"Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы" 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасының Заңы 17-бабының 2-тармағына және 18-бабының 3-тармағына сәйкес БҰЙЫРАМЫЗ:
1. Қоса беріліп отырған Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары бекітілсін.
2. Азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесі ең төмен азық-түлік себетінің құнының 40% мөлшерінде белгіленсін.
3. "Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларын бекіту туралы" Қазақстан Республикасы Еңбек және халықты әлеуметтік қорғау министрінің міндетін атқарушының 2005 жылғы 2 желтоқсандағы № 307/1-ө және Қазақстан Республикасы Статистика агенттігі төрағасының 2005 жылғы 5 желтоқсандағы № 194 бірлескен бұйрығының (нормативтік-құқықтық актілерді тіркеудің мемлекеттік тізілімінде № 3980 тіркелген және 2006 жылғы 10 наурыздағы "Заң газеті" № 42-43 (1022-1023) басылымында жарияланған) күшi жойылды деп танылсын.
4. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің Әлеуметтік көмек департаменті:
1) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркеуді;
2) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Әділет министрлігінде мемлекеттік тіркелгеннен кейін күнтізбелік он күн ішінде оны мерзімді баспа басылымдарында және "Әділет" Қазақстан Республикасы нормативтік құқықтық актілерінің ақпараттық-құқықтық жүйесінде ресми жариялауға жіберуді;
3) осы бұйрықты Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму министрлігінің ресми интернет-ресурсына орналастыруды қамтамасыз етсін.
5. Осы бұйрықтың орындалуын бақылау Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау және әлеуметтік даму вице-министрі С.Қ.Жақыповаға жүктелсін.
6. Осы бұйрық алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап күнтізбелік он күн өткен соң қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының |
Қазақстан Республикасының |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары
1. Жалпы ережелер
1. Осы Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидалары (бұдан әрі – Қағидалар) "Ең төмен әлеуметтік стандарттар және олардың кепілдіктері туралы" 2015 жылғы 19 мамырдағы Қазақстан Республикасы Заңының 17-бабының 2-тармағына сәйкес әзірленді және ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібін белгілейді.
2. Осы Қағидаларда мынадай негізгі ұғымдар пайдаланылады:
1) азық-түлік себеті – ғылыми негізделген тұтыну нормалары бойынша адамның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыруға қажетті тамақ өнімдерінің ең төмен жиынтығы;
2) ең төмен күнкөріс деңгейі – бұл ең төмен тұтыну себетінің құнына тең келетін, бір адамға қажетті ең төмен ақшалай кіріс;
3) ең төмен тұтыну себеті – адамның тыныс-тіршілігін қамтамасыз етуге қажетті тамақ өнімдерінің, тауарлар мен көрсетілетін қызметтердің заттай және құны түріндегі ең төмен жиынтығы;
4) мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ведомствосы – өз құзыреті шегінде мемлекеттік статистика саласында басшылықты және салааралық үйлестіруді жүзеге асыратын мемлекеттік орган;
5) халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті орган – халықты әлеуметтік қорғау саласында басшылықты жүзеге асыратын орталық атқарушы орган.
2. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу тәртібі
3. Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесіне көбейтілген азық-түлік себетінің құнына қарай есептейді.
4. Ең төмен күнкөріс деңгейі жалпы республика, облыстар, республикалық маңызы бар қала, астана, аудандар және облыстық маңызы бар қалалар бойынша орта есеппен жан басына шаққанда және негізгі жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі.
5. Облыс бойынша орташа ең төмен күнкөріс деңгейі облыс орталығы, аудан орталықтары мен облыстық маңызы бар қалалар бойынша қалыптасқан шамаларға қарай, оларды өлшемдеу жолымен, республика бойынша - облыстар, астана және республикалық маңызы бар қала бойынша айқындалады.
6. Астана, республикалық маңызы бар қала, облыс, аудан орталықтары және облыстық маңызы бар қалалар бойынша ең төмен тұтыну себетінің құнына тең ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын (ЕТКДШ) есептеу азық-түлік себетінің құны (АСҚ) мен азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың (АЕТҚ) құнын жинақтау жолымен мынадай формула бойынша жүргізіледі:
ЕТКДШ = АСҚ + АЕТҚ
7. Ең төмен күнкөріс деңгейі осы Қағидалардың 6-тармағына сәйкес мынадай жыныстық-жас топтары бойынша есептеледі:
1) балалар, жасы:
1 жасқа дейін;
1-3;
4-6;
7-10;
11-13;
2) жасөспірім ұлдар мен ерлер, жасы:
14-тен 17-ге дейін;
18-29;
30-62;
63-тен жоғары;
3) жасөспірім қыздар мен әйелдер, жасы:
14-тен 17-ге дейін;
18-29;
30-57;
58-ден жоғары.
8. Мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті органның ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын ай сайын - бір ай бұрын, тоқсанның (жылдың) соңғы айында – бір тоқсан (жыл) бұрын жүргізеді және оны халықты әлеуметтік қорғау саласындағы уәкілетті органы әр айдың 30-күні осы Қағидаларға 1-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың құны" кестелері түрінде ұсынады.
9. Азық-түлік себетін мемлекеттік статистика саласындағы уәкілетті орган Заңның 18-бабының 2-тармағына сәйкес бекітілетін тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормалары бойынша есептеп шығарады.
10. АСҚ халықтың әртүрлі жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетіне кіретін (gіn – n жыныстық-жас немесе әлеуметтік топтың бір жылда і өнімді тұтынудың ең төмен шамасы) тамақ өнімдерін тұтынудың ғылыми негізделген физиологиялық нормаларын ағымдағы айдағы жағдай бойынша республикалық маңызы бар қаладағы, астанадағы, облыс және аудан орталықтарындағы орташа бөлшек сауда бағасына (рі – і тамақ өніміне орташа бөлшек сауда бағасы) көбейту жолымен мынадай формула бойынша есептеледі:
АСҚ =
11. Өңірде нақты бір тауардың бағасы туралы мәліметтер болмаған кезде, азық-түлік себетінің құны осы тауардың республика бойынша орташа бөлшек сауда бағасы ескеріле отырып айқындалады.
12. Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтарына арналған азық-түлік себетінің құрылымы осы Қағидаларға 2-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)" және осы Қағидаларға 3-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)" кестелерінде көрсетілген.
13. Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік және жыныстық-жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы осы Қағидаларға 4-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы" және осы Қағидаларға 5-қосымшаға сәйкес "Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы" кестелерінде көрсетілген.
14. АЕТШ құны АСҚ-ны азық-түлік тауарларына жұмсалатын шығыстардың АТШ үлесіне бөлу және қажетті азық-түлік емес тауарлар мен көрсетілетін қызметтерге жұмсалатын шығыстардың тіркелген үлесiне (АТҮ) көбейту жолымен мынадай формула бойынша айқындалады:
АЕТШ = (АСҚ: АТШ) х АТҮ
Бұл ретте, АТШ мынадай формула бойынша айқындалады:
АТШ-100-АТҮ
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 1-қосымша |
Нысан
Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша жыныстық-жас және
әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша және орта есеппен жан
басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін
тауардың құны
Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша
жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша
ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасына енетін тауардың
200_ жылғы __________құны
ай теңге
Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша | ||||||||
Қазақстан Республикасы | Ақмола | Ақтөбе | Алматы | Атырау | Шығыс Қазақстан | Жамбыл | Батыс Қазақстан | |
Тегістелген және жылтыратылған күріш | ||||||||
Бірінші сортты бидай ұны | ||||||||
Ұнтақ жарма | ||||||||
Сұлы жармасы | ||||||||
Қарақұмық жармасы | ||||||||
Қара бидай наны | ||||||||
Қара нан | ||||||||
Бірінші сортты ұннан жасалған бидай наны | ||||||||
Макарон өнімдері | ||||||||
Сиыр еті | ||||||||
Шошқа еті | ||||||||
Қой еті | ||||||||
Тауық еті | ||||||||
Жылқы еті | ||||||||
Сиыр бауыры | ||||||||
Пісірілген шұжық | ||||||||
Жаңа ауланған балық | ||||||||
Сүт, литр | ||||||||
Майлылығы 20% қаймақ |
Кестенің жалғасы
Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша | ||||||||
Қарағанды | Қостанай | Қызылорда | Маңғыстау | Павлодар | Солтүстік Қазақстан | Оңтүстік Қазақстан | Астана қаласы | Алматы қаласы |
Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша | ||||||||
Қазақстан Республикасы | Ақмола | Ақтөбе | Алматы | Атырау | Шығыс Қазақстан | Жамбыл | Батыс Қазақстан | |
Сүзбе | ||||||||
Қатты мәйек ірімшігі | ||||||||
Жұмыртқа, оны | ||||||||
Тұздалмаған сары май | ||||||||
Маргарин | ||||||||
Шекілдеуік майы | ||||||||
Алма | ||||||||
Жүзім | ||||||||
Қарбыз | ||||||||
Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) | ||||||||
Ақ қауданды қырық қабат | ||||||||
Түйнекті пияз | ||||||||
Асханалық қызылша | ||||||||
Сәбіз | ||||||||
Жас қияр | ||||||||
Жас қызанақ | ||||||||
Картоп | ||||||||
Аршылған бұршақ | ||||||||
Құмшекер | ||||||||
Дәмде- уіштер | ||||||||
Тұз | ||||||||
Майонез | ||||||||
Ашытқы | ||||||||
Шай | ||||||||
Азық-түлік жиынтығы | ||||||||
Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер |
Кестенің жалғасы
Жыныстық-жас және әлеуметтік-демографиялық топтар бойынша | ||||||||
Қарағанды | Қостанай | Қызылорда | Маңғыстау | Павлодар | Солтүстік Қазақстан | Оңтүстік Қазақстан | Астана қаласы | Алматы қаласы |
Қазақстан Республикасының өңірлері бойынша
орта есеппен жан басына шаққандағы ең төмен күнкөріс деңгейінің
шамасына енетін тауарлардың 200_ жылғы __________ құны
ай теңге
Орта есеппен жан басына шаққанда | ||||||||
Қазақстан Респуб ликасы | Ақмола | Ақтөбе | Алматы | Атырау | Шығыс Қаза қстан | Жамбыл | Батыс Қазақстан | |
Тегістелген және жылтыратылған күріш | ||||||||
Бірінші сорт бидай ұны | ||||||||
Ұнтақ жарма | ||||||||
Сұлы жармасы | ||||||||
Қарақұмық жармасы | ||||||||
Қара бидай наны | ||||||||
Қара нан | ||||||||
Бірінші сорт ұнынан бидай наны | ||||||||
Макарон өнімдері | ||||||||
Сиыр еті | ||||||||
Шошқа еті | ||||||||
Қой еті | ||||||||
Тауық еті | ||||||||
Жылқы еті | ||||||||
Сиыр бауыры | ||||||||
Пісірілген шұжық | ||||||||
Жаңа ауланған балық | ||||||||
Сүт, литр | ||||||||
Майлылығы 20% қаймақ |
Кестенің жалғасы
Орта есеппен жан басына шаққанда | ||||||||
Қарағанды | Қостанай | Қызылорда | Маңғыстау | Павлодар | Солтүстік Қазақстан | Оңтүстік Қазақстан | Астана қаласы | Алматы қаласы |
Орта есеппен жан басына шаққанда | ||||||||
Қазақстан Республикасы | Ақмола | Ақтөбе | Алматы | Атырау | Шығыс Қазақстан | Жамбыл | Батыс Қазақстан | |
Ірімшік | ||||||||
Қатты мәйек ірімшігі | ||||||||
Жұмыртқа, оны | ||||||||
Тұздалмаған сары май | ||||||||
Маргарин | ||||||||
Шекілдеуік майы | ||||||||
Алма | ||||||||
Жүзім | ||||||||
Қарбыз | ||||||||
Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) | ||||||||
Аққауданды қырыққабат | ||||||||
Түйнекті пияз | ||||||||
Асханалық қызылша | ||||||||
Сәбіз | ||||||||
Жас қияр | ||||||||
Жас қызанақ | ||||||||
Картоп | ||||||||
Аршылған бұршақ | ||||||||
Құм-шекер | ||||||||
Дәмдеуіштер | ||||||||
Тұз | ||||||||
Майонез | ||||||||
Ашытқы | ||||||||
Шай | ||||||||
Азық-түлік жиынтығы | ||||||||
Азық-түлік емес тауарлар және ақылы қызметтер |
Кестенің жалғасы
Орта есеппен жан басына шаққанда | ||||||||
Қарағанды | Қостанай | Қызылорда | Маңғыстау | Павлодар | Солтүстік Қазақстан | Оңтүстік Қазақстан | Астана қаласы | Алматы қаласы |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 2-қосымша |
Қазақстан Республикасының әртүрлі әлеуметтік топтары үшін
негізгі тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары
(килограмм/жылына) (Азық-түлік себетінің құрылымы)
Азық-түлік | Барлық халық | Оның ішінде | ||||||
0-13 жас аралығындағы балалар | 14-17 жас аралығындағы жасөспірімдер | 18 жастан >еңбекке қабілетті халық | Зейнеткерлер және егде жастағы адамдар | |||||
бала | қыз | ерлер | әйелдер | |||||
1 сорт байытылған бидай ұны | 13 | 6.5 | 17.2 | 13.2 | 16.6 | 13.2 | 12.7 | |
1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан | 70.7 | 39.6 | 91.7 | 70.2 | 88.6 | 70.2 | 69.3 | |
Қара бидай наны | 31.0 | 17.4 | 35.8 | 27.4 | 40.1 | 32.3 | 25.1 | |
Қара нан | 4.8 | 2.5 | 7.4 | 5.7 | 5.8 | 4.6 | 5.5 | |
Макарон бұйымдары | 4.4 | 3.5 | 5.4 | 4.2 | 5.2 | 4.1 | 4.0 | |
Күріш | 8.5 | 6.5 | 10.7 | 8.2 | 10.3 | 8.2 | 7.9 | |
Қарақұмық | 2 | 1.8 | 2.5 | 1.9 | 2.4 | 1.9 | 1.8 | |
Сұлы жармасы | 2 | 1.8 | 2.5 | 1.9 | 2.4 | 1.9 | 1.8 | |
Ұнтақ жарма | 2 | 2.9 | 2.1 | 1.6 | 2.1 | 1.6 | 1.6 | |
Бұршақ | 2 | 1.0 | 2.7 | 2.1 | 2.6 | 2.0 | 2.0 | |
Картоп | 95 | 66.5 | 110.9 | 84.9 | 117.9 | 94.1 | 85.3 | |
Аққауданды қырыққабат | 25 | 13.6 | 32.8 | 25.2 | 31.6 | 25.0 | 24.5 | |
Сәбіз | 20 | 19.2 | 23.9 | 18.3 | 23.0 | 18.2 | 17.8 | |
Пияз | 20 | 8.5 | 27.0 | 20.7 | 26.0 | 20.6 | 20.2 | |
*Қызынақ | 5 | 3.1 | 6.5 | 5.0 | 6.2 | 4.9 | 4.8 | |
*Қияр | 5 | 3.1 | 6.5 | 5.0 | 6.2 | 4.9 | 4.8 | |
Қызылша | 5 | 3.1 | 6.5 | 5.0 | 6.2 | 4.9 | 4.8 | |
*Бақша дақылдары (қарбыз) | 10 | 4.7 | 12.7 | 9.7 | 12.8 | 9.7 | 11.4 | |
Жаңа піскен жеміс (алма) | 25 | 37.3 | 26.8 | 20.5 | 25.8 | 20.4 | 19.6 | |
*Жидек (жүзім) | 4.5 | 11.1 | 4.1 | 3.1 | 3.9 | 3.1 | 2.9 | |
Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) | 0.5 | 1.7 | 0.5 | 0.4 | 0.4 | 0.3 | 0.3 | |
Қант | 18 | 13.3 | 22.7 | 17.4 | 22.0 | 17.4 | 16.6 | |
Сиыр еті | 15 | 12.3 | 19.5 | 14.9 | 17.4 | 13.9 | 14.3 | |
Шошқа еті | 9 | 2.8 | 12.9 | 9.9 | 12.0 | 9.5 | 9.3 | |
Қойе ті | 6.3 | 5.7 | 7.8 | 6.0 | 7.3 | 5.8 | 6.0 | |
Құс еті | 5 | 4.6 | 6.2 | 4.7 | 5.8 | 4.6 | 4.6 | |
Жылқы еті | 3.2 | 1.6 | 4.5 | 3.4 | 4.0 | 3.2 | 3.2 | |
Пісірілген шұжық | 3 | 1.5 | 4.1 | 3.1 | 3.8 | 3.0 | 3.0 | |
Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) | 0.4 | 1.5 | 0.2 | 0.2 | 0.2 | 0.2 | 0.2 | |
Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке | 8.4 | 7.8 | 10.3 | 7.9 | 9.0 | 7.1 | 7.6 | |
Сүт, литр | 84.5 | 64.0 | 110.7 | 84.8 | 100.3 | 79.5 | 81.3 | |
Майлылығы 20% қаймақ | 3.2 | 2.8 | 3.9 | 3.0 | 3.7 | 2.9 | 3.1 | |
Жартылай майлы ірімшік | 4.9 | 4.4 | 5.9 | 4.5 | 5.6 | 4.5 | 4.8 | |
Мәйекті ірімшік | 2.3 | 2.8 | 2.8 | 2.1 | 2.5 | 2.0 | 2.0 | |
Сары май | 4.4 | 3.9 | 5.5 | 4.2 | 5.2 | 4.1 | 4.1 | |
Жұмыртқа, дана | 142 | 205 | 167 | 128 | 147 | 117 | 113 | |
Шекілдеуік майы | 7 | 4.6 | 8.9 | 6.8 | 8.5 | 6.7 | 7.1 | |
Маргарин | 1.5 | 0.3 | 2.4 | 1.8 | 2.1 | 1.6 | 1.6 | |
Майонез | 0.5 | 0.04 | 0.77 | 0.59 | 0.72 | 0.57 | 0.56 | |
Шай | 0.67 | 0.28 | 0.91 | 0.69 | 0.87 | 0.69 | 0.67 | |
Астұзы | 2.19 | 0.92 | 3.00 | 2.30 | 2.89 | 2.29 | 2.21 | |
Ашытқы | 0.05 | 0.03 | 0.08 | 0.06 | 0.07 | 0.05 | 0.05 | |
Дәмдеуіштер | 0.02 | 0 | 0.03 | 0.02 | 0.02 | 0.02 | 0.02 |
Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:
*томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);
**қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 3-қосымша |
Қазақстан Республикасының ерлері мен әйелдерінің әртүрлі жас
топтары үшін негізгі тағамдық азықтарды тұтынудың ең төмен
нормалары
Қазақстан Республикасының ерлердің әртүрлі жас топтары үшін негізгі
тамақ өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)
(Азық-түлік себетінің құрылымы)
Өнімдердің атауы | Жас топтары (жасы) | ||||||||
0.5- 1.0 | 1-3 | 4-6 | 7-10 | 11-13 | 14-17 | 18-29 | 30-62 | 63+ | |
1 сорт байытылған бидай ұны | 1.55 | 3.51 | 6.33 | 10.98 | 12.43 | 17.18 | 16.92 | 16.30 | 13.64 |
1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан | 3.68 | 25.56 | 52.53 | 59.45 | 69.53 | 91.66 | 90.26 | 86.92 | 74.34 |
Қара бидай наны | 0 | 15.58 | 20.72 | 26.91 | 29.51 | 35.8 | 40.89 | 39.27 | 26.96 |
Қара нан | 0 | 0 | 2.63 | 4.98 | 5.63 | 7.39 | 5.86 | 5.64 | 5.91 |
Макарон бұйымдары | 1.55 | 3.09 | 4.26 | 4.55 | 4.94 | 5.42 | 5.31 | 5.12 | 4.32 |
Күріш | 5.82 | 5.84 | 6.63 | 7.63 | 8.64 | 10.69 | 10.47 | 10.08 | 8.48 |
Қарақұмық | 1.55 | 1.70 | 1.86 | 1.94 | 2.18 | 2.45 | 2.40 | 2.31 | 1.93 |
Сұлы жармасы | 1.55 | 1.70 | 1.86 | 1.94 | 2.18 | 2.45 | 2.40 | 2.31 | 1.93 |
Ұнтақ жарма | 3.66 | 3.27 | 3.04 | 2.48 | 2.55 | 2.13 | 2.09 | 2.01 | 1.70 |
Бұршақ | 0 | 0.7 | 1.14 | 1.53 | 1.72 | 2.67 | 2.62 | 2.52 | 2.13 |
Картоп | 33.38 | 45.62 | 82.12 | 92.03 | 98.68 | 110.89 | 120.07 | 115.69 | 91.58 |
Ақ қауданды қырыққабат | 4.00 | 7.82 | 16.65 | 20.66 | 23.27 | 32.84 | 32.19 | 31.00 | 26.26 |
Сәбіз | 19.10 | 19.08 | 20.17 | 20.65 | 22.02 | 23.93 | 23.46 | 22.59 | 19.11 |
Пияз | 2.13 | 2.69 | 5.41 | 14.99 | 20.49 | 27.03 | 26.49 | 25.51 | 21.65 |
*Қызынақ | 1.55 | 1.92 | 3.50 | 4.51 | 5.10 | 6.47 | 6.32 | 6.08 | 5.12 |
*Қияр | 1.55 | 1.92 | 3.50 | 4.51 | 5.10 | 6.47 | 6.32 | 6.08 | 5.12 |
Қызылша | 1.55 | 1.92 | 3.50 | 4.51 | 5.10 | 6.47 | 6.32 | 6.08 | 5.12 |
*Бақша дақылдары (қарбыз) | 0 | 2.19 | 3.65 | 9.12 | 10.88 | 12.70 | 12.74 | 12.85 | 12.63 |
Жаңа піскен жеміс (алма) | 58.22 | 42.07 | 37.84 | 30.72 | 26.11 | 26.80 | 26.26 | 25.28 | 20.98 |
*Жидек (жүзім) | 27.18 | 12.50 | 8.04 | 5.53 | 4.38 | 4.06 | 3.97 | 3.83 | 3.09 |
Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) | 4.16 | 2.31 | 0.81 | 0.70 | 0.63 | 0.53 | 0.37 | 0.35 | 0.27 |
Қант | 8.85 | 10.81 | 15.66 | 16.40 | 18.45 | 22.72 | 22.37 | 21.54 | 17.86 |
Сиыр еті | 8.83 | 10.41 | 14.10 | 14.95 | 16.92 | 19.47 | 17.67 | 17.12 | 15.35 |
Шошқа еті | 0 | 0 | 0 | 5.78 | 9.09 | 12.86 | 12.24 | 11.78 | 9.94 |
Қой еті | 5.24 | 5.40 | 5.92 | 6.28 | 6.96 | 7.80 | 7.40 | 7.13 | 6.46 |
Құс еті | 4.23 | 4.35 | 4.86 | 5.12 | 5.62 | 6.19 | 5.86 | 5.65 | 4.95 |
Жылқы еті | 0 | 0.77 | 1.86 | 2.48 | 3.51 | 4.48 | 4.11 | 3.95 | 3.46 |
Пісірілген шұжық | 0 | 0.77 | 1.86 | 2.21 | 2.99 | 4.05 | 3.89 | 3.75 | 3.17 |
Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдер (бауыр) | 3.88 | 1.93 | 1.22 | 0.62 | 0.23 | 0.23 | 0.23 | 0.23 | 0.21 |
Жаңа ауланған және/немесе жаңа мұздатылған көксерке | 7.49 | 7.60 | 8.29 | 8.60 | 9.29 | 10.26 | 9.17 | 8.84 | 8.11 |
Сүт, литр | 43.73 | 54.27 | 68.46 | 77.59 | 94.83 | 110.69 | 102.21 | 98.42 | 87.29 |
Майлылығы 20% қаймақ | 2.33 | 2.70 | 3.04 | 3.22 | 3.51 | 3.91 | 3.78 | 3.64 | 3.34 |
Жартылай майы ірімшік | 4.08 | 4.24 | 4.66 | 4.88 | 5.36 | 5.89 | 5.75 | 5.54 | 5.14 |
Мәйекті ірімшік | 3.32 | 3.08 | 3.04 | 2.65 | 2.68 | 2.76 | 2.56 | 2.46 | 2.16 |
Сары май | 3.11 | 3.62 | 4.34 | 4.50 | 4.83 | 5.48 | 5.26 | 5.06 | 4.42 |
Жұмыртқа, дана | 349.37 | 192.66 | 189.07 | 172.16 | 168.33 | 166.81 | 150.20 | 144.60 | 120.82 |
Шекілдеуік майы | 1.16 | 3.85 | 6.12 | 6.41 | 6.98 | 8.86 | 8.64 | 8.31 | 7.61 |
Маргарин | 0 | 0 | 0 | 0.69 | 0.78 | 2.36 | 2.10 | 2.03 | 1.72 |
Майонез | 0 | 0 | 0 | 0.11 | 0.12 | 0.77 | 0.73 | 0.70 | 0.60 |
Шай | 0 | 0.19 | 0.27 | 0.41 | 0.64 | 0.91 | 0.89 | 0.85 | 0.72 |
Астұзы | 0.38 | 0.57 | 0.85 | 1.18 | 1.91 | 3.00 | 2.94 | 2.83 | 2.37 |
Ашытқы | 0 | 0.02 | 0.02 | 0.06 | 0.07 | 0.08 | 0.07 | 0.07 | 0.06 |
Дәмдеуіштер | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.02 | 0.03 | 0.02 | 0.02 | 0.02 |
Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:
*томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);
**қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).
Қазақстан Республикасы әйелдерінің әртүрлі жас топтары үшін негізгі
тағам өнімдерін тұтынудың ең төмен нормалары (килограмм/жылына)
(Азық-түлік себетінің құрылымы)
Өнімдердің атауы | Жас топтары (жасы) | ||||||||
0.5- 1.0 | 1-3 | 4-6 | 7-10 | 11-13 | 14-17 | 18-29 | 30-57 | 58+ | |
1 сорт байытылған бидай ұны | 1.46 | 3.32 | 5.70 | 9.70 | 10.33 | 13.16 | 13.16 | 13.16 | 11.78 |
1 сорт байытылған бидай ұнынан пісірілген нан | 3.46 | 24.21 | 47.32 | 52.51 | 57.79 | 70.20 | 70.20 | 70.20 | 64.20 |
Қара бидай наны | 0 | 14.75 | 18.66 | 23.77 | 24.53 | 27.42 | 32.34 | 32.34 | 23.28 |
Қара нан | 0 | 0 | 2.37 | 4.40 | 4.68 | 5.66 | 4.56 | 4.56 | 5.10 |
Макарон бұйымдары | 1.46 | 2.93 | 3.84 | 4.02 | 4.11 | 4.15 | 4.13 | 4.13 | 3.73 |
Күріш | 5.47 | 5.53 | 5.97 | 6.74 | 7.18 | 8.19 | 8.15 | 8.15 | 7.32 |
Қарақұмық | 1.46 | 1.61 | 1.68 | 1.71 | 1.81 | 1.88 | 1.86 | 1.86 | 1.67 |
Сұлы жармасы | 1.46 | 1.61 | 1.68 | 1.71 | 1.81 | 1.88 | 1.86 | 1.86 | 1.67 |
Ұнтақ жарма | 3.44 | 3.10 | 2.74 | 2.19 | 2.12 | 1.63 | 1.63 | 1.63 | 1.47 |
Бұршақ | 0 | 0.66 | 1.02 | 1.35 | 1.43 | 2.05 | 2.04 | 2.04 | 1.84 |
Картоп | 31.39 | 44.06 | 73.98 | 81.28 | 82.01 | 84.93 | 94.06 | 94.06 | 79.09 |
Ақ қауданды қырыққабат | 3.76 | 7.41 | 15.00 | 18.25 | 19.34 | 25.15 | 25.04 | 25.04 | 22.68 |
Сәбіз | 17.96 | 18.08 | 18.17 | 18.24 | 18.30 | 18.33 | 18.24 | 18.24 | 16.50 |
Пияз | 2.00 | 2.55 | 4.87 | 13.24 | 17.03 | 20.70 | 20.61 | 20.61 | 18.70 |
*Қызынақ | 1.46 | 4.82 | 3.15 | 3.98 | 4.24 | 4.95 | 4.91 | 4.91 | 4.42 |
*Қияр | 1.46 | 4.82 | 3.15 | 3.98 | 4.24 | 4.95 | 4.91 | 4.91 | 4.42 |
Қызылша | 1.46 | 4.82 | 3.15 | 3.98 | 4.24 | 4.95 | 4.91 | 4.91 | 4.42 |
*Бақша дақылдары (қарбыз) | 0 | 1.82 | 3.15 | 7.96 | 8.48 | 9.71 | 9.66 | 9.66 | 10.14 |
Жаңа піскен жеміс (алма) | 54.74 | 39.85 | 34.09 | 27.13 | 21.70 | 20.53 | 20.42 | 20.42 | 18.12 |
*Жидек (жүзім) | 25.55 | 11.84 | 7.24 | 4.88 | 3.64 | 3.11 | 3.09 | 3.09 | 2.67 |
Кептірілген жеміс-жидектер (өрік қағы) | 3.91 | 2.19 | 0.73 | 0.68 | 0.58 | 0.44 | 0.29 | 0.29 | 0 |
Қант | 8.32 | 10.24 | 14.11 | 14.48 | 15.33 | 17.40 | 17.40 | 17.40 | 15.42 |
Сиыр еті | 8.30 | 9.85 | 12.70 | 13.21 | 14.06 | 14.92 | 13.94 | 13.94 | 13.18 |
Шошқа еті | 0 | 0 | 0 | 5.11 | 7.55 | 9.85 | 9.52 | 9.52 | 8.58 |
Қой еті | 4.92 | 5.12 | 5.34 | 5.55 | 5.78 | 5.98 | 5.75 | 5.75 | 5.58 |
Құс еті | 3.98 | 4.12 | 4.38 | 4.53 | 4.67 | 4.74 | 4.56 | 4.56 | 4.27 |
Жылқы еті | 0 | 0.73 | 1.68 | 2.19 | 2.92 | 3.43 | 3.19 | 3.19 | 2.99 |
Пісірілген шұжық | 0 | 0.73 | 1.68 | 1.95 | 2.48 | 3.10 | 3.03 | 3.03 | 2.74 |
Малдың 1 санаттағы қосымша өнімдері (бауыр) | 3.65 | 1.82 | 1.09 | 0.55 | 0.18 | 0.18 | 0.18 | 0.18 | 0.18 |
Жаңа ауланған және/ немесе жаңа мұздатылған көксерке | 7.03 | 7.19 | 7.47 | 7.60 | 7.72 | 7.87 | 7.14 | 7.14 | 6.99 |
Сүт, литр | 41.12 | 51.39 | 61.68 | 68.53 | 78.81 | 84.77 | 79.50 | 79.50 | 75.38 |
Майлылығы 20 % қаймақ | 2.19 | 2.55 | 2.74 | 2.85 | 2.92 | 2.99 | 2.94 | 2.94 | 2.88 |
Жартылай майлы ірімшік | 3.83 | 4.01 | 4.20 | 4.31 | 4.45 | 4.51 | 4.47 | 4.47 | 4.43 |
Мәйектік ірімшік | 3.12 | 2.92 | 2.74 | 2.34 | 2.23 | 2.12 | 1.99 | 1.99 | 1.86 |
Сары май | 2.92 | 3.43 | 3.91 | 3.98 | 4.01 | 4.20 | 4.09 | 4.09 | 3.81 |
Жұмыртқа, дана | 328.50 | 182.50 | 170.33 | 152.08 | 139.92 | 127.75 | 116.80 | 116.80 | 104.33 |
Шекілдеуік майы | 1.09 | 3.65 | 5.51 | 5.66 | 5.80 | 6.79 | 6.72 | 6.72 | 6.57 |
Маргарин | 0 | 0 | 0 | 0.61 | 0.65 | 1.81 | 1.64 | 1.64 | 1.48 |
Майонез | 0 | 0 | 0 | 0.09 | 0.10 | 0.59 | 0.57 | 0.57 | 0.52 |
Шай | 0 | 0.18 | 0.24 | 0.36 | 0.53 | 0.69 | 0.69 | 0.69 | 0.62 |
Астұзы | 0.36 | 0.54 | 0.77 | 1.04 | 1.58 | 2.30 | 2.29 | 2.29 | 2.05 |
Ашытқы | 0 | 0.02 | 0.02 | 0.05 | 0.05 | 0.06 | 0.05 | 0.05 | 0.05 |
Дәмдеуіштер | 0 | 0 | 0 | 0 | 0.02 | 0.02 | 0.02 | 0.02 | 0.02 |
Ескертпе: азық-түлік себетінің құрылымы осы немесе өзге тағамның маусымдылығы ескеріле отырып түзетіледі:
*томаттар мен қиярлар - ең төмен тұтыну деңгейі бес айға таратылып бөлінеді (маусым-қазан);
**қарбыздар, жидектер (жүзім) - ең төмен тұтыну деңгейі үш айға таратылып бөлінеді (тамыз-қазан).
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 4-қосымша |
Қазақстан Республикасы халқының әртүрлі әлеуметтік топтары
үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық
құрамы мен энергетикалық құндылығы
Нутриенттер | Барлық халық | Оның ішінде | |||||
0-13 жас аралығындағы балалар | 14-17 жасқа аралығындағы жасөспірімдер | 18 жастан > еңбекке қабілетті халық | Зейнеткерлер және егде жастағы адамдар | ||||
бала | қыз | ерлер | әйелдер | ||||
Энергия, килокалория | 2175 | 1521 | 2755 | 2110 | 2646 | 2100 | 2052 |
Белоктар барлығы, грамм | 76.0 | 55.5 | 96.7 | 74.1 | 91.7 | 72.8 | 71.5 |
Жануар белоктары, грамм | 38.9 | 32.6 | 49.9 | 38.2 | 45.4 | 36.0 | 36.7 |
Майлар барлығы, грамм | 72.2 | 51.2 | 92.4 | 70.9 | 86.5 | 68.6 | 69.6 |
өсімдік майлары, грамм | 29.8 | 17.4 | 39.0 | 29.8 | 37.0 | 29.4 | 29.9 |
НЖК, грамм | 25.7 | 19.8 | 32.8 | 25.1 | 30.4 | 24.1 | 24.4 |
МНЖК, грамм | 20.6 | 14.7 | 26.7 | 20.4 | 24.6 | 19.5 | 19.7 |
ПНЖК, грамм | 20.2 | 13.0 | 25.9 | 19.8 | 24.6 | 19.5 | 20.1 |
Холестерин, миллиграмм | 247 | 248 | 298 | 229 | 270 | 215 | 213 |
Көмірсулар, грамм | 300 | 205 | 378 | 289 | 369 | 293 | 279 |
монодисахаридтер, грамм | 90 | 73 | 112 | 86 | 107 | 85 | 82 |
Тамақ талшықтары, грамм | 10.4 | 8.9 | 12.9 | 9.9 | 12.3 | 9.8 | 9.5 |
Кальций, миллиграмм | 597 | 476 | 760 | 582 | 706 | 560 | 561 |
Магний, миллиграмм | 283 | 189 | 356 | 273 | 348 | 276 | 263 |
Фосфор, миллиграмм | 1199 | 873 | 1485 | 1137 | 1420 | 1129 | 1095 |
Темір, миллиграмм | 20.8 | 13.1 | 26.3 | 20.1 | 25.7 | 20.5 | 19.5 |
Мырыш, миллиграмм | 11.9 | 8.0 | 14.9 | 11.4 | 14.3 | 11.3 | 11.1 |
Йод, микрограмм | 208 | 121 | 276 | 212 | 262 | 208 | 203 |
Селен, микрограмм | 89 | 53 | 113 | 87 | 109 | 86 | 85 |
А витамині, микрограмм (РЭ) | 1143 | 1565 | 1286 | 985 | 1220 | 967 | 961 |
Фолат, микрограмм | 438 | 288 | 556 | 426 | 541 | 429 | 416 |
Е витамині, миллиграмм | 18.6 | 12.3 | 23.6 | 18.1 | 23.0 | 18.3 | 18.0 |
В1 витамині, миллиграмм | 1.67 | 1.05 | 2.13 | 1.63 | 2.07 | 1.65 | 1.58 |
В2 витамині, миллиграмм | 1.55 | 1.25 | 1.98 | 1.51 | 1.86 | 1.47 | 1.46 |
Ниацин (НЭ), миллиграмм | 30.0 | 21.2 | 37.8 | 29.0 | 36.4. | 29.0 | 27.8 |
В6 витамині, миллиграмм | 2.07 | 1.47 | 2.55 | 1.95 | 2.54 | 2.02 | 1.9 |
С витамині, миллиграмм | 55 | 40 | 68 | 52 | 67 | 53 | 51 |
Ең төмен күнкөріс деңгейінің шамасын есептеу қағидаларына 5-қосымша |
Қазақстан Республикасы халқының ерлері және әйелдерінің
әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ
өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы
Ерлердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы
Өлшем бірлігі | Жас топтары (жасы) | |||||||||
0.5- 1.0 | 1-3 | 4-6 | 7-10 | 11-13 | 14-17 | 18-29 | 30-62 | 63+ | ||
Энергия | ккал | 920 | 1230 | 1715 | 1970 | 2220 | 2755 | 2700 | 2600 | 2200 |
Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары | грамм грамм | 37.8 30.1 | 45.6 28.6 | 60.4 33.3 | 70.1 37.3 | 80.0 43.0 | 96.7 49.9 | 93.4 46.2 | 90.0 44.5 | 76.7 39.4 |
Майлар - барлығы оның ішінде өсімдік майлары | грамм грамм | 33.6 5.0 | 43.1 13.7 | 56.3 21.4 | 64.6 24.9 | 73.2 27.4 | 92.4 39.0 | 88.1 37.7 | 84.9 36.3 | 74.7 32.1 |
НЖК | грамм | 15.6 | 17.3 | 21.1 | 23.8 | 27.0 | 32.8 | 31.0 | 29.8 | 26.2 |
МНЖК | грамм | 11.3 | 12.2 | 15.3 | 18.2 | 21.0 | 26.7 | 25.0 | 24.1 | 21.2 |
ПНЖК | грамм | 5.1 | 10.5 | 15.8 | 17.7 | 19.6 | 25.9 | 25.0 | 24.1 | 21.6 |
Холестерин | миллиграмм | 329 | 227 | 239 | 246 | 262 | 298 | 275 | 265 | 229 |
Көмір сулар барлығы | грамм | 112 | 161 | 237 | 272 | 305 | 378 | 377 | 363 | 300 |
оның ішінде монодисахара | грамм | 64 | 63 | 80 | 84 | 93 | 112 | 109 | 105 | 88 |
Тамақ талшықтары | грамм | 9.0 | 7.8 | 9.1 | 10.3 | 10.9 | 12.9 | 12.6 | 12.1 | 10.2 |
Кальций | миллиграмм | 376 | 418 | 511 | 563 | 648 | 760 | 719 | 693 | 602 |
Магний | миллиграмм | 104 | 151 | 211 | 250 | 287 | 356 | 354 | 341 | 282 |
Фосфор | миллиграмм | 608 | 731 | 947 | 1090 | 1241 | 1485 | 1446 | 1393 | 1175 |
Темір | миллиграмм | 5.4 | 9.9 | 15.4 | 18.2 | 20.7 | 26.3 | 26.2 | 25.2 | 20.9 |
Мырыш | миллиграмм | 4.5 | 6.3 | 9.0 | 10.6 | 12.1 | 14.9 | 14.5 | 14.0 | 11.9 |
Йод | микрограмм | 83 | 91 | 122 | 147 | 198 | 276 | 267 | 257 | 218 |
Селен | микрограмм | 19 | 36 | 62 | 75 | 87 | 113 | 111 | 107 | 91 |
А витамині (РЭ) | микрограмм | 2636 | 1714 | 1466 | 1241 | 1127 | 1286 | 1242 | 1197 | 1032 |
Фолат (Вс вит.) | микрограмм | 145 | 213 | 338 | 390 | 439 | 556 | 551 | 531 | 447 |
Е витамині | миллиграмм | 4.6 | 10.0 | 15.1 | 16.8 | 18.5 | 23.6 | 23.4 | 22.6 | 19.3 |
Тиамин (В1 вит.) | миллиграмм | 0.52 | 0.76 | 1.14 | 1.46 | 1.70 | 2.13 | 2.11 | 2.03 | 1.70 |
Рибофлавин (В2 вит.) | миллиграмм | 1.09 | 1.08 | 1.33 | 1.46 | 1.64 | 1.98 | 1.89 | 1.82 | 1.57 |
Ниацин (В3 вит.) | миллиграмм | 13.8 | 17.2 | 22.9 | 27.3 | 31.0 | 37.8 | 37.1 | 35.7 | 29.9 |
Пиридоксин (В6 вит.) | миллиграмм | 0.95 | 1.16 | 1.63 | 1.92 | 2.14 | 2.55 | 2.58 | 2.49 | 2.04 |
С витамині | миллиграмм | 28 | 30 | 45 | 51 | 55 | 68 | 68 | 66 | 55 |
Әйелдердің әртүрлі жас топтары үшін азық-түлік себетіне енгізілген
тамақ өнімдерінің химиялық құрамы мен энергетикалық құндылығы
Өлшем бірлігі | Жас топтары (жасы) | |||||||||
0.5- 1.0 | 1-3 | 4-6 | 7-10 | 11-13 | 14-17 | 18-29 | 30-57 | 58+ | ||
Энергия | ккал | 865 | 1165 | 1545 | 1740 | 1845 | 2110 | 2100 | 2100 | 1900 |
Белоктар - барлығы оның ішінде жануар белоктары | грамм грамм | 35.7 28.3 | 43.0 27.0 | 54.5 30.0 | 61.9 32.9 | 66.6 35.8 | 74.1 38.2 | 72.8 36.0 | 72.8 36.0 | 66.3 34.0 |
Майлар - барлығы оның ішінде өсімдік майлары | грамм грамм | 31.7 4.7 | 40.7 13.0 | 50.9 19.3 | 57,1 22.0 | 60.9 22.8 | 70.9 29.8 | 68.6 29.4 | 68.6 29.4 | 64.6 27.7 |
НЖК | грамм | 14.7 | 16.4 | 19.0 | 21.0 | 22.4 | 25.1 | 24.1 | 24.1 | 22.6 |
МНЖК | грамм | 10.6 | 11.6 | 13.8 | 16.1 | 17.4 | 20.4 | 19.5 | 19.5 | 18.2 |
ПНЖК | грамм | 4.8 | 10.0 | 14.3 | 15.6 | 16.3 | 19.8 | 19.5 | 19.5 | 18.7 |
Холестерин | миллиграмм | 310 | 215 | 215 | 217 | 218 | 229 | 215 | 215 | 198 |
Көмірсулар - барлығы | грамм | 105 | 153 | 213 | 240 | 253 | 289 | 293 | 293 | 259 |
оның ішінде монодисахара | грамм | 60 | 60 | 72 | 74 | 77 | 86 | 85 | 85 | 76 |
Тамақ талшықтары | грамм | 8.5 | 7.4 | 8.2 | 9.1 | 9.1 | 9.9 | 9.8 | 9.8 | 8.7 |
Кальций | миллиграмм | 353 | 396 | 460 | 497 | 538 | 582 | 560 | 560 | 518 |
Магний | миллиграмм | 98 | 143 | 190 | 221 | 239 | 273 | 276 | 276 | 243 |
Фосфор | миллиграмм | 572 | 693 | 853 | 963 | 1031 | 1137 | 1129 | 1129 | 1014 |
Темір | миллиграмм | 5.1 | 9.4 | 13.8 | 16.1 | 17.2 | 20.1 | 20.5 | 20.5 | 18.0 |
Мырыш | миллиграмм | 4.2 | 5.9 | 8.1 | 9.3 | 10.0 | 11.4 | 11.3 | 11.3 | 10.2 |
Йод | микрограмм | 79 | 87 | 110 | 130 | 165 | 212 | 208 | 208 | 188 |
Селен | микрограмм | 18 | 34 | 56 | 67 | 73 | 87 | 86 | 86 | 79 |
А витамині (РЭ) | микрограмм | 2477 | 1624 | 1321 | 1096 | 936 | 985 | 967 | 967 | 890 |
Фолат (вит.Вс) | микрограмм | 137 | 202 | 304 | 344 | 365 | 426 | 429 | 429 | 386 |
Е витамині | миллиграмм | 4.3 | 9.5 | 13.6 | 14.8 | 15.4 | 18.1 | 18.3 | 18.3 | 16.7 |
Тиамин (В1 вит.) | миллиграмм | 0.49 | 0.72 | 1.02 | 1.29 | 1.41 | 1.63 | 1.65 | 1.65 | 1.46 |
Рибофлавин (В2 вит.) | миллиграмм | 1.03 | 1.02 | 1.20 | 1.29 | 1.36 | 1.51 | 1.47 | 1.47 | 1.35 |
Ниацин (В3 вит.) | миллиграмм | 13.0 | 16.3 | 20.7 | 24.1 | 25.8 | 29.0 | 29.0 | 29.0 | 25.8 |
Пиридоксин (В6 вит.) | миллиграмм | 0.89 | 1.11 | 1.47 | 1.69 | 1.77 | 1.95 | 2.02 | 2.02 | 1.76 |
С витамині | миллиграмм | 27 | 29 | 41 | 45 | 46 | 52 | 53 | 53 | 47 |