Ескерту. Күші жойылды - ҚР Үкіметінің 12.10.2015 № 821 (алғашқы ресми жарияланған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі) қаулысымен.
РҚАО-ның ескертпесі.
ҚР мемлекеттік басқару деңгейлері арасындағы өкілеттіктердің аражігін ажырату мәселелері бойынша 2014 жылғы 29 қыркүйектегі № 239-V ҚРЗ Заңына сәйкес ҚР Ішкі істер министрінің 2015 жылғы 27 наурыздағы № 264 бұйрығын қараңыз.
"Авариялық-құтқару қызметі және құтқарушылардың мәртебесі туралы" Қазақстан Республикасының 1997 жылғы 27 наурыздағы Заңының 23-бабына сәйкес Қазақстан Республикасының Үкіметі ҚАУЛЫ ЕТЕДІ:
1. Қоса беріліп отырған кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормалары бекітілсін.
2. Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының құтқарушыларын қоса беріліп отырған тамақ өнімдерімен
қамтамасыз ету нормалары бойынша сатып алу осы мақсаттарға тиісті қаржы жылына арналған бюджеттен немесе оны құрған ұйымның бюджетінен бөлінген қаражат шегінде кезең-кезеңімен жүргізілетін болып белгіленсін.
3. Осы қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.
Қазақстан Республикасының
Премьер-Министрі
Қазақстан Республикасы
Үкіметінің
2006 жылғы 23 қаңтардағы
N 45 қаулысымен
бекітілген
Кәсіби және ерікті авариялық құтқару қызметтері мен
құралымдарының құтқарушыларына құтқару және шұғыл жұмыстарды
жүргізу кезеңінде тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормаларын
бекіту туралы
Осы нормалар құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде төтенше жағдайларды жою режиміндегі жұмыс жағдайларына байланысты құтқарушылардың әр түрлі санаттарына тиісті бір тәулікке арналған тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету үшін тамақ өнімдері санын, паектерді беру кезінде тамақ өнімдерін алмастыру нормаларын белгілейді.
1. N 1 норма. Жалпы құтқарушы паегі.
Төтенше жағдайларды жою режиміндегі тамақ өнімдерімен қамтамасыз ету нормасы. Осы норма бойынша бір тәуліктен астам мерзімде құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезеңінде барып-қайту жолына кететін уақытты ескере отырып, мыналар қамтамасыз етіледі:
1) кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құрылымдарының
құтқарушылары;
2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару қызметі мен құралымдарының құтқарушылары.
2. N 2 норма. Дербес құтқарушы паегі.
Осы норма бойынша құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізетін аудандарға барған уақытта және жалпы құтқарушы паегі өнімдерінен ыстық тағам әзірлеуге болмайтын жағдайларда:
1) авариялық құтқарушы қызметтері мен құралымдарының құтқарушылары;
2) төтенше жағдайларды жоюға тартылған ерікті авариялық құтқару құралымдарының құтқарушылары қамтамасыз етіледі.
Бұл ретте дербес құтқару паегімен тамақтандыру мерзімі төтенше жағдай орнына дейінгі жолға кететін уақытты ескере отырып, 3 тәуліктен аспауы тиіс.
3. N 3 норма. Жалпы құтқарушы паегін беру кезінде өнімдерді алмастыру нормалары.
Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 1 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.
4. N 4 норма. Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары.
Осы норма құтқарушыларды тамақтандыруды қамтамасыз етудің N 2 нормасы бойынша берілетін өнімдерді алмастыру мүмкіндігін белгілейді.
N 1 норма
Жалпы құтқарушы паегі
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Бір |
1 |
2 |
3 |
1. |
Бидайдан жасалған кептірілген нан, бидай ұнынан |
300 |
2. |
Печенье, вафли, кептірілген доңғалақ нан |
100 |
3. |
Әр түрлі жармалар, оның ішінде қарақұмық, күріш, |
250 |
4. |
Бұршақ өнімдері, оның ішінде ас бұршақ, үрме |
50 |
5. |
Макарон өнімдері |
150 |
6. |
Сорпалар (концентраттар) |
70 |
7. |
Түрлі ет консервілері |
310 |
8. |
Түрлі ет-өсімдік консервілері |
250 |
9. |
Екінші түстік ас консервілері |
350 |
10. |
Балық, оның ішінде, мұздатылған, тұздалған, |
100 |
11. |
Өсімдік майлары |
40 |
12. |
Мал майлары |
50 |
13. |
Консервіленген балық |
95 |
14. |
Сары май |
40 |
15. |
Қант қосылып қойылтылған сүт |
90 |
16. |
Қоюлатылған сүт, оның ішінде кілегей |
50 |
17. |
Мәйек сыр |
50 |
18. |
Қант |
180 |
19. |
Кәмпит, оның ішінде шоколад, халуа |
80 |
20. |
Витаминді глюкоза |
50 |
21. |
Лимон қышқылы |
3 |
22. |
Кисель, компот |
60 |
23. |
Кептірілген жемістер, оның ішінде мейіз, |
50 |
24. |
Жаңғақтар |
40 |
25. |
Жас картоп |
500 |
26. |
Жас қырыққабат |
250 |
27. |
Басты пияз |
100 |
28. |
Түрлі көкөніс, оның ішінде қызылша, сәбіз, қияр, қызанақ |
100 |
29. |
Тұздалған қияр, ашытылған қырыққабат |
40 |
30. |
Жұмыртқа ұнтағы |
20 |
31. |
Ұнтақталған қара және қызыл бұрыш |
15 |
32. |
Шай |
30 |
33. |
Какао, кофе |
20 |
34. |
Лавр жапырағы |
2 |
35. |
Томат пастасы |
15 |
36. |
Тұз |
15 |
Ескертпе:
1. Кәсіби авариялық қызметтері мен құралымдарында құтқарушыларды кемінде 14 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы бүкіл жеке құрамға, жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша белгіленсін.
2. Құтқару және шұғыл жұмыстарды жүргізу кезінде тамақ өнімдері 1 норма бойынша 1.4 ұлғайту коэффициентімен құтқарушылардың мынадай санаттарына:
1) үйінділерді, оның ішінде жер астындағы үйінділерді аршитын құтқарушыларға;
2) теңіз деңгейінен 2500 метрден астам биіктікте төтенше жағдайларды жоюға қатысушы құтқарушыларға қосымша беріледі.
3. Жалпы құтқарушы паегінің N 1 нормасы бойынша 16 қазаннан бастап 15 сәуір аралығындағы салқын уақытта 1.1 ұлғайту коэффициентімен тамақ өнімдері қосымша беріледі.
4. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға ионды
сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайларында жалпы құтқару паегінің 1 нормасына N 1 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
5. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларға күшті
улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында жалпы құтқарушы
паегінің N 1 нормасына N 2 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
6. Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндеріне N 1 жалпы құтқарушы паегінің нормасына N 3 кестеде көрсетілген тамақ өнімдері қосымша беріледі.
1 кесте
Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
ионды сәулеленудің оларға әсер етуі жағдайында
тамақтандырудың қосымша рационы
Р/с |
Өнімнің тауы |
Бір адамға тәулігіне берілетін мөлшері |
1. |
Ет |
80 грамм |
2. |
Сиыр майы |
25 грамм |
3. |
Сиыр сүті |
100 миллилитр |
4. |
Мәйек сыр |
15 грамм |
5. |
Тауық жұмыртқасы |
1 дана |
6. |
Жеміс-жидек |
100 грамм |
7. |
Қызыл шарап |
50 миллилитр |
2 кесте
Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысушы құтқарушыларды
күшті улы заттардың оларға қатты әсер етуі жағдайларында
тамақтандырудың қосымша рационы
Р/с |
Өнімнің атауы |
Бір адамға |
1. |
Ет |
80 грамм |
2. |
Сиыр майы |
25 грамм |
3. |
Сиыр сүті |
100 миллилитр |
4. |
Мәйек сыр |
15 грамм |
5. |
Тауық жұмыртқасы |
1 дана |
3 кесте
Құтқару және шұғыл жұмыстарға қатысатын сүңгуір
құтқарушыларға нақты су астында жүрген күндерінде
берілетін қосымша тамақтандыру рационы
Р/с |
Өнімнің атауы |
Бір адамға |
1 |
2 |
3 |
1. |
Бидай наны |
100 грамм |
2. |
Қара бидай наны |
100 грамм |
3. |
Бидай ұны |
15 грамм |
4. |
Жарма, кесте |
15 грамм |
5. |
Картоп |
150 грамм |
6. |
Көкөніс |
25 грамм |
7. |
Томат пюресі |
3 грамм |
8. |
Қант |
45 грамм |
9. |
Өсімдік майы |
10 грамм |
10. |
Ет |
100 грамм |
11. |
Балық |
50 грамм |
12. |
Сиыр майы |
15 грамм |
13. |
Сүт (айран) |
200 миллилитр |
14. |
Қаймақ |
20 грамм |
15. |
Ірімшік |
110 грамм |
16. |
Жұмыртқа |
1/4 дана |
17. |
Тұз |
5 грамм |
18. |
Шай |
0,5 грамм |
N 2 норма
Дербес құтқарушы паегі
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Бір адамға |
1. |
Бидай ұнынан жасалған кептірілген нан |
600 |
2. |
Печенье |
70 |
3. |
Ет консервілері |
400 |
4. |
Ет-өсімдік консервілері |
400 |
5. |
Балық консервілері |
236 |
6. |
Әр түрлі жармалар |
430 |
7. |
Макарон өнімдері |
100 |
8. |
Құнарландырылған сорпалар |
50 |
9. |
Қантпен қойылтылған сүт |
80 |
10. |
Қаймағы алынбаған қойылтылған сүт |
80 |
11. |
Сары май |
20 |
12. |
Өсімдік майы |
40 |
13. |
Майлар |
4 |
14. |
Лимон қышқылы |
2 |
15. |
Кептірілген жемістер |
30 |
16. |
Шай |
15 |
17. |
Кофе, какао |
10 |
18. |
Кисель |
60 |
19. |
Қант |
180 |
20. |
Бұрыш |
10 |
21. |
Лавр жапырағы |
1 |
22. |
Томат пастасы |
10 |
23. |
Жұмыртқа ұнтағы |
10 |
24. |
Картоп |
250 |
25. |
Сәбіз |
50 |
26. |
Пияз |
25 |
27. |
Тұз |
10 |
Ескертпе: Құтқарушыларды кемінде 3 тәулікке тамақ өнімдерімен қамтамасыз етудің ең төменгі нормасы кәсіби авариялық құтқару қызметтері мен құралымдарының бүкіл жеке құрамына дербес құтқару паегінің N 2 нормасы бойынша белгіленсін.
N 3 норма
Азық-түлік паегін беру кезінде өнімдері
алмастыру нормалары
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Алмастырыла- |
Алмастырғыш |
Саны (граммен) |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
1 сұрыпты бидай ұнынан |
100 |
|
1 сұрыпты бидай ұнынан |
65 |
||
1 сұрыпты бидай ұнынан |
65 |
||
майға пісірілген жақсартылған |
55 |
||
вафлимен |
55 |
||
қытырлақ нандармен |
80 |
||
1 сұрыпты бидай ұнынан |
95 |
||
жоғары сұрыпты бидай ұнынан |
85 |
||
2 сұрыпты ұннан пісірілген |
105 |
||
2. |
Бидай ұны мыналармен |
100 |
|
күрішпен |
100 |
||
макарон өнімдерімен |
100 |
||
ұнтақ жармамен |
100 |
||
3. |
Әр түрлі жарма мыналармен |
100 |
|
пісіруді қажет етпейтін |
100 |
||
күрішпен |
100 |
||
макарон өнімдерімен |
100 |
||
жарма, жармалық-көкөніс |
100 |
||
2 сұрыпты бидай ұнымен |
100 |
||
жас картоппен |
500 |
||
табиғи картоппен, |
500 |
||
жас көкөніспен |
500 |
||
ашытылған және тұздалған |
500 |
||
құрғақ картоп пюресімен, |
100 |
||
табиғи және маринадталған |
500 |
||
етсіз бірінші көкөніс |
375 |
||
көкөністен жасалған ас |
250 |
||
көкөністен жасалған жеңіл |
350 |
||
4. |
Картоп, жас, ашытылған |
100 |
|
басты пиязбен |
50 |
||
кептірілген немесе |
5 |
||
көк пиязбен (сабақ) |
100 |
||
сарымсақпен |
25 |
||
5. |
Сиыр, шошқа, қой еті |
100 |
|
сүйекті ет блоктарымен |
100 |
||
сүйексіз ет блоктарымен |
80 |
||
бұғы етімен |
130 |
||
1 санаттағы қосымша |
100 |
||
2 қосымша өнімдермен |
300 |
||
ішек-қарны алынған құс етімен |
100 |
||
ішек-қарны жартылай алынған |
120 |
||
сублимациялық және |
33 |
||
пісірілген шұжықпен және |
80 |
||
сүрленген етпен (сүрленген |
60 |
||
әр түрлі ет консервілерімен |
75 |
||
сүйекті құс етінің |
100 |
||
басы алынып салқындатылған, |
150 |
||
әр түрлі балық |
120 |
||
қатты мәйек сырмен |
46 |
||
балқытылған сырмен |
72 |
||
тауық жұмыртқасымен |
2 дана |
||
6. |
Шикідей сүрленген шұжық |
100 |
|
пісірілген шұжықпен |
265 |
||
сүрленген етпен (сүрленген |
200 |
||
қатты мәйек сырмен |
160 |
||
7. |
Басы алынған салқындатылған, |
100 |
|
басымен тұздалған және |
100 |
||
бөлшектелу жай-күйіне |
130 |
||
сүрленген және қақталған |
75 |
||
балық сүзбесімен |
70 |
||
кептірілген және |
33 |
||
бөлшектелу жай-күйіне |
85 |
||
әр түрлі балық |
80 |
||
көкөніс жеңіл ас |
120 |
||
8. |
Сиыр майы мыналармен |
100 |
|
стерильді консерві майымен |
100 |
||
құрғақ май концентратымен |
70 |
||
9. |
Шыжғырылған мал майы, |
100 |
|
сиыр майымен |
67 |
||
өсімдік майымен |
100 |
||
шикі маймен |
130 |
||
шошқа майымен |
100 |
||
10. |
Сиыр сүті* мыналармен |
100 |
|
қаймағы алынбаған құрғақ |
15 |
||
қаймағы алынбаған қант |
20 |
||
қоюлатылған стерильді қантсыз сүтпен |
30 |
||
табиғи кофемен немесе |
20 |
||
ашытылған сүт өнімдерімен |
100 |
||
кілегеймен |
20 |
||
қаймақпен |
20 |
||
құрғақ қаймақпен |
10 |
||
ірімшікпен |
30 |
||
сиыр майымен |
5 |
||
шыжғырылған сиыр майымен |
5 |
||
қатты мәйек сырмен |
12 |
||
балқытылған сырмен |
18 |
||
тауық жұмыртқасымен |
0,5 дана |
||
қант қосылған кілегеймен |
20 |
||
сүзбемен |
24 |
||
басы алынған балықпен |
60 |
||
11. |
Тауық жұмыртқасы мыналармен |
1 |
|
жұмыртқа ұнтағымен |
15 |
||
жұмыртқа қосындысымен |
50 |
||
12. |
Қант мыналармен |
100 |
|
карамельмен |
50 |
||
тосаппен, джеммен, повидломен |
140 |
||
мармеладпен |
130 |
||
печеньемен |
100 |
||
вафлимен |
100 |
||
халуамен |
120 |
||
жеміс қағымен |
120 |
||
13. |
Шоколад мыналармен |
100 |
|
какао ұнтағымен |
150 |
||
табиғи кофемен немесе |
200 |
||
табиғи кофемен |
150 |
||
балмен |
165 |
||
тәтті плиткамен |
160 |
||
халуамен |
150 |
||
14. |
Печенье мыналармен |
100 |
|
жай галеттермен |
100 |
||
вафлимен |
55 |
||
15. |
Томат пастасы мыналармен |
100 |
|
томат пюресімен |
200 |
||
томат тұздығымен |
100 |
||
томат ұнтағымен, қышқылдығы |
33 |
||
томат шырынымен, жас қызанақпен |
300 |
||
16. |
Жас жеміс-жидек мыналармен |
100 |
|
жас жидектермен |
100 |
||
апельсинмен, мандаринмен |
100 |
||
қарбызбен |
300 |
||
қауынмен |
200 |
||
кептірілген жемістермен |
20 |
||
жемістер және сублимациялық |
20 |
||
консервіленген компотпен |
50 |
||
табиғи жеміс және жидек |
100 |
||
кемінде 50% құрғақ заттары |
20 |
||
сублимациялық кептірілген |
15 |
||
жеміс-жидек сусынымен |
130 |
||
жеміс-жидек сығындысымен |
10 |
||
тосаппен, джеммен, повидломен |
17 |
||
жеміс-жидек сығындысынан |
30 |
||
17. |
Табиғи жеміс-жидек шырындары |
100 |
|
көкөніс жеңіл ас |
50 |
||
лимон қышқылымен |
0,5 |
||
және қантпен |
15 |
||
томат, көкөніс шырынымен |
300 |
||
сиыр сүтімен |
100 |
||
18. |
Кептірілген жемістер |
100 |
|
қантпен |
75 |
||
және шаймен |
3 |
||
19. |
Жеміс-жидек сығындысынан |
100 |
|
қантпен |
50 |
||
және шаймен |
2 |
||
20. |
Табиғи кофе мыналармен |
100 |
|
ерітілетін кофемен |
40 |
||
кофе сусынымен |
200 |
||
какао ұнтағымен |
100 |
||
қара шаймен |
25 |
||
21. |
Қара шай мынамен |
100 |
|
кофе сусынымен |
300 |
Ескертпе:* - Осы нормаларда сиыр сүтінің 100 грамы 100 миллилитрге
есептелсін.
4 норма
Дербес паек өнімдерін арнайы алмастыру нормалары
Р/с |
Өнімдердің атауы |
Ауыстырылатын |
Ауыстыратын |
Саны (граммен) |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
Бидай ұнынан жасалған |
300 |
||
бидай ұнынан жасалған |
300 |
||
2. |
Әр түрлі ет консервілері |
200 |
|
ет-өсімдік консервілерімен |
250-265 |
||
консервіленген еті бар |
350 |
||
3. |
Әр түрлі ет консервілері |
250 |
|
ет-өсімдік консервілерімен |
500-530 |
||
консервіленген еті бар |
700 |
||
4. |
ет-өсімдік консервілері |
250-265 |
|
ет консервілерімен (100 |
200 |
||
консервіленген еті бар |
350 |
||
5. |
Консервіленген еті бар |
350 |
|
ет-өсімдік консервілерімен |
152-133 |
||
консервіленген еті бар |
175 |
||
6. |
Консервіленген еті бар |
570 |
|
ет-өсімдік консервілерімен |
250-265 |
||
консервіленген еті бар |
350 |
||
7. |
Консервіленген еті бар |
350 |
|
ет консервілерімен |
100 |
||
ет-өсімдік консервілерімен |
250-265 |
||
8. |
Қант қосып қоюлатылған |
110 |
|
шақпақ қантпен |
90 |
||
9. |
Шоколад мынамен |
15 |
|
шақпақ қантпен |
30 |
||
10. |
Табиғи жеміс-жидек шырындары |
140 |
|
шақпақ қантпен |
30 |
||
11. |
Шай (3 грамнан 1 пакет) |
3 |
|
шай (2 грамнан 2 пакет) |
4 |