Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларын бекіту туралы және азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге шығыстардың тіркелген үлесін белгілеу туралы

Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрінің м.а. 2015 жылғы 27 шілдедегі № 623 және Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрінің м.а. 2015 жылғы 31 шілдедегі № 585 бірлескен бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2015 жылы 26 тамызда № 11944 болып тіркелді

Қолданыстағы

      "Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы" 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасының Заңы 17-бабының 2-тармағына және 18-бабының 3-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫЗ:

      1. Қоса беріліп отырған Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары бекітілсін.

      2. Азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесі ең төмен азық-түлік себетінің құнының 40% мөлшерінде белгіленсін.

      3. "Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрінің міндетін атқарушының 2005 жылғы 2 желтоқсандағы № 307/1-ө және Қазақстан Республикасы Статистика агенттігі төрағасының 2005 жылғы 5 желтоқсандағы № 194 бірлескен бұйрығының (нормативтік-құқықтық актілерді тіркеудің мемлекеттік тізілімінде № 3980 тіркелген және 2006 жылғы 10 наурыздағы "Заң газеті" № 42-43 (1022-1023) басылымында жарияланған) күшi жойылды деп танылсын.

      4. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің Әлеуметтік көмек департаменті:

      1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;

      2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және "Әділет" Қазақстан Республикасы нормативтік құқықтық актілерінің ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберуді;

      3) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің ресми интернет-ресурсына орналастыруды қамтамасыз етсін.

      5. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму вице-министрі С.Қ.Жақыповаға жүктелсін.

      6. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан Республикасының
Денсаулық сақтау және
әлеуметтік даму министрінің
міндетін атқарушы
_______________ Б. Нұрымбетов

Қазақстан Республикасының
Ұлттық экономика министрінің
міндетін атқарушы
_____________Т. Жақсылықов


  Қазақстан Республикасы
Денсаулық сақтау және әлеуметтік
даму министрінің міндетін
атқарушының
2015 жылғы 27 шілдедегі № 623
Қазақстан Республикасы
Ұлттық экономика министрінің
міндетін атқарушының
2015 жылғы 31 шілдедегі № 585
бірлескен бұйрығымен бекітілген

Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары
1. Жалпы ережелер

      1. Осы Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы" 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасы Заңының 17-бабының 2-тармағына сәйкес әзірленді және ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібін белгілейді.

      2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:

      1) азық-түлік себеті – ғылыми негізделген тұтыну нормалары бойынша адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыруға қажетті тамақ өнімдерінің ең төмен жиынтығы;

      2) ең төмен күнкөріс деңгейі – бұл ең төмен тұтыну себетінің құнына тең келетін, бір адамға қажетті ең төмен ақшалай кіріс;

      3) ең төмен тұтыну себеті – адамның тыныс-тіршілігін қамтамасыз етуге қажетті тамақ өнімдерінің, тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің заттай және құны түріндегі ең төмен жиынтығы;

      4) мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ведомствосы – өз құзыреті шегінде мемлекеттік статистика саласында басшылықты және салааралық үйлестіруді жүзеге асыратын мемлекеттік орган;

      5) халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті орган – халықты әлеуметтік қорғау саласында басшылықты жүзеге асыратын орталық атқарушы орган.

2. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібі

      3. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесіне көбейтілген азық-түлік себетінің құнына қарай есептейді.

      4. Ең төмен күнкөріс деңгейі жалпы республика, облыстар, республикалық маңызы бар қала, астана, аудандар және облыстық маңызы бар қалалар бойынша орта есеппен жан басына шаққанда және негізгі жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі.

      5. Облыс бойынша орташа ең төмен күнкөріс деңгейі облыс орталығы, аудан орталықтары мен облыстық маңызы бар қалалар бойынша қалыптасқан шамаларға қарай, оларды өлшемдеу жолымен, республика бойынша - облыстар, астана және республикалық маңызы бар қала бойынша айқындалады.

      6. Астана, республикалық маңызы бар қала, облыс, аудан орталықтары және облыстық маңызы бар қалалар бойынша ең төмен тұтыну себетінің құнына тең ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын (ЕТКДШ) есептеу азық-түлік себетінің құны (АСҚ) мен азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың (АЕТҚ) құнын жинақтау жолымен мынадай формула бойынша жүргізіледі:

      ЕТКДШ = АСҚ + АЕТҚ

      7. Ең төмен күнкөріс деңгейі осы Қағидалардың 6-тармағына сәйкес мынадай жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі:

      1) балалар, жасы:

      1 жасқа дейін;

      1-3;

      4-6;

      7-10;

      11-13;

      2) жасөспірім ұлдар мен ерлер, жасы:

      14-тен 17-ге дейін;

      18-29;

      30-62;

      63-тен жоғары;

      3) жасөспірім қыздар мен әйелдер, жасы:

      14-тен 17-ге дейін;

      18-29;

      30-57;

      58-ден жоғары.

      8. Мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын ай сайын - бір ай бұрын, тоқсанның (жылдың) соңғы айында – бір тоқсан (жыл) бұрын жүргізеді және оны халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті органы әр айдың 30-күні осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың құны" кестелері түрінде ұсынады.

      9. Азық-түлік себетін мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті орган Заңның 18-бабының 2-тармағына сәйкес бекітілетін тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормалары бойынша есептеп шығарады.

      10. АСҚ халықтың әртүрлі жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетіне кіретін (gіn – n жыныстық-жас немесе әлеуметтік топтың бір жылда і өнімді тұтынудың ең төмен шамасы) тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын ағымдағы айдағы жағдай бойынша республикалық маңызы бар қаладағы, астанадағы, облыс және аудан орталықтарындағы орташа бөлшек сауда бағасына (рі – і тамақ өніміне орташа бөлшек сауда бағасы) көбейту жолымен мынадай формула бойынша есептеледі:

      АСҚ =


      11. Өңірде нақты бір тауардың бағасы туралы мәліметтер болмаған кезде, азық-түлік себетінің құны осы тауардың республика бойынша орташа бөлшек сауда бағасы ескеріле отырып айқындалады.

      12. Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетінің құрылымы осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)" және осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)" кестелерінде көрсетілген.

      13. Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы" және осы Қағидаларға 5-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы" кестелерінде көрсетілген.

      14. АЕТШ құны АСҚ-ны азық-түлік тауарларына жұмсалатын шығыстардың АТШ үлесіне бөлу және қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесiне (АТҮ) көбейту жолымен мынадай формула бойынша айқындалады:

      АЕТШ = (АСҚ: АТШ) х АТҮ

      Бұл ретте, АТШ мынадай формула бойынша айқындалады:

      АТШ-100-АТҮ

  Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеу қағидаларына
1-қосымша

      Нысан

Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және
әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан
басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін
тауардың құны

      Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша

      жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша

      ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың

      200_ жылғы __________құны

      ай теңге


Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша

Қазақстан

Республикасы

Ақмола

Ақтөбе

Алматы

Атырау

Шығыс Қазақстан

Жамбыл

Батыс Қазақстан

Тегістелген және жылтыратылған күріш









Бірінші сортты бидай ұны









Ұнтақ жарма









Сұлы жармасы









Қарақұмық жармасы









Қара бидай наны









Қара нан









Бірінші сортты ұннан жасалған бидай наны









Макарон өнімдері









Сиыр еті









Шошқа еті









Қой еті









Тауық еті









Жылқы еті









Сиыр бауыры









Пісірілген шұжық









Жаңа ауланған балық









Сүт, литр









Майлылығы 20% қаймақ










      Кестенің жалғасы

Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша

Қарағанды

Қостанай

Қызылорда

Маңғыстау

Павлодар

Солтүстік Қазақстан

Оңтүстік Қазақстан

Астана қаласы

Алматы қаласы






























Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша

Қазақстан Республикасы

Ақмола

Ақтөбе

Алматы

Атырау

Шығыс Қазақстан

Жамбыл

Батыс Қазақстан

Сүзбе









Қатты мәйек ірімшігі









Жұмыртқа, оны









Тұздалмаған сары май









Маргарин









Шекілдеуік майы









Алма









Жүзім









Қарбыз









Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы)









Ақ қауданды қырық қабат









Түйнекті пияз









Асханалық қызылша









Сәбіз









Жас қияр









Жас қызанақ









Картоп









Аршылған бұршақ









Құмшекер









Дәмде- уіштер









Тұз









Майонез









Ашытқы









Шай









Азық-түлік жиынтығы









Азық-түлік емес тауарлар

және ақылы қызметтер










      Кестенің жалғасы

Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша

Қарағанды

Қостанай

Қызылорда

Маңғыстау

Павлодар

Солтүстік Қазақстан

Оңтүстік Қазақстан

Астана қаласы

Алматы қаласы




















      Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша

      орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің

      шамасына енетін тауарлардың 200_ жылғы __________ құны

      ай теңге


Орта есеппен жан басына шаққанда

Қазақстан Респуб

ликасы

Ақмола

Ақтөбе

Алматы

Атырау

Шығыс Қаза

қстан

Жамбыл

Батыс Қазақстан

Тегістелген және жылтыратылған күріш









Бірінші сорт бидай ұны









Ұнтақ жарма









Сұлы жармасы









Қарақұмық жармасы









Қара бидай наны









Қара нан









Бірінші сорт ұнынан бидай наны









Макарон өнімдері









Сиыр еті









Шошқа еті









Қой еті









Тауық еті









Жылқы еті









Сиыр бауыры









Пісірілген шұжық









Жаңа ауланған балық









Сүт, литр









Майлылығы 20% қаймақ










      Кестенің жалғасы

Орта есеппен жан басына шаққанда

Қарағанды

Қостанай

Қызылорда

Маңғыстау

Павлодар

Солтүстік Қазақстан

Оңтүстік Қазақстан

Астана қаласы

Алматы қаласы





















Орта есеппен жан басына шаққанда

Қазақстан

Республикасы

Ақмола

Ақтөбе

Алматы

Атырау

Шығыс

Қазақстан

Жамбыл

Батыс

Қазақстан

Ірімшік









Қатты мәйек ірімшігі









Жұмыртқа, оны









Тұздалмаған сары май









Маргарин









Шекілдеуік майы









Алма









Жүзім









Қарбыз









Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы)









Аққауданды қырыққабат









Түйнекті пияз









Асханалық қызылша









Сәбіз









Жас қияр









Жас қызанақ









Картоп









Аршылған бұршақ









Құм-шекер









Дәмдеуіштер









Тұз









Майонез









Ашытқы









Шай









Азық-түлік жиынтығы









Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер










      Кестенің жалғасы

Орта есеппен жан басына шаққанда

Қарағанды

Қостанай

Қызылорда

Маңғыстау

Павлодар

Солтүстік Қазақстан

Оңтүстік Қазақстан

Астана қаласы

Алматы қаласы



















  Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеу қағидаларына
2-қосымша

Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін
негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары
(килограмм/жылына) (Азық-түлік себетінің құрылымы)

Азық-түлік

Барлық

халық

Оның ішінде

0-13 жас аралығындағы балалар

14-17 жас аралығындағы жасөспірімдер

18 жастан >еңбекке қабілетті халық

Зейнеткерлер және егде жастағы адамдар

бала

қыз

ерлер

әйелдер

1 сорт байытылған бидай ұны

13

6.5

17.2

13.2

16.6

13.2

12.7

1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан

70.7

39.6

91.7

70.2

88.6

70.2

69.3

Қара бидай наны

31.0

17.4

35.8

27.4

40.1

32.3

25.1

Қара нан

4.8

2.5

7.4

5.7

5.8

4.6

5.5

Макарон бұйымдары

4.4

3.5

5.4

4.2

5.2

4.1

4.0

Күріш

8.5

6.5

10.7

8.2

10.3

8.2

7.9

Қарақұмық

2

1.8

2.5

1.9

2.4

1.9

1.8

Сұлы жармасы

2

1.8

2.5

1.9

2.4

1.9

1.8

Ұнтақ жарма

2

2.9

2.1

1.6

2.1

1.6

1.6

Бұршақ

2

1.0

2.7

2.1

2.6

2.0

2.0

Картоп

95

66.5

110.9

84.9

117.9

94.1

85.3

Аққауданды қырыққабат

25

13.6

32.8

25.2

31.6

25.0

24.5

Сәбіз

20

19.2

23.9

18.3

23.0

18.2

17.8

Пияз

20

8.5

27.0

20.7

26.0

20.6

20.2

*Қызынақ

5

3.1

6.5

5.0

6.2

4.9

4.8

*Қияр

5

3.1

6.5

5.0

6.2

4.9

4.8

Қызылша

5

3.1

6.5

5.0

6.2

4.9

4.8

*Бақша дақылдары (қарбыз)

10

4.7

12.7

9.7

12.8

9.7

11.4

Жаңа піскен жеміс (алма)

25

37.3

26.8

20.5

25.8

20.4

19.6

*Жидек (жүзім)

4.5

11.1

4.1

3.1

3.9

3.1

2.9

Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы)

0.5

1.7

0.5

0.4

0.4

0.3

0.3

Қант

18

13.3

22.7

17.4

22.0

17.4

16.6

Сиыр еті

15

12.3

19.5

14.9

17.4

13.9

14.3

Шошқа еті

9

2.8

12.9

9.9

12.0

9.5

9.3

Қойе ті

6.3

5.7

7.8

6.0

7.3

5.8

6.0

Құс еті

5

4.6

6.2

4.7

5.8

4.6

4.6

Жылқы еті

3.2

1.6

4.5

3.4

4.0

3.2

3.2

Пісірілген шұжық

3

1.5

4.1

3.1

3.8

3.0

3.0

Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр)

0.4

1.5

0.2

0.2

0.2

0.2

0.2

Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке

8.4

7.8

10.3

7.9

9.0

7.1

7.6

Сүт, литр

84.5

64.0

110.7

84.8

100.3

79.5

81.3

Майлылығы

20% қаймақ

3.2

2.8

3.9

3.0

3.7

2.9

3.1

Жартылай майлы ірімшік

4.9

4.4

5.9

4.5

5.6

4.5

4.8

Мәйекті ірімшік

2.3

2.8

2.8

2.1

2.5

2.0

2.0

Сары май

4.4

3.9

5.5

4.2

5.2

4.1

4.1

Жұмыртқа, дана

142

205

167

128

147

117

113

Шекілдеуік майы

7

4.6

8.9

6.8

8.5

6.7

7.1

Маргарин

1.5

0.3

2.4

1.8

2.1

1.6

1.6

Майонез

0.5

0.04

0.77

0.59

0.72

0.57

0.56

Шай

0.67

0.28

0.91

0.69

0.87

0.69

0.67

Астұзы

2.19

0.92

3.00

2.30

2.89

2.29

2.21

Ашытқы

0.05

0.03

0.08

0.06

0.07

0.05

0.05

Дәмдеуіштер

0.02

0

0.03

0.02

0.02

0.02

0.02


      Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:

      *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);

      **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).

  Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеу қағидаларына
3-қосымша

Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас
топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен
нормалары

      Қазақстан Республикасының ерлердің әртүрлі жас топтары үшін негізгі

      тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)

      (Азық-түлік себетінің құрылымы)

Өнімдердің атауы

Жас топтары (жасы)

0.5-

1.0

1-3

4-6

7-10

11-13

14-17

18-29

30-62

63+

1 сорт байытылған бидай ұны

1.55

3.51

6.33

10.98

12.43

17.18

16.92

16.30

13.64

1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан

3.68

25.56

52.53

59.45

69.53

91.66

90.26

86.92

74.34

Қара бидай наны

0

15.58

20.72

26.91

29.51

35.8

40.89

39.27

26.96

Қара нан

0

0

2.63

4.98

5.63

7.39

5.86

5.64

5.91

Макарон бұйымдары

1.55

3.09

4.26

4.55

4.94

5.42

5.31

5.12

4.32

Күріш

5.82

5.84

6.63

7.63

8.64

10.69

10.47

10.08

8.48

Қарақұмық

1.55

1.70

1.86

1.94

2.18

2.45

2.40

2.31

1.93

Сұлы жармасы

1.55

1.70

1.86

1.94

2.18

2.45

2.40

2.31

1.93

Ұнтақ жарма

3.66

3.27

3.04

2.48

2.55

2.13

2.09

2.01

1.70

Бұршақ

0

0.7

1.14

1.53

1.72

2.67

2.62

2.52

2.13

Картоп

33.38

45.62

82.12

92.03

98.68

110.89

120.07

115.69

91.58

Ақ қауданды

қырыққабат

4.00

7.82

16.65

20.66

23.27

32.84

32.19

31.00

26.26

Сәбіз

19.10

19.08

20.17

20.65

22.02

23.93

23.46

22.59

19.11

Пияз

2.13

2.69

5.41

14.99

20.49

27.03

26.49

25.51

21.65

*Қызынақ

1.55

1.92

3.50

4.51

5.10

6.47

6.32

6.08

5.12

*Қияр

1.55

1.92

3.50

4.51

5.10

6.47

6.32

6.08

5.12

Қызылша

1.55

1.92

3.50

4.51

5.10

6.47

6.32

6.08

5.12

*Бақша дақылдары (қарбыз)

0

2.19

3.65

9.12

10.88

12.70

12.74

12.85

12.63

Жаңа піскен жеміс (алма)

58.22

42.07

37.84

30.72

26.11

26.80

26.26

25.28

20.98

*Жидек (жүзім)

27.18

12.50

8.04

5.53

4.38

4.06

3.97

3.83

3.09

Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы)

4.16

2.31

0.81

0.70

0.63

0.53

0.37

0.35

0.27

Қант

8.85

10.81

15.66

16.40

18.45

22.72

22.37

21.54

17.86

Сиыр еті

8.83

10.41

14.10

14.95

16.92

19.47

17.67

17.12

15.35

Шошқа еті

0

0

0

5.78

9.09

12.86

12.24

11.78

9.94

Қой еті

5.24

5.40

5.92

6.28

6.96

7.80

7.40

7.13

6.46

Құс еті

4.23

4.35

4.86

5.12

5.62

6.19

5.86

5.65

4.95

Жылқы еті

0

0.77

1.86

2.48

3.51

4.48

4.11

3.95

3.46

Пісірілген шұжық

0

0.77

1.86

2.21

2.99

4.05

3.89

3.75

3.17

Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр)

3.88

1.93

1.22

0.62

0.23

0.23

0.23

0.23

0.21

Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке

7.49

7.60

8.29

8.60

9.29

10.26

9.17

8.84

8.11

Сүт, литр

43.73

54.27

68.46

77.59

94.83

110.69

102.21

98.42

87.29

Майлылығы 20% қаймақ

2.33

2.70

3.04

3.22

3.51

3.91

3.78

3.64

3.34

Жартылай майы ірімшік

4.08

4.24

4.66

4.88

5.36

5.89

5.75

5.54

5.14

Мәйекті ірімшік

3.32

3.08

3.04

2.65

2.68

2.76

2.56

2.46

2.16

Сары май

3.11

3.62

4.34

4.50

4.83

5.48

5.26

5.06

4.42

Жұмыртқа, дана

349.37

192.66

189.07

172.16

168.33

166.81

150.20

144.60

120.82

Шекілдеуік майы

1.16

3.85

6.12

6.41

6.98

8.86

8.64

8.31

7.61

Маргарин

0

0

0

0.69

0.78

2.36

2.10

2.03

1.72

Майонез

0

0

0

0.11

0.12

0.77

0.73

0.70

0.60

Шай

0

0.19

0.27

0.41

0.64

0.91

0.89

0.85

0.72

Астұзы

0.38

0.57

0.85

1.18

1.91

3.00

2.94

2.83

2.37

Ашытқы

0

0.02

0.02

0.06

0.07

0.08

0.07

0.07

0.06

Дәмдеуіштер

0

0

0

0

0.02

0.03

0.02

0.02

0.02


      Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:

      *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);

      **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).

      Қазақстан Республикасы әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі

      тағам өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)

      (Азық-түлік себетінің құрылымы)

Өнімдердің атауы

Жас топтары (жасы)

0.5-

1.0

1-3

4-6

7-10

11-13

14-17

18-29

30-57

58+

1 сорт байытылған бидай ұны

1.46

3.32

5.70

9.70

10.33

13.16

13.16

13.16

11.78

1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан

3.46

24.21

47.32

52.51

57.79

70.20

70.20

70.20

64.20

Қара бидай наны

0

14.75

18.66

23.77

24.53

27.42

32.34

32.34

23.28

Қара нан

0

0

2.37

4.40

4.68

5.66

4.56

4.56

5.10

Макарон бұйымдары

1.46

2.93

3.84

4.02

4.11

4.15

4.13

4.13

3.73

Күріш

5.47

5.53

5.97

6.74

7.18

8.19

8.15

8.15

7.32

Қарақұмық

1.46

1.61

1.68

1.71

1.81

1.88

1.86

1.86

1.67

Сұлы жармасы

1.46

1.61

1.68

1.71

1.81

1.88

1.86

1.86

1.67

Ұнтақ жарма

3.44

3.10

2.74

2.19

2.12

1.63

1.63

1.63

1.47

Бұршақ

0

0.66

1.02

1.35

1.43

2.05

2.04

2.04

1.84

Картоп

31.39

44.06

73.98

81.28

82.01

84.93

94.06

94.06

79.09

Ақ қауданды қырыққабат

3.76

7.41

15.00

18.25

19.34

25.15

25.04

25.04

22.68

Сәбіз

17.96

18.08

18.17

18.24

18.30

18.33

18.24

18.24

16.50

Пияз

2.00

2.55

4.87

13.24

17.03

20.70

20.61

20.61

18.70

*Қызынақ

1.46

4.82

3.15

3.98

4.24

4.95

4.91

4.91

4.42

*Қияр

1.46

4.82

3.15

3.98

4.24

4.95

4.91

4.91

4.42

Қызылша

1.46

4.82

3.15

3.98

4.24

4.95

4.91

4.91

4.42

*Бақша дақылдары (қарбыз)

0

1.82

3.15

7.96

8.48

9.71

9.66

9.66

10.14

Жаңа піскен жеміс (алма)

54.74

39.85

34.09

27.13

21.70

20.53

20.42

20.42

18.12

*Жидек (жүзім)

25.55

11.84

7.24

4.88

3.64

3.11

3.09

3.09

2.67

Кептірілген жеміс-жидектер

(өрік қағы)

3.91

2.19

0.73

0.68

0.58

0.44

0.29

0.29

0

Қант

8.32

10.24

14.11

14.48

15.33

17.40

17.40

17.40

15.42

Сиыр еті

8.30

9.85

12.70

13.21

14.06

14.92

13.94

13.94

13.18

Шошқа еті

0

0

0

5.11

7.55

9.85

9.52

9.52

8.58

Қой еті

4.92

5.12

5.34

5.55

5.78

5.98

5.75

5.75

5.58

Құс еті

3.98

4.12

4.38

4.53

4.67

4.74

4.56

4.56

4.27

Жылқы еті

0

0.73

1.68

2.19

2.92

3.43

3.19

3.19

2.99

Пісірілген шұжық

0

0.73

1.68

1.95

2.48

3.10

3.03

3.03

2.74

Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдері (бауыр)

3.65

1.82

1.09

0.55

0.18

0.18

0.18

0.18

0.18

Жаңа ауланған және/ немесе жаңа мұздатылған көксерке

7.03

7.19

7.47

7.60

7.72

7.87

7.14

7.14

6.99

Сүт, литр

41.12

51.39

61.68

68.53

78.81

84.77

79.50

79.50

75.38

Майлылығы 20 % қаймақ

2.19

2.55

2.74

2.85

2.92

2.99

2.94

2.94

2.88

Жартылай майлы ірімшік

3.83

4.01

4.20

4.31

4.45

4.51

4.47

4.47

4.43

Мәйектік ірімшік

3.12

2.92

2.74

2.34

2.23

2.12

1.99

1.99

1.86

Сары май

2.92

3.43

3.91

3.98

4.01

4.20

4.09

4.09

3.81

Жұмыртқа, дана

328.50

182.50

170.33

152.08

139.92

127.75

116.80

116.80

104.33

Шекілдеуік майы

1.09

3.65

5.51

5.66

5.80

6.79

6.72

6.72

6.57

Маргарин

0

0

0

0.61

0.65

1.81

1.64

1.64

1.48

Майонез

0

0

0

0.09

0.10

0.59

0.57

0.57

0.52

Шай

0

0.18

0.24

0.36

0.53

0.69

0.69

0.69

0.62

Астұзы

0.36

0.54

0.77

1.04

1.58

2.30

2.29

2.29

2.05

Ашытқы

0

0.02

0.02

0.05

0.05

0.06

0.05

0.05

0.05

Дәмдеуіштер

0

0

0

0

0.02

0.02

0.02

0.02

0.02


      Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:

      *томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);

      **қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).

  Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеу қағидаларына
4-қосымша

Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары
үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық
құрамы мен энергетикалық құндылығы

Нутриенттер

Барлық халық

Оның ішінде

0-13 жас аралығындағы балалар

14-17 жасқа аралығындағы жасөспірімдер

18 жастан >

еңбекке қабілетті халық

Зейнеткерлер және егде жастағы

адамдар

бала

қыз

ерлер

әйелдер

Энергия,

килокалория

2175

1521

2755

2110

2646

2100

2052

Белоктар барлығы, грамм

76.0

55.5

96.7

74.1

91.7

72.8

71.5

Жануар белоктары, грамм

38.9

32.6

49.9

38.2

45.4

36.0

36.7

Майлар барлығы, грамм

72.2

51.2

92.4

70.9

86.5

68.6

69.6

өсімдік

майлары, грамм

29.8

17.4

39.0

29.8

37.0

29.4

29.9

НЖК, грамм

25.7

19.8

32.8

25.1

30.4

24.1

24.4

МНЖК, грамм

20.6

14.7

26.7

20.4

24.6

19.5

19.7

ПНЖК, грамм

20.2

13.0

25.9

19.8

24.6

19.5

20.1

Холестерин,

миллиграмм

247

248

298

229

270

215

213

Көмірсулар, грамм

300

205

378

289

369

293

279

монодисахаридтер, грамм

90

73

112

86

107

85

82

Тамақ талшықтары, грамм

10.4

8.9

12.9

9.9

12.3

9.8

9.5

Кальций, миллиграмм

597

476

760

582

706

560

561

Магний, миллиграмм

283

189

356

273

348

276

263

Фосфор, миллиграмм

1199

873

1485

1137

1420

1129

1095

Темір, миллиграмм

20.8

13.1

26.3

20.1

25.7

20.5

19.5

Мырыш, миллиграмм

11.9

8.0

14.9

11.4

14.3

11.3

11.1

Йод, микрограмм

208

121

276

212

262

208

203

Селен, микрограмм

89

53

113

87

109

86

85

А витамині, микрограмм (РЭ)

1143

1565

1286

985

1220

967

961

Фолат, микрограмм

438

288

556

426

541

429

416

Е витамині, миллиграмм

18.6

12.3

23.6

18.1

23.0

18.3

18.0

В1 витамині, миллиграмм

1.67

1.05

2.13

1.63

2.07

1.65

1.58

В2 витамині, миллиграмм

1.55

1.25

1.98

1.51

1.86

1.47

1.46

Ниацин (НЭ), миллиграмм

30.0

21.2

37.8

29.0

36.4.

29.0

27.8

В6 витамині, миллиграмм

2.07

1.47

2.55

1.95

2.54

2.02

1.9

С витамині, миллиграмм

55

40

68

52

67

53

51

  Ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасын есептеу қағидаларына
5-қосымша

Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің
әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ
өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы

      Ерлердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы


Өлшем

бірлігі

Жас топтары (жасы)

0.5-

1.0

1-3

4-6

7-10

11-13

14-17

18-29

30-62

63+

Энергия

ккал

920

1230

1715

1970

2220

2755

2700

2600

2200

Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары

грамм

грамм

37.8

30.1

45.6

28.6

60.4

33.3

70.1

37.3

80.0

43.0

96.7

49.9

93.4

46.2

90.0

44.5

76.7

39.4

Майлар - барлығы оның ішінде өсімдік майлары

грамм

грамм

33.6

5.0

43.1

13.7

56.3

21.4

64.6

24.9

73.2

27.4

92.4

39.0

88.1

37.7

84.9

36.3

74.7

32.1

НЖК

грамм

15.6

17.3

21.1

23.8

27.0

32.8

31.0

29.8

26.2

МНЖК

грамм

11.3

12.2

15.3

18.2

21.0

26.7

25.0

24.1

21.2

ПНЖК

грамм

5.1

10.5

15.8

17.7

19.6

25.9

25.0

24.1

21.6

Холестерин

миллиграмм

329

227

239

246

262

298

275

265

229

Көмір сулар барлығы

грамм

112

161

237

272

305

378

377

363

300

оның ішінде монодисахара

грамм

64

63

80

84

93

112

109

105

88

Тамақ талшықтары

грамм

9.0

7.8

9.1

10.3

10.9

12.9

12.6

12.1

10.2

Кальций

миллиграмм

376

418

511

563

648

760

719

693

602

Магний

миллиграмм

104

151

211

250

287

356

354

341

282

Фосфор

миллиграмм

608

731

947

1090

1241

1485

1446

1393

1175

Темір

миллиграмм

5.4

9.9

15.4

18.2

20.7

26.3

26.2

25.2

20.9

Мырыш

миллиграмм

4.5

6.3

9.0

10.6

12.1

14.9

14.5

14.0

11.9

Йод

микрограмм

83

91

122

147

198

276

267

257

218

Селен

микрограмм

19

36

62

75

87

113

111

107

91

А витамині (РЭ)

микрограмм

2636

1714

1466

1241

1127

1286

1242

1197

1032

Фолат (Вс вит.)

микрограмм

145

213

338

390

439

556

551

531

447

Е витамині

миллиграмм

4.6

10.0

15.1

16.8

18.5

23.6

23.4

22.6

19.3

Тиамин (В1 вит.)

миллиграмм

0.52

0.76

1.14

1.46

1.70

2.13

2.11

2.03

1.70

Рибофлавин (В2 вит.)

миллиграмм

1.09

1.08

1.33

1.46

1.64

1.98

1.89

1.82

1.57

Ниацин (В3 вит.)

миллиграмм

13.8

17.2

22.9

27.3

31.0

37.8

37.1

35.7

29.9

Пиридоксин (В6 вит.)

миллиграмм

0.95

1.16

1.63

1.92

2.14

2.55

2.58

2.49

2.04

С витамині

миллиграмм

28

30

45

51

55

68

68

66

55


      Әйелдердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген

      тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы


Өлшем

бірлігі

Жас топтары (жасы)

0.5-

1.0

1-3

4-6

7-10

11-13

14-17

18-29

30-57

58+

Энергия

ккал

865

1165

1545

1740

1845

2110

2100

2100

1900

Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары

грамм

грамм

35.7

28.3

43.0

27.0

54.5

30.0

61.9

32.9

66.6

35.8

74.1

38.2

72.8

36.0

72.8

36.0

66.3

34.0

Майлар - барлығы оның ішінде өсімдік майлары

грамм

грамм

31.7

4.7

40.7

13.0

50.9

19.3

57,1

22.0

60.9

22.8

70.9

29.8

68.6

29.4

68.6

29.4

64.6

27.7

НЖК

грамм

14.7

16.4

19.0

21.0

22.4

25.1

24.1

24.1

22.6

МНЖК

грамм

10.6

11.6

13.8

16.1

17.4

20.4

19.5

19.5

18.2

ПНЖК

грамм

4.8

10.0

14.3

15.6

16.3

19.8

19.5

19.5

18.7

Холестерин

миллиграмм

310

215

215

217

218

229

215

215

198

Көмірсулар - барлығы

грамм

105

153

213

240

253

289

293

293

259

оның ішінде монодисахара

грамм

60

60

72

74

77

86

85

85

76

Тамақ талшықтары

грамм

8.5

7.4

8.2

9.1

9.1

9.9

9.8

9.8

8.7

Кальций

миллиграмм

353

396

460

497

538

582

560

560

518

Магний

миллиграмм

98

143

190

221

239

273

276

276

243

Фосфор

миллиграмм

572

693

853

963

1031

1137

1129

1129

1014

Темір

миллиграмм

5.1

9.4

13.8

16.1

17.2

20.1

20.5

20.5

18.0

Мырыш

миллиграмм

4.2

5.9

8.1

9.3

10.0

11.4

11.3

11.3

10.2

Йод

микрограмм

79

87

110

130

165

212

208

208

188

Селен

микрограмм

18

34

56

67

73

87

86

86

79

А витамині (РЭ)

микрограмм

2477

1624

1321

1096

936

985

967

967

890

Фолат (вит.Вс)

микрограмм

137

202

304

344

365

426

429

429

386

Е витамині

миллиграмм

4.3

9.5

13.6

14.8

15.4

18.1

18.3

18.3

16.7

Тиамин (В1 вит.)

миллиграмм

0.49

0.72

1.02

1.29

1.41

1.63

1.65

1.65

1.46

Рибофлавин (В2 вит.)

миллиграмм

1.03

1.02

1.20

1.29

1.36

1.51

1.47

1.47

1.35

Ниацин (В3 вит.)

миллиграмм

13.0

16.3

20.7

24.1

25.8

29.0

29.0

29.0

25.8

Пиридоксин (В6 вит.)

миллиграмм

0.89

1.11

1.47

1.69

1.77

1.95

2.02

2.02

1.76

С витамині

миллиграмм

27

29

41

45

46

52

53

53

47