатынасын бағалау: 1) 8а өлшемiнiң көрсеткiшi - ұйымның қызметiн қоғамның қабылдауы; 2) 8б өлшемiнiң көрсеткiшi - қоғамға өзiнiң ықпалын ұйымның бағалауы. 12. 9 Өлшем - Ұйым жұмыстарының нәтижесі 18. Өлшемнің мазмұны - Ұйымның қажеттілікті қанағаттандыруға және жоспарланған мақсаттарға қатысты жетістіктерге жетуі және ұйымның қызметінде қаржы немесе басқа мүдделіктері бар, барлық жақтарынан үміт күту: 1) 9а өлшемінің көрсеткіші - ұйым жұмыстарының қаржы көрсеткіші; 2) 9б өлшемінің көрсеткіші - процестердің нәтижелілігі. 1-қосымша Сапа саласындағы жетістіктер үшін Қазақстан Республикасы Үкіметі сыйлығының үлгісі ______________ ____________ !Сапа бойынша ! ! Ұйымдағы ! қызметтерге жұмыспен !қызметкерді ! ! қызметкердің! қатыстыру қанағаттану. _____________ !дәрежесі 100 ! ! шылығы ! ! Ұйым ! балл (10%) 90 балл (9%) жұмыстарының ___________ ! ! ___________ ! ! ! нәтижесі ! ! Басшылық ! _____________ !Процестер ! ____________ 140 балл _____________ ______________ ! (14%) ! ! 100 балл ! ! Сапа ! ! 120 балл ! ! Тұтынушылар.! (10%) саласындағы (12%) дың тауардың !____________! ! ! ! саясат ! ! ! ! сапасына ! ___________ 100 балл ___________ қанағаттану. ! (10%) ! ! шылығы ! _____________ 200 балл ! (20%) ! ___________ ______________ ! Ресурстар ! ! 80 балл ! _______________ (8%) ! Қоғам алдында ! !___________! ұйымның ! жауапкершілігі! 70 балл ! (7%) ! _______________ ______________________________ __________________________ ! Мүмкіншіліктер 500 балл (50%)! ! Нәтижелер 500 балл (50%) ! ______________________________ __________________________
"Бекітемін"
Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлігінің Стандарттау, метрология және сертификаттау жөніндегі комитетінің төрағасы 2001 ж."___"_______
"Қазақстанның жақсы тауарлары" Республикалық
конкурсына ұсынылатын өнімдерге сараптық бағалау
жүргізу және ұйымдастыру Ережесі
1. Жалпы ереже
1. Осы ереже "Қазақстанның жақсы тауарлары" Республикалық конкурсына (бұдан әрi - Конкурс) ұсынылатын өнiмдерге сараптық бағалау жүргiзу және ұйымдастыру тәртiбiн реттемелейдi.
2. Конкурсқа ұсынылатын өнiмдерге сараптау жүргiзу және ұйымдастыру ережесi Қазақстан Республикасы Үкiметiнiң "Сапа саласындағы конкурс туралы" 2001 жылғы 26 наурыздағы N 384 P010384_ қаулысымен сәйкес әзiрленген.
3. Конкурстың мақсаты мен мiндеттерi:
1) өндiрiске бәсекеге жарамды, жоғары сапалы отандық өнiмдер шығаруына көмек көрсету және Қазақстанның тұтынушылық рыногын сапалы отандық тауарлармен молықтыру;
2) жоғары сапалы отандық өнiмдердiң тұрақты шығарылуын ұйымдастыруда тәсiлдiң жүйелi - кешендi принциптерiн насихаттау;
3) сапалы өнiм өндiрушi қазақстандықтардың беделiн жоғары көтеру;
4) халық арасында сапа ұғымын түсiндiрiп тарату.
2. Конкурсқа қатысу шарттары
4. Конкурсқа қатысушылар кез келген меншiктi нысандағы заңды және жеке тұлғалар бола алады, бұлар:
1) тамақ өнiмдерiн және халық тұтынатын тауарлар өндiрудi жүзеге асырады;
2) өнiм сапасының жоғарғы деңгейiнiң тұрақтылығын қамтамасыз ету бойынша және оны жүйелi түрде жақсартуда болымды нәтижелерi болады;
3) Қазақстан Республикасы Экономика және Сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетiне өтiнiм және құжаттар беру.
5. Заңды және жеке тұлғалар конкурсқа қатысу үшiн мынадай құжаттар мен материалдарды тапсырады:
1) сапа мен қауiпсiздiк туралы сертификаттар көшiрмесi және қорытындылар (сәйкестiк сертификаты, экологиялық сертификат, гигиеналық қорытынды-болған ретте);
2) сапа жүйесiне немесе өндiрiске арналған сертификат көшiрмесi (болған ретте);
3) өнiмдердiң негiзгi тұтыну қасиеттерiнiң сандық негiзгi мәнiн көрсете отырып, параметрлерiн және жай-жапсарын сипаттау.
6. Конкурсқа жалпы басшылықты және ақырғы түпкiлiктi қорытынды жасауды Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi жүзеге асырады.
3. Республикалық конкурсты өткiзу кезеңi
7. Конкурс жұмыстардың күнтiзбелiк жоспарымен сәйкес өткiзiледi және 4 кезең кiргiзiледi.
8. Бiрiншi дайындық кезеңi, желтоқсаннан бастап, қаңтарға дейiн өткiзiледi, ол мыналардан тұрады: әзiрлеу, конкурсты өткiзу және ұйымдастыру бойынша құжаттар пакетiн бекiту және келiсу.
9. Екiншi кезең, ақпаннан бастап, наурызға дейiн өткiзiледi, аймақтық конкурсты өткiзуге кiретiндер: аймақтық сараптау комиссиясы конкурсқа қатысушылардан өнiмдер туралы қажеттi материалдарды қабылдауды жүзеге асырады. Аймақтық сараптау комиссиясы конкурсқа қатысу үшiн берiлген өнiмдерге талдау жасауға және iрiктеуге Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетiнiң Мемлекеттiк қадағалау бойынша басқармасының инспекторларын қатыстырады. Аймақтық сараптау комиссиясының шешiмi бойынша конкурс тәртiбiне жергiлiктi орнында зерттеу кiргiзiлуi мүмкiн болады.
10. Үшiншi кезең, маусымнан бастап, шiлдеге дейiн өткiзiлетiн аймақтық конкурстың түпкiлiктi қорытындысын шығаруға мыналар кiредi: аймақтық сараптау комиссиясы "Қазақстанның жақсы тауарлары" аймақтық конкурсының мерейгерлерi мен иегерлерiн белгiлейдi және қорытынды тiзiмiн бекiтедi.
Аймақтық сараптау комиссиясы Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi ұйымдастырған Конкурстық комиссияға 1 тамыздан кешiктiрмей мынадай құжаттарды жiбередi:
1) конкурсты өткiзу және қорытындысы жайында есеп (ерiктi түрде);
2) конкурсқа қатысушы ұйымдар тiзiмiн;
3) конкурс мерейгерлерi және иегерлерi ұйымдарының тiзбесi (ерiктi түрде);
4) аймақтық конкурсты өткiзу және ұйымдастыру жөнiнде әдiстемелiк ұсыныстар (ерiктi түрде).
11. Төртiншi қорытынды кезең, қыркүйектен бастап, қарашаға дейiн өткiзіледi, Конкурстық комиссиямен аймақтық конкурстың иегерлерi мен мерейгерлерiнiң, Республикалық конкурсқа қатысушылардың тiзiмi бекiтiледi. Конкурстық комиссиямен аймақтық конкурс жеңiмпаздарының материалдары қаралады. "Қазақстанның жақсы тауарлары" көрмесiн өткiзу жөнiнде ақпараттық-жарнамалық жұмыстар жүргiзiледi. "Қазақстанның жақсы тауарлары" Республикалық конкурсына қатысушылар Дүниежүзiлiк сапа күнiн өткiзу
шегiнде өткiзiлетiн "Қазақстанның жақсы тауарлары" көрмесiне қатысады. Осында тауарларды сараптап бағалау жүргiзiледi және көрме жеңiмпаздарына "Қазақстанның жақсы тауарлары" атағы берiледi. Республикалық конкурс жеңiмпаздарының тiзiмi "Мемстандарт хабаршысы" журналында жарияланады. 4. Конкурстың номинациясы 12. Конкурстық комиссия қорытынды материалдар негiзiнде мынадай номинациялар бойынша мерейгерлер мен иегерлердi бекiтедi: 1) азық-түлiк тауарлары (1-қосымша); 2) халыққа арналған өндiрiстiк тауарлар (2-қосымша); 3) қолданылатын өндiрiстiк-техникалық өнiмдер (3-қосымша). 13. Аймақтық конкурстың мерейгерлерi немесе иегерлерi болған ұйымдар, аймақтық конкурстың жүлдесiмен және дипломымен марапатталады. Аймақтық конкурстың мерейгерлерi немесе иегерлерi "Қазақстанның жақсы тауарлары" көрмесiне қатысады. Көрме жеңiмпаздары "Қазақстанның жақсы тауарлары" Республикалық конкурсының дипломымен марапатталады. 5. Конкурсты қаржыландыру 14. Конкурсты өткiзу және ұйымдастыру бойынша жұмсалатын шығынды жабуға көзделген жарналар сомасын аймақтық және Конкурстық комиссия белгілейдi. 15. "Қазақстанның жақсы тауарлары" көрмесiн өткiзуге жұмсалатын шығын жұмыстың көлемi мен мазмұны нақтыланғаннан кейiн конкурсқа қатысушымен өтеледi. 6. Сараптық бағалау тәртiбiн ұйымдастыру 16. Аймақтық сарапшылар тобының құрамы: 1) әкiмшiлiк өкiлi; 2) тәуелсiз зертханалар меңгерушiсi; 3) берiлген өнiмнiң сарапшы-аудиторы; 4) тұтынушылар құқын қорғау қоғамының өкiлi; 5) мемлекеттiк стандарттарды қадағалайтын мемлекеттiк қадағалау маманы; 6) мемлекеттiк санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау инспекторы. 17. Сараптық бағалау баллының тәртiбiн ұйымдастыру:
1) аймақтық сарапшылар тобы облыс және қала әкiмшiлiктерiмен құрылады. Республикалық сарапшылар тобы Конкурстық комиссия шешiмiмен аймақтық сарапшылар тобы өкiлдерiнен және Қазақстан Республикасы Экономика және сауда министрлiгiнiң Стандарттау, метрология және сертификаттау жөнiндегi комитетi мамандарынан құрылады.
2) сарапшылар тобының сандық құрамы - 7 адамнан аз болмауы керек.
18. Сарапшылар тобының құқықтары:
1) қалыптамадағы әрбiр ұстаным бойынша өзiнiң бағасын қоюға құқы бар
(оның алқалыққа қатысқанда бағаланатын өнiмдi талқылауына, тапсырылған материалдардың талдауына сүйенiп); 2) сарапшы өзiнiң құзырет деңгейi жеткiлiктi деп есептейтiн қалыптамадағы ұстанымда өзiнiң бағасын қоюға құқы бар, басқа ұстанымдарды сызып тастайды; 3) баллмен бағалауға қатысатын әрбiр сарапшы өзiнiң құзырет деңгейi анағұрлым жоғары деп есептейтiн ұстанымдарда өзiнiң бестен артық бағасын белгiлейдi. 19. Сарапшылардың толтырған қалыптамасы құрамындағы құжаттар жинақтамасымен Конкурстық комиссияға жiберiледi. 20. Пайдалылығы мен маңызын сараптау комиссиясы белгiлейтiн жекелеген өлшемдер, талаптар, көрсеткiштер бойынша алдын-ала жұмыстар жүргiзiледi. 1-қосымша "АЗЫҚ-ТҮЛІК ТАУАРЛАР НОМИНАЦИЯСЫ" Облыс _________________________________ Ұйым __________________________________ Өнім __________________________________ Бұйымның қорытынды баллы________________ САРАПТЫҚ БАҒАЛАУДЫҢ ҚАЛЫПТАМАСЫ ___________________________________________________________________________ N Өлшемдер, талаптар, Сарапшылар Орташа көрсеткiштер балл ___________________________________________________________________________ 1 Тұтынушылық ерекшелiк 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 деңгейiн отандық тәрiздiлермен салыстыруда (1-10 балл) 2 Түйсiктiк ерекшелiк деңгейiн шетелдiк тәрiздiлермен салыстыру (1-10 балл) 3 қазақстан рыногындағы әлеуметтiк бәсекеге қабілеттiлiк деңгейi (қол жететiндiктер және сол тәрiздiлермен бағаны салыстырғанда) (1-10 балл) 4 Сатып алушы ұйымдардың, мем. бақылаушы органдар, тұтынушылар тарапынан сарапталып қуатталған кiнарат-талаптардың болуы/ болмауы (0,10 балл) 5 Сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың болымды әсерлерi (сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың сын-пікірі негiзiнде) 6 қазақстандық және аймақтық шикiзаттар мен материалдарды пайдалану % (1-10 балл) 7 Сапа көрсеткішінiң тұрақтылық деңгейi (1-10 балл) 8 Маркетингілік саясат тиiмдiлiгiнің деңгейi, бәсекеге қабiлеттiлiктi басқару (1-10 балл) 9 "Тамақ өнiмдерi. Тұтынушыларға арналған ақпарат. Жалпы талаптар" туралы ҚР 1010-99 СТ қадағалау/қадағаламау (0,10 балл) 10 әрлеу, өнiмнің әсемдiк ерекшелiгi, буылып-түйiлуi (1-10 балл) ___________________________________________________________________________ БҰЙЫМЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫ БАЛЛЫ (ОРТ.БАЛЛЫ) ___________________________________________________________________________ Жауапты тұлға (т.а.ж.)___________________________________ _________________________________________________________ Қолы__________________________ 2-қосымша "ХАЛЫҚҚА АРНАЛҒАН ӨНДІРІСТІК ТАУАРЛАР" НОМИНАЦИЯСЫ Облыс _________________________________ Ұйым __________________________________ Өнім __________________________________ Бұйымның қорытынды баллы________________ САРАПТЫҚ БАҒАЛАУДЫҢ ҚАЛЫПТАМАСЫ ___________________________________________________________________________ N Өлшемдер, талаптар, Сарапшылар Орташа көрсеткiштер _______________________________ балл 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ___________________________________________________________________________ 1 Отандық тәрізділермен салыстырғандағы техникалық деңгейі (1-10 балл) 2 Шетелдік тәрізділермен салыстырғандағы техникалық деңгейі (1-10 балл) 3 Кепілдік міндеттеменің, сенімділіктің, қауіпсіздіктің деңгейi (1-10 балл) 4 Сатып алушы ұйымдардың, мем. бақылаушы органдар, тұтынушылар тарапынан сарапталып қуатталған кiнарат-талаптардың болуы/ болмауы (0,10 балл) 5 Сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың болымды әсерлерi (сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың сын-пікірі негiзiнде) (1-10 балл) 6 қазақстандық және аймақтық шикiзаттар мен материалдарды пайдалану % (1-10 балл) 7 Сапа көрсеткішінiң тұрақтылық деңгейi (1-10 балл) 8 Маркетингілік саясат тиiмдiлiгiнің деңгейi, бәсекеге қабiлеттiлiктi басқару (1-10 балл) 9 Бұйымдарды дайындауда пайдаланылатын технологияның үдемелілігі, жаңалықтар ("ноухау" болуы, өнертабыстар, патенттер) 10 әрлеу, өнiмнің әсемдiк ерекшелiктерi, буылып-түйiлуi (1-10 балл) ___________________________________________________________________________ БҰЙЫМЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫ БАЛЛЫ (ОРТ.БАЛЛЫ) ___________________________________________________________________________ Жауапты тұлға (т.а.ж.)___________________________________ _________________________________________________________ Қолы__________________________ 3-қосымша "ҚОЛДАНЫЛАТЫН ӨНДІРІСТІК-ТЕХНИКАЛЫҚ ӨНІМДЕР" НОМИНАЦИЯСЫ Облыс _________________________________ Ұйым __________________________________ Өнім __________________________________ Бұйымның қорытынды баллы________________ САРАПТЫҚ БАҒАЛАУДЫҢ ҚАЛЫПТАМАСЫ ___________________________________________________________________________ N Өлшемдер, талаптар, Сарапшылар Орташа көрсеткiштер _______________________________ балл 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ___________________________________________________________________________ 1 Отандық тәрізділермен салыстырғандағы техникалық деңгейі (1-10 балл) 2 Шетелдік тәрізділермен салыстырғандағы техникалық деңгейі (1-10 балл) 3 Кепілдік міндеттеменің, сенімділіктің, қауіпсіздіктің деңгейi (1-10 балл) 4 Сатып алушы ұйымдардың, мем. бақылаушы органдар, тұтынушылар тарапынан сарапталып қуатталған кiнарат-талаптардың болуы/ болмауы (0,10 балл) 5 Сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың болымды әсерлерi (сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың сын-пікірі негiзiнде) (1-10 балл) 6 қазақстандық және аймақтық шикiзаттар мен материалдарды пайдалану % (1-10 балл) 7 Сапа көрсеткішінiң тұрақтылық деңгейi (1-10 балл) 8 Маркетингілік саясат тиiмдiлiгiнің деңгейi, бәсекеге қабiлеттiлiктi басқару (1-10 балл) 9 Бұйымдарды дайындауда пайдаланылатын технологияның үдемелілігі, жаңалықтар ("ноухау" болуы, өнертабыстар, патенттер) 10 әрлеу, өнiмнің әсемдiк ерекшелiктерi, буылып-түйiлуi (1-10 балл) ___________________________________________________________________________ БҰЙЫМЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫ БАЛЛЫ (ОРТ.БАЛЛЫ) ___________________________________________________________________________ Жауапты тұлға (т.а.ж.)___________________________________ _________________________________________________________ Қолы__________________________ Тұтынушылық ерекшелiктерiн отандық тәрiздiлермен салыстырғандағы деңгейдiң бағалануы ___________________________________________________________________________ Макфа "Макфа" үмiткер "Спагетти" тәрiздi ___________________________________________________________________________ Өндiрушi ААҚ "Макфа" ААҚ "Экстра М" Сыртқы ресiмдеу өте жақсы Жақсы Сақталуы, айл. өте жақсы өте жақсы Буып-түйілуі өте жақсы қанағаттанарлық Белоктар % 10,4 10,6 Майлары % 0,9 1,1. Көмiртегi % 75,1 69,7 Нәрлiлiгi, нәр. мөлш. 332 338 Ылғалдылығы, % Жақсы өте жақсы Қышқылдылық, град. өте жақсы өте жақсы Салмақтың ауытқуы, г Жақсы қанағаттанарлық Салмақтың тұрақсыздығы, % Жақсы өте жақсы Өнiмнiң түрi Жақсы жақсы Түсi Жақсы жақсы Бетi өте жақсы өте жақсы Қалпы өте жақсы өте жақсы Дәмi өте жақсы өте жақсы Иiсi өте жақсы жақсы ___________________________________________________________________________ Сараптық бағалау жақсы/өте жақсы-(4.5) (балл) немесе 9 сарапшының шешiмi бойынша ___________________________________________________________________________ Ұсынылатын бағалау салыстырымдылығы: ___________________________________________________________________________ 1 - адым Деңгейдi Қанағаттан. Қанағаттанар. Жақсы Өте жақсы бастапқы арлықсыз лық бағалау 2 - адым Бес баллдық шәкiл 1-2 3 4 5 3 - адым Он баллдық шәкiл 1,2,3 4,5,6 7,8 9,10 ___________________________________________________________________________ САРАПТЫҚ БАҒАЛАУДЫҢ ҚАЛЫПТАМАСЫ ___________________________________________________________________________ N Өлшемдер, талаптар, Сарапшылар Орташа көрсеткiштер _______________________________ балл 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ___________________________________________________________________________ 1 Отандық тәрізділермен салыстырғандағы техникалық 5 6 7 7 5 4 8 8 Х Х 6,25 деңгейі (1-10 балл) 2 Түйсiктiк ерекшелiк деңгейiн шетелдiк тәрiздiлермен Х 8 8 Х Х 8 7 8 Х Х 7,8 салыстырғанда (1-10 балл) 3 қазақстан рыногындағы әлеуметтiк бәсекеге 9 9 Х 10 10 8 Х 9 10 Х 9,2 қабілеттiлiк (қол жететiндiктер және сол тәрiздiлермен бағаны салыстырғанда) (1-10 балл) 4 Сатып алушы ұйымдардың, 10 10 10 10 Х Х 10 10 Х Х 10 мем. бақылаушы органдар, тұтынушылар тарапынан сарапталып қуатталған кiнарат-талаптардың болуы/ болмауы (0,10 балл) 5 Сатып алушы ұйымдардың, тұтынушылардың болымды 5 6 6 7 6 8 5 Х 8 7 6,44 әсерлерi (сатып алушы ұйымдар, тұтынушылардың сын-пікірі негiзiнде) (1-10 балл) 6 қазақстандық және аймақтық шикiзаттар мен материалдарды 7 8 9 8 9 9 8 9 Х Х 8,38 пайдалану % (1-10 балл) 7 Сапа көрсеткішінiң тұрақтылық деңгейi Х 4 6 4 Х 5 4 3 Х Х 4,33 (1-10 балл) 8 Маркетингілік саясат тиiмдiлiгiнің деңгейi, 6 Х 7 6 5 6 Х Х 8 Х 6,33 бәсекеге қабiлеттiлiктi басқару (1-10 балл) 9 "Тамақ өнiмдерi. Тұтынушыларға арналған ақпарат. Жалпы талаптар" Х 0 0 Х Х 0 0 Х Х Х 0 туралы ҚР 1010-99 СТ қадағалау/қадағаламау (0,10 балл) 10 әрлеу, өнiмнің әсемдiк ерекшеліктері, буылып-түйiлуi (1-10 балл) Х 7 Х Х 6 Х Х 9 6 7 7 ___________________________________________________________________________ БҰЙЫМЫНЫҢ ҚОРЫТЫНДЫ БАЛЛЫ (ОРТ.БАЛЛЫ) 65,73 __________________________________________________________________________ Ескерту: Х - сараптық бағалауға қатысушы баллдық бағалаудан қалыс қалады 7 - сараптық бағалауға қатысушы материалдармен зерделеуді және алқалық талқылауды есепке алып, баллдық бағалауды беруге болады деп септейді 8 - сараптық бағалауға қатысушы неғұрлым осы сала бойынша (өз пікірі бойынша) білікті (өзінің бағалауына ерекше көңіл аударады) Мамандар: Омарбекова А.Т. Жұманазарова А.Б.