Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2003 жылғы 2 қыркүйектегі № 889 қаулысына өзгерістер енгізу туралы

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2011 жылғы 7 ақпандағы № 82 Қаулысы. Күші жойылды - Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2014 жылғы 28 қарашадағы № 1255 қаулысымен

      Ескерту. Қаулының күші жойылды - ҚР Үкіметінің 2014.11.28 № 1255 (2015.01.01 ж. бастап қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.

      Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
      1. «Күдіктілерді, айыпталушыларды тегін тамақтандыру, оның ішінде жүкті әйелдер мен балалы әйелдерді, бірінші және екінші топтағы мүгедектерді, кәмелетке толмағандарды қамтамасыз ету нормаларын, сотталғандарды тамақтандыру мен материалдық-тұрмыстық қамтамасыз ету нормаларын, сондай-ақ Жазасын өтеуден босатылатын сотталғандарға көмек көрсету ережесін бекіту туралы» Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2003 жылғы 2 қыркүйектегі № 889 қаулысына мынадай өзгерістер енгізілсін:
      тақырыбы мынадай редакцияда жазылсын:
      «Күдіктілерді, айыпталушыларды және сотталғандарды тамақтандырудың және материалдық-тұрмыстық қамтамасыз етудің заттай нормаларын, сондай-ақ Жазасын өтеуден босатылатын сотталғандарға көмек көрсету ережесін бекіту туралы»;
      1-тармақта:
      екінші абзац мынадай редакцияда жазылсын:
      «күдіктілерге, айыпталушыларға және сотталғандарға арналған тамақтандырудың заттай нормалары;»;
      үшінші және төртінші абзацтар алынып тасталсын;
      бесінші абзац мынадай редакцияда жазылсын:
      «күдіктілерді, айыпталушыларды және сотталғандарды материалдық-тұрмыстық қамтамасыз етудің заттай нормалары;»;
      көрсетілген қаулымен бекітілген күдіктілер мен айыпталушыларды тамақпен тегін қамтамасыз ету нормалары осы қаулының 1-қосымшасына сәйкес редакцияда жазылсын;
      көрсетілген қаулымен бекітілген сотталғандарды тамақтандыру мен материалдық-тұрмыстық қамтамасыз ету нормалары осы қаулының 2-қосымшасына сәйкес редакцияда жазылсын.
      2. Осы қаулы 2011 жылғы 1 қаңтардан бастап қолданысқа енгізіледі.

      Қазақстан Республикасының
      Премьер-Министрі                           К. Мәсімов

Қазақстан Республикасы     
Үкіметінің          
2011 жылғы 7 ақпандағы     
№ 82 қаулысына        
1-қосымша           

Қазақстан Республикасы    
Үкіметінің          
2003 жылғы 2 қыркүйектегі  
№ 889 қаулысымен      
бекітілген         

Күдіктілерді, айыпталушыларды және сотталғандарды тамақтандырудың заттай нормалары

Күдіктілер мен айыпталушыларды тегін тамақпен қамтамасыз етудің заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

1

2

3

1

1-сортты бидай ұны

10

2

2-сортты бидай ұнынан пісірілген нан

400

3

Қара бидай ұны мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

350

4

1-сортты бидай ұнынан жасалған макарон өнімдері

40

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

120

1-сортты күріш

20

1-сортты жүгері

10

1-сортты қарақұмық

20

1-сортты сұлы

20

1-сортты арпа

20

1-сортты ұнтақ

10

1-сортты ұн

10

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

970

картоп

600

жас ақ қырыққабат (ашытылған)

130

басты пияз

65

сәбіз

95

жас қияр (тұздалған)

20

жас қызанақ (тұздалған)

20

қызылша

40

7

Томат пастасы

6

8

Жеміс-жидек шырындары

100

9

Жас жеміс-жидектер (алма)

75

10

Цитрустық жемістер (лимон)

15

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

20

12

Қант (құмшекер)

80

13

1-санаттағы ет

170

14

1-санаттағы тауық (жартылай тазартылған)

40

15

Қайнатылған шұжық

8

16

1-санаттағы ішек-қарындарымен (бауыр, өкпе)

4

17

Бассыз жас (мұздатылған) балық

110

18

Тұздалған балық (майшабақ)

10

19

Пастерленген сүт (майлылығы 2,5%)

100

20

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

30

21

1-санаттағы тауық жұмыртқасы (дана аптасына)

5

22

Тазартылған күнбағыс майы

30

23

Жануарлар немесе аспаздық майлары

10

24

Түйіршектелген үнді шайы (1 сорт)

2

25

Кисель (ұнтақ)

10

26

Иодталған ас тұзы

20

27

Лавр жапырағы

0,2

28

Ұнтақталған бұрыш

0,3

29

Қыша ұнтағы

0,3

30

Сірке қышқылы

2

31

Картоп крахмалы

5

32

Аскорбин қышқылы (бірінші тағамға тікелей тарату алдында қосылады)*

50 мг/адам/күн

      Ескертпе:
      * - дайын тағамдарды витаминдендіру күзгі-қысқы кезеңдерде жүргізіледі

Жүкті әйелдерді, бірінші және екінші топтағы мүгедек балалары бар әйелдерді көтеріңкі тамақтандырудың заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

1

2

3

1

1-сортты бидай ұны

10

2

2 сортты бидай ұнынан пісірілген нан

250

3

Қара бидай мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

200

4

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

20

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

105

1-сортты күріш

10

1-сортты жүгері

10

1-сортты қарақұмық

15

1-сортты сұлы

15

1-сортты ұнтақ

15

1-сортты арпа

15

1-сортты бидай

15

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

800

картоп

400

жас ақ қырыққабат (ашытылған)

130

басты пияз

65

сәбіз

95

жас қияр (тұздалған)

30

жас қызанақ (тұздалған)

30

қызылша

50

7

Томат пастасы

6

8

Жеміс-жидек шырындары

200

9

Жас жеміс-жидектер (алмалар)

150

10

Цитрус жемістері (лимондар)

25

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

30

12

Тосап

5

13

Қант (құмшекер)

80

14

1-санаттағы ет

170

15

1-санаттағы тауық (жартылай тазартылған)

40

16

Жартылай ысталған шұжық

8

17

1-санаттағы ішек-қарындарымен (бауыр, өкпе)

4

18

Бассыз жас (мұздатылған) балық

110

19

Тұздалған балық (майшабақ)

10

20

Пастерленген сүт (майлылығы 2,5%)

200

21

Айран (майлылығы 2,5%), ацидофилин, айран, қатық (майлылығы 4%)

200

22

Жартылай майлы ірімшік (майлылығы 9%)

60

23

Қаймақ (майлылығы 20%)

30

24

Қатты мәйек сыр

20

25

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

40

26

1-санаттағы тауық жұмыртқасы (дана аптасына)

5

27

Тазартылған өсімдік майы

30

28

Жануарлар немесе аспаздық майлары

5

29

Түйіршектелген үнді шайы (1 сорт)

2

30

Какао (ұнтақ)

1

31

Ұнтақталған кофе (жоғары сорт)

1

32

Иодталған ас тұзы

20

33

Лавр жапырағы

0,2

34

Ұнтақталған бұрыш

0,2

35

Қыша ұнтағы

0,2

36

Сірке қышқылы

1

37

Жеміс-жидек қоспаларынан жасалған кисель қоспасы

10

38

Картоп крахмалы

5

39

Поливитаминді препарат (түйіршік)*

0,6

      Ескертпе:
      1. Норма бойынша тергеу изоляторларында, уақытша ұстау изоляторлары мен түзеу мекемелерінде ұсталатын босануына 4 ай қалған жүкті әйелдерге, сондай-ақ бала емізетін әйелдер және 9 айға дейінгі баланы емізетін әйелдерге (дәрігерлердің қорытындысы бойынша) азық-түлік үлесі беріледі.
      2. Тамақ, ұстау орнына қарамастан дәрігердің қорытындысы бойынша беріледі.
      3. Осы норма бойынша тамақ алатын күдікті және айыпталушы әйелдерге күн ара жұмыртқа беруге рұқсат етіледі.
      * - поливитаминді препараттар дәрігердің тағайындауы бойынша беріледі.

Кәмелетке толмаған күдіктілер мен айыпталушылардың көтеріңкі тамақтандырудың заттан нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

1

2

3

1

1-сортты бидай ұны

10

2

Қара бидай мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

350

3

2 сортты бидай ұнынан пісірілген нан

400

4

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

40

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

120

1-сортты күріш

20

1-сортты жүгері

10

1-сортты қарақұмық

20

1-сортты сұлы

20

1-сортты арпа

20

1-сортты ұнтақ

10

1-сортты ұн

10

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

970

картоп

600

ақ қырыққабат

130

басты пияз

65

сәбіз

95

жас қияр (тұздалған)

20

жас қызанақ (тұздалған)

20

қызылша

40

7

Томат пастасы

6

8

Жеміс-жидек шырындары

100

9

Жас жеміс-жидектер (алмалар)

75

10

Цитрустық жемістер (лимондар)

15

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

20

12

Жеміс және жидек экстактарынан жасалған кисель қоспасы

30

13

Қант (құмшекер)

80

14

1-санаттағы ет

170

15

1-санаттағы тауық (жартылай тазартылған)

40

16

Қайнатылған шұжық

8

17

1-санаттағы ішек-қарындарымен (бауыр, өкпе)

4*

18

Бассыз жас (мұздатылған) балық

110

19

Тұздалған балық (майшабақ)

10

20

Сиыр сүті (майлылығы 2,5%)

100

21

Айран (майлылығы 2,5%), ацидофилин, айран, қатық (майлылығы 4%)

100

22

Қатты мәйек сыр

15

23

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

30

24

1-санаттағы тауық жұмыртқасы, дана аптасына

4

25

Тазартылған өсімдік майы

20

26

Жануарлар немесе тағамдық, аспаздық майлары

5

27

Иодталған ас тұзы

20

28

Түйіршектелген үнді шайы (1 сорт)

2

29

Лавр жапырағы

0,2

30

Бұрыш

0,3

31

Қыша ұнтағы

0,3

32

Сірке қышқылы

2

33

Поливитаминді препарат (түйіршік)*

0,6

      Ескертпе:
      * - поливитаминді препараттар дәрігердің тағайындауы бойынша беріледі.

Түзеу мекемелерінде ұсталатын сотталғандарды тамақтандырудың заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

A*

Б**

1

2

3

4

1

Қара бидай ұны мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

650

750

2

2 сортты бидай ұны

10

10

3

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

20

20

4

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

120

120

1-сортты күріш

20

20

1-сортты жүгері

10

10

1-сортты қарақұмық

30

30

1-сортты сұлы

20

20

1-сортты ұнтақ

10

10

1-сортты арпа

10

10

1-сортты ұн

10

10

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

10

5

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

745

745

картоп

450

450

ақ қырыққабат

110

120

басты пияз

55

60

сәбіз

80

90

жас қияр (тұздалған)

10

15

жас қызанақ (тұздалған)

10

15

қызылша

30

40

6

Томат пастасы

5

6

7

Жеміс-жидек шырындары

50

100

8

Жас жеміс-жидектер (алмалар)

50

75

9

Цитрустық жемістер (лимондар)

10

10

10

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

15

20

11

Қант (құмшекер)

40

40

12

1-санаттағы ет

100

120

13

Жануарлар немесе аспаздық майлары

15

20

14

Бассыз жас (мұздатылған) балық

90

100

15

Пастерленген сүт (майлылығы 2,5%)

100

100

16

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

10

10

17

1-санаттағы тауық жұмыртқасы (дана аптасына)

2

2

18

Тазартылған өсімдік майы

15

15

19

Тоң май немесе аспаздық май

5

5

20

Түйіршектелген үнді шайы (1 сорт)

2

2

21

Иодталған ас тұзы

25

25

22

Лавр жапырағы

0,2

0,2

23

Ұнтақталған бұрыш

0,3

0,3

24

Қыша ұнтағы

0,3

0,3

25

Сірке қышқылы

2

2

26

Аскорбин қышқылы (бірінші тағамға тікелей тарату алдында қосылады)***

50 мг/адам/күн

50 мг/адам/күн

      Ескертпе:
      * - ұстаудың барлық режимдерінде, түзеу мекемелерінде, түрмелерде, сондай-ақ қоныс-колонияларында жазасын өтеп жатқан сотталғандарға беріледі.
      ** - Заңнамаға сәйкес денсаулыққа зиянды жұмыстарға жатқызылған ыстық цехтарда жұмыс істейтін және ауыр, сондай-ақ еңбек жағдайлары бар жұмыстарды тікелей атқаратын барлық режимдердегі түзеу мекемелерінде ұсталатын сотталғандарға беріледі.
      *** - дайын тағамдарды витаминдендіру күзгі-қысқы кезеңдерде жүргізіледі.

Тәрбие колонияларында ұсталатын сотталғандарды тамақтандырудың заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

1

2

3

1

1-сортты бидай ұны

10

2

1-сортты бидай ұнынан пісірілген нан

150

3

Қара бидай ұны мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

500

4

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

40

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

90

1-сортты күріш

10

1-сортты жүгері

10

1-сортты қарақұмық

15

1-сортты сұлы

15

1-сортты ұнтақ

10

1-сортты ұн

10

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

865

картоп

600

ақ қырыққабат

90

басты пияз

50

сәбіз

55

қызылша

40

жас қияр (тұздалған)

15

жас қызанақ (тұздалған)

15

7

Томат пастасы

6

8

Жеміс-жидек шырындары

50

9

Жас жеміс-жидектер (алмалар)

75

10

Цитрустық жемістер (лимондар)

15

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

15

12

Қант (құмшекер)

40

13

Жеміс-жидек глазурімен қапталған кәмпиттер

10

14

1-санаттағы ет

100

15

Бассыз жас (мұздатылған) балық

100

16

Сиыр сүті (майлылығы 2,5%)

250

17

Қатты мәйек сыр

20

18

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

20

19

1-санаттағы тауық жұмыртқасы (дана аптасына)

4

20

Тазартылған күнбағыс майы

15

21

Жануарлар немесе аспаздық майлары

10

22

Түйіршіктелген үнді шайы (1 сорт)

2

23

Кисель (ұнтағы)

10

24

Иодталған ас тұзы

25

25

Лавр жапырағы

0,2

26

Поливитаминді препарат (түйіршік)*

0,6

      Ескертпе:
      * - поливитаминді препараттар дәрігердің тағайындауы бойынша беріледі.

Қылмыстық-атқару жүйесінің түзеу мекемелерінде стационарлық және амбулаторлық емделудегі туберкулезбен ауыратын сотталғандарды тамақтандырудың заттай нормалары 

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

Ересектер

14 жастан 16 жасқа дейінгі балалар

1

2

3

4

1

1-сортты бидай ұны

80

80

2

2 сортты бидай ұнынан пісірілген нан

300

300

3

Қара бидай мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

150

150

4

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

20

15

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

90

90

1-сортты күріш

10

10

1-сортты жүгері

10

10

1-сортты қарақұмық

20

20

1-сортты сұлы

10

10

1-сортты ұнтақ

10

10

1-сортты арпа

10

10

1-сортты ұн

10

10

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

10

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

770

770

картоп

400

400

ақ қырыққабат

130

130

басты пияз

65

65

сәбіз

95

95

жас қияр (тұздалған)

20

20

жас қызанақ (тұздалған)

20

20

қызылша

40

40

7

Томат пастасы

6

6

8

Жеміс-жидек шырындары

250

250

9

Жас жеміс-жидектер (алмалар)

250

250

10

Цитрустық жемістер (лимондар)

30

30

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар)

30

30

12

Қант (құмшекер), кондитерлік өнімдер (карамель, шоколад)

80

80

13

1-санаттағы ет

180

180

14

1-санаттағы тауық, (жартылай тазартылған)

40

40

15

Жартылай ысталған шұжық

20

20

16

1-санаттағы ішек-қарындарымен (бауыр, өкпе)

4*

4*

17

Басысыз жас (мұздатылған) балық

120

120

18

Тұздалған балық (майшабақ)

10

10

19

Пастерленген сүт (майлылығы 2,5%)

250

250

20

Айран (қатық 4%), ацидофилдік сүт, айран (майлылығы 2,5%)

250

250

21

Майлы ірімшік (майлылығы 18%)

70

70

22

Қаймақ (майлылығы 20%)

30

30

23

Кілегей (майлылығы 20%)

5

5

24

Қатты мәйек сыр

15

15

25

Сиыр майы (майлылығы 72% және одан жоғары)

60

60

26

Тазартылған өсімдік майы

25

25

27

1-санаттағы тауық жұмыртқасы, дана аптасына

7

7

28

Ұнталған кофе (жоғары сорт)

2

2

29

Түйіршіктелген үнді шайы (1 сорт)

2

2

30

Какао

2

2

31

Иодталған ас тұзы

20

20

32

Лавр жапырағы

0,2

0,2

33

Ұнтақталған бұрыш

0,3

0,3

34

Қыша ұнтағы

0,3

0,3

35

Сірке қышқылы

2

2

36

Картоп ұны

10

10

Қылмыстық-атқару жүйесі түзеу мекемелерінің емдеу-алдын алу мекемелерінде стационарлық және амбулаторлық емделудегі сотталған науқас адамдарды тамақтандырудың заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

Жалпы

Онкологиялық

Нефрологиялық

Гастроэнтерологиялық

Эндокриногиялық

Гемматологиялық

Күйгендер

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1-сортты бидай ұны

15

15

5

10

15

15

-

2

2 сортты бидай ұнынан пісірілген нан

200

200

200

250

150

200

400

3

Қара бидай мен 1-сортты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан

150

150

150

100

200

150

-

4

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдері

20

20

20

30

-

20

-

5

Әртүрлі жарма барлығы:
оның ішінде:

80

80

80

80

80

150

-

1-сортты күріш

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты жүгері

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты қарақұмық

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты сұлы

10

10

10

10

10

80

-

1-сортты ұнтақ

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты арпа

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты ұн

10

10

10

10

10

10

-

1-сортты көк ұсақ бұршақ

10

10

10

10

-

10

-

6

Көкөністер барлығы:
оның ішінде:

790

830

830

730

730

790

790

картоп

400

400

400

300

250

400

600

ақ қырыққабат

130

140

140

140

150

130

80

басты пияз

65

65

65

65

70

65

30

сәбіз

95

105

105

105

110

95

40

жас қияр (тұздалған)

20

25

25

25

30

20

10

жас қызанақ (тұздалған)

20

25

25

25

30

20

10

қызылша

40

50

50

50

60

40

10

тәтті бұрыш

20

20

20

20

30

20

10

7

Томат пастасы

6

6

6

6

6

6

3

8

Жеміс шырындары

150

200

250

200

250

150

100

9

Жас жеміс-жидектер (алмалар, алмұрттар)

120

200

220

170

170

200

100

10

Цитрустық жемістер (лимондар)

20

25

25

25

25

25

25

11

Кептірілген жеміс-жидектер (кептірілген алмалар, алмұрттар)

30

30

20

10

20

30

100

12

Қант (құмшекер), кондитерлік өнімдер (карамель, шоколад)

60

60

60

60

15

60

100

13

1-санаттағы ет

150

170

70

170

150

150

110

14

1-санаттағы тауық, (жартылай тазартылған)

30

40

20

40

30

30

10

15

Қайнатылған шұжық

10

12

-

12

10

10

-

16

1-санаттағы ішек-қарындарымен (бауыр, өкпе)

4

5

-

5

4

4

-

17

Басысыз жас (мұздатылған) балық

110

110

100

110

100

110

100

18

Тұздалған балық (майшабақ)

10

10

-

10

-

10

-

19

Сиыр сүті (майлылығы 2,5%)

300

200

200

300

300

200

500

20

Айран (майлылығы 2,5%)

100

200

200

100

200

200

-

21

Кілегей (майлылығы 20%)

-

-

-

50

-

-

-

22

Қаймақ (майлылығы 20%)

20

20

40

30

30

30

150

23

Ірімшік (майлылығы 18%)

70

90

100

-

150

100

300

24

Қатты мәйек сыр

15

15

-

15

20

20

10

25

Қорытылған кілегейлік майы (майлылығы 98%)

40

40

40

40

30

40

60

26

1-санаттағы тауық жұмыртқасы (дана)

1

1

1

1

1

1

3

27

Тазартылған күнбағыс майы

20

20

40

20

20

20

12

28

Жануарлар немесе аспаздық майлары

5

5

5

5

5

5

3

29

Түйіршіктелген үнді шайы (1 сорт)

2

2

2

2

2

2

1

30

Какао (ұнтақ)

1

-

1

-

1

1

1

31

Ұнталған кофе (жоғары сорт)

1

-

1

-

1

1

1

32

Иодталған ас тұзы

20

20

20

20

20

20

25

33

Лавр жапырағы

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

34

Ұнтақталған бұрыш

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

35

Қыша ұнтағы

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

0,3

36

Сірке қышқылы

2

2

2

2

2

2

2

37

Картоп ұны

5

5

10

10

-

5

-

Қылмыстық-атқару жүйесінің түзеу мекемелерінде ұсталатын сотталғандардың жолда болу кезеңінде, сондай-ақ бас бостандығын шектеу, қамауға алу немесе бас бостандығынан айыру түріндегі жазасын өтеуден босатылғандарға тұрғылықты жерлеріне қайтқан, тергеу әрекеттеріне және сотқа айдауылдау кезде құрғақ паек түрінде берілетін тамақтардың заттай нормалары

Р/с

Азық-түлік атауы

Бір адамға тәулігіне, мөлшері (граммен)

1

Қара бидай ұнынан немесе бидай ұнынан пісірілген нан

600

2

Ассортименттегі-өсімдік консервілері 1/350

700

немесе балық консервілері 1/250

500

немесе балық-өсімдік консервілері 1/250

500

3

Қант (құмшекер)

50

4

түйіршіктелген үнді шайы (1 сорт)

3

5

Иодталған ас тұзы

10

      Ескертпе:
      1. Түзеу мекемелеріне, түрмелерге айдауылдау кезінде, қоныстанған жеріне бару кезінде сотталғандарға; тәрбиелеу колонияларына айдауылдау кезінде, тәрбиелеу колониясынан түзеу мекемесіне ауыстырылған кәмелетке толмаған сотталғандарға, сондай-ақ қамаудан босатылып тұрғылықты жеріне баратын сотталғандарға және бас бостандығынан шектеу, тұтқындау немесе бас бостандығынан айыру түрінде жазасын өтеуден босатылған адамдарға үлес норма бойынша беріледі.
      2. Ауруларға жол жүру кезінде дәрігердің тағайындауы бойынша олардың түзеу мекемелерінде тамақтану нормасына кіретін азық-түлік құны шегінде құрғақ паек жиынтығын беруге рұқсат етіледі.
      3. Босатылған балалы әйелдерге тұрғылықты жеріне бару кезінде балаларына дәрігердің нұсқауы бойынша балалар үлесінің нормасына кіретін азық-түлік құнының мөлшерінде азық-түлік жиынтығы түріндегі құрғақ паек беріледі.
      4. Құрғақ паекты балық және балық-өсімдік консервілерімен берген кезде мынадай норма бойынша бір адамға тәулігіне:
      1) 20 грамм шошқаның қыртыс майы;
      2) кебексіз қара бидай ұнынан және 1-сортты бидай ұнынан пісірілген 200 грамм нан беріледі.

Азық-түлік паектерін беру кезінде тамақ өнімдерін басқалармен алмастыру

Р/с

Азық-түлік атауы

Саны (граммен)

Алмастыру аурулардың қай топтарына рұқсат етіледі

Алмастыратын азық-түлік

Алмастыратын азық-түлік

1

2

3

4

5

1

Қара бидай мен 1-сорты бидай ұны қоспасынан пісірілген нан:

100



2-сортты ұннан пісірілген кепкен нанмен


60


2-сортты ұннан пісірілген жай жұқа нандармен


60


кебексіз қара бидай ұнымен


42


1-сортты бидай ұнымен


28


қытырлақ нанмен


60


2-сортты бидай ұнынан пісірілген нанмен


95

2

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен алмастырылады


90

2

2

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нан:

100



1-сортты бидай ұнынан пісірілген кепкен нанмен


65


1-сортты бидай ұнымен


75


1-сортты бидай ұнынан пісірілген жай жұқа нандармен


65

15

сапасы жақсы майлы жұқа нандармен


35


вафлилермен


55

15

1-сортты бидай ұнынан пісірілген қарапайым және кесілген батондармен


95


жоғары сортты бидай ұнынан пісірілген нанмен


85


2 сортты бидай ұнынан пісірілген нанмен алмастырылады


105

1

3

1-сортты бидай ұны:

100



1-сортты күрішпен


100

4

1-сортты макарон өнімдерімен


100

4

1-сортты ұнтақ жармамен алмастырылады


100


4

Әртүрлі жармалар:

100



пісіруді қажет етпейтін жармалармен


100

3

1-сортты күрішпен


100

3

1-сортты ұннан жасалған макарон өнімдерімен


100


жарма, жарма-көкөніс және көкөніс концентраттарымен


100


2 сортты бидай ұнымен


100


«Томат тұздығындағы соя бұршақбастары» консервілерімен


200


жас картоппен


500

5

табиғи жартылай консервіленген 1 картоппен (тұздығымен бірге)


500


жас көкөністермен


500

5

ашыған және тұздалған көкөністермен


500

5

картоппен және кептірілген көкөніспен, құрғақ езбе картоппен, картоп жармасымен, сублимациялық әдіспен кептірілген картоппен және көкөністермен


100


табиғи және маринадталған көкөніс және бұршақбас консервілерімен (тұздығымен бірге)


500


етсіз бірінші түскі тағамның көкөніс консервілерімен


375


тұздықты көкөніс консервілерімен


250


жеңіл тағамды көкөніс консервілерімен алмастырылады


375

8,17

5

Картоп, жаңа ашыған және тұздалған көкөністер:

100



басты пиязбен*


50

4

кептірілген немесе сублимациялық әдіспен кептірілген басты пиязбен*


5


көк пиязбен (перо)*


100


сарымсақпен алмастырылады


25


6

1-санаттағы ет:

100



сүйекті еттермен


100


сүйексіз еттермен


80


бұғы етімен


130


сиырдың 1-санаттағы ішек-қарындарымен (оның ішінде бауырмен)


100


2-санаттағы ішек-қарындарымен


300


тазартылған құс етімен


100


жартылай тазартылған және тазартылмаған құс етімен


120


сублимациялық және жылу әдісімен кептірілген етпен


33


пісірілген шұжықтармен және жіңішке шұжықтармен (сарделькалармен)


80

7

ысталған еттермен (сүрленген шошқа еті, төс, орамалар, жартылай ысталған шұжықтар)


60

7

түрлі ет консервілерімен*******


75


сүйекті құс еті консервілерімен


100


балықпен (суытылған, мұздатылған және бассыз тұздалған түрде)


150

8, 11

түрлі балық консервілерімен


120

8

қатты мәйек сырмен


48

7, 11

балқыған сырмен


72

11

1-санаттағы тауық жұмыртқасымен алмастырылады


2

11, 12

7

Шикілей ысталған шұжықтар:

100



пісірілген шұжықтармен


265

6

ысталған еттермен (сүрленген шошқа еті, төс, орамалар, жартылай ысталған шұжықтар)


200

6

қатты мәйек сырмен алмастырылады


160

6, 11

8

Балық (суытылған, мұздаған және бассыз тұздалған түрде):

100


6, 11

тұздалған және ысталған басы бар майшабақпен


100


қалай бұзылғанына қарамастан басы бар балықтың барлық түрімен


130


ысталған және қақталған балықпен (оның ішінде шабақ)


75


балық сүбесімен


70


кепкен балықпен және сублимациялық әдіспен кептірілген балықпен


33


қалай бұзылғанына қарамастан тұздалған бассыз майшабақпен


85


әртүрлі балық консервілерімен


80

6

жеңіл тағамды көкөніс консервілерімен алмастырылады


120

4, 18

9

Сиыр майы:

100


10, 11

зарарсыздандырылған консерві майымен


100


құрғақ май концентратымен алмастырылады


70


10

Жануарлар майы немесе қорытылған май:

100



сиыр майымен**


67


тазартылған өсімдік майымен


100


шикі маймен


130


сало-шпикпен алмастырылады


100


11

Сиыр сүті:***

100


18

қаймағы алынбаған құрғақ сүтпен, құрғақ қатықпен және сублимациялық әдіспен кептірілген ашытылған сүт өнімдерімен


15


қаймағы алынбай қоюланған қант қосылған сүтпен


20


қаймағы алынбаған, зарарсыздандырылған қантсыз сүтпен


30


табиғи кофемен немесе қоюланған сүт және қант қосылған какаомен


20


ашытылған сүт өнімдерімен (айранмен, қатықпен, ацидофилинмен) (майлылығы 2,5%)


100


кілегеймен (майлылығы 20%)


20


қаймақпен (майлылығы 20%)


20


құрғақ қаймақпен (майлылығы 28%)


10


Ірімшікпен (майлылығы 9%)


30


қорытылған сиыр майымен


5


сиыр майымен (майлылығы 72,2%)


12

6, 7

қатты мәйек сырмен


18

6

балқыған сырмен


0,5

6, 12

1-санаттағы тауық жұмыртқаларымен (дана)


20


қоюланған қант қосылған кілегеймен тұз сүзбемен


24


балықпен (суытылған, мұздаған және тұздалған түрде, басы жоқ бұзылған) алмастырылады****


60

6, 8

12

Тауық жұмыртқасы (дана):

1


6, 11

жұмыртқа ұнтағымен


15


жұмыртқа меланжімен алмастырылады


50


13

Қант (құмшекер):

100



карамельмен


50


тосаттпен, джеммен, повидломен


140

17

мармеладпен


130


печеньемен


100

15

вафлимен


100

2, 15

халуамен


120

14

пастиламен алмастырылады


120


14

Шоколад:

100



какао-ұнтағымен


150

21

табиғи кофемен немесе қоюланған


200


сүт қосқан какаомен және қантпен




табиғи кофемен


150


балмен


165


тәтті плиткамені


160


халуамен алмастырылады


150

13

15

Печенье:

100



1-сортты бидай ұнынан пісірілген жай жұқа нандармен, білезік тәріздес нан өнімдерімен


100

2

вафлимен алмастырылады


85

2

16

Томат пастасы:

100



соус томатымен


200


томат тұздығымен


100


томат ұнтағымен, өткір қышқыл деликатес тұздықтарымен


33


томат шырынымен, жас қызанақпен алмастырылады


500


17

Жаңа піскен жемістер:

100



жаңа піскен жемістермен


100


апельсинмен, мандаринмен


100


қарбызбен


300


қауынмен


200


кептірілген жеміс-жидектермен


20

19

сублимациялық әдіспен кептірілген жемістермен


20


консервіленген компоттармен*****


50


табиғи жеміс және жидек шырындарымен*****


100

18

құрамында кемінде 50% құрғақ заттар бар концентрацияланған


20


жеміс және жидек шырындарымен




сублимациялық әдіспен кептірілген компоттармен


18


жеміс шырындарымен


130


жеміс-жидек экстрактыларымен


10


тосаппен, джеммен, повидломен


17

13

жеміс және жидек экстрактыларынан жасалған кисель концентратымен алмастырылады


30

20, 24

18

Табиғи жеміс-жидек шырындары:

100



жеңіл тағамдық көкөніс консервілерімен


50

4, 8

лимон қышқылымен


0,5


қантпен (ұнтақ)


15


томат, көкөніс шырындарымен


300


сиыр сүтімен (майлылығы 2,5%) алмастырылады


100

11

19

Кептірілген жемістер:

100


17

қантпен (ұнтақ)


75


үнді түйіршіктелген шаймен алмастырылады


3


20

Жеміс-жидек экстрактыларындағы кисель концентраты:

100


17, 24

қантпен (ұнтақ)


50


үнді түйіршіктелген шаймен (1 сорт) алмастырылады


5


21

Табиғи кофе:

100


14

тез еритін кофемен


40


кофе сусынымен


200


какао-ұнтағымен


100

14

үнді түйіршіктелген шайымен (1 сорт) алмастырылады


25

22

22

Үнді түйіршіктелген шаймен (1 сорт):

100



тез еритін шаймен


80


кофе сусынымен алмастырылады


300

21

23

Қыша ұнтағы:

100



дайын қышамен алмастырылады


600


24

Картоп крахмалы:

100



жеміс-жидектер экстрактыларындағы кисель концентратымен


100

17, 20

жас картоппен алмастырылады******


500

4, 5

25

Спиртті таза сірке қышқылы:

100



сірке суы эссенциясымен алмастырылады


5


      Ескертпе:
      1. Азық-түліктерді пункт шегінде өзара алмастыруға және көрсетілген азық-түлік мөлшерінде кері алмастыруға рұқсат етіледі. «Сонымен қатар нөмір тармақтары бойынша алмастырылсын» деген бағанға қарсы пункт нөмірлері қойылған азық-түліктерді көрсетілген тармақ шегінде басқа азық-түліктермен дәл осы тәртіпте алмастыруға рұқсат етіледі. Көп сатылы алмастыруға тыйым салынады.
      Қоймаларда тез бұзылмайтын тағамдарды екі айға артығымен қамтамасыз ету.
      * - кері алмастыруға тыйым салынады;
      ** - тек емдік тамақтану кезінде ғана тікелей алмастыруға рұқсат етіледі;
      *** - Сауда желілері мен азық-түлік қызметінде сүт тұтынушыға салмағы бойынша емес, көлемі бойынша есептеліп берілетіндіктен бұл нормаларда 100 куб. см. сүт шартты түрде 100 г. есебінде алынған.
      **** - Тікелей және кері алмастыруға рұқсат етіледі, басқа алмастыруларға тыйым салынады;
      ***** - Табиғи жеміс және жидектер шырындарын, консервіленген компоттарды кисель концентратымен алмастыруға тыйым салынады;
      ****** - Тікелей алмастыруға рұқсат етіледі, басқа алмастыруларға тыйым салынады.
      ******* - 1-санаттағы еттен жасалған ет консервілеріне соя тағамдарын қосусыз.

Емдік паек бойынша арнайы алмастырулар
(тек қана тікелей алмастыруға рұқсат етіледі)

Р/с

Азық-түлік атауы

Саны (граммен)

Алмастыру аурулардың қай топтарына рұқсат етіледі

Алмастыратын азық-түлік

Алмастыратын азық-түлік

1

2

3

4

5

1

Қара бидай ұнынан және 1-сортты бидай ұнынан пісірілген нан:

100


Аурулардың барлық санаттары үшін

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен


90

1-сортты бидай ұнымен


75

ұнтақ жармамен


75

әртүрлі жармамен алмастырылады


75

2

1-сортты бидай ұны:

100


жоғары сортты бидай ұнымен алмастырылады


95

3

Әртүрлі жарма:

100


ұнтақ жармамен алмастырылады


100

4

1-санаттағы ет:

100


сүзбемен (майлылығы 9%) алмастырылады


100

5

Балық:

100


сүзбемен (майлылығы 9%) алмастырылады


200

6

Тазартылған өсімдік майы:

100


сиыр майымен (майлылығы 72,2%) алмастырылады


67

7

Сиыр және тазартылған күнбағыс майы:

100


Аурулардың барлық санаттары үшін

қорытылған жануар майларымен, маргаринмен алмастырылады


150

8

Емдік паектің барлық түрі:

100


а)

жеміс және табиғи шырындарымен


250

NО қажет ететін аурулар үшін

картоп крахмалымен


10

үнді түйіршіктелген шаймен (1 сорт)


2

қантпен (құмшекермен)


70

кептірілген жемістермен (алма, алмұрт)


20

сиыр майымен (майлылығы 72,2%)


5

б)

жеміс және табиғи шырындарымен


200

қажет ететін аурулар үшін

картоп крахмалымен


10

қантпен (құмшекермен)


50

үнді түйіршіктелген шаймен (1 сорт)


2

кептірілген жемістермен (алма, алмұрт)


80

1-сортты қарақұмық жармасымен


40

1-сортты күрішпен


40

1-сортты ұнтақ жармамен


40

тосаппен


30

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен


100

в)

табиғи жеміс және жидек шырындарымен


200

NОв қажет ететін аурулар үшін

картоп крахмалымен


10

үнді түйіршектелген шаймен (1 сорт)


2

қантпен (құмшекермен)


70

кептірілген жемістермен (алма, алмұрт)


20

қарақұмық, ұнтақ жармалармен (1 сорт):


40

сиыр сүтімен (майлылығы 2,5%)


100

1-санаттағы тауық жұмыртқасымен (дана)


1

сиыр майымен (майлылығы 72,2%)


5

картоппен


100

сәбізбен


100

қызылшамен


100

жас алмамен


300

тосаппен


30

1-сортты бидай ұннан пісірілген ақ нанмен алмастырылады


200

9

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нан:

400


Диабетпен ауыратын аурулар үшін

1-сортты ұнтақ жарма, күріш және макарон өнімдерімен

90


1-сортты бидай ұнымен

10


қантпен (құмшекермен)

70


тосаппен

5


етпен


120

1-санатты тауық жұмыртқасымен (дана)


3

сүзбемен (майлылығы 9%)


80

бассыз жас (мұздатылған) балықпен алмастырылады


100

10

Қант (құмшекер):

100


ас ксилитімен


40

сорбитпен алмастырылады


40

11

Қара бидай ұнынан және 1-сортты бидай ұнынан пісірілген нан:

100


14 жасқа дейінге аурулар үшін

1-сортты бидай ұнынан пісірілген ақ нанмен

200


1-сортты жарма, күріш және макарон өнімдерімен

40


картоп және көкөністермен

300


табиғи кофемен

0,5


сиыр сүтімен (майлылығы 2,5%)


100

сүзбемен (майлылығы 9%)


50

табиғи жеміс және жидек шырындарымен алмастырылады


100

Қазақстан Республикасы    
Үкіметінің          
2011 жылғы 7 ақпандағы   
№ 32 қаулысына      
2-қосымша         

Қазақстан Республикасы  
Үкіметінің         
2003 жылғы 2 қыркүйектегі
№ 889 қаулысымен    
бекітілген       

Күдіктілерді, айыпталушыларды және сотталғандарды материалдық-тұрмыстық қамтамасыз етудің заттай нормалары

Түзеу мекемелерінде жазасын өтеп жатқан сотталған ер адамдарды заттай мүлікпен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

1 адамға берілетін заттар саны

Кию мерзімі

Бұл затты беру кезінде қолданылатын ескертулер №

1

2

3

4

5

1

Жүннен тоқылған бас киім

1 дана

2 жыл

1

2

Жазғы бас киім

1 дана

1,5 жыл

2

3

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы күрте

1 дана

2 жыл


4

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы шалбар

1 дана

2 жыл


5

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін мақта-матадан тігілген жылы костюм

2 жиынтық

3 жыл

3

6

Мақта-матадан жасалған футболка

2 дана

2 жыл


7

Жейделер немесе футболкалар немесе мақта-матадан жасалған ұзын жеңді жылы водолазка

2 дана

2 жыл


8

Спорттық трико

1 дана

1 жыл


9

Мәйкі

2 дана

2 жыл


10

Іш киім

2 дана

2 жыл


11

Жылы жейделер немесе кольсондар

1 жиынтық

2 жыл

4

12

Мақтадан жасалған қолғаптар және биялайлар

1 жұп

1 жыл

5,6

13

Жылы тері бәтеңкелер

1 жұп

2 жыл

7

14

Туфли немесе қысқы қонышты тері бәтеңкелер

1 жұп

2 жыл


15

Башмақ

1 жұп

2 жыл


16

Спорттық аяқ киім

1 жұп

2 жыл


17

Резеңке етік

1 жұп

2 жыл

7,8

18

Пималар

1 жұп

2 жыл

9

19

Шұлық

4 жұп

1 жыл


      Ескертпе:
      1. Климаты ыстық аудандарда (Жамбыл, Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан облыстары, Балқаш көлінің оңтүстігінде орналасқан Алматы облысының аумағы, сондай-ақ Қарағанды облысының Жезді және Приозерский аудандары) тоқу тығыздығы 2 жіп, суық климатта - 3 жіп.
      2. Климаты ыстық аудандарда кию мерзімі - 1 жыл.
      3. Климаты ыстық аудандарда мақта-матадан жасалған шалбардың қосымша 1 данасы 2 жылға беріледі.
      4. Климаты суық аудандарда беріледі.
      5. Далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс істейтіндерге беріледі.
      6. Климаты ыстық аудандарда берілмейді.
      7. Резина етік алған адамдарға етіктерді немесе тері бәтеңкелерді кию мерзімі - 2,5 жыл.
      8. Батпақты жерлерде, сондай-ақ саз айдау және ауыл шаруашылығы жұмыстарында жұмыс істейтіндерге беріледі.
      9. Климаты суық аудандарда беріледі. Климаты қалыпты аудандарда (тізбеге сәйкес климаты ыстық және суық аудандарға жатқызылмаған Қазақстан Республикасының барлық аймақтары), далада және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс істейтіндерге 4 жылға беріледі. Климаты ыстық аудандарда берілмейді.

Түзеу мекемелерінде жазасын өтеп жатқан сотталған әйелдерді заттай мүлікпен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

1 адамға берілетін заттар саны

Кию мерзімі

Бұл затты беру кезінде қолданылатын ескертулер №

1

2

3

4

5

1

Тоқылған құлақшын

1 дана

2 жыл

1

2

Мақтадан жасалған үшкіл орамал

2 дана

2 жыл


3

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы күрте немесе қысқа пальто

1 дана

2 жыл


4

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы шалбар

1 дана

2 жыл

7

5

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін мақта-матадан тігілген жылы костюм (юбка, шалбар, пиджак)

1 дана

2 жыл


6

Мақта-матадан жасалған немесе сарафан көйлек

1 дана

1 жыл


7

Мақта-матадан жасалған футболка

2 дана

2 жыл


8

Ұзын жеңді жылы футболка немесе водолазка

2 дана

2 жыл


9

Мақтадан жасалған халат

1 дана

1 жыл


10

Мақта-матадан жасалған блузка

2 дана

2 жыл


11

Іштен киетін жейде

2 дана

2 жыл


12

Жылы жейде

1 дана

2 жыл

2

13

Мақта-матадан жасалған панталон

3 дана

1 жыл

3

14

Гамаштар

2 дана

2 жыл


15

Бюстгальтерлер

2 дана

1 жыл


16

Колготкалар

3 дана

1 жыл


17

Мақта-матадан жасалған шұлықтар

4 жұп

1 жыл


18

Жылы қолғап немесе биялайлар

1 жұп

1 жыл


19

Жылы табанды тері бәтеңке

1 жұп

2 жыл


20

Туфли

1 жұп

2 жыл


21

Башмақ

1 жұп

2 жыл


22

Резеңке етіктер

1 жұп

2 жыл


23

Пималар

1 жұп

2 жыл


      Ескертпе:
      1. Климаты ыстық аудандарда (Жамбыл, Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан облыстары, Балқаш көлінің оңтүстігінде орналасқан Алматы облысының аумағы, сондай-ақ Қарағанды облысының Жезді және Приозерский аудандары) тоқу тығыздығы 2 жіп, суық климатта - 3 жіп.
      2. Климаты суық аудандарда беріледі.
      3. Климаты ыстық аудандарда - 1 жылға 4 данасы беріледі.
      4. Климаты ыстық аудандарда берілмейді.
      5. Батпақты жерлерде, сондай-ақ саз айдау және ауыл шаруашылығы жұмыстарында жұмыс істейтіндерге беріледі.
      6. Климаты суық аудандарда беріледі. Климаты қалыпты аудандарда, далада және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс істейтіндерге 4 жылға беріледі.
      7. Шалбар жылы күртеге беріледі.

Жүкті әйелдерді және балалары бар әйелдерді, сондай-ақ бірінші және екінші топтағы мүгедектерді киім-кешекпен қамтамасыз етудің заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

1 адамға берілетін заттар саны

Кию мерзімі

1

2

3

4

1

Әйелдер жейделері

3 дана

1 жыл

2

Бюстгальтерлер

3 дана

2 жыл

3

Жылы халаттар*

3 дана

2 жыл

4

Жүннен тоқылған халаттар*

2 дана

1 жыл

5

Ақ жаймалар

4 дана

2 жыл

6

Сейсептер

4 дана

2 жыл

7

Жастықтың сыртқы тыстары

4 дана

2 жыл

8

Жастықтың ішкі тыстары

1 дана

4 жыл

9

Үшкіл орамалдар

3 дана

2 жыл

10

Бет орамалдар*

6 дана

2 жыл

11

Сүлгі

2 дана

1 жыл

12

Монша орамалы

1 дана

1 жыл

13

Матрац (мақта немесе паралон)

1 дана

5 жыл

14

Жастық (мақта немесе синтепух)

1 дана

5 жыл

15

Көрпе (жүннен тоқылған немесе синтепоннан)

1 дана

3 жыл

16

Жартылай жүн көрпе

1 дана

3 жыл

17

Алжапқыш

1 дана

1 жыл

18

Пималар

1 жұп

4 жыл

19

Башмақтар

1 жұп

1 жыл

20

Үстел дастарханы

0,3 метр

1 жыл

      Ескертпе:
      1. Заттай мүлік босанар алдындағы кезеңде жүкті әйелдерге тізім бойынша беріледі.
      2. Бала емізетін әйелдерге және балалар үйіне нәрестелерді емізуге келетін әйелдерге мүкәммалдық пайдалану үшін 2 жылға 2 дана халат беріледі.
      * - бала емізетін әйелдерге беріледі

Түрмелерде жазасын өтеп жатқан сотталғандарды заттай мүлікпен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

Заттар саны

Кию мерзімі

1

2

3

4

1

Жүннен тоқылған бөрік

1 дана

2 жыл

2

Жазғы бас киім

1 дана

2 жыл

3

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы күрте

1 дана

3 жыл

4

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін мақта-матадан тігілген жылы костюм

1 жиынтық

1,5 жыл

5

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы шалбар

1 дана

3 жыл

6

Мақтадан жасалған футболка

2 дана

2 жыл

7

Жейделер немесе футболкалар немесе мақта-матадан жасалған ұзын жеңді жылы водолазка

2 дана

2 жыл

8

Спорттық трико

1 жиынтық

1 жыл

9

Мәйкі

2 дана

1 жыл

10

Іш киім

2 дана

1 жыл

11

Шұлықтар

6 жұп

1 жыл

12

Мақтадан жасалған қолғап және биялайлар

1 жұп

1 жыл

13

Жылы табанды тері бәтеңке

1 жұп

2 жыл

14

Туфли немесе қысқа қонышты тері бәтеңкелер

1 жұп

2 жыл

15

Пималар

1 жұп

4 жыл

16

Башмақтар

1 жұп

2 жыл

      Ескертпе:
      Мақтадан жасалған шалбар, қолғап және пима далада және жылытылмайтын үй-жайларда жұмыс істейтіндерге беріледі; климаты ыстық аудандарда берілмейді.

Тәрбие колонияларында жазасын өтеп жатқан кәмелетке толмаған сотталғандарды заттай мүлікпен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

Заттардың саны

Кию мерзімі

Бұл затты беру кезінде қолданылатын ескертулер №

Ер адамға

Әйел адамға

1

2

3

4

5

6

1

Жүннен тоқылған бөрік

1 дана

1 дана

2 жыл

1

2

Берет

1 дана

-

2 жыл


3

Мақтадан жасалған үшкіл орамал

-

2 дана

2 жыл


4

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы күрте

1 дана

1 дана

2 жыл

2

5

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін матадан тігілген жылы шалбар

1 дана

1 дана

2 жыл

6

6

Шарф

1 дана

1 дана

2 жыл


7

Жолақ арқылы жарық қайтарғыш материалдардан жасалған су өткізбейтін мақта-матадан тігілген жылы костюм

2 жиынтық

-

2 жыл


8

Жұмыс костюмы

1 жиынтық

-

1 жыл


9

Мақта-матадан жасалған күрте немесе сарафан

-

2 дана

1 жыл


10

Мақта-матадан жасалған юбка немесе шалбар


1 дана

1 жыл


11

Жейделер немесе футболкалар немесе мақта-матадан жасалған ұзын жеңді жылы водолазка

2 дана

2 дана

2 жыл

3

12

Мақта-матадан жасалған блузка

-

1 дана

1 жыл


13

Мақтадан жасалған халат

-

1 дана

1 жыл


14

Мақтадан жасалған футболка

2 дана

2 дана

2 жыл


15

Спорттық трико

1 дана

-

1 жыл


16

Мәйкі

2 дана

1 дана

1 жыл


17

Іш киім

2 дана

2 дана

1 жыл


18

Іштен киетін жейде

-

2 жыл

1 жыл


19

Жылы жейделер немесе кольсондар

1 жиынтық

-

2 жыл

4

20

Мақта-матадан жасалған панталон

-

2 дана

1 жыл


21

Бюстгальтерлер

-

2 дана

1 жыл


22

Колготкалар

-

3 жұп

1 жыл


23

Гамаш

-

2 дана

2 жыл


24

Мақта-матадан жасалған шұлықтар

6 жұп

4 жұп

1 жыл


25

Жартылай жүннен жасалған биялайлар немесе қолғаптар

1 жұп

1 жұп

1 жыл


26

Шалбарға тағылатын белдік

1 дана

-

3 жыл


27

Теріден жасалған жылы бәтеңке

1 жұп

-

2 жыл


28

Туфли немесе қысқа қонышты тері бәтеңкелер

1 жұп

-

2 жыл


29

Қысқа қонышты тері бәтеңкелер

-

1 жұп

2 жыл


30

туфли

-

1 жұп

2 жыл


31

Спорттық туфли

1 жұп

1 жұп

2 жыл


32

Бөлмеде киетін башмақтар

1 дана

1 дана

2 жыл


33

Пималар

1 жұп

1 жұп

3 жыл

5

      Ескертпе:
      1. Климаты ыстық аудандарда (Жамбыл, Қызылорда, Оңтүстік Қазақстан облыстары, Балқаш көлінің оңтүстігінде орналасқан Алматы облысының аумағы, сондай-ақ Қарағанды облысының Жезді және Приозерский аудандары) тоқу тығыздығы 2 жіп, суық климатта - 3 жіп.
      2. Жылы қысқа пальто әйел адамдарға жылы күртенін орнына берілуі мүмкін.
      3. Жейделер ер адамдарға беріледі.
      4. Климаты ыстық аудандарда берілмейді.
      5. Климаты суық аудандарда беріледі. Климаты қалыпты аудандарда, далада және жылытылмайтын үй жайларда жұмыс істейтіндерге 4 жылға беріледі. Климаты ыстық аудандарда берілмейді.
      6. Жылы шалбарлар жылы күртеге беріледі.

Стационарлық медициналық мекемелерде емделіп жатқан науқас сотталғандарды заттай мүлікпен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

1 адамға берілетін заттар саны

Кию мерзімі

Бұл затты беру кезінде қолданылатын ескертулер №

1

Жейде және іштен киетін кольсондар немесе пижама

2 жиынтық

1 жыл

1

2

Мақта-матадан жасалған халат

1 дана

3 жыл


3

Мақта-матадан жасалған шұлық

2 жұп

1 жыл

2

4

Көрпе (жүннен тоқылған немесе синтепоннан)

1 дана

3 жыл


5

Матрац (мақтадан немесе паралоннан)

1 дана

4 жыл


6

Жастық (мақтадан немесе синтепухтан)

1 дана

4 жыл


7

Ақ жаймалар

2 дана

1 жыл

3

8

Жастықтың сыртқы тыстары

2 дана

1 жыл


9

Сүлгі

2 дана

2 жыл

4

10

Госпитальдық туфли

1 дана

1 жыл


      Ескертпе:
      1. Әйел адамдарға іштен киетін жейделер мен мақта-матадан жасалған панталондар 1 жылға 2 данасы беріледі;
      2. Әйел адамдарға мақта-матадан жасалған шұлықтар 1 жылға 2 данасы беріледі;
      3. Туберкулезбен ауыратындарға, тері ауруы бар және операциядан кейінгі ауруларға 1 жылға 3 жайма беріледі;
      4. Әйел адамдарға қосымша гигиеналық орамал 1 жылға 1 данасы беріледі.

Тергеу изоляторларында ұсталатын күдіктілер мен айыпталушыларды төсек жабдықтарымен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

Заттар саны

Пайдалану мерзімі

1

2

3

4

1

Көрпе (жүннен тоқылған немесе синтепоннан)

1 дана

2 жыл

2

Матрац (мақтадан немесе паралоннан)

1 дана

2 жыл

3

Жастық (мақтадан немесе синтепухтан)

1 дана

2 жыл

4

Ақ жаймалар

2 дана

1 жыл

5

Жастықтың сыртқы тысы

2 дана

1 жыл

6

Сүлгі

2 дана

1 жыл

7

Гигиеналық сүлгі (әйел адамдарға беріледі)

1 дана

1 жыл

Түзеу мекемелерде ұсталатын сотталғандарды төсек жабдықтарымен жабдықтаудың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

Заттар саны

Пайдалану мерзімі

1

Көрпе (жүннен тоқылған немесе синтепоннан)

1 дана

3 жыл

2

Матрац (мақтадан немесе паралоннан)

1 дана

4 жыл

3

Жастық (мақтадан немесе синтепухтан)

1 дана

4 жыл

4

Ақ жаймалар

3 дана

2 жыл

5

Жастықтың сыртқы тысы

2 дана

2 жыл

6

Сүлгі

2 дана

1 жыл

7

Гигиеналық сүлгі (әйел адамдарға беріледі)

1 дана

1 жыл

Түзеу мекемелерінде ұсталатын сотталғандардың заттай мүліктерін жөндеуге жұмсалатын материалдар шығындардың заттай нормалары

Р/с

Заттар атауы

Жылына 1 адамға жұмсалатын материалдар саны

1

2

3

1

Пластрезинді ұлтаңдар

2 жұп

2

Мақта жіптер

2 жұп

3

Пластрезинадан жасалған бедерлер

2,5 орау

4

Зығыр жіптері

20 грамм

5

Өкше шегелері

20 грамм

6

Ұлтараққа кесілетін киіз

20 грамм

7

Аяқ киім кремі

500 грамм

8

Аяқ киім щеткасы

1 дана

9

Мақта кесімдері

1,5 метр

      Ескертпе:
      Ұлтараққа кесілетін киіз бен аяқ киім кремі киіліп жүрген пималар мен былғары аяқ киімнің 1 жұбына есептеліп беріледі.

Күдіктілерге, айыпталушыларға және сотталғандарға 1 кг. құрғақ кірді қолмен жуғанда және оның ластануы мен су кермектігінің дәрежесіне байланысты жұмсалатын синтетикалық жуу ұнтақтары, сабын мен кальцийленген сода, жеке гигиена бұйымдарының және жұқпасыздандыру құралдарының грамм есебіндегі шығындарының заттай нормалары

      1) синтетикалық кір жуу ұнтақтарын қолдана отырып кір жуу кезінде:

Кірлердің түсі

Кірлердің ластану дәрежесі

Синтетикалық кір жуатын ұнтақ

Аралас кір жуатын ұнтақ

Жұмсартылған суда

Кермек суда

Жұмсартылған суда

Кермек суда

1

2

3

4

5

6

Ақ

I

27

36

31

40,5

II

30

40

35

45

III

36

48

42

54

IV

45

60

52,5

67,5

Түрлі-түсті

I

22,5

27

27

31

II

25

30

30

35

III

30

36

36

42

IV

37,5

45

45

52,5

      2) сабын мен кальцийленген соданы қолдана отырып жуу кезінде:

Кірлердің түсі

Кірлердің ластану дәрежесі

Жұмсартылған суда

Кермек суда

60% сабын

сода

60% сабын

сода

Ақ

I

19

19

24

24

II

21

21

27

27

III

25

25

32

32

IV

32

32

40

40

Түрлі-түсті

I

20

3,5

24

5,5

II

22

4

28

6

III

26

5

33

7

IV

33

7

42

9

      Ескертпе:
      1. Кірлердің ластану дәрежесі мынадай көрсеткіштермен сипатталады:
      I дәреже - қолданыста аз тұтынылған шамалы ластанған кірлер мен киімдер, жаңа заттар;
      II дәреже - орташа ластанған кір (дақтары, үйкелген жерлері бар төсек орнының кірі, жеке адамның сүлгілері және т.б.);
      III дәреже - дақтары көп, қатты үйкелген қатты ластанған кір (ас үй орамалдары, көп киілген киімдер және т.б.);.
      IV дәреже - тұрмыстық және өндірістік қатты ластанған арнайы киім - ac үй, наубайхана (нан зауыттар) кірлері.
      2. Төртінші дәрежеде ластанған кірлерді жуу үшін кір жуу ұнтақтарының шығындау нормасына қосымша 1 килограмм құрғақ кірге мынадай мөлшерде:
      1) жұмсартылған суда ақ кірлер үшін 6 грамм және түрлі-түсті кірлер үшін 3 грамм;
      2) кермек суда ақ кірлер үшін 8 грамм және түрлі-түсті кірлер үшін 5 грамм кальцийленген сода жұмсалады;
      3) Кірлерді қолмен жуған кезде 1 кг. құрғақ кірге: 60% кір сабын - 20 грамм (немесе 40% - 30 грамм) және кальцийленген сода 12 гр. мөлшерінде жұмсалады;
      4) Кір жууға арналған сабын мен сода синтетикалық кір жуу ұнтақтары болмаған кезде беріледі;
      5) Көрмек судың дәрежесі жергілікті санитарлық-эпидемиологиялық станциялардың зертханалық анализдерімен расталуы тиіс.

      3) жеке гигиена құралдары


Бір адамға:

Айына (грамм)

Кір сабын

Иіс сабын

Күдіктілерге, айыпталушыларға және сотталғандарға:



ер адамдарға

200

-

әйел адамдарға

200

100

Түзеу мекемелерінің емдеу мекемелері мен медициналық бөлімдерінде стационарлық емдеудегі күдікті, айыпталушы және сотталған



ер адамдарға

250

-

әйел адамдарға

250

100

Тәрбие колонияларыңда ұсталатын күдіктілерге, айыпталушыларға және сотталғандарға, соның ішінде стационарлық емдеудегі науқастарға (қажеттілігіне қарай барлығына):



ер адамдарға

400

50

әйел адамдарға

400

150

      Ескертпе:
      1. Түзеу мекемелері мен түрмелерде ұсталатын денсаулыққа зиянды және ауыр еңбек жағдайларында жұмыс істейтін сотталғандарға, бір адамға айына салмағы 50 грамм кір сабын қосымша беріледі.
      2. Бір сотталғанға моншада жұмсауға 30 грамм сабын қосымша беріледі.

      4) жұқпасыздандыру, бұқырлау және дератизациялау құралдарының тізбесі

Р/с

Құралдар атауы

Нысаны

Қолдану саласы

Ескертпе

1

2

3

4

5

1

ДП-2Т

Таблетка, ұнтақ

Әр түрлі профильдегі таз ауруларының (туберкулез, АҚТҚ-жұқпасы, гепатиттер) бактериалды және вирустық этилогтар кезінде медициналық залалсыздандыру

Құралдарды
Нұсқаулыққа сәйкес қолдану керек

2

Септустин

Сұйық концентрат

Таз ауруларын алдын ала стерилизациялық тазалау және залалсыздандыру үшін

3

Акватабс

Таблеткалар

Ауыз суларды, жеміс-жидектерді, көкөністерді зарарсыздандыру үшін

4

Деохлор таблеткалары

Таблеткалар

Медсанбөлімдердегі бактериалдық және таз аурулары этилогтарының жұқпалары кезіндегі медициналық залалсыздандыру

5

Октениман, загросепт

Дайын ерітінді

Қолды тазалау үшін

Күдіктілерге, айыпталушыларға және сотталғандарға арналған дәретхана қажеттіліктері бойынша шығындардың заттай нормалары


Бір адамға арналған

бір айға

3 айға

дәретхана қағазы

гигиеналық қажеттіліктер

тіс пастасы

тіс щеткасы

ер адамға

1 бума


1 тюбик (150 грамм)

1 дана

әйел адамға

1 бума

10 дана

1 тюбик (150 грамм)

1 дана